DIY kroonluchter verbinding

Een ogenschijnlijk eenvoudige handeling - het plaatsen van een nieuwe kroonluchter - kan iemand die niet bekend is met een elektricien in verwarring brengen: een hoop draden en het is niet duidelijk wat en met wat hij moet aansluiten. We zullen bespreken hoe je een kroonluchter met een ander aantal hoorns (en draden) op de schakelaar kunt aansluiten.

Voorbereiding: Continuïteit en fasedetectie aan het plafond

Degenen die dit niet eens een beetje nodig hebben met een pictogram met elektriciteitsnetten, de rest zal handig zijn. Het kan moeilijk zijn voor iemand die niet constant met elektriciteit te maken heeft. Om niet in de war te raken, zullen we u alles op volgorde vertellen: hoe u de fase (of fasen) en nul in de draden aan het plafond kunt vinden, wat te doen met aarding. En maak dan, als een hele reeks draden aan de kroonluchter, verbinding met de draden die erboven uitsteken. Als gevolg hiervan zal het een gemakkelijke taak voor u zijn om de kroonluchter met uw eigen handen te verbinden.

Aardingsdraad

Als de bedrading al is aangebracht, steken twee, drie of vier draden uit het plafond. Een daarvan is precies "nul", de rest is een fase, er kan nog aarding zijn.

Aardingsdraad is beschikbaar in nieuwbouw of recent gerenoveerde woningen

Aardingsdraad is beschikbaar in nieuwbouw of recent gerenoveerde woningen

Er is niet altijd een aardingsdraad, alleen in nieuwbouwwoningen of na grote reparaties met het vervangen van elektrische bedrading. Volgens de norm heeft het een geelgroene kleur en is het verbonden met dezelfde draad op de kroonluchter. Als uw kroonluchter die niet heeft, isoleren we zorgvuldig de kale draad en laten deze zoals hij is. U kunt het niet ongeïsoleerd laten - u kunt het per ongeluk kortsluiten.

Op zoek naar fasen en nul

De rest van de draden moet worden aangepakt: waar is de "fase" en waar is "nul". In oude huizen hebben alle draden meestal dezelfde kleur. Meestal is het zwart. Nieuwe gebouwen kunnen zwart en blauw zijn, of bruin en blauw. Soms is rood aanwezig. Om niet te raden op basis van de kleuren, is het gemakkelijker om ze te bellen.

Als je drie draden aan het plafond en een tweeknopsschakelaar aan de muur hebt, zou je twee "fasen" moeten hebben - voor elk van de toetsen en één "nul" - een gemeenschappelijke draad. Je kunt het noemen met een multimeter (tester) of een indicatordraaier (dit is een speciale schroevendraaier met een lampje dat gaat branden als er spanning is). Draai tijdens bedrijf de schakelsleutel naar de stand "aan" (ingangsschakelaar aan dashboard ook inbegrepen). Draai na het kiezen de schakelaarsleutel naar de "uit" -stand. Indien mogelijk is het beter om de machine op het dashboard te kappen en de kroonluchter aan te sluiten met de stroom uit.

Ring voor plafonddraad

Continu rinkelen van draden aan het plafond met een Temter

Op de foto wordt getoond hoe u de draden belt en identificeert met een tester. Zet de schakelaar op "volt", selecteer de schaal (meer dan 220 V). Raak afwisselend de dradenparen aan met de sondes (houd de sondes vast bij de handgrepen, raak de blootliggende geleiders niet aan). De twee fasen "rinkelen" niet met elkaar - de indicator verandert niet. Als je zo'n paar vindt, zijn het hoogstwaarschijnlijk twee fasen. De derde draad is hoogstwaarschijnlijk "nul". Verbind nu elk van de voorgestelde fasen met sondes met nul. De indicator moet 220 V zijn.Je hebt nul gevonden - in de internationale specificatie wordt dit aangeduid met de letter N - en twee fasen worden aangeduid met L.Als alle draden dezelfde kleur hebben, markeer ze dan op de een of andere manier: verf, een gekleurde stift, een stuk plakband. Fasen - in de ene kleur, nul - in een andere.

Werken met een indicator-schroevendraaier is eenvoudiger: raak gewoon het uiteinde ervan aan de blote geleider. Verlicht - fase, nee - nul. Erg makkelijk.

Gebruik een indicator-schroevendraaier om de fase te vinden

Gebruik een indicator-schroevendraaier om de fase te vinden

Als er maar twee draden uitsteken, is de ene een fase, de andere nul. In dit geval zit er één sleutel op de schakelaar. Er zijn geen andere opties.

Lees hier de regels en methoden voor het aansluiten van draden in een aansluitdoos.

Kroonluchter draden

Het is gemakkelijk om een ​​kroonluchter met 2 draden aan te sluiten: schroef een ervan op fase, de andere op nul. Het maakt niet uit op welke manier. Als er twee fasen aan het plafond zijn en de schakelaar aan de muur is twee toetsen, dan zijn er opties:

 • Draai de fasen in elkaar en sluit een van de draden van de kroonluchter erop aan. Om het uit te schakelen, moet u in dit geval beide toetsen naar de "uit" -stand verplaatsen, en de verlichting wordt van beide ingeschakeld.
 • Verbind de draad met een van de fasen, isoleer de andere. Dan werkt maar één sleutel. De tweede is om leeg te zijn.

  Hoe sluit je een kroonluchter aan als deze maar twee draden heeft? Naar dezelfde draden aan het plafond in willekeurige volgorde

  Hoe sluit je een kroonluchter aan als deze maar twee draden heeft? Naar dezelfde draden aan het plafond in willekeurige volgorde

Bij kroonluchters met meerdere sporen zijn er beslist meer dan twee draden. We hebben besloten wat het doel van de geelgroene is. Dit is aarden. Als dezelfde draad aan het plafond zit, maak er dan verbinding mee. De rest moet ook worden aangepakt.

De 3-draads kroonluchter is niet veel moeilijker aan te sluiten. Als een van hen is geslepen (geelgroen), kan dit zijn:

 • negeer - als draden van deze kleur (of vergelijkbaar) niet aan het plafond hangen,
 • verbinden met dezelfde kleur.

Eigenlijk zijn er geen andere opties. Drie draden komen voornamelijk voor in armaturen met één lamp. Met twee is het een verouderd ontwerp, met drie is het een moderner ontwerp, overeenkomstig de huidige aanbevelingen.

Aansluiting op dubbele schakelaar

Sluit een vijf-, vier-, driearmige kroonluchter volgens hetzelfde principe aan op een tweepuntsschakelaar. Elk van de hoorns heeft twee gekleurde draden. Meestal zijn dit blauwe en bruine draden, maar er zijn andere variaties. Om verbinding te maken met een dubbele schakelaar, moeten ze allemaal in drie groepen worden verdeeld: twee fasen en één nul.

Een vijfarmige kroonluchter verbinden met een dubbele (tweeknops) schakelaar

Een vijfarmige kroonluchter verbinden met een dubbele (tweeknops) schakelaar

Ten eerste zijn alle blauwe draden met elkaar verbonden en goed gedraaid. Dit is nul. In principe kunt u draden van een andere kleur nemen - dit maakt niet uit voor verlichtingsarmaturen. Maar volgens de norm betekent blauw precies "nul". Het is alleen belangrijk dat geleiders die in een andere kleur zijn geverfd, niet in de twist terechtkomen. Op de onderstaande foto kun je zien dat alle blauwe geleiders gecombineerd zijn tot één groep. Dit is nul.

Voordat de kroonluchter wordt aangesloten, groepeert de geleiders

Voordat de kroonluchter wordt aangesloten, groepeert de geleiders

Verdeel nu de rest in twee groepen. De uitsplitsing is willekeurig. De ene groep lampen wordt ingeschakeld vanaf de ene toets, de tweede door de andere. Bij een vijfarmige kroonluchter worden meestal 2 + 3 gecombineerd, maar 1 + 4 is ook mogelijk. Er zijn ook twee opties in de vierarmige - 2 + 2 of 1 + 3. Maar met drie lampen zonder opties: 1 + 2. Draai de gescheiden draden samen. Kreeg twee groepen die aansluiten op de "fasen" op het plafond.

Hoe u een kroonluchter op een enkele schakelaar aansluit

Als er maar twee draden aan het plafond zijn en er zijn veel draden aan de kroonluchter, maar slechts twee kleuren, is alles eenvoudig. Draai alle geleiders van dezelfde kleur met blote delen en sluit ze aan op een van de draden aan het plafond (ongeacht welke). Verzamel alle geleiders van de tweede kleur in één bundel en verbind ze met het tweede plafond. Het aansluitschema van de kroonluchter wordt in dit geval weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Diagram van het aansluiten van een kroonluchter op een schakelaar met één knop

Diagram van het aansluiten van een kroonluchter op een schakelaar met één knop

Met deze opname lichten alle lampen tegelijkertijd op.

Draadverbindingsregels

Bij het werken met elektriciteit zijn er geen kleinigheden. Daarom verbinden we de draden in de kroonluchter volgens alle regels. Wanneer ze tot één groep worden gecombineerd, volstaat het niet om ze te draaien en de beschermkap erop te schroeven.

De aansluiting van de draden van de kroonluchter en de schakelaar gebeurt in de aansluitdoos

U moet de draden van de kroonluchter en de schakelaar in de aansluitdoos aansluiten

Zo'n draai zal vroeg of laat oxideren en beginnen op te warmen. Het is zeer wenselijk om dergelijke verbindingen te solderen. Als je weet hoe je met soldeerbout en tin moet omgaan, doe dat dan zeker. Dit garandeert een normaal contact en de verbinding wordt niet warm.

Nu over hoe je de draden van de kroonluchter moet aansluiten op de draden van de schakelaar (die aan het plafond zitten). Volgens de laatste regels zijn wendingen niet toegestaan. Er moeten klemmenkasten worden gebruikt. De meeste moderne kroonluchters worden erbij geleverd. Zo niet, koop dan bij een ijzerhandel of verlichtingshandelaar.

Bij gebruik van zo'n klemmenkast doet zich een probleem voor: het verdraaien van een groot aantal draden past simpelweg niet in het gat. Uitgang: soldeer een geleider aan de aansluiting (koper, enkeladerig of geslagen, met een doorsnede van minimaal 0,5 mm2). Isoleer deze verbinding goed, en steek het vrije uiteinde van de gesoldeerde geleider in de aansluitdoos (een lange is niet nodig - 10 cm is meer dan voldoende).

Door alle draden van de kroonluchter in het aansluitblok te steken en de schroeven vast te draaien, wordt de hele structuur naar het plafond getild. Daar is het voorgemonteerd, waarna de draden in de juiste volgorde op het klemmenblok worden aangesloten. In dit geval is het belangrijk om "nullen" tegenover elkaar te zetten. Fasen tot fasen zijn in willekeurige volgorde verbonden.

De juiste aansluiting van draden in de aansluitdoos wordt hier beschreven.

Hoe de draden op de kroonluchter zijn verdeeld, hoe de geleider en de kroonluchter zijn verbonden met het aansluitblok - dit staat allemaal in de video.

Een Chinese kroonluchter verbinden

De meeste relatief goedkope kroonluchters op de markt komen uit China. Waar ze goed in zijn is een groot assortiment, maar er zijn problemen met de kwaliteit van de elektrische montage. Voordat u de kroonluchter aansluit, moet u daarom de elektrische kenmerken ervan controleren.

Eerst wordt de integriteit van de isolatie gecontroleerd. Ze kunnen in één bundel worden samengevoegd en worden kortgesloten met het lichaam. De tester mag niets laten zien. Als er aanwijzingen zijn, heeft u twee opties: zoek en vervang de beschadigde draad of breng hem ter vervanging.

De tweede testfase is het controleren van elke hoorn. Er lopen twee draden vanaf de hoorn. Ze zijn in de klauwplaat aan twee contacten gesoldeerd. Bel elke draad met het bijbehorende contact. Het apparaat moet kortsluiting vertonen (kortsluiting of oneindig, afhankelijk van het model).

Begin na controle met het groeperen van de draden zoals hierboven beschreven.

Halogeenkroonluchter aansluiten (met en zonder afstandsbediening)

Halogeenlampen werken niet vanaf 220 V, maar vanaf 12 V of 24 V. Daarom zijn in elk van hen step-down transformatoren geïnstalleerd en is het hele circuit geassembleerd en klaar voor installatie. Er blijven slechts twee geleiders vrij, die moeten worden aangesloten op de draden die uit het plafond steken. Het is in willekeurige volgorde verbonden, "fase" en "nul" doen er niet toe.

Als de kroonluchter is uitgerust met een afstandsbediening, wordt een besturingseenheid toegevoegd aan de transformatoren. De aansluiting is hetzelfde: er zijn twee geleiders die moeten worden aangesloten op die aan het plafond. De derde geleider die van de andere kant komt (hij is dun) is de antenne waarmee de afstandsbediening en de besturingseenheid communiceren. Deze geleider blijft in het glas zoals hij is.

Zie de volgende video om een ​​kroonluchter met een afstandsbediening te verbinden.

Vergelijkbare berichten
Reacties 74
 1. Alexei
  16-05-2016 om 14:43 - Antwoord

  Gewoon een prachtig artikel, leg alles in de schappen. Hartelijk bedankt!)

 2. Michael
  21/09/2016 om 06:17 - Antwoord

  Met dank aan de auteur voor het artikel. Kauwde 5 punten.

 3. donder en bliksem
  26/03/2017 om 17:58 - Antwoord

  Ik was op zoek naar zo'n gedetailleerd artikel, maar alleen weer draaien en schroeven, na verloop van tijd verzwakken. De hoes is een goede optie, maar hoe sluit je er 5 neutrale draden op aan? Nog een keer draaien en in de hoes stoppen? Wago gaat in op de kwestie van het miniatuurt-shirt. Die. het is vergelijkbaar met een verlengsnoer voor 6 stopcontacten, waarop we een tafellamp, een verwarming, een tv, een muziekcentrum en een mobiele telefoon aansluiten, bijvoorbeeld, of "6 lampen". Maar er is zoveel tegenstrijdige informatie over Wago op internet en het gebrek aan ondubbelzinnige en gedetailleerde informatie op de officiële website dat ze met opzet iets lijken tegen te houden. Dat ik weer voor NShVI + sleeves heb gekozen, maar ik zie geen sleeves met 6 takken.

 4. Vladimir
  07/03/2017 om 06:23 - Antwoord

  Ik zou nog een advies willen toevoegen dat het de voorkeur heeft om de neutrale draad aan te sluiten op het schroefdraadgedeelte van de fitting, aangezien soms de lamp van de lamp van de basis valt en je de rest met een tang of handen moet uitdraaien. En als u vergeet de schakelaar uit te schakelen en als de fase zich op het schroefdraadgedeelte bevindt, kunt u onder spanning komen te staan

  • Beheerder
   07/03/2017 om 07:19 - Antwoord

   Je hebt gelijk. Bedankt voor de verduidelijking.

 5. Vladimir
  02.12.2017 om 09:22 - Antwoord

  Hallo! Ik heb verschillende vragen over kroonluchters die in China zijn gemaakt, om te beginnen twee:
  1 - Is het mogelijk om halogeenlampen te vervangen door LED-lampen?
  2 - Is het natuurlijk mogelijk om 12 V-lampen te vervangen door 220 V exclusief transformatoren uit het circuit?
  De rest van de vragen over de verbinding zelf, na jouw antwoord.

  • Beheerder
   12/02/2017 om 16:10 - Antwoord

   De lampen kunnen worden vervangen, maar de lampen moeten 12 V zijn. Vervanging naar 220 V is niet mogelijk, aangezien alle componenten zijn ontworpen voor laagspanning.

 6. Vladimir
  03.12.2017 om 11:25 - Antwoord

  Dank je. Over welke componenten hebben we het? Bedrading in de kroonluchter?

 7. Konstantin
  12/13/2017 om 09:34 - Antwoord

  Bedankt, ik was geen elektricien, maar ik heb een kroonluchter geïnstalleerd)

  • Beheerder
   12/13/2017 om 09:45 - Antwoord

   Uitstekend ... je bent geweldig

 8. Daniel
  14/12/2017 om 15:46 - Antwoord

  Vertel me, ik ben verhuisd naar een nieuw gebouw, daar steken 4 draden uit.
  De schakelaar heeft twee sleutels, daarom zijn er 2 fasen, een nul en aarde.
  De vraag is dat we een heel oude kroonluchter (antiek), zesarmige en 3 blauwe draden hebben die eruit steken, ik ben op een doodlopende weg.

  • Beheerder
   16/12/2017 om 15:42 - Antwoord

   U heeft waarschijnlijk ook 2 fasen op de kroonluchter. Neem de tester en ring de draden die van de kroonluchter komen in paren (de tester staat in de kiespositie, wanneer je de sondes aanraakt met de draden, moet de pijl afwijken, dan zeggen ze dat de draden "rinkelen"). Het zou zo moeten zijn: bij een van de draden gaan beide andere rinkelen. Deze draad zal "neutraal" of "nul" zijn. De andere twee zijn fasen. Deze tweefasige draden mogen niet onderling rinkelen. Om deze draden te onderscheiden, moet u ze op de een of andere manier labelen. Lijm bijvoorbeeld een stuk ducttape op neutraal of teken strepen met een marker / nagellak. Sluit bij het aansluiten van de kroonluchter op een schakelaar de nulleider aan op de nulleider, de fasedraden op de fasedraden.

 9. Yuri
  29/12/2017 om 14:53 - Antwoord

  L L1 © N - plafondlamp

  Blauw, bruin, groen - vanaf het plafond.

  Schakelaar met twee knoppen. Hoe te verbinden.

 10. Ivan
  02/01/2018 om 11:49 - Antwoord

  Ze hebben alles perfect uitgelegd. Dank je. Het is erg interessant om de kennis van de natuurkunde te onthouden en te verfijnen. Ik wacht op mijn zoon en regel het met hem.

 11. Liefde
  02/07/2018 om 21:37 - Antwoord

  Hallo) monteerde de 6 hoorn kroonluchter zelf) volgens uw aanbeveling, maar liep dood (ik verbond de draden van de hoorns zoals het hoort in blauw en verdeelde de bruine per drie), maar nu is het NOODZAKELIJK om alles in één GROTE draad aan te sluiten waaruit SLECHTS twee dunne blauwe draden komen en bruin Ik heb al het blauw nodig tot blauw bruin tot bruin en dan gewoon uittrekken in het circuit en het naar de plafonddraden brengen, waar en verbind het met de aansluitdoos) maar dan gaan alle lichten bij de dubbele schakelaar branden? Help me alstublieft hoe ik het CORRECT moet doen

  • Beheerder
   02/08/2018 om 10:20 - Antwoord

   Als u een tweeknopsschakelaar heeft, moeten er drie of vier geleiders aan het plafond zijn - twee fasen en nul (de vierde is aarde). Er zouden drie bundels op de kroonluchter moeten zitten: een gemeenschappelijke van blauwe draden, twee van bruine. Verbind de blauwe balk met de nulleider, de bruine in fasen (het maakt niet uit waar). Als er een aarding is, staat deze los van de groene draad. Voor de duidelijkheid een video toegevoegd. Kijk, het is misschien duidelijker. Pas na het controleren van de fasen aan het plafond, voordat u de kroonluchter aansluit, de stroom uit (het is beter om een ​​automatische machine op het schild te gebruiken of de pluggen los te draaien als de bedrading oud is).

   Wat zit er achter je GROTE draad? Waar komt hij vandaan?

 12. Dmitriy
  09.03.2018 om 13:31 - Antwoord

  Hallo, er steken slechts 2 draden uit 5 hoornluchters.En aan het plafond 4 zit een dubbele schakelaar, hoe sluit je dat allemaal aan?

  • Beheerder
   10.03.2018 om 23:27 - Antwoord

   In dit geval is het mogelijk om verbinding te maken met slechts één van de sleutels. Fasekabels kunnen aan het plafond worden aangesloten (controleer dit met een tester). Sluit een van de kroonluchterdraden (ongeacht welke) erop aan. Zoek een neutraal aan het plafond en sluit de tweede draad van de kroonluchter erop aan. Isoleer de rest (aarde). Met deze optie moet u twee toetsen eenmaal uitschakelen en inschakelen. Als dit lastig is, gebruik dan een van de fasedraden en isoleer de andere (heel voorzichtig ermee, met de machine uitgeschakeld op het dashboard).

 13. Vyacheslav
  04/05/2018 om 15:18 - Antwoord

  Hallo. Vertel eens, welke draad kan en moet worden gebruikt om schijnwerpers aan te sluiten? Ik bedoel het deel van de bedrading dat na de aansluitdoos rechtstreeks naar de lampen in het plafond gaat?
  De verbinding zal een loopback zijn.

  • Nikolay
   04/07/2018 om 13:21 - Antwoord

   Ik raad aan om een ​​drie-aderige koperen kabel NYM-J 3 × 1,5 te gebruiken - je kunt Leroy Merlin kopen voor een prijs van ongeveer 32 roebel per meter. De letter J in de markering geeft de aanwezigheid van een geelgroene kern in de kabel aan.

   Over de verbinding met een lus. Hier moet u beslissen of u verbindingen volgens GOST gaat maken of niet.
   GOST 50571-5-52-2011 paragraaf 526.5 "Aderverbindingen (niet alleen eindverbindingen, maar ook tussenverbindingen) moeten in behuizingen worden gemaakt, bijv. in aansluitdozen, schakelkasten, of in apparatuur indien de fabrikant hiervoor ruimte heeft voorzien. De apparatuur moet voorzieningen bieden voor het aansluiten van geleiders of een plaats voor het installeren van een verbindingsapparaat. Geleiders moeten in een omhulsel worden geplaatst ".

   Bij het aansluiten van armaturen met een lus worden namelijk vaak WAGO-klemmenblokken gebruikt. In deze situatie heeft elke spot drie aansluitblokken nodig, terwijl de aansluitingen niet in de aansluitdozen zitten.

   Het lijkt mij idealiter dat er voor elke lamp een aparte draad uit de aansluitdoos moet zijn. Als de armaturen in een badkamer (vochtige ruimte) worden geïnstalleerd, dan moet de aansluitdoos buiten deze ruimte worden geplaatst.

 14. Paul
  07/09/2018 om 01:54 - Antwoord

  Goedenavond! Vertel me alsjeblieft dat er drie witte draden uit een 3-armige kroonluchter komen. Er zijn 3 draden aan het plafond, 2 fasen 1 nul. Een 2-sleutelschakelaar, slechts 2 draden gaan er van de schakelkast naar toe. Fase en nul. Is het op de een of andere manier mogelijk zonder testers
  gebruik de selectiemethode om een ​​kroonluchter voor 2 + 1 aan te sluiten. Bij voorbaat bedankt

  • Beheerder
   12.07.2018 om 08:22 - Antwoord

   Hallo! Het is mogelijk zonder tester. Maak verbinding in willekeurige volgorde. Blijkbaar is uw kroonluchter gemonteerd voor 2 + 1. Dus wat en waar te verbinden - geen verschil. Maar als de kroonluchter duur is, is het beter om te kijken wat de fabrikanten daar hebben gedaan ...

 15. Dmitriy
  18/07/2018 om 16:51 - Antwoord

  Hallo. Zo'n probleem, er zijn twee draden van de kroonluchter en drie draden in de doos voor de schakelaar. Een fase, twee nullen. Ik sluit de vaas en nul aan op de schakelaar, de indicator toont twee fasen, ik verander de draden, soms laten alle drie de fasen zien

 16. Vitaly
  11.11.2018 om 17:14 - Antwoord

  Hallo, vertel me een kroonluchter voor 5 hoorns van elke hoorn 2 draden komen naar buiten - fase en nul, koperen draden met draden. Om alle fasen en nullen te verzamelen zonder te draaien en in het wago-aansluitblok te steken voor 5 posities. Is het mogelijk om 5 fasedraden in het ene aansluitblok en 5 polen in het andere plaats het aansluitblok? en zo'n vraag is nog steeds de hoofdcontacten die in de kabel gaan langs de kroonluchterfase en nul hoe ze op deze aansluitblokken moeten aansluiten? kan een fase in het aansluitblok worden gegooid met fasen en nul naar het aansluitblok met nullen. het blijkt dat er twee contacten in één terminal kunnen zitten? Dankje voor het antwoord!

  • Beheerder
   11.11.2018 om 18:00 - Antwoord

   Hallo! De draden van de hoorns kunnen worden aangesloten zoals je zei. Maar er zouden twee aansluitblokken moeten zijn. Een daarvan is voor fasedraden (5 van de hoorns + fase van de schakelaar), de tweede is voor neutrale draden (ook 5 draden van de hoorns en een van het plafond). Fase en nul kunnen niet in één aansluitblok worden geschoven.

 17. Vitaly
  11.11.2018 om 20:05 - Antwoord

  Heb ik het ter verduidelijking goed begrepen - het blijkt dat ik in het klemmenblok voor 5 wago-contacten 5 fasecontacten trek van de hoorns en daar kan ik een fasecontact maken in een van de terminals naar het contact, dus het blijkt dat 2 contacten in één positie worden geklemd? Dit is toegestaan, dat 2 contacten in één positie geklemd worden? bedankt voor het antwoord!

  • Beheerder
   11.11.2018 om 20:40 - Antwoord

   Bedoel je dat er twee draden in één cel zitten? Dit is mogelijk, maar wordt niet aanbevolen. Het is beter om een ​​klemmenblok met een groot aantal stopcontacten te vinden (als u besluit om Vago te nemen, hebben ze 8 contacten). Maar er moeten noodzakelijkerwijs twee afzonderlijke aansluitblokken zijn - voor fasegeleiders en nulleider. De tekening is schematisch, sorry voor de kwaliteit.

   Zou zo moeten zijn

 18. Vitaly
  11.11.2018 om 20:54 - Antwoord

  Ja, ik bedoel dat er twee draden in één cel zullen zijn. Ja, het is duidelijk dat er twee afzonderlijke aansluitblokken moeten zijn, één voor de fasen en de andere voor de nulleider. Bedankt voor de antwoorden)!

 19. Alexander
  11.01.2019 om 22:53 - Antwoord

  Ik wil een vraag stellen? Als er twee geelgroene draden en twee blauwe draden uit het plafond worden gehaald, wordt de lamp op twee blauwe aangesloten en gaat het loskoppelen van een van de knoppen van de dubbele schakelaar branden. Bij het demonteren van de schakelaar is een standaardverbinding gevonden, van één fase naar twee, en het stopcontact bevindt zich aan het plafond, één fase op de blauwe draad.
  Ik begrijp niets, tk. de eerste keer dat ik dit tegenkwam.
  Misschien weet je iets, vertel het me ??? ..

  • Beheerder
   15.01.2019 om 13:10 - Antwoord

   Je beschreef iets onbegrijpelijks ... Of misschien hebben ze ergens anders een paar draden tevoorschijn gehaald, maar de schakelaar niet overgezet?

 20. Alexander
  18.01.2019 om 13:03 - Antwoord

  Hallo. Ik heb zo'n situatie: ik heb de kroonluchter zoals verwacht aangesloten in 2 fasegroepen en één nul. Maar aan het plafond kwam ik dat tegen. dat er twee nullen en één fase zijn. Hoe maak ik een verbinding voor twee sleutelschakelaars?

 21. Arsen
  20.01.2019 om 18:48 - Antwoord

  hallo zo'n vraag, ik deed de kroonluchter af om hem te wassen en toen verscheen het probleem! op de kroonluchter zelf zijn er 3 draden, hoewel ze dezelfde kleur hebben, maar één draad gaat apart dat is (nul)! maar met het plafond is het probleem de oude bedrading drie draden van wit bedrading) en dus heb ik het gecontroleerd met een indicator schroevendraaier en het laat zien dat één draad fase is en twee nul (het lampje op de schroevendraaier brandt niet)! kan dit echt zijn? want als je de draden verwisselt, krijg je kortsluiting

  • Sergei
   28.01.2019 om 11:06 - Antwoord

   Als ik het goed begrijp, dan een kroonluchter voor een tweeknopsschakelaar. Als alles correct is gedaan, moet er met de schakelaar aan staan ​​nul op één draad, op twee fasen. In jouw geval breekt de schakelaar nul en gaat de fase rechtstreeks naar de kroonluchter. Eigenlijk is er in deze situatie niets ongewoons. Wat betreft de kortsluiting, ik weet niet waar het vandaan kan komen, ook al zijn de draden verwisseld.

  • Beheerder
   28.01.2019 om 12:55 - Antwoord

   En probeer het te meten met een tester ... misschien is een van de "niet-brandende" aarding?

 22. Alexander
  27.01.2019 om 14:33 - Antwoord

  Ik wil een vraag stellen: in de Eurosvet 90081/8 LED-kroonluchter zijn de draden van 3 transformatoren verbonden met
  een doos in een krimpkous, waaruit bruine, blauwe en zwarte draden komen. Wanneer het netwerk is aangesloten op de eerste twee draden, gloeit de hele kroonluchter. Waar is de zwarte draad voor en waar sluit je deze aan?

  • Beheerder
   28.01.2019 om 12:53 - Antwoord

   Misschien zwarte grond? Als u geen aarding heeft, buigt u deze en isoleert u deze zodat de blootliggende draad niet uitsteekt.

 23. Jachthaven
  08.02.2019 om 09:48 - Antwoord

  Prompt, er zijn twee draden aan het plafond, een schakelaar met één sleutel. Er zijn drie draden op de kroonluchter: wit, blauw, zwart. Vertel me het aansluitschema.

  • Evgeniy
   09.02.2019 om 01:10 - Antwoord

   Moet u begrijpen dat de kroonluchter geen LED is? Blijkbaar is één draad neutraal, twee zijn fase. Europese fabrikanten hebben een blauwe neutrale draad. Het is beter om te bellen. Omdat de schakelaar met één toets is, is de neutrale draad van de kroonluchter verbonden met nul en de andere twee zijn in elkaar gedraaid en verbonden met de fase die door de schakelaar gaat.

 24. Olga
  22/02/2019 om 22:37 - Antwoord

  Goedenavond! Vertel me alsjeblieft hoe ik de Xiaomi Mi Yeelight Smart LED-lamp moet aansluiten, als er drie draden aan het plafond zijn "fase, nul en aarde, en de lamp heeft slechts twee ingangen voor draden L en N. Wat te doen met aarding?

  • Vladimir
   23/02/2019 om 22:12 - Antwoord

   Isoleer gewoon de grond.

 25. Dimimtry
  27-02-2019 om 17:54 - Antwoord

  Kunt u mij vertellen hoe u een 6-armige kroonluchter aansluit op de 2e schakelaar als er maar 2 draden aan het plafond zitten, fase en nul ???

  • Evgeniy
   01.03.2019 om 22:18 - Antwoord

   Het is noodzakelijk om te zien of er een mogelijkheid is om de ontbrekende draad te "vinden". Zo niet, dan in plaats van een schakelaar zet een dimmer - je kunt de verlichting soepel aanpassen. Als de kroonluchter LED-lampen heeft, is het bij het kopen van een dimmer beter om duidelijk te maken of deze geschikt is voor LED-lampen of niet.

 26. Alexander
  03/04/2019 om 16:55 - Antwoord

  Vanaf het plafond zijn er 2 draden, een kroonluchter met 3 draden. Hoe te verbinden? Dank je.

 27. Konstantin
  19/06/2019 om 20:34 - Antwoord

  Hallo. Vandaag heb ik besloten om de kroonluchter te vervangen, er zitten twee draden in het plafond, 3 in de kroonluchter (met aarding), ik heb geen schroevendraaier, dus ik probeerde verbinding te maken door te typen (later heb ik je site gevonden en je methode geprobeerd). Alleen nu kwam ik een probleem tegen, ongeacht welke draden ik op de nieuwe kroonluchter had aangesloten, hij brandde nog steeds niet. Ik besloot om de oude zeker te plaatsen (dacht ik), maar hij ging ook niet aan. Dus ik weet niet eens wat ik moet doen. De draden in het plafond zijn wit, in de kroonluchter zijn ze ook monochroom. Dubbele schakelaar, verbonden met de lichten in de tuin, één schakelaar moet de lichten in de tuin aanzetten, de tweede in de keuken, de kroonluchter voor mij. in de keuken.

  • Vladimir
   20/06/2019 om 19:11 - Antwoord

   Een indicator-schroevendraaier, althans de goedkoopste, is altijd het beste bij de hand. Eerst moet je de fase vinden, de rest onderweg.

 28. Elena
  24-06-2019 om 15:16 - Antwoord

  Hallo! De driearmige kroonluchter is gedemonteerd. Voor elke hoorn zijn er twee draden, blauw en bruin, en voor twee hoorns waren de draden gedraaid (blauw en bruin), en voor de derde hoorn waren de draden als het ware om te strippen, de schaal werd doorgesneden en iets naar voren geschoven. maar je moet ze verbinden met twee draden, respectievelijk blauw en bruin, ze hebben ook draden om te strippen, de schaal is doorgesneden en iets naar voren verschoven. Dus ik zit en lijd. Waarom hebben twee hoorns uitgangsdraden onderling in een draai, en op de derde hoorn van de draad onder opruimen !!! ??? Nou, de tweede kwelling, hoe alles in elkaar te zetten ??? Bij voorbaat dank voor de antwoorden.

  • Nikolay
   25-06-2019 om 22:47 - Antwoord

   Eerlijk gezegd begreep ik niet alles, maar ach. Als we het hebben over een gewone kroonluchter die is ontworpen voor 220 V-gloeilampen, dan moet je de draden van alle drie de hoorns parallel aansluiten - draai drie blauwe draden en drie bruine draden samen. Vervolgens kunt u de draden van de eenknopsschakelaar aansluiten.

 29. Elena
  24/06/2019 om 16:03 - Antwoord

  Ik zal hieraan toevoegen dat de schakelaar eenfasig is. Onmiddellijk op drie lampen. Het is jammer dat de foto niet al mijn draden bekleedt. (((

 30. Elena
  26/06/2019 om 19:14 - Antwoord

  Dank je. Ik heb het al bedacht)

 31. Dmitriy
  30/06/2019 om 17:15 - Antwoord

  Goedemiddag, vertel het me alsjeblieft, een driearmige kroonluchter en er zijn twee zwarte en witte draden voor elke hoorn (welke fase en nul?) Plus afzonderlijk geel, er zijn ook twee bruine en blauwe draden in het plafond ... hoe te verbinden?

  • Nikolay
   07/01/2019 om 12:43 - Antwoord

   Geel is duidelijk geaard, je kunt het nergens aansluiten. Verbind de drie zwarte draden en de drie witte draden met elkaar. Verbind in willekeurige volgorde de voedingsdraden van het plafond met de twee resulterende wendingen. Nadat u de werking van de kroonluchter hebt gecontroleerd, schroeft u een gloeilamp los en controleert u met een indicatordraaier of de fase zich op de centrale tong van de patroon bevindt. Als dit niet het geval is, verwissel dan de voedingskabels. Dit wordt gedaan om veiligheidsredenen - als de mantel van de cartridge wordt geactiveerd, is de kans groter dat u deze met uw hand aanraakt, bijvoorbeeld wanneer u een lamp vervangt door een kapotte lamp.

 32. Paul
  07/12/2019 om 23:49 - Antwoord

  Goede dag. Leg aan een dom, in termen van elektricien, persoon de situatie uit.Tweeknopsschakelaar, drie draden van het plafond, blauw - de lamp van de schroevendraaier is uit, geelgroen en grijs - de lamp is aan. Betekent het blauwe nul en geelgroene en grijze fase?

  • Evgeniy
   13/07/2019 om 19:41 - Antwoord

   Geelgroen zou nul moeten zijn, maar ze kunnen tijdens de installatie in de war zijn geraakt. Persoonlijk zou ik een 220V-gloeilamp nemen en deze eerst zorgvuldig verbinden tussen blauw en grijs, en dan tussen blauw en geelgroen. Zo kom je alles zeker te weten. Het is een feit dat de indicator-schroevendraaier op interferentie kan reageren.

   • Paul
    15-07-2019 om 20:58 - Antwoord

    En wat gebeurt er als het zheto-groen, zoals in een sprookje, nul blijkt te zijn?

 33. Dima
  27/08/2019 om 00:48 - Antwoord

  Hallo!
  Vertel me als er 4 draden van het plafond zijn, er zit geen geelgroen tussen. Hoe te begrijpen wat nul is en wat aarding is?

  • Beheerder
   27/08/2019 om 07:43 - Antwoord

   Als er een stroomonderbreker is, neem dan eventuele belasting. Een gloeilamp bijvoorbeeld. U hebt waarschijnlijk de fasedraden gevonden. We brengen een fase naar het ene contact van de lamp, een onbekende draad naar het andere. Als het "nul" is, gaat de lamp gewoon branden. Als "aarde" - de stroomonderbreker zal werken.
   De tweede manier om te bepalen waar nul is en waar de fase is - wanneer de stroom volledig is losgekoppeld, ringt u de draden naar de aardklem (de stijgbuis van het watertoevoersysteem, het lichaam van het schild, maar raak het schoongemaakte gebied van metaal aan zonder verf en roest). De draad die "ringt" (toont een korte) wordt geaard. een draad met bijna geen aflezingen is neutraal (nul).

 34. Oleg
  22/09/2019 om 13:08 - Antwoord

  Goed moment voor de auteur, admin en bezoekers!
  Een groot verzoek om hulp bij het afhandelen van een niet helemaal standaard oplossing.
  Appartement in het huis van de PD-4-serie. Het huis is eind jaren 90 gebouwd.
  Op voorraad:
  1. Een amateur met ervaring in primitieve verbindingen.
  2. Een oude en trouwe bedieningsschroevendraaier met een gloeilamp in het handvat.
  3. Een schakelaar (waarom geen schakelaar?) Legrand Valena twee sleutels.
  4. Een stopcontact voor een schakelaar met 5 draden - een blauw, een wit, drie .. vrolijk .. bruin, waarvan er een is geïsoleerd door een onbekende elektricien met een ander zwart isolatietape.
  5. Een stopcontact voor een kroonluchter aan het plafond met drie bruine draden (geen andere), waarvan er twee zijn aangesloten op een lamphouder en een geïsoleerd.
  6. Kroonluchter van IKEA voor 5 armen met gepaarde 2x3 connectoren nul / fase / aarde.
  7. Gebroken sjabloon.
  Kun je me alsjeblieft vertellen hoe ik dit alles kan combineren in een werkende configuratie?
  Bij voorbaat bedankt!

 35. Ilya
  20.12.2019 om 12:18 - Antwoord

  Goede dag,

  Hulp nodig bij het installeren van een kroonluchter op een dubbele schakelaar.
  Er zijn drie draden in het plafond: blauw, bruin, groen.
  Kroonluchter 7 hoorns, ik wil 4 + 3 aanzetten.
  De grap is als volgt:
  op de wendingen van de hoorns - het is duidelijk, de blauwe zijn allemaal samen, de bruine draai ik 4 + 3. Het blijken drie wendingen.
  Maar dan moet ik deze wendingen verbinden met de draad in de kroonluchter, die in de buis naar het plafond gaat, en in de draad zitten drie kernen, waarvan er één de grond is en deze kern is al op het kroonluchterlichaam geschroefd, er blijven twee draden over - blauw en bruin.
  Vraag: hoe verbind ik mijn drie wendingen met deze twee draden zodat de kroonluchter met 2 toetsen werkt?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.)

  • Evgeniy
   20/12/2019 om 17:05 - Antwoord

   Laten we logisch nadenken 🙂 Van het plafond komen nul- en tweefasige draden die op de schakelaar zijn aangesloten. Dienovereenkomstig moeten ze worden verbonden met nul op de kroonluchter en tal van drie en vier lampen. Een gemeenschappelijke draad die uit de kroonluchter komt, is vereist. Schroef de aardedraad los van de kroonluchter en draai deze naar nul, d.w.z. schroef aan een twist met blauwe draden. Feit is dat het nog steeds niet mogelijk zal zijn om de kroonluchter te aarden, omdat hiervoor een vieraderige kabel uit het plafond moet komen.

 36. Igor
  24/12/2019 om 14:21 - Antwoord

  Hallo. de vraag is: we hebben een uitgang aan het plafond, drie draden 2 zwarte en een blauwe (oude samopal). we hebben een antediluviaanse driearmige kroonluchter (de bedrading zit verborgen in de kroonluchterbox), uit de centrale pin waarvan drie witte draden (2 dunne en 1 dikke) naar buiten komen.Hoe plak je deze rotzooi op het plafond? Ik vind een fase-indicator aan het plafond, dus wat? Dubbele schakelaar.

  • Vladimir
   24/12/2019 om 15:07 - Antwoord

   Als de kroonluchter driearmig is, lichten alle lampen logischerwijs tegelijkertijd op, d.w.z. de kroonluchter is ontworpen om te worden aangesloten via een eenknopsschakelaar. Als dit het geval is, is een van de draden die uit de kroonluchter komen een aardingsschroef die aan het lichaam is geschroefd (als het lichaam van metaal is). We moeten een aardedraad vinden, misschien is dit een dikke draad, maar misschien ook niet. De andere twee draden zijn verbonden met de belasting. Het is wenselijk dat de fase via de schakelaar naar het centrale veerbelaste contact van de cartridge komt.

   Vervolgens moet je kijken wat voor soort draden uit het plafond komen. Het is mogelijk dat dit aarde, nul en een fase is die door de schakelaar gaat.

   • Igor
    12.24.2019 om 20:44 - Antwoord

    Uv, Vladimir, ik denk dat het niet zo is. Aangezien er momenteel een dode hangt, sinds de tijd van de dinosauriërs, een 6-armige kroonluchter, een schakelaar voor 2 sleutels. In een driearmige kroonluchter (die gedoemd is de steiger te beklimmen en opgehangen te worden), zijn 3 geïsoleerde wendingen verborgen in de doos, waar dikke witte draad in een van de wendingen is gemengd. Het wordt nergens aan het lichaam van de metalen kroonluchter geschroefd, het wordt dom in de draai gemengd en naar het verbindingspunt gebracht. Dit zijn de taarten die we bij je hebben.

    • Vladimir
     24.12.2019 om 22:33 - Antwoord

     Misschien is het logisch om een ​​snoer met stekker te nemen en gewoon spanning op de kroonluchter op de vloer aan te brengen? Het lijkt erop dat de kroonluchter weliswaar driearmig is, maar onder een dubbele schakelaar staat. Als dat zo is, kan één lampje branden, twee of alle drie. Het is mogelijk dat de dikke draad veel voorkomt.

     • Igor
      25/12/2019 om 00:20 -

      ok, morgen zal ik het proberen, ik zal het resultaat bekijken en, met uw toestemming, zal ik rapporteren.

 37. Alexander
  11.01.2020 om 10:39 - Antwoord

  Hallo. De echtgenoot was verbijsterd)) Het is noodzakelijk dat de hele kroonluchter (groep 1) wordt verlicht met één toets van twee sleutelschakelaars, en vanaf de tweede toets slechts een deel van de lampen uit groep 1. Is het mogelijk en hoe?))

  • Nikolay
   12.01.2020 om 12:13 - Antwoord

   Als alle lampen met één sleutel oplichten, moeten ze allemaal parallel worden ingeschakeld. Conclusie: de truc zal niet werken. Waarom was zo'n kans überhaupt nodig?

   • Alexander
    05.11.2020 om 09:38 - Antwoord

    Hallo. Chinese kroonluchter, uitgang 1 draad is wit, 2 draden afzonderlijk in een gepaarde draad. Welke draad te gebruiken met een zin. De schakelaar is dubbel, maar je kunt ook enkele als het werkt

    • Nikolay
     11/05/2020 om 12:37 - Antwoord

     Logischerwijs is de witte draad nul, de twee resterende draden zijn bedoeld voor aansluiting op een dubbele schakelaar, d.w.z. ze worden via een schakelaar voorzien van 220 V.

 38. vadim
  24/11/2020 om 12:08 - Antwoord

  Hallo, ik vraag hulp van mensen met kennis en ervaring.
  Ik heb een kroonluchter aangesloten (een gewone driearmige, voor 2 contacten, maar het lijkt degelijk gemaakt, niet in het Chinees). Ik heb 3 blauwe draden in een twist gedraaid en 3 bruine draden in een andere, door de aansluitdoos. Alles is netjes, het "haar" steekt niet uit, het is geïsoleerd.
  Ik verwijder de oude werkende "Ilyich-gloeilamp", sluit een nieuwe kroonluchter aan (de bedrading van het plafond is twee oude, dan 1,75 mm aluminiumdraden, de isolatie is intact, daarvoor werkte alles) - de machine slaat uit.
  Denk: is de kroonluchter defect? kort voor het lichaam? verward in een van de hoorns van de fase- en nul-draden naar de cartridge?
  Ik controleer de kroonluchter (ik sluit een hoorn aan) - hij valt uit. Ik maak volledig verbinding - klopt.
  Ik hang een oude gloeilamp op - hij licht niet op (de gloeilamp zelf is normaal).
  Jongens, het appartement is verhuurd, er is bijna geen gereedschap, het bellen van de profs is niet betaalbaar in Moskou (vanaf 2000r).
  De vragen zijn:
  1) Kan de draad doorbranden in de bedrading van het appartement of in de schakelaar (de schakelaar zag eruit, alle isolatie is intact)?
  2) Hoe de noodlottige kroonluchter controleren? voor elke cartridge: van de terminal tot het einde van de geleider en de multimeter (geen geluid) moet 1 geven - kort? Alles demonteren, bedrading visueel controleren?
  3) misschien door het huwelijk van LED-lampen (gewone e14, 7, 5 watt, nieuw)?
  Vertel het me, alstublieft.

  • Sergei
   25-11-2020 om 23:43 uur - Antwoord

   Vadim, heb je het probleem kunnen oplossen? Volgens uw beschrijving begreep ik helemaal niet waarom u met de kroonluchter probeert om te gaan zonder te begrijpen waarom de oude gloeilamp niet brandt? Om de kroonluchter te controleren, kunt u een stopcontact gebruiken, d.w.z. neem een ​​draad met een stekker en controleer de kroonluchter door deze op een stopcontact aan te sluiten - het zal de machine uitschakelen, wat kort betekent. De kroonluchter wordt korter - schroef alle lampen los en sluit ze weer aan.

 39. Sergei
  30/11/2020 om 23:03 - Antwoord

  Hallo, situatie: nieuw gebouw. Vanaf het plafond zijn er 4 draden - wit, blauw, zwart, bruin. Ik verbind wit met blauw - de lamp brandt met één toets. Ik verbind zwart met bruin - de lamp brandt van een andere toets Het blijkt 2 fasen, 2 nullen, geen aarde. Dit is normaal?

  • Vlad
   12/02/2020 om 22:02 - Antwoord

   De kleuren zijn over het algemeen hetzelfde als bij een driefase. Logischerwijs zal het licht niet alleen branden als de fase en nul zijn verbonden, maar ook wanneer de fase en aarde zijn verbonden. Kan de fase op twee draden uit een dubbele schakelaar komen, nul en aarde?

 40. Maxim
  12/14/2020 om 12:31 uur - Antwoord

  Goedenmiddag. Vertel me alsjeblieft, een zesarmige kroonluchter, 4 draden (geelgroen (aarde), blauw (nul), bruin (blijkbaar een fase) en zwart. Zwart is de tweede fase? Het lukte niet om te demonteren en te kijken waar het zwart heen gaat. Bij voorbaat dank.

  • yuriks
   12/14/2020 om 21:11 - Antwoord

   Hallo. De gloeilampen in de kroonluchter zijn verdeeld in 2 gelijke delen met voeding via zwart, bruin of beide draden tegelijk. Hierdoor kan de lichtintensiteit naar behoefte worden aangepast. Door een dubbele schakelaar te installeren kun je 3 of 6 lampen inschakelen.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren