Hoe maak je een fontein: 6 soorten

Perceelversiering is een favoriet tijdverdrijf van zomerbewoners en huiseigenaren. Mooie bloembedden, bloembedden en zelfs bloembedden zijn een ware decoratie. Niets is echter zo aangenaam voor het oog dan stuwmeren en stuwmeren omgeven door prachtige vegetatie. En als er nog steeds een stroom water uit komt, verandert de hoek in de beste rustplaats. Als je nog steeds bedenkt en niet alleen een fontein met je eigen handen maakt, maar ook een mooie verlichting, plaats dan een schommel of banken in de buurt, 's avonds zullen alle inwoners zich in deze patch verzamelen.

Deze fontein is met de hand gemaakt, net als de verlichting: een waterdichte LED lantaarn met afstandsbediening

Deze fontein is DIY, net als de verlichting: een waterdichte LED zaklamp met een afstandsbediening om de kleur te veranderen

Fontein apparaat

Om een ​​fontein in het land te maken, zijn geen erg hoge kosten nodig. Het hangt natuurlijk allemaal af van de grootte van het reservoir en van hoe je je het voorstelt. Volgens de constructiemethode zijn fonteinen van een gesloten en open type. Het gaat om het cyclische gebruik van water. Het gesloten type gebruikt hetzelfde volume water en drijft het in een cirkel. Open - altijd nieuw. Tuin- en landfonteinen zijn voornamelijk van een gesloten type gemaakt: hun apparaat is eenvoudiger en zuiniger. Natuurlijk moet het water periodiek worden bijgevuld en ververst - het verdampt en raakt vervuild, maar toch zijn de kosten niet erg hoog.

Bij het installeren van een open-type systeem, moet u nadenken over een watertoevoersysteem, controle van het niveau, afvoer en afvoer. Je kunt natuurlijk het reservoir van de fontein gebruiken als een bak om water te verwarmen voordat je water geeft, en vanuit de kom een ​​lay-out in de tuin maken, maar water geven is niet de hele dag nodig, en de fontein kan in deze modus werken.

Een plastic bakje is zichtbaar en de pomp staat onderaan, precies op de plek waar een pijp uit het water steekt

Een plastic bakje is zichtbaar en de pomp staat onderaan, precies op de plek waar een pijp uit het water steekt

In de eenvoudigste versie zijn voor de vervaardiging van een kleine fontein een afgesloten container en een dompelpomp vereist. Elke container kan worden aangepast - een speciaal plastic voor een vijver, een ton, een oude badkuip, een bassin, een doorgesneden band bedekt met een film, enz. Pompen zijn iets gecompliceerder.

Fonteinpompen

Fonteinpompen worden speciaal verkocht, met ingebouwde filters. Om een ​​fontein met je eigen handen te maken, was het gemakkelijker, je kunt dergelijke modellen kopen. Het is heel eenvoudig om ermee te werken: ze stopten het in een container, zetten het vast zodat het niet beweegt, vulden het met water, voerden de startmanipulaties uit (beschreven in de instructies) en zetten het aan.

Fonteinpompen hebben verschillende vermogens, brengen de straal naar verschillende hoogten. Vaak bevat de kit vervangbare sproeiers die de aard van de jet veranderen. Ze worden aangedreven door een 220 V-netwerk, er zijn modellen die worden aangedreven door zonnepanelen. Ze zijn hermetisch afgesloten, dus er zullen geen verbindingsproblemen zijn, step-down transformatoren zijn niet nodig. Het enige dat geen pijn doet, is een automaat en een aardlekschakelaar op de lijn waarop de pomp wordt aangesloten. Dit is voor het geval dat, om de beveiliging te verbeteren. De prijs van de kleinste pomp met het laagste vermogen voor een fontein is $ 25-30. Prestatiemodellen kosten honderden of meer.

Elke dompelpomp kan worden gebruikt voor de fontein. Maar voor hem moet je kopen of maken filter (je kunt zand maken) en een step-down transformator. Een beveiligingsgroep van een machine en een aardlekschakelaar aan de lijn zijn hier niet overbodig. Dit circuit is het waard om aan te sleutelen als je een oude pomp hebt die momenteel niet in gebruik is.

Hoe te doen zonder een pomp

Kan een fontein gemaakt worden zonder pomp? Het is mogelijk, maar open type. Breng bijvoorbeeld een watertoevoerleiding in een vijver - centraal of het leveren van water uit een put of put... Het water dat onder druk ontsnapt, geeft een straal van enige hoogte. Door een tip op de buis te plaatsen, kunnen we de vorm veranderen. Maar met een dergelijke constructie is het noodzakelijk om erachter te komen waar het water moet worden afgevoerd. U kunt - terug naar de put of naar de rivier, naar het gebied voor irrigatie, enz. Hoewel bij een dergelijke organisatie een pomp aanwezig is, maar deze water het huis in pompt, en de fontein is slechts een van de stroompunten.

Organisatieschema van de fontein zonder dompelpomp

Organisatieschema van de fontein zonder dompelpomp

De tweede optie is om een ​​soort container op een hoogte te plaatsen, er water aan te voeren en van daaruit door leidingen naar de fontein eronder te voeren. Om een ​​min of meer behoorlijke jethoogte te creëren, moet de container 3 meter of meer worden opgetild. Maar de vraag blijft: hoe je daar water kunt leveren. Wederom met een pomp, maar niet meer dompelbaar. Ze zijn goedkoper maar hebben een filter nodig. Je hebt ook een put nodig waarin de apparatuur is geïnstalleerd. Het is verbonden met de kom van de fontein door een systeem van pijpen.

Lees hier hoe je een waterval maakt.

Fonteinverlichting

Op dit gebied is het gemakkelijker geworden met de komst van leds. Ze worden gevoed door 12V of 24V, wat veel veiliger is dan gewoon lichtnet. Er zijn zelfs lampen op zonne-energie.

Fonteinverlichting

Fonteinverlichting

De achtergrondverlichting kan worden gedaan met waterdicht LED-strips of dezelfde schijnwerpers en lampen. Om ze van stroom te voorzien, is een adapter nodig die de spanning van 220 V omzet in 12 of 24 V, maar ze worden meestal op dezelfde plek verkocht als de LED's, dus er zouden geen problemen moeten zijn. De installatie is eenvoudig: de spots hebben montagebeugels, de tape kan met een nietmachine worden "geschoten", alleen de beugels moeten meer tape-maten gevonden worden: het is niet nodig om ze te ponsen om de strakheid niet te verbreken.

Er zijn leds die van kleur veranderen. Tinten van 8 tot enkele duizenden

Er zijn leds die van kleur veranderen. Tinten van 8 tot enkele duizenden

Fonteinschema's van verschillende configuraties en foto's van hun ontwerp

U weet waarschijnlijk dat het belangrijkste onderdeel van een fontein de kom is. In feite is dit dezelfde vijver, maar met extra apparatuur - een pomp. Een vijver kan op minstens een dozijn verschillende manieren worden gemaakt, en sommige worden in een aparte beschrijving beschreven artikel, omdat we niet zullen beschrijven hoe je een kom voor het zwembad maakt. Laten we maximale aandacht besteden aan de organisatie van fonteinen en hun decor.

Kleine fontein

Het apparaat vereist een container en een pomp. Op de buis die uit de pomp komt wordt een versiering aangebracht. Dit kunnen stenen platen zijn, waarin moet worden geboord en gedraaid, met een diameter die iets groter is dan de diameter van de buis. Deze borden zijn als een kinderpiramide op elkaar geregen.

Schema van de organisatie van een decoratieve fontein voor een zomerresidentie

Schema van de organisatie van een decoratieve fontein voor een zomerresidentie

Om overstroming van water te voorkomen, is het noodzakelijk om te zorgen voor een afvoersysteem - snijd net onder het maximale niveau een buis in de container, waarvan de tweede rand in het riool, het afvoersysteem of de tuin moet worden gebracht. Je kunt het anders doen: plaats een verzameling water rond de kom - maak een betonnen groef of graaf er een plastic in. Verzameld water moet ook ergens worden verwijderd. Meestal is het probleem in gesloten systemen niet overloop, maar het gebrek aan water - het verdampt, maar je kunt op veilig spelen.

DIY fontein: fotoreportage 1

En nu een fotoreportage van hoe een minifontein volgens dit schema is gemaakt. Het bleek interessant te zijn.

Het kostte enkele uren om deze decoratieve fontein te maken.

Het kostte enkele uren om deze decoratieve fontein te maken.

Om deze fontein te maken had je nodig:

 • vierkante plastic bloempot zonder gaten;
 • kleine pomp voor de fontein;
 • kunststof buis 0,7 m lang, diameter zodanig dat deze over de pompuitlaat past;
 • zak met decoratieve kiezelstenen;
 • drie stenen;
 • rood graniet gezaagd op platen.

Van het gereedschap - een boormachine om gaten in graniet te boren met een diameter die iets groter is dan de diameter van de buis.

Een container voor een fontein installeren

Een container voor een fontein installeren

We installeren een kom in het voorbereide gat, plaatsen er stenen in, dichter bij de randen. Ze zijn nodig voor de stabiliteit van de structuur en om het aantal kiezelstenen te verminderen. Ze dienen ook als ondersteuning voor een stenen constructie.We plaatsen een pomp met een pijp tussen de geïnstalleerde stenen, gieten water en kijken hoe het werkt.

In de platen in de werkplaats zijn gaten voorgeboord. Ze moeten ongeveer in het midden worden geplaatst, zodat de stenen de constructie niet met hun gewicht omvallen.

We vouwen de fontein

We vouwen de fontein

De eerste plaat rust op de liggende stenen, de rest wordt geregen zodat het zwaartepunt niet verschuift. Nadat we de eerste hebben gelegd, vullen we de resterende ruimte met kiezelstenen. Nadat het laatste stuk is gelegd, wordt een markering op de buis aangebracht. De allerlaatste steen wordt verwijderd, de pijp wordt net onder de markering omgehakt en het laatste fragment wordt op zijn plaats teruggebracht. Als het water wordt aangezet, lijkt het alsof het zo uit de steen stroomt. Heel ongebruikelijk en ongecompliceerd.

Fotoreportage 2

De volgende versie van een kleine fontein is gemaakt volgens hetzelfde principe, alleen een flexibele slang wordt gebruikt in plaats van een pijp en een drijfhout wordt gebruikt in plaats van een steen. Het effect is gewoon geweldig.

Met onze eigen handen een kleine fontein maken

Met onze eigen handen een kleine fontein maken

Alles is zo duidelijk dat er geen commentaar nodig is. Het verschilt alleen van het vorige ontwerp in de aanwezigheid van een gaas. Dit is om het watervolume te vergroten: de pan is klein.

Fontein decoratie

Fontein decoratie

Tot je het ziet, is het moeilijk voor te stellen hoe gemakkelijk het is om dingen van verbazingwekkende schoonheid te maken. Wat betreft de pijpen - het is beter om polyethyleen te gebruiken - ze buigen goed en zijn niet bang voor ultraviolette straling.

Bekijk het videoverslag hoe je van een band een fontein maakt.

Binnen of desktop

Mini-fonteinen zijn gemaakt volgens hetzelfde principe, alleen de pompen gebruiken zeer laag vermogen. Zelfs geschikt voor aquaria, maar zonder beluchting. Ze werken zelfs bijna onhoorbaar. We zullen een fontein in Japanse stijl maken. Hiervoor heb je naast de pomp een klein keramisch bakje nodig. In ons geval is het een ovale gebakken klei. Een stuk bamboe - ongeveer 70 cm lang (gekocht in een bloemenwinkel, verkocht als steun voor klimplanten), een bos levend groeiende bamboe en wat kleine steentjes. Uit dit alles wordt zo'n schoonheid verkregen.

DIY mini-fontein voor thuis

DIY mini-fontein voor thuis

Allereerst snijden we een stuk bamboe in stukken van verschillende lengtes. Het is hol van binnen - dit zijn natuurlijke pijpen die bovendien lang niet rotten. Een van de zijkanten moet een schuine snede hebben, de andere moet recht zijn. Zaag zo dat het langste stuk bij het rechte afgesneden uiteinde een "voeg" heeft. De onderste incisie bevindt zich ongeveer 5 mm onder deze verdikking. Er zit slechts een schot aan de binnenkant, met zijn hulp kan dit segment gemakkelijk op de pompuitlaat worden geplaatst. Het is moeilijk te snijden, maar het was mogelijk om een ​​dunne stam te snijden met een metalen mes.

Bamboe zagen in drie stukken van verschillende lengtes

Bamboe zagen in drie stukken van verschillende lengtes

We plaatsen een kleine pomp in het vat, zetten het langste stuk bamboe op - de lengte is ongeveer 35 cm, aan de andere kant plaatsen we een bos levende bamboe, vullen de ruimte ertussen met kiezelstenen.

Het vullen van de minifontein

Het vullen van de minifontein

Bind de twee resterende stukken droge bamboe aan onze "pijp". Je kunt een henneptouw gebruiken. Dat is alles, we hebben met onze eigen handen een minifontein gemaakt. Het blijft om water te vullen en de pomp aan te zetten.

Andere modellen kunnen volgens hetzelfde principe worden gemaakt. Nu begrijpt u hoe het ontwerp gemakkelijk kan worden gewijzigd. Meerdere foto's ter inspiratie.

Nog een bamboe binnenfontein in Japanse stijl

Nog een bamboe binnenfontein in Japanse stijl

Buitenfontein gemaakt van granieten schaal en bamboe

Buitenfontein gemaakt van granieten schaal en bamboe

Een ander type, meer traditioneel en vertrouwd voor ons, gebruikt bijna hetzelfde idee en dezelfde tools. Het verschil zit hem in de decoratie. Je kunt een grote keramische of zelfs plastic pot gebruiken. Het is alleen belangrijk dat het geen afvoergaten heeft. Verder - een kwestie van technologie: verdeel het met een plastic scheidingswand in twee of drie zones, giet meer aarde in één en plant een van de vochtminnende planten.

Hoe maak je een minifontein

Hoe maak je een minifontein

Het tweede deel is het reservoir. Alleen bij de organisatie van de circulatie is meertrapsfiltratie nodig: water wordt sterk vervuild verkregen.Daarom worden één voor één glazen filtermateriaal met verschillende cellen ingebracht - eerst een draad of plastic gaas, dan een doek met een andere cel en een kleine pomp in deze structuur.

Desktop mini fontein

Desktop mini fontein

Je kunt het zelf doen, niet alleen de samenstelling van zo'n tafelfontein, maar ook een pomp. Hoe? Bekijk de video.

Kiezel fontein

Een heel interessant ontwerp bij de kiezelfonteinen. Hun kom is vermomd, zodat het eruitziet als een droge fontein, zonder kom. In feite is er een kom, maar deze is versierd met kiezelstenen, die op een net worden gelegd dat de tank bedekt.

Droge kiezelsteenfontein - apparaatdiagram

Droge kiezelsteenfontein - apparaatdiagram

In de gegraven put is een bepaalde container geïnstalleerd. Het volume en de grootte ervan zouden behoorlijk behoorlijk moeten zijn: om alle spatten te verzamelen, of in ieder geval de meeste. Een pomp wordt in de container geplaatst en de bovenkant is bedekt met een metalen of plastic gaas met een fijn gaas. Het dient ter bescherming tegen het binnendringen van grote verontreinigingen in het water en op dit fijne gaas kan een dik gaas worden gelegd. Dit is als u kiezelstenen gebruikt. Als u stenen platen gaat leggen, kunt u planken of spijlen gebruiken.

Hoe maak je een droge fontein met je eigen handen

Hoe maak je een "droge" fontein met je eigen handen

Bij kiezelstenen is het waarschijnlijk beter om het tegenovergestelde te doen: leg eerst een rooster met een grote cel als basis en daarop - met een kleine. U hoeft dus niet te lijden onder de keuze van grote kiezelstenen, en afval komt niet in het water.

Rotstuin met een bron - zo zou deze fontein eruit kunnen zien

Rotstuin met een bron - zo zou deze fontein eruit kunnen zien

Deze optie is meer geschikt om een ​​tuin in een moderne stijl te versieren.

Deze optie is meer geschikt om een ​​tuin in een moderne stijl te versieren.

Als je verbeeldingskracht gebruikt, kun je op basis hiervan zeer interessante composities bedenken. Een van de opties bijvoorbeeld met een tuingieter. Als jouw tuin ingericht in de klassieke stijl kan de bewatering nauwelijks goed passen, maar in de landelijke stijl - heel erg zelfs.

Gieter tuinfontein

Gieter tuinfontein

Zoals u kunt zien, wordt het water verzameld in hetzelfde vat, verborgen onder de kiezelstenen, en van daaruit wordt het met een kleine pomp in een gieter gepompt.

Dichtbij de muur

Dit is een klassieke versie - een kleine of grote stroom water loopt van de muur en stroomt in de kom. Zoals je misschien al geraden hebt, zit er een pomp in de kom die water via een pijp naar de wateruitlaat voert. Het is eenvoudig als je weet hoe. Het gaat alleen om uitvoering en decoratie.

Schema van de organisatie van de waterval bij de muur

Schema van de organisatie van de waterval bij de muur

Om de pomp te laten drijven, wordt hij op een soort zware plaat geschroefd. Tenminste voor de stoep, als de maat maar past. De behuizing heeft meestal overeenkomstige gaten voor montage, maar bij het kiezen moet u hier op letten.

Klassieke uitvoering van een wandfontein

Klassieke uitvoering van een wandfontein

Als u van plan bent iets soortgelijks te doen tegen een muur van een huis of schutting, zorg dan voor de waterdichtheid. Zelfs als het water niet langs de muur stroomt, zullen er spatten op vallen en wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Het is minimaal nodig om het meerdere keren met een hydrofobe verbinding in te smeren. Probeer er een te vinden die de oppervlaktekleur niet veel verandert.

Een andere versie van de fontein tegen de muur

Een andere versie van de fontein tegen de muur

De ontwerpstijl kan verschillen. Bij de bovenste kom is een plat oppervlak gemaakt, waaruit water langs een muur stroomt. Het effect is erg interessant. Het is belangrijk dat het oppervlak waar het water vanaf valt spiegelend en absoluut horizontaal is.

Prachtige fontein voor een zomerresidentie in de stijl van minimalisme of modern

Prachtige fontein voor een zomerresidentie in de stijl van minimalisme of modern

Fontein cascade

Iriserende jets zien er erg interessant uit. Fonteinen van dit type worden cascades of cascades genoemd. Met deze organisatie wordt water van de ene kom naar de andere gegoten. In het geval van een landelijke of tuinfontein kun je interessante vormen bedenken. Bijvoorbeeld een fontein gemaakt van emmers, gieters, theepotten en zelfs oude tuinkarren.

Cascade-fontein van tuinkarren

Cascade-fontein van tuinkarren

Het principe van het organiseren van een dergelijke cascade is eenvoudig: meerdere vaten of kommen die boven elkaar zijn bevestigd, zodat een stroom water van de ene naar de andere valt. Hieronder staat de meest omvangrijke tank, en dat is de pomp. Hij voert water via een slang naar het bovenste vat.

Nog een decoratieve tuinfontein

Nog een decoratieve tuinfontein

Hoe maak je een kom voor een fontein

Als je een klassieke vorm nodig hebt - een ronde, vierkante of ovale kom, waaruit een stroom water stroomt, is de gemakkelijkste manier om een ​​geschikte plastic tank te vinden. Ze hebben verschillende vormen en volumes - van tientallen liters tot enkele tonnen. Ze zijn voornamelijk zwart en blauw van kleur. Hoewel het voor onze doeleinden lijkt dat het beter is om een ​​blauwe kleur te nemen, moet u er rekening mee houden dat tegen een dergelijke achtergrond vervuiling beter zichtbaar is. Om te voorkomen dat je fontein eruitziet als een moeras, zul je zo'n kom vaak moeten schoonmaken. Vanuit dit oogpunt is het praktischer om zwart te nemen - het water ziet er hetzelfde uit en je hoeft het minder vaak te wassen.

Tuinfontein gemaakt van kunststof kom

Tuinfontein gemaakt van kunststof kom

De geselecteerde tank kan gelijk met de grond worden begraven of met een zijkant worden achtergelaten. Meestal zijn de zijkanten versierd met steen of kiezelstenen. Afhankelijk hiervan wordt de diepte van de put gekozen. Het is iets groter uitgegraven dan de kom.

Je kunt hier lezen hoe en wat je de site kunt inrichten.

Wanneer de vereiste diepte is bereikt, worden alle stenen, wortels en drijfhout verwijderd, wordt de bodem geëgaliseerd, aangestampt, in zand gegoten, in een laag van ongeveer 10 cm. Het wordt goed geëgaliseerd en gemorst zodat het dikker wordt. Een kom wordt op de voorbereide basis geplaatst, gevuld met water. Zand of aarde wordt in de opening tussen de wanden van de kom en de put gegoten. Zand - als de grond kleiachtig is, en de grond - als deze normaal drainerend is. Nadat een kleine laag is ingevuld, wordt deze verdicht - voorzichtig, met een zesde of een dek, in de gevulde opening. Maar hoe goed je ook compacteert, wees erop voorbereid dat je over een paar weken meer moet toevoegen: de grond zal een paar centimeter gaan zitten.

De kom steekt boven de grond uit

De kom steekt boven de grond uit

Je kunt het zonder een plastic kom doen. Er zijn twee andere opties: maak de tank van ter plaatse gestort beton. In dit geval kun je een fontein met zijkanten maken. Het proces is lang en kostbaar en u moet zich zorgen maken over waterdichtheid.

De goedkoopste optie is om een ​​kuil te graven en deze af te dekken met folie. In principe is elk hogedichtheidspolyethyleen geschikt, maar het gaat een jaar mee, misschien twee. Dan begint ze water door te laten. Betrouwbaarder in dit opzicht zijn speciale films voor zwembaden, maar ze kosten veel geld, maar ze kunnen jarenlang worden gebruikt. De productietechnologie van zo'n kom voor een fontein wordt op de foto vastgelegd.

Putmarkering en grondwerken

Putmarkering en grondwerken

De eerste fase is het graven van een put en het nivelleren van de muren. Nadat de gewenste vorm en afmetingen zijn bereikt, worden de horizontale platforms geëgaliseerd en bedekt met een laag zand. Het beschermt de film tegen mogelijke schade.

We stoppen de film in de afgewerkte put. Binnenin zou het vrij moeten liggen zonder spanning. De randen zijn bedekt met aarde, ertegen gedrukt door keien. Om kieming van plantenwortels door de film te voorkomen, is het niet aan te raden om er onder uit te strooien geotextiel... Het is een niet-geweven stof die zeer scheurvast is. Het wordt gebruikt bij het aanleggen van wegen, zodat de grond niet wordt verpletterd en bomen niet ontkiemen. Zodat ze de fontein gemakkelijk kan beschermen.

De film in de put leggen

De film in de put leggen

Op de opgemaakte film worden keien aangelegd. Als de funderingskuil wordt getrapt, moeten er bij elke trede keien liggen. Als de kom bijna klaar is, wordt de pomp aangezet. De kom is gevuld met water en er worden tests uitgevoerd - en de kom wordt getest op dichtheid en pompprestaties.

De film die in de put is gelegd, is versierd met rotsblokken. Zet dan de pomp

De film die in de put is gelegd, is versierd met rotsblokken. Zet dan de pomp

Eigenlijk alles, als de elektriciteit wordt geleverd, kun je de fontein starten.

Ideeën voor het ontwerpen van foto's

DIY-fontein in de tuin
land fonteinen
fontein ontwerp optiesoriginele fontein

vloerfontein voor thuis

originele fontein

stenen fontein

fontein in klassieke stijl in het land

DIY-fontein

fonteinen-cascades

fontein op het perceel in Japanse stijl

decoratieve fonteinen voor zomerhuisjes

tafel fontein

tuin fonteinen foto's

DIY-cascade-fontein

pomp voor fontein en waterval

doe-het-zelf fontein in het land uit gieters en emmers

doe-het-zelf fontein op de site

hoe je een huisfontein met je eigen handen kunt maken

doe-het-zelf fontein op de site

Fontein op het balkon

Vergelijkbare berichten
Opmerkingen: 1
 1. K3-Cottage
  08/09/2016 om 20:36 - Antwoord

  Maar het is heel goed mogelijk om met uw eigen handen een fontein te bouwen zonder pomp - als er in het zomerhuisje een gebied is met een hellend reliëf of met een natuurlijke beek. In dit geval kunt u in plaats van een pomp gewoon de drukkracht van het water gebruiken. Natuurlijk kan dergelijk water niet tot 2 meter sproeien, maar het is heel goed mogelijk om stenen te bouwen met beekjes.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren