Afmetingen standaard deuropeningen: binnen en buiten

Bij een grote revisie of bouwplaats moet met alles rekening worden gehouden - ook de breedte en hoogte van de deuren. De afmetingen van deuropeningen kunnen natuurlijk willekeurig zijn, maar dan zul je altijd deuren op bestelling moeten maken. Hoe gemakkelijker het is om aan de normen te voldoen - minder kosten en problemen. De standaardafmetingen van binnendeuren zijn voorgeschreven in GOST. Het mag dan oud zijn, maar het meeste is erop gebouwd.

Standaardafmetingen van deuropeningen

Op het grondgebied van de Russische Federatie is er ook een standaard uit de tijd van de USSR, die de vereisten en afmetingen van deuropeningen, binnendeuren beschrijft. Er zijn veel TU's en DSTU's, maar ze hebben een verre relatie met normen - elke fabrikant schrijft ze voor zichzelf. Het is mogelijk om deuren te kopen die volgens technische voorwaarden zijn gemaakt, als hun kwaliteit aan de norm voldoet. Maar deuropeningen moeten precies van standaardafmetingen worden gemaakt.

De afmetingen van binnendeuren worden bepaald door normen

De afmetingen van binnendeuren worden bepaald door normen

Waarom is het beter om ze volgens de norm te doen? Want dan zijn er geen problemen met vervanging. Bijna alle fabrikanten maken deuren in overeenstemming met GOST. Bij het bouwen van hoogbouw wordt immers rekening gehouden met alle eisen (of zou dat moeten). Als de opening speciale afmetingen heeft, hoeven de deuren alleen te worden besteld. En dit zijn hoge kosten, en zelfs er is geen garantie dat u het eindproduct leuk zult vinden.

Afmetingen volgens GOST

Dus ook bij een grote verbouwing of de bouw van je eigen huis, bij de bouw van binnenwanden in een nieuw gebouw - we leggen in ieder geval standaard deuropeningen. GOST voorziet in de volgende parameters:

 • Breedte:
  • Enkele vleugel 700 - 900 mm (stappen van 100 mm) en 1200 mm. Het wordt aanbevolen om in dergelijke deuropeningen deuren met panelen met één vleugel te installeren.
  • Voor dubbele deuren (in de standaard wordt de term tweevleugelige doeken gebruikt) worden openingen gemaakt met een breedte van 1300 mm, 1500 mm en 1900 mm.
 • Er zijn slechts twee standaard deuropeningen: 2100 mm en 2300 mm. De minimaal toegestane hoogte is respectievelijk 2071 mm en 2271 mm.
Afmetingen van binnendeuren en openingen volgens de norm

Afmetingen van binnendeuren en openingen volgens de norm

Dit zijn de afmetingen van standaard deuropeningen. Geen anderen. Wat betreft de toegestane afwijkingen, kan de deuropening 20-25 mm smaller zijn dan de standaarddeur. In dit geval is het ook mogelijk om een ​​standaard deureenheid te installeren. Alleen de montageafstand zal kleiner zijn, wat het werk er niet gemakkelijker op maakt. Dat wil zeggen, de smalste deuropening kan 675 mm zijn (in plaats van 700 mm). Volgens hetzelfde principe kunt u de toegestane afwijking ten opzichte van elke standaardbreedte tellen. Het kan iets worden verkleind, maar niet meer dan 25 mm.

Wat te doen als de werkelijke afmetingen niet overeenkomen met de norm

Wat als er enkele millimeters ontbreken volgens de norm? Hangt af van het materiaal van de muren, maar ook van de werkelijke breedte van de doorgang. Als de wanden mechanisch te bewerken zijn, kunnen enkele ontbrekende millimeters worden verwijderd. Malen, malen, kappen. Met een bijl, een beitel, een beitel, een slijper met een schijf voor beton / baksteen, etc. Gewoonlijk stoort een paar uitsteeksels of krommingen in een bepaald gebied. Als u het uitlijnt, kunt u dichter bij de gewenste afmetingen komen.

We proberen om wat we hebben aan de normen te voldoen

We proberen om wat we hebben aan de normen te voldoen

Als de wanden van zeer sterk materiaal zijn gemaakt, is de enige manier om de opening aan de norm aan te passen, deze te verkleinen tot de volgende standaardwaarde. Er zijn twee manieren: leg met stenen, stukjes bouwsteen en gips.De tweede optie is om een ​​funderingsbalk te installeren (behandeld met een antisepticum en gedroogd), die opnieuw moet worden bedekt met gips en deze in een vlak met de muren moet egaliseren. Over het algemeen krijg je het idee: het is praktischer om niet-standaard afmetingen naar een standaard te brengen.

Handige afmetingen van binnendeuren

Het is gemakkelijker om de hoogte van de deuropeningen te bepalen. Alles is hier ter hoogte van het plafond vastgebonden. En de keuze is klein - slechts twee opties - 2,1 m en 2,3 m. Maar hoe zit het met de breedte? Hier zijn meer mogelijkheden. Over het algemeen zijn er enkele aanbevelingen met betrekking tot de minimale deurafmetingen. Het zijn deuren, geen openingen voor hen. De opening moet 70-100 mm breder zijn. De afmetingen van de binnendeuren moeten dus minimaal de opgegeven breedte zijn:

 • In technische ruimtes (opslagruimtes, badkamers, baden en toiletten) is de aanbevolen baanbreedte 600 mm.
 • Voor keukens is het minimum 700 mm.
 • Voor woonkamers wordt een minimum van 800 mm aanbevolen.
SNiP heeft aanbevelingen voor minimale deurafmetingen

SNiP heeft aanbevelingen voor minimale deurafmetingen

Natuurlijk kunt u de binnendeuren vergroten als de deuropening dit toelaat. Verminder - naar eigen goeddunken. Maar het smalste deurblad dat te koop is, is 550 cm, en het is onhandig voor zwaarlijvige mensen ermee. In de keuken en de ruimte waar de gasapparatuur kan staan, wordt de breedte van de deuropeningen gedicteerd en gecontroleerd door de brandweer. Dus het zal niet meer werken. Breder is mogelijk.

Wat betreft woonruimten kunnen daarin ook openingen worden gemaakt voor dubbele deuren. Dat wil zeggen, tot het toegestane maximum in GOST 1,5 meter. Er kunnen bredere zijn, maar dit is al niet standaard. In een brede opening kunt u niet alleen conventionele schommelmodellen installeren, maar ook glijden of vouwen... Maar grote en brede deuren zien er goed uit in grote ruimtes. De aanbevolen afmetingen van binnendeuren zijn dus niet voor niets gekozen. Ze hielden rekening met niet al te grote kamers in onze huizen.

Hoe te bepalen op welke breedte het deurblad moet worden geïnstalleerd

Als de deuren gewoon voor vervanging gaan, is de eenvoudigste manier om het deurblad dat al staat op te meten. Dus je kunt zeker niet fout gaan. Als u voor de eerste keer deuren installeert, moet u de deuropening opmeten en een optie ervoor kiezen die tijdens de installatie minimale inspanning vereist.

De breedte van het binnendeurframe is afhankelijk van de beschikbare opening

De breedte van het binnendeurframe is afhankelijk van de beschikbare opening

Hoe een deuropening te meten

Om de juiste maat voor een deur of deurblok te kiezen, moet u de exacte afmetingen kennen van de opening waarin ze worden geïnstalleerd. De metingen worden uitgevoerd met een conventioneel constructietape. We meten elke parameter op ten minste twee punten. Als het verschil visueel zichtbaar is, kunt u meerdere keren meten en de positie van de tape naar eigen inzicht aanpassen.

Om ervoor te zorgen dat de grootte van de deuropening standaard is, nemen we een meetlint en meten we de echte parameters van de doorgang

Om ervoor te zorgen dat de grootte van de deuropening standaard is, nemen we een meetlint en meten we de echte parameters van de doorgang

De hoogte van de deuropening wordt gemeten bij de ene en de andere deurstijl, de breedte wordt gemeten aan de boven- en onderkant, ongeveer op een afstand van 30-50 cm van de vloer en de latei. U kunt ook in het midden van de hoogte meten. Je moet ook de dikte van de opening (wanddikte) meten. Het moet op minstens twee punten aan elke kant worden gecontroleerd.

We registreren alle metingen. Het is beter om dit op het deuropeningsdiagram te doen. Als er afwijkingen zijn, kijken we hoe ernstig de situatie is en of deze kan worden gecorrigeerd. Als de "bottleneck" de kleinst mogelijke standaardopening is, kunt u deze laten zoals hij is. Anders moet u proberen de situatie te corrigeren. Het bovenstaande is al beschreven als.

U moet de geometrie van de opening controleren. Anders zullen er problemen zijn tijdens de installatie

U moet de geometrie van de opening controleren. Anders zullen er problemen zijn tijdens de installatie

Maar grootte is niet alles. Het is noodzakelijk om te controleren of er afwijkingen in de geometrie zijn. De zijwanden van de deuropeningen moeten verticaal zijn en de latei horizontaal. U kunt de juistheid van de vorm controleren met behulp van het gebruikelijke bouwniveau (bubbel), maar het is handiger en nauwkeuriger met nivellering... U kunt de zijwanden controleren met een gewoon bouwlood. Als de afwijkingen groot zijn, moeten ze worden gecorrigeerd.Als hun grootte binnen een centimeter valt, is het mogelijk om tijdens de installatie te compenseren met montageplaten en constructieschuim.

We selecteren de grootte van binnendeuren en blokken

Zoals reeds vermeld, worden de afmetingen van de binnendeuren bepaald op basis van de afmetingen van de bestaande opening. Deuren worden verkocht als blok gemonteerd met een kozijn of slechts één deurblad. Het is handiger om het blok te nemen - het versnelt de installatie. Maar het apart kopen van een canvas en het samenstellen van een doos is goedkoper. Hier kiest u ervoor om minder te betalen, maar tijd te besteden en extra inspanningen te leveren, of tijd te besparen, maar meer geld uit te geven.

Als u besluit een deurblok te kopen, zorg er dan voor dat de breedte (volgens de buitenafmetingen van het deurkozijn) iets kleiner is dan de breedte van de opening. De minimale installatieruimte is 10-15 mm, de optimale is 25-35 mm.

Afmetingen van binnendeuren en openingen: aanbevelingen voor selectie

Afmetingen van binnendeuren en openingen: aanbevelingen voor selectie

Bij aankoop van alleen een deurblad wordt aangenomen dat deze 80-100 mm smaller moet zijn dan de opening. Het is nodig om nog twee stijlen toe te voegen, en dit is elk minstens twee keer 25 mm, plus een montageafstand van 10-15 mm, plus een opening aan de zijkanten van het deurblad - 5 mm. Totaal krijgen we: 25 * 2 + 15 + 5 = 70 mm. Dit is de minimumwaarde die aan de deurbreedte moet worden toegevoegd. Het resulterende cijfer moet gelijk zijn aan of kleiner zijn dan de breedte van de deuropening waarin het zal worden geïnstalleerd.

Afmetingen toegangsdeuren

Ook de afmetingen van de openingen van de toegangsdeuren zijn gestandaardiseerd. Ze worden beschreven in GOST 6629-88. Als u standaardproducten wilt installeren, maak dan openingen zoals aanbevolen. Als u uw huis gaat bouwen, is het beter om de toegangsdeuren niet kleiner te leggen dan de minimum breedte. En het gaat niet alleen om de moeilijkheid om geschikte canvasafmetingen te vinden. Het is een feit dat het zeer waarschijnlijk is dat de brand- of gasdienst u zal dwingen om opnieuw te doen.

Bedrijven hebben hun eigen normen - volgens TU

Bedrijven hebben hun eigen TU-normen

De standaardafmetingen van toegangsdeuren kunnen dus zijn:

 • web breedte
  • voor enkele vleugel - 900 mm, 1100 mm;
  • voor dubbele deuren - 1400 mm (700 mm + 700 mm); 1800 mm (900 mm + 900 mm).
 • bladhoogte - 2300 mm.

Als we praten over wat er te koop is, dan zijn er deuren. Bovendien kunt u bestellen - ijzer of hout van elke dikte. Maar nogmaals, dit is niet standaard. Hoewel de ingang tussen de kamers veel minder vaak wordt gewijzigd.

Installatie is eenvoudiger met een standaard deuropening

Installatie is eenvoudiger met een standaard deuropening

Een paar woorden over wat de deuropening voor de toegangsdeuren zou moeten zijn. Volgens dezelfde norm moet het 70 mm breder zijn dan het blad voor enkele bladen en 72 mm breder voor tweebladige bladen. Dit zijn de minimumwaarden. Een grotere opening is mogelijk, minder niet. De hoogte van de deuropening voor de installatie van de toegangsdeur moet 71 mm hoger zijn. Dat wil zeggen dat een opening van minimaal 970 * 2371 mm nodig is voor een toegangsdeur met een 900 mm breed blad. De rest is hetzelfde.

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren