Hoe beeldjes, sculpturen voor de tuin en het perceel te maken

Het verfraaien van een tuin, achtertuin, buitenwijk is een eindeloos proces. De hele tijd is er iets aan het veranderen, verwijderd, toegevoegd. Een manier om te versieren is om tuinfiguren te maken. Als je ze correct plaatst, veranderen ze het uiterlijk van de site.

Cementfiguurtjes: wat is goed en hoe te maken

Je kunt tuinfiguren maken van cement - dit is een van de meest gebruikte en betaalbare materialen. Het is goedkoop en stelt u in staat om een ​​verscheidenheid aan beeldjes te maken - van eenvoudige en kleine sculpturen tot volledige lengte. Er zijn verschillende manieren waarop u tuinfiguren kunt maken van cementmortel: met een frame, zonder, van een halfdroge mortel. Meer over alles verder.

Heel vaak zijn paddenstoelen gemaakt van beton, maar ze zijn niet altijd hetzelfde ...

Heel vaak zijn paddenstoelen gemaakt van beton, maar ze zijn niet altijd hetzelfde ...

Wat toe te voegen aan de oplossing

Er zijn veel additieven aan cement die de eigenschappen ervan verbeteren / wijzigen. Er zijn er veel, maar ze worden in vrij stevige volumes verkocht, die misschien alleen nodig zijn voor de vervaardiging van tuinbeelden op industriële schaal. Maar er zijn veel voorkomende stoffen die ook de eigenschappen van de betonoplossing veranderen.

 • PVA-lijm - verhoogt de vorstbestendigheid van het eindproduct en de plasticiteit van de vloeibare oplossing. Het vult het formulier beter in, maar 'pakt' sneller. Gedroogd cement met toevoeging van PVA kan meerdere malen slechter worden verwerkt dan normaal. Dus mis de tijd niet terwijl het kan worden gevormd.
 • Vloeibaar glas - verminder de waterdoorlatendheid, de oplossing wordt sneller hard. Maar er mag niet meer dan 1% van de totale massa van de oplossing aan worden toegevoegd.

  Niet erg gangbare techniek: de tekening wordt gekopieerd op een halfdroog blok beton en vervolgens met beitels of lepels uitgeschraapt. Het belangrijkste is om tijd te hebben voordat het beton onbuigzaam wordt voor verwerking.

  Niet heel gangbare techniek: de tekening wordt gekopieerd op een halfdroog blok beton en vervolgens met beitels of lepels uitgeschraapt. Het belangrijkste is om op tijd te zijn voordat het beton onbuigzaam wordt voor verwerking.

 • Een weekmaker is een additief dat de plasticiteit van een halfdroge (met een kleine hoeveelheid water) betonoplossing verhoogt. Je moet nogal wat toevoegen, letterlijk een theelepel per emmer oplossing.
 • De toevoeging van HYPERTUF zal helpen om beton gemakkelijker te maken.
 • Waspoeder of afwasmiddel - werkt als weekmaker en versnelt de uitharding. Voeg 0,5-1 theelepel toe aan een emmer oplossing.
 • Om het oppervlak van de figuur gladder te maken, kan deze worden bedekt met stopverf. Maar de stopverf is niet nodig voor de muren, maar voor de houten vloer. Na droging wordt het erg hard en hecht het stevig aan beton.

Dit zijn de belangrijkste toevoegingen die nodig zijn bij het maken van betonnen tuinbeeldjes. Het is gemakkelijker om met ze samen te werken. Maar voeg niet te veel toe. Het maximum is één theelepel per emmer, anders maak je het alleen maar erger.

Hoe te schilderen en enkele technologische nuances

Nadat de betonnen figuur is opgedroogd, moet deze glad worden geschuurd, stof worden verwijderd en kunt u schilderen. Om de verf gladder en minder verspild te laten liggen, moet u het product eerst bedekken met een laag primer. De primer wordt geselecteerd afhankelijk van het type verf. Het schilderproces zelf is niet anders - meestal heb je penselen van verschillende formaten nodig. Maar het is de moeite waard om enkele functies te kennen.

 • Acrylverf wordt helderder na het lakken.
 • Overschilderbaar met vloerverf (PF 115 lakken).
 • Spuitverven in blikjes zijn goed - van auto tot interieur. Maar de beste optie is om buiten te werken. Ze gaan langer mee.

  Normale vloerverf houdt goed

  Normale vloerverf houdt goed

 • Overschilderbaar met gevelverf.Ze zijn alleen ontworpen om weersomstandigheden te weerstaan. Een probleem: ze worden in een groot pakket verkocht.
 • Om zelfgemaakte tuinbeeldjes neerslag beter te laten verdragen, moeten ze, nadat de verf is opgedroogd, worden bedekt met twee of drie lagen vernis. De beste optie is jachtvernis, maar het is duur en niet compatibel met acrylverf (ze hebben een andere basis). Voor acrylverf heb je een vernis op waterbasis nodig, maar neem deze zeker mee voor buitengebruik. En kijk naar de mate van glans. Er zijn glanzend, mat, semi-mat.
 • Als mallen worden gebruikt om tuinfiguren te maken, moeten ze, voordat ze worden gevuld, worden gesmeerd met olie (ongeacht, zelfs zonnebloem, zelfs technisch) - zodat ze er gemakkelijk uit kunnen komen.

  Deze slang werd uit een betonnen monoliet geschraapt

  Deze slang werd van een betonnen monoliet "geschraapt"

 • Schuur het beton voor het schilderen met fijnkorrelig schuurpapier. Daarbij wordt niet al te goed aangehecht zand weggeschraapt, het oppervlak wordt gladder.
 • Wol op dieren kan worden gemaakt van een oude nepbontjas gedrenkt in vloeibaar beton.
 • Veren of kort haar kunnen worden nagebootst door lange (of niet zo) spaanders aan de oplossing toe te voegen.

Er zijn nog veel verschillende technologische nuances, maar dit zijn de belangrijkste. De rest zul je onder de knie krijgen of tijdens het proces bedenken.

Tuinfiguren maken: snijden uit een halfdroge vijzel

Het zal niet werken om tuinfiguren te maken van verse cementzandmortel - het is te vloeibaar. Zelfs als je het met een minimum aan water mengt, kun je niets begrijpelijk maken. Maar je kunt wachten tot de oplossing begint uit te harden, maar hij zal nog steeds vrij zacht zijn - hij zal onder druk afbrokkelen. In deze staat kun je er groeven in maken met een metalen voorwerp, het overtollige afsnijden.

Monoliet blanco voor figuur

Monoliet blanco voor figuur

Van een dik mengsel kun je de geschatte vorm van het beoogde personage vormen - doe het in een stuk film, bind het vast, geef het de gewenste vorm. Als er een vloeibare oplossing is, zoek dan een min of meer geschikte container of gebruik dezelfde film. De oplossing wordt 8-12 uur in de vorm gelaten. De tijd hangt af van hoe vloeibaar het cement aanvankelijk was en de temperatuur waarbij u het product weerstaat. De optimale temperatuur is ongeveer + 20 ° C, op een lager tijdstip voor verharding neemt toe, en op een hoger tijdstip bestaat de mogelijkheid dat het cement uitdroogt en niet "hardt".

Geleidelijk komt er een figuur uit het blok

Geleidelijk komt er een figuur uit het blok

Controleer regelmatig de staat van het werkstuk: er moet een stevige massa onder uw vingers zijn en als u meer kracht uitoefent, wordt het cement lichtjes samengedrukt. In deze staat kun je al beginnen met het vormen van de sculptuur. Je hebt 7-8 uur om te werken. Voor kleine figuren is dit meer dan genoeg, voor grote ernaast - je moet opschieten. Om het drogen van onderdelen die nog niet zijn verwerkt te vertragen, kunnen ze worden omwikkeld met een natte doek.

Neem een ​​mes, draad, spatels en begin het overtollige beetje bij beetje af te snijden. Ze hoeven niet bang te zijn, als je iets overbodigs verwijdert, kun je later een kleine oplossing toevoegen, bijwerken als het opdroogt. Over het algemeen is de technologie niet al te ingewikkeld, maar als er geen artistieke vaardigheid is, is het moeilijk om zelf iets begrijpelijks te bedenken. Voor dergelijke gevallen is er één truc: vind een klein figuur uit welk materiaal dan ook, kijk ernaar, maak er zelf een.

Cementfiguurtjes maken met een basis of frame

De technologie voor het maken van tuinfiguren van beton op de ondergrond bestaat uit het laag voor laag aanbrengen van de oplossing op het frame. Maar deze techniek is vereist bij het maken van grote figuren - ongeveer 150 cm en meer. Dan is het draagvermogen van het beton zelf wellicht niet voldoende. In dit geval is een stevige basis nodig.In andere gevallen is een frame of basis alleen nodig om het betonverbruik te minimaliseren en het totale gewicht van het product te verminderen.

Het frame voor complexe producten is gemaakt (geweven of gekookt) van draad, voor eenvoudigere worden geïmproviseerde materialen gebruikt. Een laag oplossing (dik) 1-2 cm wordt aangebracht op het afgewerkte frame, gelegd met een glasvezelgaas-serpyanka, de oplossing wordt opnieuw aangebracht, opnieuw het gaas. Het proces wisselt af totdat je stuk de gewenste vorm aanneemt.

Voorbeeld: draadschildpadframe

Voorbeeld: draadschildpadframe

Waar en hoe de fundering te vinden

De belangrijkste taak is om een ​​vat, fles, doos te vinden die qua vorm geschikt is voor het beoogde product. Als de vorm complex is, kan deze worden gekweekt of volledig worden gemaakt uit stukjes schuim. Het is lichtgewicht, goed gesneden. Maar dergelijke figuren - met een schuimbasis - zijn niet bestand tegen de belasting. Als u vermoedt dat iemand op uw producten kan zitten of anderszins mechanisch kan handelen, is het beter om in plaats van schuimen houten blokken of schuimbetonblokken te gebruiken. Schuimbeton wordt perfect gesneden met een zaag op hout, het kan worden geschaafd met een vlak, een groot mes, er kunnen groeven worden gemaakt met een scherp voorwerp. We kennen allemaal de principes van het werken met hout.

Een kader kan nodig zijn als u een exacte kopie van een dier of plant wilt maken.

Een kader kan nodig zijn als u een exacte kopie van een dier of plant wilt maken.

De gevonden vorm is bedekt met een oplossing, omwikkeld met lompen, touw, touwen en vervolgens ook bedekt met cement. Als de mortellaag meer dan 2 cm is, wordt deze versterkt met een glasvezelgaas (serpyanka-gaas wordt gebruikt voor het pleisteren van muren). Als plastic als basis wordt gebruikt, is het erg moeilijk om er een oplossing op aan te brengen - het stroomt naar beneden. Dergelijke producten zijn omwikkeld met in oplossing gedrenkte lappen. Na droging wordt de volgende laag zeer goed aangebracht.

In de gedroogde oplossing worden groeven gemaakt, die veren, wol aangeven. Over het algemeen zijn er veel trucs. Laten we een paar voorbeelden geven om het duidelijker te maken hoe je tuinfiguren van beton kunt maken. Een andere optie is om het te bedekken met een oplossing waarin de kiezelstenen worden gedrukt. Het zorgt voor een ongelijkmatig reliëf.

Zwanen

We willen bijvoorbeeld figuren van zwanen maken. De basis voor het lichaam is een kleine ronde bak. Nek - S-vormige draad. We bevestigen de "nek" op elke mogelijke manier aan het lichaam.

Betonnen zwanen

Betonnen zwanen

We zetten een dikke oplossing op het bassin, vormen de gewenste bocht, voegen schuimplastic, stukjes lompen, enz. We vertrekken om te drogen. Op de draad (het is beter om een ​​dikkere te vinden, je kunt wapening maken) wikkelen we vodden gedrenkt in oplossing. We repareren en laten alles een dag staan. Gedurende deze tijd zal het beton uitharden en op het "lichaam" kun je schrapen gebruiken om vleugels te vormen, groeven te maken, veren te tekenen, enz.

Productieproces

Productieproces

We zijn nauw betrokken in de nek en het hoofd. Op de verkregen basis brengen we de oplossing met onze handen aan (vergeet niet om rubberen handschoenen te dragen), waarbij we een nek vormen met de gewenste vorm en dikte. Je zult niet veel tegelijk kunnen "opbouwen" - alleen in dunne lagen. Wanneer de nek meer als een echte nek wordt, kun je veren beginnen te vormen, de snavel, ogen, enz. Laat de afgewerkte vogels een week of langer drogen. Verder - slijpen, primen schilderen.

Kikker prinses

In dit voorbeeld laten we zien hoe je tuinbeeldjes kunt maken van cementmortel en stenen. Een schuimblok wordt als basis genomen, gesneden en waar nodig uitgehouwen. Bovenop besmeurd met een dikke oplossing in meerdere lagen.

Hoe maak je tuinfiguren: een kikker van beton en stenen

Tuinfiguren maken: een kikker van beton en stenen

In de bovenste laag, nog steeds zacht, zijn kiezelstenen gefixeerd - kleine platte kiezelstenen, glasfragmenten worden op de kruin gebruikt. Na drogen wordt het beeldje geverfd met acrylverf, tweemaal gelakt.

Frameloze technologie: betonnen drinkbak

Als het product klein of dun is, is er geen grote belasting op gepland, u kunt het zonder frame maken. Zo worden allerlei schalen, borden, kleine sculpturen gemaakt. Bijvoorbeeld een bladvormige vogeldrinker.Het kan ook een standaard zijn voor bloempotten en bloempotten, andere figuren die ongewenst zijn voor contact met de grond.

We vinden een groot blad - klis, rabarber, enz. We leggen het laken in water, vormen een zachte heuvel van zand op een plat oppervlak (tafel), bedekken het met een film.

We vormen de kom in omgekeerde volgorde

We vormen de kom in omgekeerde volgorde

We spreiden het laken op een dia en drukken het in het zand. We kneden de dikke oplossing - deze mag niet uitlekken. De samenstelling van de sculptuuroplossing is 1 deel cement, 3 delen fijn zand, u kunt een weekmaker toevoegen. We verspreiden de oplossing over het vel en drukken het stevig aan. In het midden is de laagdikte ongeveer 2 cm, naar de randen toe wordt hij dunner - tot 1 cm. Vorm de randen netjes. Ze kunnen worden aangepast, maar dit is niet zo eenvoudig.

Bedek het vel met een oplossing

Bedek het vel met een oplossing

In het midden plaatsen we een stuk plastic buis met een diameter van ongeveer 10 cm en een lengte van 10-15 cm We bedekken de verbinding met een oplossing, vullen de buis. Dek af met plasticfolie. Het beschermt tegen oververhitting, regen, vuil. We drukken de randen met stenen of iets zwaars, maar het is niet nodig om strakheid te bereiken - overtollig vocht moet verdampen.

Bijna klaar, het blijft wachten

Bijna klaar, het blijft wachten

Bestand tegen de tuinsculptuur zonder deze minimaal 2 dagen om te draaien. Verwijder vervolgens de buitenste film, draai deze voorzichtig om en verwijder het vel. Als het niet loskomt, bevochtig dan en wacht een paar minuten. Verwijder resten en vuil met een borstel. Wacht nog een paar dagen voordat je gaat schilderen - bij voorkeur twee weken.

Dit is wat er is gebeurd ... de originele vogeldrinker

Dit is wat er is gebeurd ... de originele vogeldrinker

Voor het schilderen, schuren met schuurpapier, stof verwijderen. Indien gewenst kan worden geprimed. Het type is afgestemd op het type verf. De primer is nodig om de verf gladder te laten leggen en zodat deze minder verspild wordt. Wanneer de verf droogt, wordt het product bedekt met twee lagen vernis. Kies vernis voor buitengebruik. Beter - mat of semi-mat.

Decoratieve figuren van polyurethaanschuim

Heel snel en eenvoudig maak je tuinfiguren van polyurethaanschuim. Houd er rekening mee dat ze erg licht blijken te zijn, dus je hebt een soort gewichten nodig. Als basis zijn plastic flessen, metalen containers, kartonnen dozen etc. geschikt. Voor dunne onderdelen - armen, benen, nek - zijn alle materialen van de gewenste vorm en grootte geschikt: takken, draad, draadframe, plastic buizen, metalen hoek, enz. enzovoort.

Dit is een schuimschaap. Het is niet nodig om bewust wol te maken: het schuim vormt zelf het gewenste reliëf

Dit is een alpine grondel gemaakt van polyurethaanschuim. Het is niet nodig om bewust wol te maken: het schuim vormt zelf het gewenste reliëf

De basis voor dunne of sterk uitstekende delen van de figuren kan later - nadat het "lichaam" klaar is, worden geplakt. Draad, hoek, stok, je kunt het gewoon in het gedroogde schuim steken. Als zachte materialen worden gebruikt, kunnen ze worden vastgespijkerd of vastgeschroefd met zelftappende schroeven, met nietjes uit een nietmachine worden gepakt en worden gelijmd. Gebruik in het algemeen de beschikbare methode.

Het is beter om niet te besparen op de kwaliteit van schuim - kies een dure. Het vloeit niet zoals rijzend gistdeeg, maar wordt groter en behoudt zijn vorm tijdens het aanbrengen. Maar zelfs met duur polyurethaanschuim moet u niet haasten. Het belangrijkste geheim is dit: breng een dunne laag per keer aan. Wacht vervolgens tot het niet meer in volume toeneemt, hard wordt (25-40 minuten) en breng de volgende dunne laag aan. Zo'n constante toename van volumes is de sleutel tot succes.

Verfijnde technologie en tips

Als je in stappen bent, moet je als volgt tuinfiguren van schuim maken:

 • Neem de basis en breng de eerste laag foam aan.
 • We wachten tot het niet meer in volume toeneemt en uithardt.
 • Breng de volgende laag aan.
 • En nog een laag.

  Champignons zijn gemaakt van schuim. Dit zijn ruwe blanco's

  Champignons zijn gemaakt van schuim. Dit zijn ruwe blanco's

 • Dus totdat het gewenste volume en vorm verschijnt.
 • We laten twee dagen drogen.
 • We nemen een scherp mes, snijden het overtollige af en geven de gewenste vorm.
 • Stopverf het eindproduct (acryl supermastisch, samenstelling voor muurplamuur is geschikt), droog.
 • Egaliseer het oppervlak (indien nodig) met fijnkorrelig schuurpapier.
 • We reinigen, primen en schilderen.

  Dit is het resultaat van arbeid

  Dit is het resultaat van arbeid

Over het algemeen is de technologie eenvoudig en weet je nu hoe je tuinfiguren kunt maken van polyurethaanschuim. Maar er zijn nuances. Eerste. Als je goedkoop schuim hebt gekocht en het begon zich te verspreiden, moet je wachten tot het begint uit te harden, je handen bevochtigen met water en eruit vormen wat je nodig hebt. Het is belangrijk om het moment op te vangen waarop het schuim niet meer erg plakkerig is, maar nog niet helemaal bevroren is.

Dit zijn de scheuren nadat de stopverf is opgedroogd.

Dit zijn de scheuren nadat de stopverf is opgedroogd.

Tweede. Als een deel van de figuur er tijdens het proces af is gevallen, kan dit worden opgelost door schuim op het gewricht te laten vallen en een stuk draad te plakken - voor meer sterkte - om de onderdelen met elkaar te verbinden. Bedek de naad met mastiek, stopverf.

En dit is het elimineren van defecten

En dit is het elimineren van defecten

Derde. Wanneer de stopverf opdroogt, ontstaan ​​er scheuren op het oppervlak van de figuur. Ze opnieuw met stopverf bedekken levert bijna geen resultaat op. Er verschijnen weer scheuren. Om ze te vermijden, nemen we een verband, wikkelen de figuur besmeurd met stopverf, brengen er nog een laag op aan, egaliseren.

Dit is na het gladstrijken met je handen, maar nog steeds nat

Dit is na het gladstrijken met je handen, maar nog steeds nat

Vierde. Als het met een spatel niet mogelijk was om een ​​perfect vlak oppervlak te krijgen, maar je hebt het nodig, dan kun je het met je handen gladstrijken als de stopverf droogt. Bevochtig de handen indien nodig met water.

Foto's van zelfgemaakte tuinfiguren en sculpturen

Dit zijn betonnen stenen, maar ze zijn hol van binnen. De basis kan worden gevormd uit klei, bekleed met meerdere lagen beton. Verkruimel de klei als alles droog is

Dit zijn betonnen stenen, maar ze zijn hol van binnen. De basis kan worden gevormd uit klei, bekleed met meerdere lagen beton. Verkruimel de klei als alles droog is

 

Om het verenkleed van een uil er als een echt uit te laten zien, werd zaagsel aan de oplossing toegevoegd

Om het verenkleed van een uil er als een echt uit te laten zien, werd zaagsel aan de oplossing toegevoegd

 

Het meest interessante aan deze tuinbeeldjes van beton is dat de kleding echt is, gewoon gedrenkt in betonoplossing en na drogen geverfd

Het meest interessante aan deze tuinbeeldjes van beton is dat de kleding echt is, gewoon gedrenkt in betonoplossing en na drogen geverfd

 

Tuinbeeldjes van hout zijn niet per se gesneden. Er kan zoiets zijn - van blokken. Een prachtig paard!

Tuinbeeldjes van hout zijn niet per se gesneden. Er kan zoiets zijn - van blokken. Een prachtig paard!

 

Het is gemaakt van een betonnen monoliet met een mes.

Het is gemaakt van een betonnen monoliet met een mes.

 

De kat is lang - meer dan 160 cm aan de basis van de pin. Het hoofd is afzonderlijk gemaakt en vervolgens met het lichaam verbonden

De kat is lang - meer dan 160 cm aan de basis van de pin. Het hoofd werd apart gemaakt en vervolgens verbonden met het "lichaam"

 

Schildpadden en paddenstoelen van beton - ze worden meestal gemaakt door beginnende beeldhouwers

Schildpadden en paddenstoelen van beton - ze worden meestal gemaakt door beginnende beeldhouwers

 

Deze sculpturen hebben een vorm nodig ...

Dergelijke sculpturen hebben een vorm nodig ...

 

Kikker familie

Kikker familie

 

Van de overblijfselen van beton ...

Van de overblijfselen van beton ...

 

Dit zijn gipsen figuren voor in de tuin, maar ze mogen niet overwinteren.

Dit zijn gipsen figuren voor in de tuin, maar ze mogen niet overwinteren.

 

Houten sculptuur voor tuin en infield - een talent ...

Houten sculptuur voor een tuin en een achtertuin - een talent ...

 

Paddestoelen gemaakt van beton - een plastic steelbeker en een schaal voor een hoed. In de toekomstige hoed, totdat de oplossing is uitgehard, graaf een cilindrisch gat - zodat het been daar kan binnendringen. Dus de schimmel zal erg lijken op de echte.

Paddestoelen gemaakt van beton - een plastic steelbeker en een schaal voor een hoed. In de toekomstige hoed, totdat de oplossing is uitgehard, graaf een cilindrisch gat - zodat het been daar kan binnendringen. Dus de schimmel zal erg lijken op de echte.

 

Leuke kabouter als versiering van de put

Leuke kabouter als versiering van de put

 

Sprookjesstad gemaakt van gips

Sprookjesstad gemaakt van gips

 

Kikkers zijn klaar om te worden geverfd

Kikkers zijn klaar om te worden geverfd

 

Een soort boswachter gemaakt van een verdorde boom

Een soort boswachter gemaakt van een verdorde boom

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren