Jaloezie deuren: hout, kunststof, metaal

Klassieke deuren zijn niet geschikt voor alle gelegenheden. Ze dienen als betrouwbare bescherming, maar laten praktisch geen lucht door, daarom moet u speciale gaten maken of een complex en duur ventilatiesysteem regelen. Luifeldeuren kunnen het probleem van luchttoegang oplossen. Dit zijn gewone deuren met vulling in de vorm van losse schuin geplaatste lamellen.

Eigenschappen, voor- en nadelen

De eigenschappen van jaloeziedeuren worden bepaald door hun ontwerp - de aanwezigheid van dwarse lamellen. Ze hebben de volgende voordelen:

 • Goede ventilatie. Luifeldeuren belemmeren de beweging van lucht bijna niet, dus er zijn geen problemen met hoge luchtvochtigheid of muffe lucht. Zelfs in gesloten, zelden gebruikte ruimtes.
 • Betere warmteoverdracht. Het is moeilijk om normale luchtcondities te garanderen in onverwarmde kamers met conventionele deuren. De aanwezigheid van jaloezieën lost dit probleem op. In magazijnen en technische ruimtes, gescheiden door jaloeziedeuren, wordt de temperatuur automatisch vereffend.

  Luifeldeuren vormen bijna geen belemmering voor de luchtbeweging

  Luifeldeuren vormen bijna geen belemmering voor de luchtbeweging

 • Visueel "lichtere" deuren met jaloezieën zien er interessant uit, ze belasten het interieur minder.
 • Interessante verschijning. Dit ontwerp is natuurlijk niet voor iedereen geschikt, maar in sommige stijlen ziet het er erg goed uit.

Deuren met een groot aantal lamellen en openingen ertussen zijn technologisch complexer. De vervaardiging ervan vereist aandacht, precisie en nauwkeurigheid. Alleen onder dergelijke omstandigheden zal het resultaat goed zijn - het zal aangenaam zijn om te gebruiken en te bekijken. Daarom zijn jaloeziedeuren veel duurder dan conventionele. En dit ondanks het feit dat alleen het frame van massief hout is gemaakt. Scheidingslamellen zijn gemaakt van gelijmd hout. Dit komt door het feit dat dunne houten planken zullen "verdraaien" wanneer de luchtvochtigheid verandert. De aanwezigheid van meerdere lagen met multidirectionele vezels, afgewisseld met lijmlagen, lost het probleem op.

Andere nadelen:

 • Gebrek aan geluidsisolatie. De aanwezigheid van een groot aantal openingen tussen de lamellen doet alle geluidsisolerende eigenschappen teniet. In dit opzicht, dat er deze deuren zijn, dat ze niet allemaal hetzelfde zijn.
 • Vrij verkeer van stof. Een van de toepassingsgebieden van jaloeziedeuren zijn kledingkasten. Maar de kleding die erin is geplaatst, is op geen enkele manier beschermd tegen stof, wat in onze huizen meer dan voldoende is.

  Bij gebruik van jaloezieën in kastdeuren dringt stof vrij naar binnen

  Bij gebruik van jaloezieën in kastdeuren dringt stof vrij naar binnen

De nadelen van jaloeziedeuren zijn behoorlijk ernstig. Voordat u met installeren begint, moet u serieus nadenken en beslissen wat voor u belangrijker is: hun voor- en nadelen.

Toepassingsgebied

Het toepassingsgebied van jaloeziedeuren wordt bepaald door hun eigenschappen. Ze zijn onvervangbaar in ruimtes die constante ventilatie nodig hebben. Tegelijkertijd zou de mate van geluidsisolatie voor deze gebouwen niet belangrijk moeten zijn. Onze huizen en appartementen hebben verschillende van dergelijke gebouwen:

 • Technische ruimtes - opslagruimtes, wasserijen, kleerkasten. In het geval van kleedkamers het is de moeite waard om de haalbaarheid van deze optie te overwegen. Het is tenslotte raadzaam om kleding tegen stof te beschermen. Een compromis is mogelijk: maak een lamel in het bovenste gedeelte, waar minder stof zit en de warmste lucht zich ophoopt.
 • Badkamer. In de badkamer is het raadzaam om overtollig vocht snel te verwijderen en jaloeziedeuren helpen hierbij. Maar deze optie is alleen goed als de badkamer sindsdien gescheiden is gecombineerde badkamer zal een bron worden van niet al te aangename geluiden en geuren.

  Louvre deuren naar technische ruimtes zijn een uitstekende optie om ventilatie te realiseren zonder een speciaal luchtkanaal te organiseren

  Luifeldeuren naar technische ruimtes zijn een uitstekende optie om ventilatie te realiseren zonder een speciaal luchtkanaal te organiseren

 • Boilerrooms aan de straatkant. In de straatdeur van zo'n kamer kan een lamellenrooster zitten. Alleen moet het verstelbaar zijn, zodat de kamer in de winter niet te koud wordt. Een punt: raadpleeg uw plaatselijke brandweer voordat u dergelijke deuren installeert. Voor de zekerheid.

Behalve als deuren tussen kamers, kunnen jaloezieën worden gebruikt in meubels. Ze zijn goed:

 • In keukenkasten, zowel staand als aan de muur. In een droger en een kast met granen zorgen ze voor snelle ventilatie, in de rest meer als decoratief.
 • In kasten die de leidingen in het toilet afdekken als een omhullende structuur. Je kunt ze aan scharnieren hangen, of je kunt ze aan magneten hangen.

  In badkamers, toiletten, keukenkasten, kan worden gebruikt als kastdeuren

  In badkamers, toiletten, keukenkasten, kan worden gebruikt als kastdeuren

 • Als jaloezieën voor de ramen. Het probleem van lichtverstrooiing is zeer goed opgelost. Het is niet volledig afgekapt, waardoor schemerverlichting ontstaat.
 • Voor kledingkasten, dressoirs en ander meubilair in woonkamers. De plussen wegen in dit geval op tegen de minnen, en het uiterlijk is interessant.

Een ander toepassingsgebied zijn zonweringsstructuren met een groot glasoppervlak. Op terrassen, serres, grote balkons en loggia's met massieve beglazing. Waarom zijn jaloeziedeuren beter dan conventionele jaloezieën? Het feit dat “stationaire deuren kunnen worden geopend door luiken gesloten te laten. Er zal vrije lucht zijn en er zal niet te fel licht zijn.

Luifeldeuren kunnen worden gebruikt als zonwering

Luifeldeuren kunnen worden gebruikt als zonwering

Als scheidingswand die de kamer scheidt. Bijvoorbeeld door het slaapgedeelte af te schermen studio appartement... Deze optie is ideaal als er geen raam in het omheinde gebied is. Zo'n scheidingswand zorgt ook voor luchttoegang en laat voldoende licht door, en creëert privacy.

Louvre scheidingswand om het slaapgedeelte te scheiden

Louvre scheidingswand om het slaapgedeelte te scheiden

Lamellenroosters kunnen in principe niet worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn - als mededelingenbord, een scherm dat iets afdekt of scheidt.

Louvre deuren: soorten, materialen

Laten we beginnen met de materialen waaruit de jaloezieën zijn gemaakt. Het grootste deel is gemaakt van hout. De budgetoptie is van dennen en sparren, de duurdere zijn van hardere (en duurdere) soorten. Er zijn ook plastic en metaal. Kunststof is de goedkoopste optie en is toch erg praktisch.

Kunststof jaloeziedeuren "leiden" niet door vocht, ze hoeven niet te worden geverfd, alleen gewassen. Dus voor een locker in een badkamer of een badkamer is dit ideaal. Dergelijke deuren zijn goed voor kast op het balkon. Over het algemeen is een voorhoofd met een hoge luchtvochtigheid en / of regelmatige reiniging vereist.

Metalen luikdeuren - onderdeel van het huisbeveiligingssysteem

Metalen luikdeuren - onderdeel van het huisbeveiligingssysteem

Metalen luikdeuren zijn zeer zeldzaam, maar er zijn er enkele. Toegangsdeuren met luiken worden zeer zelden geplaatst, behalve in stookruimten met toegang tot de straat. Hun reikwijdte is dus erg beperkt.

Uiterlijk zijn louvredeuren hetzelfde als gewone:

 • schommel;
 • glijden;
 • vouwen (accordeon of boek).

  Met de typen is alles hetzelfde - schommel, schuifaccordeon / boek

  Met de typen is alles hetzelfde - schommel, schuifaccordeon / boek

Ze kunnen bestaan ​​uit één, twee, vier of meer deuren. Alles is zoals bij conventionele modellen, alleen met een verschil in vulling.

Er zijn ook verstelbare luikdeuren. In dit geval zijn de lamellenplaten beweegbaar gefixeerd. Ze zijn allemaal verenigd door één balk. Door de balk vast te pakken, kunt u de positie van de jumpers veranderen - volledig openen, sluiten of kleine openingen laten.

Dimensies

In supermarkten zoals OBI en Leroy Marlene zijn meestal grenen blinde deuren verkrijgbaar. Ze worden meestal gepresenteerd in een of twee linialen in verschillende standaardformaten. Meestal zijn de parameters als volgt:

 • breedte - 294 mm, 394 mm, 494 mm, 594 mm;
 • hoogte - 606 mm, 720 mm, 993 mm, 1100 mm, 1700 mm, 2013 mm, 2422 mm.

  Er is een aantal standaardmaten

  Er is een aantal standaardmaten

Deze standaardmaten kunnen een beetje worden aangepast - een paar centimeter in hoogte en breedte gesneden. Als u een volledig niet-standaard optie nodig heeft, zijn er bedrijven of particuliere handelaren die deuren op bestelling maken - afhankelijk van uw maat.

Waar u op moet letten bij het kiezen

Bij het kiezen van jaloeziedeuren in een winkel, moet u in de eerste plaats letten op de kwaliteit van het hout. Er mogen helemaal geen knopen zijn, of er zouden er maar weinig moeten zijn. Ze moeten stevig, bruin van kleur zijn (niet zwart of gebarsten).

Het tweede punt is geometrie. Het hele deurblad moet in hetzelfde vlak liggen. Dit is de eerste - geen buigingen in de lengterichting of "verdraaiing" van de elementen en de hele deur als geheel. Vervolgens moet u de lengte / breedte / dikte controleren. Ze moeten tot op de millimeter nauwkeurig zijn.

Het kiezen van jaloezieën moet voorzichtig zijn

Het kiezen van jaloezieën moet voorzichtig zijn

En het laatste is de kwaliteit van houtverwerking. Houten jaloeziedeuren worden ongeverfd verkocht. Schilderen zal onafhankelijk zijn. Maar het hout moet goed worden verwerkt. Het is raadzaam dat er geen oneffenheden, oneffenheden en andere defecten zijn, die dan met de hand moeten worden verholpen.

Mogelijke afwerkingsmethoden

Houten luikdeuren kunnen op bijna een dozijn verschillende manieren worden versierd. Er zijn traditioneel en niet zo veel. U kunt het volgende doen:

 • Bedek met vlek. Iedereen kent het effect en uiterlijk.
 • Verzadig met houtolie. Het wordt meestal verkocht met een kleurenschema, maar er zijn ook houten producten die hun natuurlijke kleur behouden. Deze verbindingen hebben antiseptische eigenschappen en sommige kunnen in baden en zwembaden worden gebruikt. Als gevolg van een dergelijke verwerking komt het houtpatroon levendiger tot uiting, er wordt geen water in opgenomen. Er kunnen zelfs plassen zijn. Tegelijkertijd zit er geen film op het oppervlak, het ziet er absoluut "natuurlijk" uit en voelt aan.

  Verf, lak, olie voor hout - de meest populaire afwerkingsopties

  Verf, lak, houtolie zijn de meest populaire afwerkingsopties

 • Dek af met vernis. Dit kan met of zonder kleuring worden gedaan. Het is beter om vernissen op waterbasis te gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in glanzend, semi-glanzend, semi-mat en mat. Het verschil zit in de glansgraad van het behandelde oppervlak.
 • Verf. Er zijn heel verschillende verven voor hout, met verschillende effecten. Er zijn er die een duurzame film creëren, er zijn doorschijnende die niet over de textuur heen schilderen.
 • Decoupage. Techniek voor een creatief interieur.
 • Inleg. Een uitgekiende afwerkingsmethode die de producten een unieke uitstraling geeft.

Dit zijn allemaal methoden om houten traliedeuren af ​​te werken. In ieder geval is het de moeite waard eraan te denken dat het voor het afwerken nodig is om alle onregelmatigheden met een stopverf op het hout te vullen en ze te laten drogen. Vervolgens - strijk alle onregelmatigheden glad met schuurpapier. En degenen die achterbleven na de stopverf, en degenen die in het productieproces waren toegestaan. Daarna bedekken we alle planken en het frame met een primer voor hout. Het type primer wordt geselecteerd voor de afwerking. Na het drogen kunt u afwerkingswerkzaamheden uitvoeren - schilderen, vernissen, enz.

Hoe te schilderen

De grootste moeilijkheid zit in het grote aantal planken. Bij het schilderen worden veel druppels en spetters verkregen. Om dit probleem te voorkomen, is er een speciale procedure:

 • We lijmen het kozijn aan beide kanten van de deur met plakband. We bedekken de vloer en aangrenzende wanddelen, meubels etc.
 • Breng een laag primer aan op de planken met een brede platte kwast (7-8 cm). We vegen de borstel goed af aan de randen van de pot, zodat er een beetje compositie op zit. We verwerken de planken eerst aan één kant.

  Kleuring - de gewenste kleur en effect creëren

  Kleuring - de gewenste kleur en effect creëren

 • Verwijder met een droge platte borstel van een kleiner formaat (5 cm breed) alle strepen en vlekken en wrijf gelijkmatig over de compositie.
 • We gaan naar de andere kant.
 • Daarna kunt u het frame bewerken door er afplaktape van te verwijderen.

Met deze volgorde van werken zal de kwaliteit van het schilderij in ieder geval normaal zijn. Het is belangrijk om druppels op tijd, voor het drogen, te verwijderen. Het is beter om te werken met formuleringen die niet erg snel drogen.

Als je een spuitpistool hebt, gaat het werk gemakkelijker en sneller.

Voor degenen die met hun eigen handen blinde deuren willen maken, komt de volgende video goed van pas.

Vergelijkbare berichten
Opmerkingen: 1
 1. Andrei
  26.01.2020 om 21:36 - Antwoord

  Geïnteresseerd in de prijslijst voor lamellendeuren?

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren