Binnendeuren met dubbele vleugels - voor- en nadelen

Deuren zijn niet alleen een interieurdetail, ze zijn ook functioneel. Bij de keuze houden we dus niet alleen rekening met esthetiek, maar ook met gemak. Laten we de dubbele binnendeuren vanuit alle gezichtspunten bekijken. Hoe handig ze zijn, waar en wanneer ze moeten worden geïnstalleerd.

Wanneer te installeren

Dubbelvleugelige deuren worden deuren genoemd met een deurblad, bestaande uit twee delen, verenigd door een gemeenschappelijk deurkozijn. Over het algemeen is het correct om te spreken en te schrijven - tweekleppige dieren, maar vaak zeggen ze tweekleppige dieren. Er is ook een naam als bipartite of bipartite. Deze naam komt van het feit dat ze uit twee helften bestaan. Ze noemen ze ook dubbel - de reden is ook duidelijk. Er is een andere versie van de naam - anderhalve deur. Dit zijn dubbele deuren met verschillende vleugelbreedtes.

Dubbele binnendeuren

Dubbele binnendeuren

Wanneer zijn dubbele binnendeuren goed? Ze zijn tenslotte niet altijd en niet overal waar ze geschikt of handig zijn.

 • Grote deuropeningen zijn geweldig in ruime ruimtes. Een gewone deur ziet er karig uit, ook al is hij 90 cm breed. Dubbelvleugelige deuren zien er meer "groots" uit, zodat ze perfect passen in het interieur van woonkamers.
 • Als de deuren een smalle gang ingaan, of in de open lucht, zullen ze interfereren. Dit is een veelvoorkomend ongeluk van onze Chroesjtsjov-huizen, en moderne lay-outs zijn in die zin niet altijd succesvol.
 • Als een enkel deurblad nergens kan worden "bevestigd", en de deur moet constant of vaak open staan.
Mogelijkheid voor de mogelijke montage van een dubbele binnendeur

Mogelijkheid voor de mogelijke montage van een dubbele binnendeur

Over het algemeen zijn tweevleugelige binnendeuren in een nauwe opening geen goede optie. Twee smalle vleugels hebben geen zin, omdat niemand zich door de doorgang van 40 cm wringt. Dat wil zeggen, functioneel smalle helften zijn eenvoudigweg niet gerechtvaardigd. Toch zult u beide deuren constant moeten openen. En ze kosten meer dan één vel van dezelfde breedte, en de installatie is ingewikkelder, de geluidsisolatie is slechter, omdat er een extra opening tussen de deuren is. Hoewel het is bedekt met een balk, zal het geen perfecte stilte geven.

Het loont de moeite om een ​​dubbele deur te installeren met een openingsbreedte van meer dan een meter. Dan kan in ieder geval de openingsvleugel 60 cm gemaakt worden, waardoor je normaal kunt lopen. Het tweede deel kan worden bevestigd en gebruikt bij speciale gelegenheden. Dat wil zeggen, deze optie is functioneel en gerechtvaardigd. Qua uitvoering is het beter: een te breed deurblad is onhandig en neemt veel ruimte in beslag.

Schommel- en schuifdeuren

Schommel- en schuifdeuren

Maar soms kun je gewoon nergens heen - een gewone draaideur wordt op geen enkele manier. Dan moet je in een tweevleugelige deur smalle helften maken. Het voordeel is dat ze open kunnen worden gehouden en dat ze de doorgang niet blokkeren; je kunt interieurartikelen op korte afstand aan de zijkant van de deur plaatsen.

Maten van dubbele deuren

Laten we herhalen dat dubbele deuren dezelfde en verschillende breedtes kunnen hebben. Varianten met hetzelfde worden symmetrisch genoemd, met verschillende - asymmetrisch (asymmetrisch). De term dubbele en anderhalve deur vind je vaak nog steeds, maar ook gelijk en ongelijk. Ze laten ook de verhouding van de bladbreedtes zien.

Deurblokken kunnen symmetrisch en asymmetrisch zijn

Deurblokken kunnen symmetrisch en asymmetrisch zijn

De minimale breedte van een tweevleugelige deur is 80 cm. Dit zijn twee vleugels van elk 40 cm. Houd er rekening mee dat de opening 10 cm groter moet zijn, dat wil zeggen dat de minimale afmeting van de deuropening voor een tweevleugelige deur 90 cm is. In extreme gevallen kan deze 88 cm zijn De maximale standaardmaat is 180 cm (deuropening 190 cm).

Dubbelvleugelige binnendeuren - standaardmaten

Dubbelvleugelige binnendeuren - standaardmaten

Houd er rekening mee dat de standaard deurkozijnmaten in stappen van 20 cm worden geleverd, de standaardvleugelbreedte verandert met 10 cm: 60 cm, 70 cm, 80 cm en 90 cm Als u dezelfde vleugel wilt, zijn er slechts vijf openingsmogelijkheden:

 • 90 cm;
 • 130 cm;
 • 150 cm;
 • 170 cm;
 • 190 cm.

De deuropening kan iets breder zijn dan de opgegeven waarden. Een afname van 1-2 cm is ook toegestaan, maar niet meer. Als de bestaande doorgang op geen enkele manier in deze kozijnen past, kunt u een vleugel van verschillende breedtes gebruiken of bestellen op basis van uw maat. Over de hoogte van de opening wordt ook onderhandeld: standaard moet deze 2,06 - 2,10 m bedragen.

Afmetingen openingen onder de deuren

Afmetingen openingen onder de deuren

Overigens kan het lastig zijn om smalle dubbele binnendeuren te vinden. Niet alle fabrieken maken versies van twee vleugels onder een deuropening van 90 cm, een standaard draaideur wordt hier heel normaal. In dit geval kunt u proberen om smalle helften te vinden uit ongelijke sets (met twee vleugels met verschillende breedtes). Maar u zult hoogstwaarschijnlijk de scharnieren moeten doorknippen en de doos zelf moeten plaatsen.

Grote deuropeningen

Als de opening groter is, moet deze met iets worden gevuld. U kunt voordat u de deur installeert, u kunt erna. De opening wordt gelegd met een licht materiaal en vervolgens gepleisterd, gelijk met de rest van de muur.

De hoogte van de opening wil je niet altijd verkleinen. Dan kunt u een verticale sierstrip (bovenbalk) in stijl en kleur bestellen die lijkt op de deur. Dit is absoluut een individueel project en het deurkozijn is complexer.

Bij een hoge deuropening kan een bovenste spiegel boven de deur worden geïnstalleerd

Bij een hoge deuropening kan een bovenste spiegel boven de deur worden geïnstalleerd

Wat als de deuropening breder is? Is hij bijvoorbeeld breder dan twee meter? In moderne lay-outs is dit zeldzaam, maar je weet maar nooit. Misschien heb je een huis met zulke brede passages. Je kunt natuurlijk extra ruimte leggen, maar er zijn ook andere manieren. Een van de mogelijke opties is om inzetstukken van hetzelfde ontwerp aan de zijkanten te maken. Ze worden zijbalken genoemd. Ze zijn gescheiden van de functionele deur door sterke steunen en kunnen niet worden geopend.

Stationaire delen van hetzelfde ontwerp kunnen in brede openingen worden toegevoegd

Stationaire delen van hetzelfde ontwerp kunnen in brede openingen worden toegevoegd

Zij- en bovenbalk worden vaak samen gebruikt. Omdat de deuropening meestal breed en hoog is. Maar ze zijn ook los te gebruiken. In stalinka's zijn er bijvoorbeeld zeer hoge en smalle openingen. Hier leggen ze ofwel de extra hoogte, ofwel de bovenste dwarsbalken. Iemand gaat de andere kant op - vergroot de opening zodat deze er proportioneler uitziet. Over het algemeen zijn er verschillende ontwerpmethoden.

Soorten en variëteiten

Laten we het hebben over openingsmethoden. Dubbelvleugelige binnendeuren kunnen zijn:

 • schommel:
  • gewone opening in één richting;
  • slinger - met de mogelijkheid om in elke richting te openen (opening in twee richtingen);

   Draaideuren en accordeon deuren - twee mogelijke openingsopties

   Draaideuren en accordeon deuren - twee mogelijke openingsopties

 • glijden:
  • harmonisch;
  • boek;
  • schuifdeuren (schuif- of schuifdeuren);
 • opvouwbaar scharnierend.

Meestal zetten ze zwaaiende. Ten eerste zijn de deuren zelf goedkoper, gemakkelijker en goedkoper te installeren. Ten tweede zorgen ze voor een goede geluidsisolatie. De keerzijde van schommelmodellen is bij iedereen bekend: ze nemen ruimte in de open lucht in. Het is niet altijd mogelijk om zelfs vleugels van 60 cm te rangschikken De mogelijkheid om in één of twee richtingen te openen is afhankelijk van de geselecteerde scharnieren. Koopt u een blok zonder tie-in, dan kunt u naar uw smaak kiezen.

Dubbele schuifdeuren zijn goed om ruimte te besparen. Houd er rekening mee dat ze ook naar één kant kunnen bewegen. Met een opening die wijd genoeg is, is dit handig. Ondanks deze voordelen zijn ze niet overdreven populair. Ten eerste kunnen er problemen zijn met geluidsisolatie. Er zijn natuurlijk strakke, met afdichtingen en uitstekende isolatie, maar ze behoren niet tot het budget. Het tweede nadeel van glijdende modellen is dat ze veel geluid maken bij het verplaatsen. Rustig alleen duur (alweer). Dus als je een budgetoptie nodig hebt, kun je beter swing-ones plaatsen.

Verschillende types 2-vleugelige deuren

Verschillende types 2-vleugelige deuren

Er is ook een gecombineerde optie - scharnierend vouwen. Het is een combinatie van een klapdeur en een vouwdeur. Ze zijn goed voor zeer brede openingen. Elke vleugel bestaat uit twee of meer secties, die beweegbaar met elkaar zijn verbonden. Als je de deuren opent, duw je ze als klapdeuren, waarbij je slechts een deel van de doorgang gebruikt. Maar indien nodig kunnen ze gemakkelijk volledig worden geopend, duw ze gewoon een beetje opzij. Deuren zoals deze zijn daar goed in keuken-woonkamerals de ruimte periodiek moet worden afgebakend.

Welke materialen

Als we het over materialen hebben, dan zijn zwaaiende binnendeuren gemaakt van:

 • hout;
 • MDF;
 • frame gemaakt van hardboard;
 • plastic.

De meest solide en betrouwbare zijn houten deuren. Hoe duur ze zijn, hangt af van de houtsoort, maar goed eikenhout kost veel. Binnendeuren van hout zijn goed voor iedereen. En vooral het feit dat ze in de meeste gevallen individueel worden gemaakt en strikt voor de grootte van de deuropening kunnen zijn. Zonder enige "normen". Uiteraard is er ook een boogdeur te bestellen.

Gebogen houten binnendeur

Gebogen houten binnendeur

Meer budgetopties - MDF. Hun prijzen zijn niet zo hoog, maar ze kunnen er niet slechter uitzien dan houten. Het mooie van MDF is dat het zelfs mogelijk is om het snijwerk te reproduceren, indien nodig. Qua operationele kenmerken zijn ze niet slechter dan houten - geluidsisolatie is op een hoogte, ook duurzaamheid.

Dubbelvleugelige MDF-deuren

Dubbelvleugelige MDF-deuren

De goedkoopste zijn frame. Een frame is samengesteld uit grenen blokken, die aan beide zijden van hardboard zijn omhuld. Om de geluidsisolerende eigenschappen te verbeteren, is het frame gevuld met een soort los materiaal. In principe kunnen ze bij normale uitvoering goed dienen. Je moet gewoon voorzichtig zijn - ze verdragen geen schokbelastingen. En er is een probleem - het vinden van een "normale" prestatie is niet eenvoudig.

Dubbelvleugelige binnendeuren van MDF en framedeuren kunnen worden gelamineerd met fineer of een speciale film die hout imiteert. Gefineerd lijkt erg op array. Je kunt niet meteen zien dat ze niet uit een array komen. Dit type behoort tot de gemiddelde prijs. Let bij het kiezen op de kwaliteit van het fineren. Er mag nergens sprake zijn van uitstekende lijm, spleten of andere defecten. Zelfs de kleinste gebreken zullen leiden tot delaminatie en verlies van uiterlijk.

De goedkoopste zijn met film. De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit van de film. Soms begint het na anderhalf jaar te slijten. Het is dus niet de moeite waard om ze mee te nemen, zelfs niet met een beperkt budget. Of koop alleen degene die iemand van uw kennissen u heeft aanbevolen, die ze gebruiken en u zelf hebt gezien in welke staat ze zijn. Omdat "normaal" anders is.

Glas en andere inzetstukken

Binnendeuren met 2 vleugels kunnen massief zijn of met glazen inzetstukken. U kunt een vleugel volledig van glas vinden, misschien een heel glas met een frame. In modellen met vleugels van verschillende afmetingen, kan de kleinere met of zonder glas (blind) zijn.

Wees niet bang dat glas / glas gevaarlijk is. Er wordt gehard glas gebruikt, wat veel moeite kost om te breken. En zelfs als het breekt, regent het in een hoop fragmenten met niet-scherpe randen of blijft het aan de film hangen. Het hangt af van het type glas.

Ze hebben lang glas bedacht

Ze hebben lang glas bedacht

Glazen deuren en inzetstukken zijn goed, want wanneer de deuren gesloten zijn, kunnen ze de gang verlichten. Natuurlijk kun je daar neerzetten bewegingssensor om het licht aan te doenom niet in het donker te lopen. Maar daglicht is vaak veel aangenamer dan kunstlicht. Ze diversifiëren ook opmerkelijk het ontwerp. En denk niet dat dubbele deuren met glas alleen in de klassieke stijl zijn. Er is een behoorlijk aantal modellen die geschikter zijn voor moderne interieurs dan voor klassiekers.

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren