Hoe maak je een vijver op het platteland, in de tuin, bij het huis

In het zomerhuisje of in de buurt van het huis zijn er meestal drie favoriete plekken om te verblijven: veranda, prieel, schommel en een vijver. Zelfs een kleine hoeveelheid water trekt anderen aan als een magneet. Water is fascinerend, zelfs in kleine hoeveelheden ... Bovendien kan een vijver met uw eigen handen in een paar uur worden gebouwd. Maar dit is een klein kunstmatig reservoir. Het zal zowel geld als tijd kosten om een ​​grote te bouwen.

Waar te graven

Kleine kunstmatige vijvers kunnen het beste van bovenaf worden bekeken. Daarom, als er een overeenkomstige depressie op de site is, is het het beste om dit hier te doen. Hier zit echter een negatieve kant aan: je zult de randen van de kom hoger moeten optillen zodat er geen regenwater naar binnen komt. De tweede mogelijkheid is om met een waterafvoersysteem te komen (maak een afvoersysteem boven het reservoir).

Als er ergens op de site een sleutel is, is het logisch om een ​​natuurlijke vijver te maken door de bestaande kom te graven of te verdiepen, de randen aan te leggen met kasseien of stenen en planten te planten. Het straaltje, dat in dit geval verplicht is, kan ook worden veredeld door de randen met kasseien aan te leggen, ze te verdrinken in de doorweekte grond, je zult de kust meer kracht geven, daartussen kun je vochtminnende planten planten.

Niet iedereen op de site heeft zo'n luxe als een beekje of een sleutel. We moeten kunstmatige reservoirs maken. Met het juiste ontwerp zien ze er niet slechter uit dan natuurlijke.

Hoe maak je een kunstmatige vijver met een kom (geen film)

De eenvoudigste en snelste manier om een ​​kunstmatig reservoir in het land te maken, is door de afgewerkte kom in de grond te begraven en de randen ervan te versieren en te versieren. Er zijn plastic kommen - kant-en-klaar in verschillende vormen, maten en kleuren (meestal blauw, groen en zwart).

De vorm van de kommen voor kleine vijvers op het terrein kan afwijken

De vorm van de kommen voor kleine vijvers op het terrein kan afwijken

De inrichting van een plastic tuin of landvijver is een simpele zaak. Hier is een stapsgewijze handleiding:

 • Het is noodzakelijk om een ​​kuil in de vorm van een kom te graven. Als de vorm erg niet-standaard is, kunt u deze op de plaats van installatie ondersteboven draaien, een contour met iets schetsen (in ieder geval met een schop graven). Ze nemen de kom opzij, graven een funderingskuil. Het moet iets groter van formaat zijn - een beetje breder, maar niet dieper. De randen moeten gelijk liggen met de grond of iets uitsteken. Als je de rand een beetje kunt optillen, wordt het nog beter: als het regent, zal er geen vuil water stromen.
 • Nadat de gewenste diepte is bereikt, wordt de bodem geëgaliseerd naar de horizon: deze wordt eerst geëgaliseerd met een schop, vervolgens verdicht en het overtollige wordt verwijderd met een platte balk. De ondergrond moet vlak en hard zijn: de kunststof moet een goede ondersteuning hebben. Als de grond slecht geëgaliseerd is (klei), kunt u 5-10 cm zand gieten, nat maken en aanstampen.
 • De volgende stap is om de kom in de put te installeren. Als de bodem is afgeplat, zullen de randen van de kom gelijk zijn met de horizon. Nu moet de ruimte die overblijft tussen de wand van de kom en de put worden bedekt met aarde of zand en goed worden aangedrukt.
 • Nu is het aan het ontwerp: de installatie is voltooid, je kunt water gieten.

Hoe je met deze technologie een vijver op de binnenplaats kunt bouwen met verlichting, zie dit fotoreportage (je kunt zelf door de fotogalerij bladeren door op de thumbnails hieronder te klikken).

Maar het is niet altijd en niet overal mogelijk om constant water toe te voegen en af ​​te voeren in de vijver. Dan zul je ofwel dergelijke planten moeten planten om het schoon te maken, of het periodiek moeten vervangen.

Vijver uit een oude badkamer

U hoeft geen kom te kopen. Elke container kan worden gebruikt. Zelfs een oud bad. Het komt heel goed uit. Alle acties zijn hetzelfde, de funderingskuil wordt eerst gegraven, er wordt een bad in geplaatst, wat gebeurt er, kijk naar de serie van de volgende foto's. Op hen wordt de vijver van een oud bad omgetoverd tot een heel mooi hoekje.

Een vijver met autobanden (met folie)

Een minivijver kan gemaakt worden van een oude autoband, of liever van een band. Hoe groter het is, hoe groter het reservoir. Het moeilijkste deel in dit bedrijf is om een ​​zijdeel af te snijden. Als de resulterende randen scherp zijn, schuur ze dan op. De tweede moeilijkste taak is om een ​​gat met een geschikte grootte te graven. Daar hielden de moeilijkheden op. De rest is eenvoudig.

Een getrimde band wordt in de put geïnstalleerd, aan de zijkanten bedekt met aarde, goed verdicht. Ook wordt er aarde of zand in gegoten, de bodem wordt geëgaliseerd. Neem een ​​stuk dik plastic folie, dat in tweeën kan worden gevouwen, en bedek de resulterende tank. Probeer niet te hard: giet water, het zal de film zelf rechttrekken.

In plaats van polyethyleen kunt u een spandoekfolie nemen (verkrijgbaar bij reclamebedrijven die buitenreclame produceren) of een stuk speciaal voor zwembaden en vijvers. Ze zijn veel sterker (maar duurder).

De uitstekende uiteinden van de folie zijn om de wanden van uw vijver gevouwen en versierd met stenen. De constructie van de vijver is voorbij, dan - planten decoreren en planten. Zie hoe je van een band een vijver maakt in de fotoreportage.

Er zit zeker niets ingewikkelds in zo'n apparaat. Iedereen kan met eigen handen zo'n reservoir in het land bouwen en de investering is minimaal.

Over het algemeen worden minivijvers gemaakt van tanks, vaten, potten en zelfs bloempotten. Het belangrijkste is dat er een korps is, en het is niet erg moeilijk om het te regelen: geleidelijk komt er ervaring. Ze zetten ze in de tuin, op het platteland, bij het huis. Er is gelegenheid om water te brengen, een straaltje te maken, het kan bijvoorbeeld onder bomen of struiken worden geplant. En schoonheid en voordeel tegelijk.

Over lees hier de basisprincipes van landschapsontwerp.

Een vijver maken met een film

Door deze kunstvijver uit een film te maken, herhaal je bijna precies het hierboven beschreven werk, alleen zonder een kom te installeren:

 1. markeer de vorm van de toekomstige vijver;
 2. een kuil graven, indien nodig richels vormen;
 3. maak de onderkant van scherpe voorwerpen schoon: wortels, stenen, enz .;
 4. egaliseer de oevers van uw vijver;
 5. het verspreiden van een waterdichtmakende film;
 6. vul de vijver met water;
 7. bevestig de randen van de film;
 8. versieren.

De datsja-vijver die met deze technologie is gemaakt, is mogelijk al steviger. Een belangrijk punt: maak op losse grond gewoon een kuil en leg de film niet. We zullen met enkele maatregelen moeten komen om de banken te versterken. In dit geval moet je een kom plaatsen of een serieuzere structuur maken - van baksteen of beton. Laten we vervolgens eens kijken naar voorbeelden van hoe u goedkoop een filmvijver kunt maken.

Eerste project: zijkanten gelijk met de grond

Acht simpele stappen en uw vijver in het land is gebouwd. Hoe een vijver op het platteland te graven en uit te rusten, om het er natuurlijk uit te laten zien, zie het fotoreportage.

Tweede project: de zijkanten zijn verhoogd

De tweede versie van een zelfgemaakte vijver in de eerste fasen is op bijna dezelfde manier gebouwd als de eerste. Pas nadat de put de ontwerpdiepte had bereikt, werden de zijkanten verhoogd, langs de rand gelegd met stenen en gebetonneerd. Het bleek een reservoir te zijn met verhoogde zijkanten. Er is ook een watercirculatiesysteem gemaakt. Het wordt weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Hoe maak je een vijver met een beekpomp. De opstelling is al iets gecompliceerder, maar het resultaat is meer decoratief.

Hoe maak je een vijver met een beekpomp. De opstelling is al iets gecompliceerder, maar het resultaat is meer decoratief.

Zoals u kunt zien, is deze vijver meer gelaagd en is de capaciteit serieuzer. Als je een reservoir van minimaal middelgroot formaat wilt hebben en niet tegelijkertijd een serieuze kom wilt bouwen, kun je doen zoals in de afbeelding wordt weergegeven: vul de put met zand, dek af geotextiel, en leg de film er alleen bovenop. Geotextielen verdelen de belasting gelijkmatig en voorkomen kieming van planten. Dit geldt vooral als u een vijver in uw tuin aan het aanleggen bent en er struiken of bomen in de buurt zijn.

Lees hier hoe je een fontein met je eigen handen kunt maken.

Ernstige projecten: baksteen en beton

Als je een grote vijver in het land wilt hebben en je wilt deze zelf bouwen, dan moet je het onderwerp zwembaden bouwen bestuderen. Ten eerste, de constructie van de kommen - één op één herhaalt alle fasen. Zelfs de formulieren worden soms stapsgewijs gemaakt.Toegegeven, de oevers zijn niet versierd met planten en ze worden niet in het zwembad zelf geplant ... Maar het bouwproces zelf, met wapening, gips, waterdicht maken, is hetzelfde. Bovendien is de watervoorziening en het waterbehandelingssysteem ook vergelijkbaar. Behalve dat er in vijvers geen chemische reinigingsmethoden worden gebruikt, maar filters, scrimmers en ultraviolet licht kunnen worden gebruikt.

Over het algemeen is een grote vijver een kostbaar genoegen. Bovendien zijn alleen kosten nodig voor de bouw, maar ook voor het in een normale staat houden van een groot reservoir: filters moeten regelmatig worden schoongemaakt en patronen of opvulling moeten worden vervangen. Maar het plezier is natuurlijk groot ...

Lees hier over de organisatie en constructie van een waterval op de site.

Planten voor de vijver

Houd bij het vormen of kiezen van een kom niet alleen rekening met de vorm en diepte. Als u planten in uw vijver wilt laten groeien, heeft u een moerassig kustgebied nodig. Als je met een film een ​​reservoir vormt, kun je ongeveer hetzelfde profiel maken als op de foto.

Hoe de bodem voor planten correct te maken. De opstelling van de vijver zal gemakkelijker zijn als u richels op verschillende niveaus maakt, stenen verspreidt en er een beetje aarde in giet

Hoe de bodem voor planten correct te maken. De opstelling van de vijver zal gemakkelijker zijn als u richels op verschillende niveaus maakt, stenen verspreidt en er een beetje aarde in giet

Dit is handiger als u de funderingsput vult met een laag zand van minimaal 15 cm dik. Met zijn hulp kunt u het reliëf maken zoals u dat wilt. Om het werken te vergemakkelijken en de film niet te breken, legt u geotextiel op het zand. Dit dunne membraan is zeer scheurvast. Je kunt doen wat je wilt zonder het te scheuren. Nadat je er het gewenste bodemreliëf mee hebt gevormd, kun je de folie bekleden en er stenen op leggen, deze vullen met water en op verschillende niveaus planten voor de vijver planten.

Om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in het water zit, kun je Canadese elodea, hoornblad en moeras planten. Ze staan ​​op de onderstaande foto. Ze worden in water geplant - dit zijn waterplanten.

Deze planten voorzien het water van zuurstof

Deze planten voorzien het water van zuurstof

Diepe zee

Ze worden op de diepste plek, op de bodem, geplant in speciale potten met veel gaten. In een pot is de grond rond de wortels van de plant goed samengeperst en bedekt met middelgroot grind. De stenen voorkomen uitspoeling en laten de vissen (als de vijver met vissen is) niet uitgraven.

Het beste van alles is dat in kunstmatige reservoirs, eicapsules (dwerg, meerbladig en buitenaards), waterlelies (wit en hybride), drijvend fonteinkruid, gewone teloren zich voelen.

Oppervlakkig

Dit type plant kan dicht bij de kust worden geplant of op gemiddelde diepte, soms zelfs dicht bij de kust op een bijna droge plaats. De plantmethode is hetzelfde: in containers met aarde, besprenkeld met fijn grind. Alleen deze keer om de groei van planten te beperken: onder goede omstandigheden groeien ze erg snel.

Diepwater- en ondiepwaterplanten mogen niet meer dan 30% bedragen, anders wordt het grootste deel van het wateroppervlak bedekt met bladeren en is dit al een moeras. De volgende plantensoorten zijn geschikt voor kunstmatige reservoirs: calamusgraan en moeras, moerascalla, driebladige wacht, tabernamontana-riet, gewone en breedbladige pijlpunten, wervel- en wisselbladige urut. Enkele van deze planten voor een zomerhuisje staan ​​op de onderstaande foto.

Kust

Deze planten groeien goed in drassige grond. Ze worden in groepen geplant, kortere dichter bij de kust, dan hogere.Bij het ontwerpen van een kunstmatig reservoir moet u de oevers het eerste jaar niet overvloedig planten. Na een jaar krijgt u te maken met hun begroeiing. Als u een boom of struik heeft gekozen om te planten, plaats deze dan niet dichtbij zodat deze de vijver met de plant niet bedekt. Er zijn veel planten, hier zijn er maar een paar: Chinese Astilba

Zodat het water in de vijver niet bloeit, is het natuurlijk belangrijk om filters te hebben, maar er zijn natuurlijke filters. Dit zijn ook planten: Waterhyacint, ook wel Eichornia genoemd, is uitstekend en mooi.

Plant deze prachtige bloem om te voorkomen dat het water in de vijver bloeit

Plant deze prachtige bloem om te voorkomen dat het water in de vijver bloeit

Nu kunt u niet alleen met uw eigen handen een vijver maken, maar deze ook planten met prachtige planten.

Vergelijkbare berichten
commentaar 3
 1. Gennady
  26/06/2016 om 18:32 - Antwoord

  De aanleg van een reservoir op de site is een serieuze taak die alleen professionals met ervaring aankunnen. Het resultaat van zelfstandig werk kan tot trieste gevolgen leiden - het reservoir zal onveilig zijn en geen esthetisch uiterlijk hebben. Neem contact op met de professionals!

  • Roman
   28/09/2019 om 23:20 uur - Antwoord

   Hoe zal een "professional" zijn professionaliteit bewijzen? Een korst uitgegeven door een onbekend "landschapsontwerp ooo hoorns en hoeven"? Het portfolio is ook niet te vertrouwen - er is geen bewijs dat het is gemaakt door de persoon die de foto's heeft gepresenteerd. En zelfs als ze, hoe is het daar dan?! Het maakt daarom niet uit of u het zelf doet of zo'n aspirant-professional belt. Ik beargumenteer niet, er zijn specialisten. Maar dit is alleen via kennissen aan wie deze specialist al iets heeft gedaan en ze zijn blij.

 2. Ludmila
  03.12.2019 om 22:04 - Antwoord

  We hebben een kom, ingegraven, ontworpen, maar als we het gras maaien, vallen er grasdeeltjes in de vijver, het water is modderig, wordt groen, er is geen zicht. Voor de winter lieten ze het water leeglopen, de kom droogden, wachtend op de lente. Maar volgend seizoen zal hetzelfde zijn. Hoe houdt u het water in uw iini-vijver in perfecte staat?

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren