Landscaping Basics voor DIY-ontwerp

Tuinbedden worden geleidelijk vervangen door datsja's en persoonlijke percelen. Als ze dat zijn, dan in kleine hoeveelheden en ergens in de diepte. De hoofdplaats wordt ingenomen door bloembedden, recreatiegebieden en andere mooie hoekjes. Dit alles bij elkaar heet landschapsontwerp en wordt onderwezen op het instituut. Maar als u geen geld gaat verdienen met het regelen, modelleren en decoreren van werven en datsja's, kunt u proberen alles zelf te plannen. Doe-het-zelf landschapsontwerp is een lang en moeilijk bedrijf, maar buitengewoon opwindend: het is heel aangenaam om te kijken naar de schoonheid die met je eigen handen is gecreëerd.

Waar te beginnen

Zoals gewoonlijk moet u beginnen met een plan. U kunt het op een schaal op ruitjespapier tekenen of u kunt ontwerpprogramma's gebruiken. De handigste Realtime Landscaping Architect en Sierra Land Designer 3D 7.0. Daarin zullen alle afbeeldingen driedimensionaal zijn en u kunt echt waarderen hoe uw site eruit zal zien. En zelfs als maar weinig mensen zich precies aan het plan houden. Maar terwijl u tekent, ontwikkelt u bepaalde vaardigheden in landschapsontwerp die u zullen helpen uw plannen tot leven te brengen.

Rechthoekig perceel: plan van landschapsontwerp

Rechthoekig perceel: plan voor landschapsontwerp

Als de site nog steeds leeg is, overweeg dan alle kleine dingen: waar de ingang zal zijn, hoe het huis zich op de site zal bevinden, toilet, andere gebouwen. Teken de paden nadat je alle gebouwen hebt getekend. Rechte lijnen worden zelden gedaan - ze zijn moeilijker te verslaan in het landschap. Gebogen, vloeiende lijnen helpen u bij het organiseren van interessante plekken en landingen. Vergeet de communicatie over het plan niet - waterleidingen, riolering, bewateringssysteem, etc. Voeg vervolgens geleidelijk elementen van landschapsontwerp toe en teken hun details.

Landschappelijk plan van een vierkant perceel van een landhuis

Landschappelijk plan van een vierkant perceel van een landhuis

Als je een reeds bewoonde datsja of tuin gaat uitrusten, pas dan alles wat al bestaat zo nauwkeurig mogelijk toe. Om dit te doen, moet je met een meetlint over de site kruipen: schets eerst een plattegrond van de site en noteer daarop de gemeten afstanden. Dan zul je het plan moeten aanpassen op basis van de meetresultaten. We hebben het plan dat je hebt. We moeten eraan werken.

Probeer die veranderingen die je gepland hebt onmiddellijk te tekenen, want je hebt iets in gedachten. Als het resultaat je bevalt, kun je het implementeren. Als dat niet het geval is, verander dan eerst de vorm of zoek uit waar je hem kunt verplaatsen om hem er beter uit te laten zien. Daarom is het handiger om met programma's te werken: je ziet wat er veranderd moet worden en hoe deze veranderingen de vormgeving van de site beïnvloeden.

Een momentje maar. Niet alles wat er op het scherm goed uitziet, ziet er ook goed uit in het leven. En het gebeurt ook andersom - het ziet er volgens het plan niet "erg goed" uit, maar wat gerealiseerd wordt, is gewoonweg fascinerend. U zult in ieder geval meerdere keren moeten bijsturen ...

Landscaping regels

De belangrijkste taak van het ontwerp van de site is om een ​​harmonieus landschap te creëren. Dan moet u rekening houden met de basiswetten en verhoudingen in acht nemen. Een van de belangrijkste wetten die worden gebruikt bij de ontwikkeling van elk ontwerp, ook in landschapsontwerp, is de wet van de driehoek of de gulden snede.

Zoals toegepast op ons geval, kan het als volgt worden geïnterpreteerd: om de landingen er mooi uit te laten zien, is het onmogelijk voor hen om dezelfde elementen te bevatten. Bijvoorbeeld de scheidingbloembedden in zones. Vaak zijn er drie verschillende gebieden, maar het is niet de moeite waard om ze tot hetzelfde gebied te maken: één is de grootste en twee zijn kleiner, maar ook van verschillende grootte.Ook moet één kleur primair zijn, de andere twee moeten secundair zijn. En een van de extra - meestal in een klein bedrag. Dit geldt ook voor de keuze van planten, zowel qua kleur als vorm, maat.

Lay-out van het site-ontwerp rekening houdend met de wetten van landschapsontwerp

Lay-out van het site-ontwerp rekening houdend met de wetten van landschapsontwerp

Deze regel geldt niet alleen voor bloembedden en bloembedden, maar in het algemeen voor ontwerp: het aantal en de grootte van zones op de site, track ontwerp enzovoort.

Wanneer u met uw eigen handen een landschapsontwerp maakt, moet u zich houden aan de wet van de cirkel. Het definieert harmonieuze kleurencombinaties (zie foto). Als je het in tweeën deelt met een verticale lijn, verschijnen er warme tinten aan de rechterkant, koude tinten aan de linkerkant. De belangrijkste composities zijn gemaakt in één groep kleuren - koud of warm.

Dit betekent niet dat kleuren uit verschillende delen niet kunnen worden gemengd. Het kan, maar de kleur van de andere groep moet aanwezig zijn als accent dat de aandacht trekt. Dergelijke contrasterende composities worden gemaakt als het nodig is om de aandacht van iets af te leiden (hek, toilet, enz.).

Het kleurenwiel wordt gebruikt om een ​​gerelateerd kleurenpalet te definiëren

Het kleurenwiel wordt gebruikt om een ​​gerelateerd kleurenpalet te definiëren

Er is ook de wet van het vierkant. Het is moeilijk om eraan vast te houden in een kleine datsja of binnenplaats, maar het heeft invloed op de regels voor de locatie van gebouwen en het planten van planten. De essentie is in oriëntatie naar de kant van de wereld. Denk er bijvoorbeeld bij het kiezen van een plek voor een huis aan dat als je het aan de zuidkant plaatst, bijna het hele perceel in de schaduw ligt. In sommige regio's is dit goed, in andere slecht. U beslist voor uzelf.

Bij de planning van recreatiegebieden wordt ook rekening gehouden met de positie ten opzichte van delen van de wereld. Bijvoorbeeld, zwembad het is beter om alleen aan de zuidkant te doen: het water moet opwarmen. Maar er moet een schaduwrijke plek zijn, een baldakijn, pergolawaar je een pauze kunt nemen van de hete zon.

Met betrekking tot het planten van planten en het bepalen van een plaats voor een tuin, kan het als volgt worden geïnterpreteerd: de hoogste planten moeten in het noorden staan ​​(als je niet in het zuiden woont en geen schaduw nodig hebt). Dan is de rest van de ruimte goed verlicht.

Correct planten van planten in hoogte ten opzichte van de windstreken

Correct planten van planten in hoogte ten opzichte van de windstreken

Het modelleren van een zomerhuisje of een binnenplaats van een privéwoning vereist kennis van de mate van verlichting die een bepaald type plant verkiest. Er zijn altijd meer en minder schaduwrijke plekken. Aan de noordkant van de gebouwen is altijd meer schaduw. Hier moet je schaduwtolerante bomen, struiken, bloemen planten. Al op een afstand van twee tot drie meter kan de zone een goede verlichting hebben, aangezien de schaduw van het huis daar misschien niet meer reikt. Hier heb je planten nodig die houden van de overvloed aan licht.

Plan de locatie van zones en gebouwen, rekening houdend met deze regels. Er zijn er nog veel meer, maar zelfs als u met deze drie rekening houdt, zal uw ontwerp bekwaam zijn, en, wat belangrijk is, mooi en harmonieus.

Landschap ontwerpelementen

In het kort over wat kan worden gebruikt om een ​​zomerhuisje, binnenplaats of tuinperceel te versieren. Er zijn veel elementen, er zijn zelfs nog meer varianten. Een van de favoriete vormen van recreatie is barbecue of barbecue. En een plaats is noodzakelijkerwijs toegewezen voor deze zone. Direct na het bepalen van de plek voor het huis, beslissen ze vaak waar ze neerzettenPrieel, terras, pergola.

Bovendien is de aanwezigheidveranda's bij het huis was nooit de reden waarom ze het prieel of terras weigerden. In dit geval wordt de veranda gesloten gemaakt en wordt het tuinhuisje opengemaakt. In de ene brengen ze tijd door in de winter, in de andere in de zomer. Soms wordt in plaats daarvan een luifel geplaatst en of moderne pergola... Niet degene die alleen planten ondersteunt, hoewel die er misschien zijn, maar juist de structuur waarlangs de planten klimmen. Zo'n structuur is tenslotte een van de beste decoraties van de site.

Een tuinhuisje en een vijver zijn favoriete en helderste manieren om een ​​zomerhuisje of een buitenwijk te versieren

Een tuinhuisje en een vijver zijn de favoriete en helderste manieren om een ​​zomerhuisje of een buitenwijk te versieren

Niet minder populair element van landschapsontwerp - kunstmatige reservoirs... Ze zijn gemaakt in datsja, in de tuin, op de binnenplaats van het huis.De vorm, grootte, type organisatie - alles kan verschillen: van minivijvers tot vrij stevige vijvers met meerdere kubussen in volume en een degelijke waterspiegel.

Een favoriete truc van veel ontwerpers is om een ​​straaltje te maken. Idealiter als er een sleutel of een natuurlijke stroom is, maar zo niet, dan kan deze worden georganiseerd. Het is niet moeilijk als u een vijver heeft die van water wordt voorzien. Van hem kan een straaltje de tuin of tuin inlopen. Dit is zowel mooi als praktisch: het irrigatiesysteem zal een element van je ontwerp zijn, en geen leidingen die je op de een of andere manier moet verbergen. Dit idee is vooral gemakkelijk te implementeren op hellingen. Zelfs als het klein is - slechts een paar graden, kunt u profiteren van het natuurlijke reliëf. Lees hier hoe je op een site een waterval maakt.

Trouwens, de tuin kan ook decoratief zijn, en u hoeft het niet te verbergen. Klopt, kassen toch zullen ze geen versiering van de site worden, maar ze kunnen achter de bomen worden geplaatst.

Stream - natuurlijk of kunstmatig - ziet er erg mooi uit

Stream - natuurlijk of kunstmatig - ziet er erg mooi uit

Tussen deze en andere gebouwen en zones zijn plaatsen voorzien bloembedden, bloembedden, alpine glijbanen, rotspartijen, rotstuinen enzovoort. Hun vorm, grootte, type schutting, soortensamenstelling van planten en hun beplantingsschema worden bepaald. Het is duidelijk dat het zonder ervaring niet gemakkelijk is om dit te doen en dat er veel nabewerking zal zijn, maar het is belangrijk om ergens te beginnen. Veranderingen in de aanplant worden bijna constant aangebracht, dus u zult meer dan een jaar lang met uw eigen handen een landschapsontwerp maken, en niet eens drie: u gebruikt tenslotte ook vaste planten en ze groeien langzaam.

Bedden, bloembedden, stoepranden, rotspartijen, glijbanen en tuinpaden - dit is wat er nog meer kan worden gebruikt om de site te versieren

Bedden, bloembedden, stoepranden, rotspartijen, glijbanen en tuinpaden zijn wat u nog meer kunt gebruiken om te versieren

Tussen alle zones en gebouwen moet er zijn paden gelegd. Hun ontwerp vormt niet in de laatste plaats het aanzien van een tuin, een zomerresidentie. En over het algemeen wordt landschapsontwerp op veel manieren uit kleine dingen gemaakt. Ergens is er een kleine bank, ergens staat een tuinbeeld, een schommelstoel, een bloempot met bloemen, een rotstuin, een vijver, een hangmat hangen, mooie verlichting, terreinverlichting, etc. En dit alles als geheel is het ontwerp.

Perceel met een helling

Enerzijds is het landschapsontwerp van een site met een complex reliëf technisch gecompliceerder: er zijn meer kunstwerken, er moet rekening gehouden worden met het reliëf. Maar aan de andere kant zal het zeker out of the box lijken, aangezien de oplossingen allemaal individueel zijn.

Bij een vrij grote helling wordt het principe van terrassenontwerp gebruikt. Het talud is opgedeeld in zones, aan de lage kant waarvan keerwanden zijn aangebracht. Dankzij hen wordt het oppervlak in een bepaalde zone - tot aan de volgende muur - geëgaliseerd. Dit komt door het feit dat een deel van de grond wordt overgedragen.

Hellingnivellering met keerwanden

Hellingnivellering met keerwanden

De terrassen zelf zijn ongebruikelijk en ze kunnen ook prachtig worden versierd. Maak bijvoorbeeld het metselwerk van breuksteen en plant er kruipende en laaggroeiende planten tussen, plant gazon gras... Ze zullen de muur versieren en de grond verankeren met wortels.

Technische hoogtepunten

De hoogte van de keermuren is meestal niet meer dan een meter, maximaal - 1,2 m. Ze zijn opgetrokken uit monolithisch gewapend beton, ze zijn aan de bovenkant afgezet met steen en er worden dijken gemaakt. Voor elk van deze muren is een fundering vereist. Meestal - versterkte tape. Bij een wandhoogte tot 60 cm volstaat een voldoende verdicht steenslagkussen met een diepte van 20 cm als ondersteuning, bij een wandhoogte van 70 cm dient de fundering minimaal 60 cm diep te zijn, bij een hoogte van 1 tot 1,2 meter dient de funderingsdiepte minimaal 70 cm te zijn.

Op basis van de eisen voor funderingen zijn de laagste kosten voor het plaatsen van keerwanden met een hoogte tot 60 cm. Als de helling niet erg steil is, probeer dan de helling op te splitsen in secties met een dergelijk hoogteverschil. En houd er rekening mee dat rechthoekige terrassen, hoewel gemakkelijker te doen, vanuit een ontwerpoogpunt, de slechtste optie is, die bijna onmogelijk harmonieus te maken is. Zie de fotogalerij voor voorbeelden van terrassen en decoratie.

Klein perceel tuinontwerp

Als de tuin in de buurt van het huis of datsja klein is, en zelfs van de juiste vorm - vierkant of rechthoekig - hekis hoogstwaarschijnlijk overal zichtbaar. Het voelt als een doos. Je kunt het elimineren als je het hek sluit met aanplant. Maar ze moeten niet groeien in een lijn die de vorm van het hek herhaalt, maar in vloeiende, gebogen bochten of groepen die het gazon in gaan. Planten kunnen worden afgewisseld met struiken, rozentuinen, je kunt een prieel in de hoek plaatsen of een gebied markeren dat de juistheid van de lijnen schendt.

Het hek afdekken met hoge bomen is een goed idee, maar het is beter om ze in groepen en van verschillende soorten te planten

Het hek bedekken met hoge bomen is een goed idee, maar het is beter om ze in groepen en van verschillende soorten te planten

De bomen zullen een beetje groeien en de site zal groter lijken

De bomen zullen een beetje groeien en het terrein zal breder lijken

Een andere mogelijkheid om van de schutting een decoratief element te maken: laat klimplanten er een groene muur van maken en plant lage planten met ronde kronen in de buurt. Als de planten langs de ondersteunende structuren krullen, is het beter om hun toppen niet-lineair te maken. Hierdoor ziet alles er nog beter uit.

Een andere mogelijkheid is haag. Om het te laten groeien, duurt natuurlijk lang, hoewel snelgroeiende planten geschikt kunnen zijn, met name voor een snel effect gedurende meerdere jaren, gebruik wilgen. Je kunt een hek van zijn jonge takken weven, en het schiet bijna altijd wortel, loopt uit en wordt binnen een paar dagen groen.

Zo'n muur is veel decoratiefer dan zelfs de mooiste schutting.

Zo'n muur is veel decoratiefer dan zelfs de mooiste schutting.

Bij het ontwerpen van een kleine ruimte zijn rechte paden ten strengste verboden. Ze maken objecten optisch dichterbij, wat we helemaal niet nodig hebben.

Multilevel planning verlegt de grenzen enorm. Dit is het geval wanneer de helling de voorkeur heeft: 6 hectare ziet eruit als een groter perceel als er een hoogteverschil is. Als het huisje of de tuin klein en vlak is, moet u kunstmatig in zones onderverdelen. Alpenglijbanen en verhoogde bloembedden en bloembedden helpen hierbij.

Verhoogde bloembedden, rotspartijen en glijbanen helpen de ruimte visueel uit te breiden

Verhoogde bloembedden, rotspartijen en glijbanen helpen de ruimte visueel uit te breiden

Er zijn enkele beperkingen voor landschapsarchitectuur. Plant geen bomen met grote kronen. Niet alleen zullen ze na verloop van tijd bijna uw hele gebied beschadigen, het zal zelfs nog kleiner lijken. Kleine bomen, struiken en bloemen zijn wat u nodig heeft om uit te kiezen. Als er meerdere hoge aanplant nodig zijn, kies dan voor een piramidale kroon of in de vorm van een kaars. Ze zijn ons onbekend en zien er erg goed uit.

DIY-landschapsontwerp: foto- en video-ideeën

Theoretische kennis is geweldig, maar als je geen ervaring hebt, moet je ergens op vertrouwen. Soms kan de vorm van de bank die u mooi vindt de aanzet worden voor het ontwerp van een prachtige hoek in de tuin voor het huis, en er zijn al planten aan "vastgemaakt". Enkele interessante details die u kunnen inspireren, worden verzameld in de fotogalerijen.

Bloemen in decoratie

Huis entree ontwerp

Gezellige plekken

En tot slot, ideeën in videoformaat

Vergelijkbare berichten
commentaar 2
  1. Leonid
    25-06-2016 om 18:04 - Antwoord

    Bedankt voor de informatieve informatie, ik heb contact opgenomen met een gespecialiseerd bedrijf, omdat het moeilijk is om in mijn eentje het hoofd te bieden, ik denk dat elke werkende me zal begrijpen.

  2. Inna
    12/03/2016 om 13:51 - Antwoord

    De informatie is echt heel handig, en als je het correct gebruikt, kun je zelf een prachtige tuin aanleggen.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren