DIY goedkope tuinpaden

Opstelling en indeling van de site voorziet in het creëren van sporen. Bovendien zijn de vereisten waaraan ze moeten voldoen vrij ernstig: ze moeten betrouwbaar, comfortabel, functioneel, mooi en, zeer wenselijk, goedkoop zijn. In dit artikel zullen we het hebben over het maken van tuinpaden met uw eigen handen tegen lage kosten.

Waar je tracks van moet maken

Trackdekking kan moeilijk of los zijn. De volgende materialen worden gebruikt om een ​​harde coating te maken:

 • Beton... Betonnen loopbruggen zijn meer dan alleen grijze tape. Naast het feit dat er kleurstoffen zijn en u deze desgewenst kunt versieren. Er zijn ook gietvormen om in te gieten. Het blijken zelfgemaakte straatstenen te zijn. Een andere optie is om zelf kleine betonnen platen van de vereiste maat te gieten en ze vervolgens op een bedding te leggen. Zie foto voor ontwerpvoorbeelden.
 • Flagstone. Dit is een natuursteen die in platen is gezaagd. Het wordt op een voorbereide basis gelegd (hierover later meer), de gaten worden opgevuld met opvulling. Het blijkt mooi, betrouwbaar, antislip. Niet voor niets zijn het stenen paden van kalksteen waar landschapsontwerpers zo dol op zijn.
 • Steen. Gewone keramische stenen zijn een mooi materiaal, maar niet voor paden. Het neemt vocht op, als het dan nat vriest, valt het uit elkaar. Als je een pad gaat maken van een gebroken steen, dan kun je er maar een paar jaar min of meer normaal over lopen. Dan moet je het opnieuw doen. De resulterende scheuren moeten worden bedekt met grof zand of fijn grind. Klinkerstenen zullen veel langer op de baan dienen, maar deze optie kan niet goedkoop worden genoemd: de kosten van één stuk zijn van enkele tientallen roebels.
 • Hout... Zo'n schijnbaar ongeschikt materiaal, maar met de juiste verwerking kan het lang dienen. Bovendien kunnen veel doe-het-zelf-houtpaden als goedkoop worden aangemerkt. Ze kwamen bijvoorbeeld op het idee om hennep en gesneden bomen te gebruiken als stoepranden of bekleding. Ze maken ook de vloer van goed verwerkte planken - beter terrasvormig, maar zo niet, dan werkt het vanaf de oude vloer.
 • Plastic.Er zijn tegels voor tuinpaden gemaakt van plastic - polyethyleen of polypropyleen. Het heeft een vierkante vorm en een systeem van sloten, die aan elkaar zijn bevestigd. Het kan direct op het gazon worden gelegd of op eerder gebaande paden in het land of op een deel van paden. Deze optie is snel en goedkoop. Het kan zeker "Low Cost" worden genoemd. Het is natuurlijk beter om volgens de regels een stortplaats van steenslag en zand te maken en er plastic elementen op te leggen. Dit is al wat langer en duurder. Er is ook een onbescheiden, maar erg mooie versie van plastic tegels voor paden. Er is ook "tuinparket". Dit zijn platen of planken gemaakt van hout-polymeercomposiet - WPC (ze staan ​​op de foto, ze zien er precies uit als parket). Dit materiaal is relatief recent verschenen. Het ziet eruit en voelt aan als hout, maar is in feite een mengsel van houtmeel en polymeer. Dit zijn erg mooie coatings, maar hun kosten zijn niet bescheiden. Hoewel niet fantastisch.
 • Kiezels. Dit zijn ronde natuurstenen die op de oevers van rivieren of meren te vinden zijn. Vlakkere stenen zijn meer geschikt om paden te maken. Er zijn verschillende tinten grijs, zwart, wit, soms vind je bordeauxrood. Van deze stenen, dicht bij elkaar gelegd, worden mozaïekpaden van verbazingwekkende schoonheid verkregen. Maar dit is een bezigheid voor de ijverige en volhardende mensen. Degenen die geen geduld hebben, kunnen grote platte rotsblokken of grote kiezelstenen vinden en deze in het zand plaatsen. Het is niet zo luxe, maar daarom niet minder betrouwbaar. U kunt hetzelfde doen met graniet of andere soortgelijke stenen. Het is belangrijk dat ten minste één zijde relatief vlak is. Zet dit platte deel op, begraaf de rest. Het werk is niet gemakkelijk, maar het is niet alleen mogelijk om te lopen, maar ook om langs het pad te rijden.
 • Materialen bij de hand. Landpaden zijn gemaakt van oude banden en flessen.

Er zijn ook sporen met een gestort oppervlak: grind of steenslag. Hun eigenaardigheid is dat het met een kleine laag van 2-3 cm en met voldoende verdichting gemakkelijk is om erop te lopen. Als de laag iets groter is, ontstaan ​​er hobbels tijdens het lopen en dat lopen is vermoeiend. Daarom, zoals je op veel foto's hebt gezien, worden grind en steenslag gebruikt als opvulling, waarin stijve elementen van andere materialen worden gelegd. Als het correct wordt gedaan, is dit handig: grind geleidt het water goed en er ontstaan ​​geen plassen. Wie niet van grijs houdt, kan het advies krijgen om het te schilderen: veel ontwerpers doen dit bij het organiseren van rotstuinen.

Een voorbeeld van een onverharde weg

Een voorbeeld van een onverharde weg

Over geheimen lees hier de layout van de site.

Hoe u tuinpaden met uw eigen handen kunt maken

Het is niet voldoende om te weten wat u met uw eigen handen tuinpaden kunt maken. Je moet ook weten hoe je ze goed kunt maken, zodat ze meer dan een seizoen of twee kunnen dienen. Het leggen van verschillende materialen kan enigszins verschillen, maar er zijn verschillende regels en procedures die in elke technologie worden herhaald.

Eerste regel: bij het leggen of vormgeven van de bestrating wordt de baan licht hellend gemaakt. Als het materiaal het toelaat, wordt aan beide zijden van het midden een helling van enkele centimeters gemaakt. Als bijvoorbeeld een betonnen pad wordt gestort, wordt de helling in één richting gevormd - vanuit het huis, als het in de buurt is.De helling wordt gemaakt naar het onderste deel van de site als de baan op een helling ligt.

Een gedeelte van een tuin- of landpad

Een gedeelte van een tuin- of landpad

Tweede regel: elke coating vereist voorbereiding van de basis. Als je stenen (bijvoorbeeld) rechtstreeks in klei of leem stopt, is dat natuurlijk handig - het zal zeker handiger zijn om te lopen, maar de stenen zullen na een tijdje "dichtslibben". Ze worden gewoon in de klei getrapt. Met een inlegapparaat duurt dit veel langer. En als je ook nog een afvoerkussen en een zijkant maakt, wordt de waterafvoer nog efficiënter en ziet alles er nog mooier uit.

Voor de coating is een voorbereide ondergrond nodig

Voor de coating is een voorbereide ondergrond nodig

Derde regel: Het bestratingniveau moet een paar centimeter hoger zijn dan het aangrenzende gebied. Dan loopt het water snel weg, is het gemakkelijker schoon te maken en is schoonmaken minder vaak nodig: de uitgewassen aarde zal niet stromen tijdens regen of tijdens het besproeien bloembedden, die vaak langs de paden worden gedaan.

Over, hoe je mooie bedden maakt lees je hier.

Stapsgewijze instructies

Begin bij het maken van tuinpaden met uw eigen handen met de markeringen. In theorie zouden de afmetingen en vorm op het terreinplan moeten worden uitgezet en de markering moet volgens het project plaatsvinden. Maar meestal wordt alles op zijn plaats gedaan. Om het toekomstige spoor beter zichtbaar te maken, kunnen de contouren eerst worden bedekt met wit zand of iets dergelijks. Als de vorm bij je past, kun je de haringen inrijden en het touw ertussen trekken, maar je kunt ook aan het storten werken.

Verder, om een ​​pad te maken van steen, plavuizen, baksteen, straatstenen, kiezels en andere soortgelijke materialen, zijn de acties als volgt:

 • Zode wordt tussen de twee markeringen verwijderd. De diepte van de sloot moet ongeveer 15-25 cm zijn.
 • Een rand wordt langs de rand ingeslagen, indien aanwezig.
 • De bodem van de sloot wordt geëgaliseerd, wortels en stenen worden verwijderd en aanzienlijke putten of hobbels worden verwijderd. De bodem is geramd (stamper op onderstaande foto).
 • Een laag grove of middelgrote steenslag wordt gegoten. Om het budget te sparen, kunt u gebroken steen en ander groot bouwafval opvullen. Als je een trilplaat hebt - geweldig, zo niet, neem dan iets dat lijkt op het gereedschap op de foto (je kunt het maken van een groot blok, waaraan je een handvat over de zaag kunt spijkeren). Gebruik deze tool om de bodem waterpas te zetten. Als je vuilnis hebt gegoten, moet je er een beetje puin overheen strooien en het opnieuw aanstampen.

  Dit is een stamper

  Dit is een stamper

 • Leg er een laag geotextiel op. De randen lopen gelijk met de zijkanten of zelfs iets hoger. Deze laag kun je beter niet overslaan. Het voorkomt dat het zand vermengt, dat meestal op de steenslag wordt gegoten, en voorkomt dat de wortels van planten ontkiemen, die het pad vernietigen. Een heel nuttig iets.
 • Zand wordt op het geotextiel gegoten. De laag moet zodanig zijn dat de gelegde coating iets hoger is dan het algemene niveau op de site. Zand wordt eerst met een schop gestrooid en vervolgens gelijkmatig verdeeld met een hark. Daarna worden ze geramd en geëgaliseerd. Om het zandniveau te egaliseren, kunt u een regel gebruiken (een bouwgereedschap dat vaak wordt gebruikt bij het storten van een betonnen vloer) of gewoon een grote liniaal nemen, een gebouwniveau, een vlakke rail. Soms moet je meerdere keren toevoegen, aanstampen en waterpas zetten. Het is wenselijk om een ​​perfect oppervlak te bereiken.

  Een manier om het zand onder de loopbrug te egaliseren. Maar je moet van tevoren in de planken graven en ze waterpas zetten. Daarna maken ze zo'n plano en wordt het zand geëgaliseerd door het langs de geleiders te trekken

  Een manier om het zand onder de loopbrug te egaliseren. Maar je moet van tevoren in de planken graven en ze waterpas zetten. Daarna maken ze zo'n plano en wordt het zand geëgaliseerd door het langs de geleiders te trekken

 • Steen, kiezels, plavuizen, straatstenen, bakstenen, etc. worden in het zand gelegd. Ze worden op de juiste plaats gelegd en vervolgens met een rubberen hamer geslagen: ze worden diep in het zand gedreven.

Langs een mooi pad kan een bloementuin of bloembed geplaatst worden. Lees hoe u ze moet doen hier.

Doe-het-zelf mooi kiezelpad

Als met plavuizen, straatstenen, baksteen alles min of meer duidelijk is - iedereen heeft het al gezien en meer dan eens hoe dit wordt gedaan, dan is het niet duidelijk hoe je kiezelstenen met patronen moet leggen.

Foto-instructies voor het maken van een kalkstenen loopbrug

Foto-instructies voor het maken van een kalkstenen loopbrug

Hieronder vindt u een fotoreportage van het maken van een kiezelpad.De belangrijkste technieken zijn erop zichtbaar: op het geëgaliseerde zand worden lijnen aangebracht, waarlangs kiezelstenen worden aangelegd. Als dit bogen zijn, zijn ze gemaakt met een draad en twee stokjes / spijkers.

Verf op het zand

Verf op het zand

Als ze stenen oppakken, worden ze dicht bij elkaar op de rand gelegd en verdrinken ze enigszins in het zand.

Plaats stenen dicht bij elkaar

Plaats stenen dicht bij elkaar

Een bord wordt op het gevouwen patroon gelegd, een rubberen hamer wordt genomen en op het bord geslagen, waarbij kiezelstenen in het zand worden geslagen. Dus de hele tekening wordt verdiept, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de randen van de kiezelstenen op dezelfde hoogte zijn.

De stenen zijn in het zand verzonken

Stenen "zinken" in het zand

Neem een ​​mengsel van zand en cement (zand 2 delen, cement 1 deel) en vul de gaten op, egaliseer de laag met een borstel.

Bedek het afgewerkte patroon met een mengsel van zand en cement

Bedek het afgewerkte patroon met een mengsel van zand en cement

Een fragment van een kiezelpad wordt zorgvuldig bewaterd zodat de aanvulling niet vervaagt. Wacht enkele uren totdat het cement een beetje is uitgehard en verwijder het overtollige cement vervolgens met een zachte borstel.

Overtollige betonmortel wordt verwijderd met een borstel

Overtollige betonmortel wordt verwijderd met een borstel

Het is belangrijk om het moment niet te missen: de oplossing mag niet vies worden, maar ook een steen worden. Als je het met je vinger oppakt, moet het afbrokkelen. Het is tijd om het teveel op te ruimen.

Lees meer over het kweken van een groene haag in het artikel "Hekhaag: hoe te groeien en te vormen»

Een pad van houten hennep en grind: video

Oude boomstammen of bomen kunnen in een mooi pad worden veranderd. Ze worden in blokken van de vereiste lengte gezaagd, de kopse snede wordt geslepen, al het hout wordt eerst behandeld met een biobeschermende samenstelling (je kunt het laten weken met gebruikte olie). Na drogen wordt het in Kuzbass-lak gedompeld en opnieuw gedroogd. Vervolgens worden de voorste delen van de hennep bedekt met verf van de gewenste kleur - die naar buiten zal uitsteken. Ze drogen het weer en leggen het dan pas in het zand.

Het proces wordt gedetailleerd beschreven in de video. Het legt stap voor stap uit hoe je met je eigen handen tuinpaden kunt maken van hennep of boomstammen.

We maken zelf een concreet pad

Het proces is over het algemeen vergelijkbaar met het proces dat aan het begin is beschreven. Er zijn enkele verschillen waarover we het zullen hebben.

Nadat de sleuf is gegraven en de bodem is geëgaliseerd, wordt er aan beide zijden langs bekisting aangebracht. Dit zijn planken van 25 mm dik (dikker is mogelijk, dunner is ongewenst, je kunt multiplex gebruiken met een dikte van 16-18 mm, Spaanplaat). Hun hoogte is de hoogte van de baan. Als u een helling vormt, moeten de planken ermee worden uitgelijnd - de ene kant iets hoger, de andere iets lager.

De bekisting wordt op een niveau geplaatst - er wordt beton langs geëgaliseerd

De bekisting wordt op een niveau geplaatst - er wordt beton langs geëgaliseerd

Om de bekisting te maken worden pennen met een trede van maximaal 60 cm de grond in geslagen en daarop worden planken genageld. Het is beter om de binnenkant van de bekisting in te smeren met afval of andere olie: zodat deze gemakkelijk kan worden verwijderd. Verder wordt steenslag op de bodem gegoten en geramd. Maar het is noodzakelijk om grondig te stampen: als je langs de bodem loopt, mogen er geen sporen zijn.

Verder wordt, om te voorkomen dat de baan barst, een metalen wapeningsnet op de steenslag gelegd. Staafdikte - 4-6 mm, stap 5-10 cm Het wordt in stukken verkocht, ze moeten aan elkaar worden gebonden met staaldraad.

Wapeningsnet (merk op dat de bekisting van leisteen is, deze wordt niet verwijderd)

Wapeningsnet (merk op dat de bekisting van leisteen is, deze wordt niet verwijderd)

Om de uitzetting in de winter te compenseren, moet u vervolgens houten planken van 1,5-2 cm dik plaatsen, die over het pad worden geplaatst, zodat de hoogte van de planken gelijk is met de bekistingsplaten. Compensatiestroken worden minimaal om de 2 meter geplaatst. Vaker kunt u, minder vaak - nee. Waarom vaker doen? Voor schoonheid. Vierkanten zien er beter uit dan lange rechthoeken.

Een concrete oplossing met een kwaliteit niet lager dan M-250 (lees hier over betonmerken en de voorbereiding ervan). Neem voor hem 1 deel cement, 3 delen zand, 4 - steenslag. Alles wordt gemengd in een oplossing van gemiddelde vloeibaarheid (dikke zure room) en in de bekisting gegoten. Let er bij het schenken op dat er geen luchtbellen achterblijven. Om ze te verwijderen, wordt de oplossing doorboord met een pin en lichtjes geschud - bajonet. Ideaal als er een betonvibrator aan het oppervlak is - deze verdicht de mortel snel en creëert een perfect vlak oppervlak.Als het er niet is, moet u het waterpas zetten met de regel, waarbij u de randen van de bekisting als bakens gebruikt.

De geschatte consistentie van beton

De geschatte consistentie van beton

Na enkele uren, nadat het beton is uitgehard, kan het oppervlak worden verwerkt. Je kunt het laten zoals het is, je kunt er met een harde borstel overheen borstelen, dwarsstroken maken, je kunt tenslotte kiezels, stenen, plavuizen etc. in een niet volledig uitgeharde oplossing stoppen. Het is niet erg zuinig, maar wel betrouwbaar. Na een paar dagen kan de bekisting worden verwijderd en kunt u al over het pad lopen.

Over, wat hekken zijn en hoe je ze kunt maken, staat hier beschreven.

Budget bandenspoor

Wat wordt er niet gedaan met autobanden: bloembedden, schommel, vijvers en ... tracks. Het is simpel: u moet de zijwanden van een oude band afsnijden, zodat alleen het loopvlak overblijft. Hoe kun je het afsnijden? Slijper. Iemand verzint met een mes, maar dit is alleen als het snoer niet van metaal is.

Laat alleen de beschermer achter

Laat alleen de beschermer achter

De projector wordt doorgesneden om een ​​pad te vormen. Vervolgens worden er sneden gemaakt aan de zijkanten van 15 centimeter - afhankelijk van de diameter van de band. Ze maken het mogelijk om het rubber uit te vouwen.

Maak sneden aan de gebogen randen - het oppervlak is nog steeds niet-lineair

Snijd in de gevouwen randen - het oppervlak is nog steeds niet-lineair

In deze vorm kan het al op de bedden worden gelegd. Zal vele jaren dienen. Deze is als een goedkoop tuinpad.

Zo'n coating is bestand tegen vele jaren actief gebruik.

Zo'n coating is bestand tegen vele jaren actief gebruik.

Zoals u begrijpt, zijn er veel opties om met uw eigen handen tuinpaden te maken. Het is onmogelijk om ze allemaal te vertellen en te beschrijven, maar we proberen ...

Over hier een speeltuin maken met je eigen handen.

Vergelijkbare berichten
commentaar 2
 1. Liefde
  09/02/2018 om 07:16 - Antwoord

  Ik sta versteld van de menselijke gedachte en visie van het eindresultaat. Dank aan iedereen die hun ideeën online heeft gedeeld. Wees gezond en gelukkig!

 2. Alyona
  04/03/2019 om 17:05 - Antwoord

  Interessante ideeën, ik wil veel implementeren.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren