Hoe maak je een vreugdevuur op het platteland, in de tuin

Op de binnenplaats van een huis, in een zomerhuisje of in een tuinperceel, is het zo fijn om bij het vuur te zitten en te barbecueën. Eet om vlees te bakken metalen barbecues, maar ze zijn utilitair en het komt nooit bij iemand op om te genieten van de aanblik van brandend brandhout. Integendeel, ze gooien vaak kant-en-klare kolen in en voegen slechts een klein beetje dun brandhout toe om de voorbereidingstijd tot een minimum te beperken. In het geval van een vreugdevuur - een speciale plek om vuur te maken - is het anders. Deze plaats wordt vaker een vuurplaats genoemd. Het is niet alleen bedoeld om kebabs te bakken, maar ook om het vuur te bewonderen. In het zomerhuisje en de tuin komt de open haard ook goed van pas na het snoeien: je kunt de takken verbranden en de as gebruiken als meststof.

Kampvuurplaats in het land

Het is beter om een ​​open haard op een persoonlijk perceel of in een landhuis op voldoende afstand van het huis te plaatsen, zodat de rook het huis niet bereikt.

Als je een kampvuurplaats uitrust met een vreugdevuur en een paar banken neerzet, krijg je een heel gezellige plek

Als je een kampvuurplaats uitrust met een vreugdevuur en een paar banken neerzet, krijg je een heel gezellige plek

De site moet door de wind worden geblazen - een goede tractie is nodig voor een normale verbranding. De plaats moet vlak zijn, anders moet je een stuk waterpas maken - onder de haard zelf en onder een rustplaats, banken, banken of fauteuils.

Apparaat en afmetingen

De vuurkorf kan rond of rechthoekig zijn. Het kan zo diep worden begraven dat het gelijk is met de grond, het kan gedeeltelijk worden begraven, met enigszins verhoogde muren. Er zijn opties die meestal boven het maaiveld liggen - ze worden op een eerder voorbereide site geplaatst. Dus de keuze is aan jou.

De haard kan geheel of gedeeltelijk verzonken worden.

De haard kan geheel of gedeeltelijk verzonken worden.

Het heeft geen zin om over de vormen te discussiëren. Ronde zijn handiger - we leggen het brandhout in een hut. Maar rechthoekige zijn gemakkelijker te bouwen, vooral bakstenen. Hier zijn alle technieken bekend - het metselwerk wordt uitgevoerd als een gewone muur. Het is alleen dat de wanddikte een kwart steen is.

Degenen die beslissen hoe ze een open haard in de achtertuin van een huis, in een landhuis of in een tuin moeten uitrusten, hebben meestal verschillende vragen:

 • Hoe groot moet een vuurplaats zijn?
 • Heb ik een blazer nodig, zo ja, hoeveel, welke maten, hoe ze te maken en waar ze te plaatsen?
 • Om het rooster te plaatsen of niet?
 • Hoe kunt u het schoonmaken van de haard gemakkelijker maken?

In feite zijn de eerste twee vragen gerelateerd. Als de afmetingen van de vuurschaal vrij algemeen zijn - een meter of meer in diameter, kunnen de wanden stevig worden gemaakt, zonder een ventilator. Als het minder dan een meter is, moet u gaten maken voor luchtinlaat.

Type buitenhaard

Type buitenhaard

Het is beter om de blazer niet van onderaf te doen, maar in de muren. Hun aantal - twee of vier - diagonaal tegenover elkaar. Er blijven kleine gaatjes in de muur achter, waarbij een stuk baksteen wordt afgebroken (ongeveer een kwart). Indien nodig kunnen ze worden gelegd met dezelfde, licht uitgehouwen, kwartieren. Het is niet de moeite waard om een ​​ventilator van onderaf te maken: bij een dergelijk ontwerp vliegen asvlokken vaak rond de site tijdens de "werking" van de haard - ze worden meegevoerd door de luchtstroom, die met een dergelijk ontwerp moeilijk te regelen is.

Over de roosters. Het is net zo handig voor u - u kunt het doen, maar ze hebben niet echt invloed op de functionaliteit of het gemak.

Voorbereiding van de locatie

Als de site dichte zandgronden heeft, kan grondwerk worden uitgesloten. De tweede variant van de vereenvoudigde opstelling van de vuurplaats is de bestaande locatie, bekleed met tegels, steen, asfalt of beton. Op deze basis kun je een paar rijen baksteen of steen leggen.Dus de haard is klaar. Deze optie is ideaal voor bodems die het water niet goed afvoeren. Na regen, in zo'n gebied, verandert de begraven kom onder het vuur in een minivijver en zal hij heel lang drogen.

Je kunt de site zo voorbereiden ... Trouwens, een interessant idee is om betonblokken te gebruiken en de holtes te vullen met kiezelstenen of puin

Je kunt de site zo voorbereiden ... Trouwens, een interessant idee is om betonblokken te gebruiken en de holtes te vullen met kiezelstenen of puin

In andere gevallen is voorbereidend werk onmisbaar. Nee, je kunt de haard direct op de grond neerleggen voor een vuur, maar na een paar jaar zal het onbruikbaar worden - de muren zullen "kruipen" na regen of de lente die de grond opheft. Voorbereiding van de site voor de vuurplaats is standaard:

 1. We verwijderen de vruchtbare grondlaag, verwijderen de wortels, stenen.
 2. We egaliseren en stampen de grond.
 3. We vullen een laag steenslag (geen kalk, maar graniet) van middelgrote en grove fractie met afmetingen van 10-20 cm, waterpas, ram.

Op deze sokkel kunt u al een haard plaatsen, mits u tevreden bent met een steenslagkussen als sokkel of beton gaat storten. Toegegeven, voor beton moet u de bekisting rond de omtrek monteren. Als u van plan bent het gebied rond de haard met tegels of steen te plaveien, giet dan zand of een fijne fractie van het scherm op het puin. Zand / zeven wordt aangestampt, geëgaliseerd en vervolgens worden tegels of steen gelegd.

Puin is niet zo erg

Puin is niet zo erg

Op klei of vruchtbare bodems, zodat de steenslag niet in de grond "gaat", zetten ze geotextiel met een dichtheid van 200-250 g / m. Dit is een non-woven materiaal dat water doorlaat, voorkomt dat wortels ontkiemen en voorkomt dat puin zich vermengt met de grond. In feite is dit een zeer belangrijke laag die moet worden aangebracht.

Hoe maak je een betonnen vuurplaats

Een betonnen schouw kan rond of vierkant zijn. Het enige verschil zit in de vorm van de bekisting. Je hebt maar twee ringen of twee rechthoeken / vierkanten nodig.

Een ronde vorm kan bijvoorbeeld worden gemaakt van twee metalen vaten met verschillende diameters. U hoeft alleen maar twee ringen van de gewenste hoogte af te snijden. Nadat het beton is uitgehard, moet de mal worden verwijderd, dus deze moet worden gesneden. Als je het in de toekomst misschien nodig hebt, maak dan een gespleten vorm van twee halve ringen. Las aan de ene kant de scharnieren, aan de andere kant de sloten.

De bekistingselementen zijn ten opzichte van elkaar gefixeerd, de bekisting is aan de grond bevestigd en gevuld met beton

De bekistingselementen zijn ten opzichte van elkaar gefixeerd, de bekisting is aan de grond bevestigd en gevuld met beton

De gemakkelijkste manier om een ​​vierkante vorm te maken, is van planken, stukjes vezelplaat, dik multiplex. Ze hoeven niet nieuw te zijn, maar ze moeten wel gelijk zijn. We gebruiken zelftappende schroeven om de mal te monteren - deze moet ook worden gedemonteerd.

De afstand tussen de buiten- en binnenbekisting moet gelijk zijn aan de wanddikte. Voor een betonnen haard is de dikte voldoende - 15-20 cm We plaatsen het formulier op de voorbereide basis, controleren de afstand, verticaliteit en horizontaalheid. We fixeren de vorm door pennen in te slaan zodat de bekisting niet beweegt bij het vullen met beton.

Er is een ring gevormd tussen de twee bekistingen, waarin we beton gaan storten. In deze ring steken en slaan we stukken wapening met een diameter van 10-14 mm in de grond. Ze zijn nodig voor een grotere stijfheid van de wanden. De lengte van de wapening is ongeveer 60 cm, de installatiestap is 15-20 cm. Ook drijven we de wapening 15-20 cm de grond in. We plaatsen de wapening in het midden van de ring en zodat de bovenrand 5 cm of iets meer in het beton "zakt".

Giet, egaliseer en laat een week staan

Giet, egaliseer en laat een week staan

Het beton kan nu worden gestort. De compositie is gebruikelijk; voor 1 deel cement M150, 3 delen zand en 4 delen steenslag. Water wordt meestal verkregen met 0,7-0,8 delen (afhankelijk van het vochtgehalte van zand en grind). Giet het beton in een mal, laat het 5-7 dagen staan, waarna de bekisting wordt gedemonteerd. De betonnen haard voor het vuur is klaar, maar het vuur kan er niet eerder dan binnen 2-3 weken in worden gemaakt, en beter - in anderhalve maand. Alleen dan zal het voldoende kracht krijgen en niet door vuur barsten.

Een open haard maken van baksteen of steen

Je kunt een kampvuurplaats op verschillende manieren met stenen uitrusten. Er zijn eenvoudige en goedkope, maar die kunnen snel uit elkaar vallen. Er zijn complexere producten om te vervaardigen, maar ze zullen zeker een aantal jaren meegaan.Voor de constructie van een haard voor een vuur kunt u een gewone massieve rode steen gebruiken, maar deze zal niet lang "leven". Dergelijk materiaal kan gedurende één of twee seizoenen worden gebruikt voor land- of tuinhaarden.

Als je het snel moet doen, kan dat.

Als je het snel moet doen, kan dat.

Volgens de regels

Voor permanent versierde recreatiegebieden moet u op zoek naar vuurvaste stenen. De maten kies je zelf al, maar de kleinere zijn makkelijker op te maken, ook al duurt het langer. Maar zelfs voor het grootste kampvuur zijn slechts vier tot vijf dozijn stenen nodig, dus het leggen kost niet zo veel tijd.

Vuurvaste steen is geen goedkoop genoegen, dus bij het leggen van een haard is de binnenkant van de haard meestal gemaakt van vuurvaste klei, die in direct contact staat met de vlam. Het buitenste deel kan worden bekleed met gewone baksteen of steen.

Een voorbeeld van een kleine brand in het land

Een voorbeeld van een kleine brand in het land

Als je al blut bent op vuurvaste stenen, leg het dan op vuurvaste mortel - het wordt in poedervorm in zakken verkocht. Water wordt aan de samenstelling toegevoegd, geroerd. Na een tijdje is de oplossing klaar voor gebruik. Nadat u de haard heeft opgevouwen, moet u 5-7 dagen wachten totdat de oplossing is opgedroogd. Vervolgens laad je de haard volledig met brandhout en verwarm je deze een paar uur. Dit is nodig zodat de mortel en baksteen tot één geheel worden gesinterd en hiervoor moet de temperatuur hoog zijn. Heb hier dus geen medelijden met brandhout. Maar vuurvaste klei wordt alleen gebruikt voor het leggen van het binnenste deel van de haard - waar de temperaturen het hoogst zijn. De buitenste rij wordt op een cementzandmortel geplaatst. Vuurvaste klei is hier onaanvaardbaar - het heeft niet genoeg temperatuur en het zal gewoon afbrokkelen.

Gewone stenen kunnen op een klei- of cementmortel worden gelegd. In sommige gevallen kunt u het helemaal zonder mortel stellen - door de holtes tussen de stenen te vullen met verdicht puin, zand of aarde.

Simpel en snel

Het duurt slechts een paar uur om een ​​kampvuurplaats op te zetten. Je hebt maar een paar platte granieten stenen of kiezelstenen nodig, puin. Ze spreiden de bodem van de vuurplaats uit. Je kunt ook een steen op de bodem leggen en de gaten opvullen met puin. Om de muren van de haard op te richten voor vuur, heb je twee of drie dozijn stenen nodig. Dat is alles.

Zo'n haard voor een vuur kan in een paar uur van baksteen worden gemaakt

Zo'n haard voor een vuur kan in een paar uur van baksteen worden gemaakt

De procedure voor het plaatsen van een open haard is als volgt:

 1. We markeren een cirkel op de grond.
 2. We verwijderen de zode en verwijderen de grond tot een diepte die gelijk is aan de lengte van de steen en de dikte van de basis. De steen die op de poke is geïnstalleerd, moet op zijn minst een beetje boven het maaiveld uitkomen - dan zal de haard niet overstromen of uitblazen.
 3. We lijnen en verdichten de bodem.
 4. We spreiden stenen of stenen, kloppen er goed op met een hamer (of gewoon met onze voeten).
 5. We vullen de gaten met puin, dat we ook goed in de grond drukken.
 6. We plaatsen "klevende" stenen rond de omtrek. Ze staan ​​aan de ene kant dicht bij elkaar en aan de andere kant ontstaan ​​er kleine openingen. Ze zijn gevuld met eerder uitgegraven grond (als het geen klei of leem is), zand of fijn grind.
Optie met het leggen van een rij stenen rond de omtrek

Optie met het leggen van een rij stenen rond de omtrek

Dat is eigenlijk alles. Een eenvoudige stenen vuurplaats is klaar. Het is geen feit dat het na een flinke regenbui in zijn normale vorm blijft, maar het kost weinig tijd en geld.

Betrouwbare constructie van een ronde stenen vuurplaats

Om een ​​stenen open haard lang te laten dienen, moeten de muren op een solide fundering staan. Een riem van gewapend beton wordt meestal op een kussen van steenslag gegoten. Het is gemaakt in een cirkel, de dikte is niet minder dan de wanddikte, de hoogte is 10-15 cm. Voor meer sterkte wordt ongeveer in het midden van de hoogte een versterkingsring gemaakt van een staaf met een diameter van 12-14 mm geplaatst.

Bouw van een ronde stenen vuurplaats

Bouw van een ronde stenen vuurplaats

Het binnenste deel van de haard is bekleed met vuurvaste stenen, het buitenste deel is gewoon, hol, gelegd met verband van de naden (met een offset van een halve steen). Vuurvaste steen wordt op klei of vuurvaste mortel, gewone baksteen - op een cement-zandmengsel geplaatst.

Zo'n stenen vuurplaats heeft meer materialen en tijd nodig om op te zetten, maar hij gaat meer dan een jaar mee. En zodat het niet wordt overspoeld met neerslag en gebladerte, kun je de vuurplaats bedekken met een schild. In deze vorm kan het overigens als tafel worden gebruikt.

Een eenvoudigere optie

Een eenvoudigere optie

Op precies dezelfde manier wordt een vierkante of rechthoekige stenen haard gebouwd. Technologen zijn ongewijzigd, het enige verschil zit in de vorm.

Simpele opties

Je kunt veel sneller een haard maken voor een vuur. Ten eerste worden er veel metalen haarden op het platteland of op de binnenplaats aangeboden. Het enige wat je nodig hebt is een platform waarop je een metalen vuurkorf plaatst.

Een metalen kom is een snelle manier om een ​​kampvuurplaats te versieren

Een metalen kom is een snelle manier om een ​​kampvuurplaats te versieren

Het voordeel van deze oplossing is niet al te hoge prijs en eenvoud van het opzetten van een vuurplaats. Voordelen zijn onder meer een laag gewicht, waardoor u de installatie voor de winter of bij slecht weer onder het dak kunt brengen.

Een zeer vergelijkbare optie is een betonnen vuurschaal. Ze zijn in verschillende maten gegoten, ze zijn rond of vierkant. U kunt zelf precies hetzelfde doen, maar u moet minstens een maand wachten. En je zet de afgewerkte kom en je kunt hem gebruiken.

Snel en probleemloos

Snel en probleemloos

Foto-ideeën voor het versieren van een kampvuurplaats

Een vuurplaats maken is slechts het halve werk. We moeten ook de site uitrusten - zodat u kunt zitten, naar het vuur kunt kijken, van de avond kunt genieten en met vrienden kunt praten. In deze sectie hebben we enkele interessante ideeën verzameld.

Je kunt de stenen gewoon een voor een stapelen ...

Je kunt de stenen gewoon een voor een stapelen ...

 

Metalen haard voor een vuur - veilig, goedkoop

Metalen haard voor een vuur - veilig, goedkoop

 

Ronde haard van steen

Ronde haard van steen

 

Maak stoelen van houtblokken - in de stijl van bosbranden

Maak stoelen van houtblokken - in de stijl van bosbranden

 

Een interessant idee om een ​​kampvuurplaats in te richten

Een interessant idee om een ​​kampvuurplaats in te richten

 

Voor volledige ontspanning

Voor volledige ontspanning

 

Moderne stijl

Moderne stijl

 

Heel gemakkelijk op te vouwen ... maar erg moeilijk om zulke stenen te vinden

Heel gemakkelijk op te vouwen ... maar erg moeilijk om zulke stenen te vinden

 

Tegen regen kun je bedekken met een schild dat van de planken is geslagen en als een tafel gebruiken

Tegen regen kun je bedekken met een schild dat van de planken is geslagen en als een tafel gebruiken

 

Met metalen vulling

Met metalen vulling

 

Van wat er is

Van wat er is

 

Conceptueel ...

Conceptueel ...

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren