Rotstuin: soort, apparaat, planten

De schoonheid van de bergen fascineert ons zozeer dat we er zelfs een klein deel van willen hebben, zelfs in een klein gebied bij het huis. Daarom worden rotstuinen en rotspartijen waarschijnlijk steeds wijdverspreider. Dit zijn aanplant waarin stenen worden gecombineerd met planten, en ze verschillen van elkaar in de verhouding van deze componenten. In rotspartijen overheersen stenen - hun absolute meerderheid. Planten erin zijn slechts in zeer kleine hoeveelheden aanwezig. In alpine glijbanen - rotstuinen - kan er een aanzienlijk aantal planten zijn. Ze bootsen alpenweiden na met karakteristieke vegetatie. Bovendien is het maken van een alpine glijbaan met uw eigen handen niet zo moeilijk: u moet de karakteristieke kenmerken en constructieregels kennen, die vervolgens in de praktijk worden toegepast. Alle fijne kneepjes van de structuur van de rotstuin zullen verder worden besproken.

Wat zijn

Omdat de alpenglijbanen echte bergen nabootsen, kunnen ze sterk verschillen in vorm, hoeveelheid, grootte en soort stenen, de manier waarop ze worden gelegd en ook in reliëf. Zo zijn er gelaagde stenen glijbanen, die ook wel "Tsjechische deegrollen" worden genoemd. Ze verschillen in de verticale opstelling van gelaagde rotsen.

De Tsjechische deegroller is een goed voorbeeld van een gelaagde alpine glijbaan

De Tsjechische deegroller is een goed voorbeeld van een gelaagde alpine glijbaan

Rotsachtige glijbanen zijn de meest voorkomende rotstuin in onze omgeving. Het is een kleine aarden wal met stenen eroverheen. Stenen zijn gelaagd of keien, de ruimte ertussen is gevuld met puin, pellets, kiezelstenen of kleinere keien. Dit wordt een rotsachtige glijbaan.

Rocky slide - gemakkelijk zelf te doen

Rocky slide - gemakkelijk zelf te doen

 

Maar er zijn er waar de vruchtbare laag een aanzienlijk gebied inneemt. In dit geval van groen gazon enkele rotsblokken steken uit, bloemen en kleine coniferen vallen op als lichtpuntjes. Dergelijke aanplant imiteert alpengazons.

Er zijn alpenglijbanen met een groot aandeel vruchtbare grond

Er zijn alpenglijbanen met een groot aandeel vruchtbare grond

Er zijn bergkloven. Als de site een soortgelijk reliëf heeft, kunt u deze uitrusten door een kunstmatige stroom te maken. Om dit te doen, legt u de onderkant en randen uit met stenen, maakt u een kleine bodem vijver, van waaruit water naar de top van uw "klif" wordt gepompt.

Schema van een alpenglijbaan met een waterval en een vijver

Schema van het apparaat van een alpine glijbaan met een waterval en een vijver en een waterval

Plant vochtminnende planten langs de oevers van de beek en vijver, op de stenen - geschikte alpengrassen, bloemen en vaste planten. Zo'n constructie is natuurlijk ingewikkelder in technische termen, het vereist ook meer kosten - een vijver, een beek, een glijbaan - alles vereist investeringen. Dergelijke complexe systemen worden al als landschapsdia's beschouwd, omdat ze het uiterlijk van de hele site gedeeltelijk veranderen.

En een ander type rotstuinen - terrassen. Het verdelen van de site in terrassen is noodzakelijk als deze op een helling ligt. Dan is een gelaagd apparaat de beste uitweg. Keerwanden worden gelegd om de grond te egaliseren. Ze zijn vaak gemaakt van gewapend beton en vervolgens versierd met keien. Bodembedekkers gedijen ook goed op deze keermuren.

Terrassen kunnen ook worden ontworpen in de vorm van alpine glijbanen

Keerwanden kunnen ook worden versierd met planten

Hetzelfde principe - de organisatie van terrassen - wordt gebruikt op vlakke gebieden, maar met een ander doel: om het pittoresker te maken. In dit geval wordt het hoogteverschil kunstmatig gecreëerd, en dit is een grote hoeveelheid landwerk.

Stenen: wat en waar te krijgen

De basis van een glijbaan van welk type dan ook zijn stenen en je hebt er veel van nodig - verschillende tonnen en van verschillende afmetingen. Kies uit de rassen die in uw omgeving vaker voorkomen.Afgebroken blokken zien er het beste uit, maar zijn al oud, met donkere randen. Gladde korrels kunnen ook worden gebruikt, maar het is niet eenvoudig om er een natuurlijke samenstelling van te maken. Je hebt ongeveer een vierde van het grote formaat nodig, ongeveer hetzelfde als medium - de rest zijn kleine stenen.

Graniet ziet er geweldig uit. Maar het is hard en "koud", zelfs de meest hardnekkige steenbreek kan er zelden op groeien, en de grond ernaast verzuurt snel. Houd hier ook rekening mee en pas periodiek de zuurgraad aan (of plantplanten die van zure grond houden).

Plaatstenen zien er goed uit op lage glijbanen

Plaatstenen zien er goed uit op lage glijbanen

Het is het beste om tufsteen te gebruiken. Het voert water goed af, water stroomt er goed doorheen, wat nog belangrijker is - planten groeien er goed op. Wat nog belangrijker is - het neutraliseert de zuurgraad, zoals de "Alpines" graag zien.

Kalkplaten zijn ook goed, maar het zijn precies platen, ze zijn goed voor het decoreren van alpenvlaktes of zeer lage en glooiende heuvels.

Hoe maak je een alpine glijbaan

Selecteer eerst het gebied waar de rotstuin zal worden aangelegd. Afhankelijk van de omstandigheden kiezen ze het type glijbaan en de planten die erop geplant kunnen worden.

Deskundigen raden aan om geen "graf" te maken - een heuvel in het midden van een vlak gebied ziet er precies zo uit. Als er zelfs maar een kleine natuurlijke of kunstmatige "basis" is, is het beter om daaruit te gaan glijden. Het kan een put zijn, een grote oude boom, zelfs een muur of een of andere structuur, waaruit een rotstuin met richels afdaalt. Op een plat oppervlak is rotstuin geschikter - een platte structuur van stenen en planten.

De dia ziet er het meest harmonieus uit op een gebied met een helling

De dia ziet er het meest harmonieus uit op een gebied met een helling

Hoe het type rotstuin te kiezen

Als de site verzandt en zich in een laagland bevindt, kunt u een kleine vijver of moeras uitrusten, waarvan de randen zijn versierd met stenen. Maar zelfs op stenen worden in dit geval vochtminnende planten geplant - ze zullen met succes het aangrenzende gebied leegmaken. Als op zo'n plek droogtebestendige soorten worden geplant, zullen ze verdorren totdat ze doodgaan - ze hebben andere omstandigheden nodig.

De Alpenvallei ziet er niet slechter uit dan een glijbaan, en op vlakke gebieden is het beslist beter dan een puistje uit het niets

De Alpenvallei ziet er niet slechter uit dan een glijbaan, en op vlakke gebieden is het beslist beter dan een 'puistje uit het niets'

Voor een zonnig of schaduwrijk maar droog gebied kan elk type glijbaan worden georganiseerd. Het is moeilijk om op een vlak gebied een groot hoogteverschil te creëren - hier is het geschikter en gemakkelijker om zoiets te doen als een bergdal, een alpenweide of een lage heuvel. Als er een hoogteverschil is, kun je dit in de vorm van een rotstuin rangschikken of het bestaande hoogteverschil vergroten door aan één kant een glijbaan aan te brengen, van waaruit een rotstuin zal "weglopen" met terrassen of een overdekte helling.

Wanneer te beginnen

Tenzij je speelt met het reliëf, dat wil zeggen, je zult moeten schuiven en aarde en stenen moeten gieten, soms worden gebroken stenen en ander soortgelijk bouwafval in de voet van de heuvel gestort. Dit alles wordt overgoten met aarde en geramd, dan wordt er aarde bovenop gegoten, die wordt afgewisseld met stenen. En dus van de voet tot de top, stenen en aarde. Het is duidelijk dat de hele structuur zal krimpen. En een behoorlijke - tot 1/4 van de hoogte. Om deze reden wordt een doe-het-zelf-alpine glijbaan vaak in twee fasen gemaakt: de eerste - grondwerk - wordt uitgevoerd in de herfst, de tweede - planten van planten - in de lente.

Stenen, bloemen, water - schoonheid ...

Stenen, bloemen, water - schoonheid ...

Zodat tijdens overwintering met planten of zonder regen en het smelten van sneeuw de grond niet veel uitspoelt, worden de meest problematische gebieden gefixeerd met een net, jute. Je zult zien waar het water het meest uitkomt na de eerste regen. U kunt het proces versnellen door uw glijbaan met water te besproeien. Op die plaatsen waar het water het meest wegkomt, leg je met een net, besprenkel je met kleine steentjes. In de volgende winters zullen de wortels van planten de aarde geleidelijk vastzetten, maar ze zullen uiteindelijk pas na een paar jaar groeien, dus stenen zullen de grond in de volgende winters alleen voorzichtig moeten bedekken.

Zelfgemaakte alpine glijbaan: opeenvolging van acties

Ongeacht het gekozen type landing, de volgorde van acties tijdens de opstelling zal bijna hetzelfde zijn. Het begint allemaal met eenvoudige, maar omvangrijke grondwerken, daarna volgen oefeningen met gewichten en pas dan - planten.

STAP 1. We tekenen de contouren af. Teken op de toegewezen plaats de contouren van de toekomstige dia. Ze hoeven niet symmetrisch te zijn - ze moeten er natuurlijk uitzien. Het is in ieder geval de moeite waard om naar te streven. Daarom is het beter als de vorm uit verschillende onderbroken en afgeronde lijnen bestaat. Eerst kunt u het op een vel papier ontwikkelen en het vervolgens met een gekleurd touw of koord op de grond overbrengen (u kunt de contouren omlijnen met bijvoorbeeld een pad van zand, enz.).

Markering is het eerste bij het rangschikken van een site

Markering is het eerste bij het rangschikken van een site

STAP 2.  We verwijderen de vruchtbare laag, organiseren de drainage. Op het afgebakende gebied wordt aarde verwijderd, worden plantenwortels verwijderd. Als de grond het water niet goed afvoert, voeg dan puin toe en ram het. Dit is een afvoersysteem om water af te voeren en een normale luchtvochtigheid te behouden. Planten die op stenen groeien, tolereren geen stilstaand water en wateroverlast. Ze zijn gewend aan een minimum aan vocht. En het is noodzakelijk om vergelijkbare voorwaarden voor hen te creëren. Bovenop de steenslag wordt meer zand gegoten, in een laag van 10-15 cm, en naar boven is al een vruchtbare laag of een speciaal substraat voor de geselecteerde planten.

Als de bodems water normaal afvoeren, is het niet nodig om steenslag te gieten, maar moet u de plantaarde verwijderen: de planten zullen door de stenen heen breken en het is moeilijk ermee om te gaan. Maak daarom alles kwalitatief schoon.

We verwijderen de graszoden en vruchtbare laag tot een diepte van ongeveer 20 cm

We verwijderen de graszoden en vruchtbare laag tot een diepte van ongeveer 20 cm

Zandgrond kan een ander probleem hebben: het kan te los zijn (slibachtig zand). Dan zullen de stenen de hele tijd "wegdrijven". U kunt het probleem oplossen door de steenslag in te vullen en goed in de grond te drijven, indien dit niet mogelijk is, verspreidt u deze in de put geotextiel (gebruikt bij de aanleg van wegen en in landschapsontwerp) en bevestig het langs de randen van de put. In dit geval is het wenselijk om een ​​dichte te nemen, zodat deze de massa aarde en stenen kan weerstaan. Hij laat de stenen niet van locatie veranderen en zal de hele structuur vasthouden. In bijzonder ernstige gevallen kan het nodig zijn om een ​​betonnen basis te gieten - een gewapende plaat.

Stap 3. Vorming van het reliëf.Op het zand wordt een laag aarde van ongeveer 20 cm dik gegoten. De eerste, grootste stenen worden geplaatst. Ze moeten gedeeltelijk worden "verdronken". Dit ziet er natuurlijker uit. Voor een traditionele glijbaan worden stenen gestapeld in plaats van rechtop. Bij het organiseren van een Tsjechische deegroller daarentegen, worden alle borden rechtop geplaatst. Maar dit zijn fundamenteel verschillende formaties en we zullen het hebben over het iets lager maken van een deegroller - er is een ander formatieprincipe.

Correct en incorrect leggen van stenen in een heuvel

Correct en incorrect leggen van stenen in een heuvel

De zwaarste stenen worden op de eerste rij gelegd. De openingen ertussen zijn gevuld met aarde, die kan worden afgewisseld met kleinere "ongeformatteerde" stenen, die er slecht uitzien als ze worden geopend. Nadat ze de stenen hebben gelegd, controleren ze hun stabiliteit: je moet erop springen. Als het staat, niet beweegt, kunt u doorwerken. De tweede laag is aangelegd - de rotsblokken zijn iets kleiner. En op dezelfde manier is de afstand tussen hen gevuld met kleinere stenen en aarde.

Hieronder staan ​​de grootste en zwaarste stenen

Hieronder staan ​​de grootste en zwaarste stenen

Volgens hetzelfde principe wordt de derde laag gevormd - hier zijn al kleine stenen gelegd, die kunnen worden afgewisseld met zeer kleine.

Stap 4. Planten planten... Zoals reeds vermeld, kan deze fase zes maanden na de vorming van het reliëf beginnen. Omdat de omstandigheden voor iedereen anders zijn, worden de planten op basis daarvan geselecteerd. Maar als we het hebben over een alpiene heuvel, dan zouden in theorie alleen die plantages die in de Alpen groeien erop moeten leven. Meestal zijn ze niet erg slim en voelen ze zich slecht op onze breedtegraden. Ze worden aangeplant door echte bergkenners. En de overgrote meerderheid in hun datsja's en persoonlijke percelen plant planten die ze persoonlijk het leukst vinden.Strikt genomen is dit al een bloementuin of een compositie met stenen ... Maar hoe het gebouw ook heet, het heeft bestaansrecht als het de eigenaar plezier schenkt.

Wat kan worden geplant op een lage heuvel of in een rockaria

Wat kan worden geplant op een lage heuvel of in een rockaria

Wat is het verschil tussen het apparaat van de Tsjechische deegroller

Zoals eerder vermeld, bestaat de Tsjechische deegroller uit verticaal geplaatste platen. Dergelijke platen in onze markt kunnen worden gekocht van zandsteen of kalksteen. Vind min of meer één kleur, maar verschillende vormen en diktes - van één centimeter tot tientallen. En zoek die waarin ten minste één facet donker was - verweerd. Ze zijn buiten blootgesteld. Er zijn nog wat meer nodig met twee "gebruinde" randen. Bij het maken van de dia's worden ze naar buiten blootgesteld - dus het is mooier en “natuurlijker.

Het begin van de vorming van de Tsjechische deegroller

Het begin van de vorming van de Tsjechische deegroller

Het begint allemaal op dezelfde manier: de locatie markeren en uitgraven, de drainagelaag vullen. Hier beginnen de verschillen. "Randen" worden gevormd uit grote platen en ze worden op de rand geplaatst met een lichte helling - ongeveer 5 °.

We leggen kleinere lagen tussen de dominante ruggen, vullen de openingen ertussen met een substraat of grond. Als je alpenplanten gaat planten, hebben ze niet al te veel voedingsbodem nodig. Ze kunnen er zelfs in sterven. Ze moeten omstandigheden creëren die bijna natuurlijk zijn, dus je zult je eraan moeten aanpassen en je eigen grondmengsel voor elk type moeten maken. De basis kan als volgt worden beschouwd: meng in gelijke delen lichte weidegrond, rivierzand met grove korrels en steenslag. Om ervoor te zorgen dat de bodem het water van steenslag beter vasthoudt: onze temperaturen in de zomer zijn hoger dan in de Alpen en drogen sneller en sneller. Vul de gaten tussen de matten op met deze potmix.

De gaten opvullen met aarde en kleinere lagen

De gaten opvullen met aarde en kleinere lagen

In deze "rotspartijen" worden planten geplant. Vervolgens worden de resterende gaten bedekt met ongeveer 2-3 cm met een laag fijne steenslag van dezelfde kleur. Dit zal ten eerste natuurlijkheid toevoegen en ten tweede voorkomen dat het uitdroogt. Het probleem met de waterafvoer wordt automatisch opgelost - het gaat perfect in verticale sleuven. En omdat het grondmengsel los zit, ontstaat er geen stagnatie.

Planten voor een alpine glijbaan: plantregels, namen en foto's

Om een ​​decoratief effect te verkrijgen, zijn niet alleen en niet zozeer bloeiende planten belangrijker, maar planten met mooi en weelderig blad, dat de hele periode decorativiteit behoudt: van de lente tot de late herfst.

Het planten van struiken en bomen moet heel voorzichtig worden benaderd: ze groeien, niettemin, behoorlijk in hoogte, pogingen om ze te maaien, schaden alleen hun uiterlijk. Zoek desgewenst naar dwergvariëteiten, maar controleer hun hoogte. U kunt horizontale jeneverbessen aanbevelen - ze groeien naar de zijkanten, maar groeien nauwelijks naar boven. U kunt bergdennen of nestsparren gebruiken. Maar dit is met voldoende reliëfhoogte. In het "laagland" worden in ieder geval bomen en struiken aangeplant, en zodat het uitzicht niet belemmerd wordt.

Een voorbeeld van het planten van bomen en struiken

Een voorbeeld van het planten van bomen en struiken

Planten worden in groepen geplant, maar zo dat er een stevige vrije ruimte tussen zit, gevuld met steentjes of kleine chips. Een stevig tapijt is niet voor een rotstuin. Hier is elke plant een solist en er zou voor elk een aparte scène moeten zijn. Daarom zijn op de voorgrond de kleinste, daarachter zijn van gemiddelde hoogte en de hoogste zijn op de achtergrond.

Vooruit - de kortste

Vooruit - de kortste

In de fotogalerij worden enkele planten gepresenteerd die vaak in rotstuinen op het land of in de buurt van het huis worden geplant met een foto. Houd er rekening mee dat er meestal een of twee soorten worden afgebeeld, en er kunnen er meer dan een dozijn zijn (dit is meestal het geval).

 

Videohandleidingen over het maken van een rotstuin

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren