Autonome zonne-verlichting op straat, in de tuin, op het platteland

De laatste tijd moeten steeds meer mensen nadenken over energiebesparing. De prijzen voor licht en gas stijgen constant, dus je moet nadenken over het gebruik van gratis energiebronnen. Voor eigenaren van privéwoningen en zomerhuisjes is het een goed idee om te besparen op straatverlichting op zonne-energie.

Voors en tegens

Werf verlichtingsapparaat, tuin, omgeving vereist hoge kosten - u hoeft niet alleen lampen te installeren, maar ook om de kabel te leggen. Betrouwbaarder ondergrondse kabellegging, en dit is een grote hoeveelheid landwerk, plus aanzienlijke kosten voor de kabel, aangezien deze in een beschermende omhulling moet zitten, of beter - in bepantsering. Maar dat is niet alles - tijdens het gebruik moet u forse elektriciteitsrekeningen betalen - de verlichting werkt elke dag, gedurende 6-8 uur. Straatverlichting op zonne-energie kan het probleem gedeeltelijk oplossen.

Dergelijke verlichting kan worden gedaan met gewone lampen en een kabel ertussen of door lampen op zonne-energie te installeren.

Dergelijke verlichting kan worden gedaan met gewone lampen en een kabel ertussen of door lampen op zonne-energie te installeren.

Voordelen

Waarom gedeeltelijk? Omdat de meest "kritische" gebieden (poorten, parkeerplaatsen, toegangsdeuren) permanent verlicht moeten worden - dit is betrouwbaarder. Maar op de rest van het gebied kun je lampen op zonne-energie plaatsen. Ze hebben een aantal voordelen.

 • Armaturen op zonne-energie zijn meestal op zichzelf staand en hoeven nergens te worden aangesloten. Ze worden op de juiste plaatsen geïnstalleerd / opgehangen, hier is de installatie voltooid, ze zijn klaar voor gebruik.
 • Ze schakelen zichzelf aan / uit, via de ingebouwde sensoren.

  Installatiegemak en veiligheid zijn twee grote voordelen

  Installatiegemak en veiligheid zijn twee grote voordelen

 • Ze vereisen minimaal onderhoud - u moet de fotocellen en de lampafdekking regelmatig van stof en vuil afvegen.
 • Ze hebben een lange levensduur - vanaf 10 jaar of meer (met de juiste kwaliteit).
 • Ze zijn niet schadelijk voor het milieu en zijn absoluut veilig, omdat ze werken op een laag voltage, wat niet gevaarlijk is voor mensen.
 • Als straatverlichting op zonne-energie in het land wordt gemaakt, kost het behoud ervan voor de winter en de installatie zeer weinig tijd. U hoeft alleen de lampen voor vertrek op te halen en bij aankomst te regelen.

nadelen

Zoals u kunt zien, zijn er veel voordelen, waarvan de belangrijkste energiebesparing en zeer eenvoudige installatie / demontage is. Maar er zijn ook nadelen:

 • Tuin- en buitenarmaturen op zonne-energie zijn meestal niet erg helder. U kunt ze niet als veiligheidsverlichting gebruiken. Er zijn eerder krachtige modellen die zelfs worden gebruikt om snelwegen te verlichten, maar hun kosten zijn volkomen onmenselijk en daarom is het gebruik ervan in particuliere achtertuinen zeer beperkt.

  Straatverlichting op zonne-energie is meestal niet erg helder

  Straatverlichting op zonne-energie is meestal niet erg helder

 • Het aantal bedrijfsuren 's nachts is afhankelijk van het weer: bij bewolkt regenachtig weer “slaan” de lampen te weinig energie op. Soms is het maar een paar uur genoeg, en niet de hele nacht.
 • Betrouwbare armaturen op zonne-energie zijn duur, maar ze werken betrouwbaarder en gaan langer mee.
 • Zonnepanelen hebben een beperkt bedrijfstemperatuurbereik. Ze verdragen geen strenge vorst en extreme hitte. Daarom kunnen ze optimaal worden gebruikt in gebieden met een gematigd klimaat.

Zoals u kunt zien, is de optie niet ideaal, maar het helpt echt om op elektriciteit te besparen, omdat regelmatige verlichting van kritieke gebieden lang niet de helft is van de kosten van algemene verlichting van de tuin en de tuin.

Lampapparaat op zonne-energie

Straatlantaarns op zonne-energie kunnen een andere vorm, uiterlijk en installatiemethode hebben, maar ze bestaan ​​allemaal uit een bepaald aantal elementen:

 • Zonnepaneel of batterij. Een apparaat dat zonne-energie omzet in elektrische energie. Het kan op verschillende delen van de lamp worden geplaatst, maar naar boven gericht - om de zonnestralen beter op te vangen.
 • Batterij. Overdag hoopt zich daarin elektrische energie op.

  Lampapparaat op zonne-energie

  Lampapparaat op zonne-energie

 • Verlichtingsblok. Dit is meestal een body, een led-lamp en een kap.
 • Een controller die de stroomtoevoer naar de verlichtingseenheid aan / uit zet.
 • Mount / ophangbeugel.

Zoals u begrijpt, is het werkingsprincipe als volgt: overdag worden de zonnestralen opgevangen door het zonnepaneel, waar ze worden omgezet in elektrische energie en overgebracht naar de batterij. Bij schemering (verlichting 20 Lx) schakelt de controller de stroomtoevoer in, de LED-lamp gaat branden. In de ochtend bij dageraad (met een verlichting van 10 Lx) wordt de verlichting uitgeschakeld.

De keuze voor straatverlichtingsarmaturen op zonne-energie

De winkelketen heeft LED-straatverlichting met een zeer breed scala aan prijzen - van honderd roebel tot tienduizenden. Soms zijn er modellen die er bijna hetzelfde uitzien, maar heel verschillend in prijs zijn. Hoe dit te begrijpen en hoe straatverlichtingsarmaturen op zonne-energie te kiezen? Het is eenvoudig - u moet naar de technische specificaties kijken. Ze maken het verschil.

Kracht

Bij het regelen van verlichting moet er rekening mee gehouden worden hoeveel licht de lamp kan geven. Het aantal armaturen en de afstand waarop deze tot elkaar geplaatst moeten worden, is hiervan afhankelijk. De technische specificaties geven meestal het vermogen in watt aan, en in het geval van ledlampen zegt het weinig.

Een voorbeeld van de technische kenmerken van een straatlantaarn op zonne-energie

Een voorbeeld van de technische kenmerken van een straatlantaarn op zonne-energie

Om het verlichtingsniveau te begrijpen, kan het worden vergeleken met een analoog van een gewone gloeilamp - hun vermogen is ons min of meer duidelijk, en je kunt deze indicator ook vertalen in Lums (Lm) - meeteenheden van verlichting. U kunt dus echt inschatten hoe effectief deze specifieke lamp zal zijn.

Correspondentietabel van LED-stroom en verlichting

Correspondentietabel van LED-stroom en verlichting

Zoals u begrijpt, geven modellen met een vermogen van 1 W niet zoveel licht - ongeveer zoals een gloeilamp van 20 W, daarom kunnen ze alleen worden gebruikt voor het markeren of markeren van een site - het markeren van paden, het verlichten van prieeltjes, enz.

Beschermingsklasse en behuizingsmateriaal

Om straatverlichting op zonne-energie lang en betrouwbaar te laten werken, is het noodzakelijk dat het lichaam en de lichteenheid (plafond) worden beschermd tegen stof en vocht. Het is wenselijk dat de beschermingsklasse niet lager is dan IP44 (meer cijfers zijn goed, minder is slecht).

Getallen decoderen in beschermingsklasse

Getallen decoderen in beschermingsklasse

Het is ook de moeite waard om aandacht te besteden aan het materiaal waaruit de lampen zijn gemaakt. Meestal is het een speciaal slagvast kunststof of metaal. Als het "metaal" anders is dan roestvrij staal of aluminium, is het beter om de voorkeur te geven aan kunststoffen. Ze roesten beslist niet en blijven lang mooi.

Type en wijze van installatie

Volgens de installatiemethode zijn LED-straatverlichting onderverdeeld in verschillende groepen:

 • Installatie in de grond. Dit is een groep lampen met poten van verschillende hoogtes - van 20-30 cm tot een meter en meer. Hun installatie is uiterst eenvoudig - ze steken gewoon op de juiste plaats in de grond.

  De meest uitgebreide groep - lampen worden gewoon in de grond gestoken

  De meest uitgebreide groep - lampen worden gewoon in de grond gestoken

 • Lampen-pilaren. Dit zijn in de regel grotere modellen met een beenhoogte van 1,5 meter en meer. Ze kunnen ook op de grond worden geïnstalleerd, maar vereisen al serieuzere installatiemaatregelen - ze hebben een grotere hoogte en een groter gewicht. Je zult een gat moeten maken, er een paal in moeten steken, deze met aarde moeten vullen en verdichten.Er zijn modellen voor installatie op harde oppervlakken - tegels, asfalt, enz.

  Zonne-verlichting op hoge palen

  Zonne-verlichting op hoge palen

 • Wandlampen op zonne-energie. Er zijn verschillende stijlen - van het klassieke "lamp" -ontwerp tot modellen in een moderne stijl. Kan worden gemonteerd op een muur, schutting, schuttingpalen.

  Muuropties zien er decoratief uit

  Muuropties zien er decoratief uit

 • Geschorst. Er zijn ook veel opties - er zijn modellen die aan het plafond, de balk enz. Kunnen worden bevestigd, en er zijn modellen die aan takken kunnen worden gehangen.

  Voor verschillende doeleinden en voorwaarden

  Voor verschillende doeleinden en voorwaarden

 • Ingebouwd in de grond, paden, trappen. Zeer praktische modellen waarmee u zelfs trappen kunt verlichten, en ze verlichten niet zoals gewoonlijk van bovenaf, maar ter hoogte van de treden. Een interessante en praktische oplossing - met deze optie verblindt het licht de ogen niet en blijft de verlichting goed.

  Trappen verlichten - handig, zuinig en mooi

  Trappen verlichten - handig, zuinig en mooi

 • Decoratief. Gemaakt in de vorm van verschillende figuren. Overdag zien ze eruit als een normaal decor, 's nachts geven ze toch extra licht af. In dit geval is er geen installatie - ze plaatsen de lamp gewoon op de daarvoor bestemde plaats.

  Zonnepanelen zijn ook ingebouwd in decoratieve figuren.

  Zonnepanelen zijn ook ingebouwd in decoratieve figuren.

De selectie van straatverlichtingsarmaturen op zonne-energie voor straatverlichting is echt geweldig. Het assortiment is groot in stijl, maat, prijs, dus u kunt kiezen.

Autonome straatverlichting op zonne-energie

Met veel voordelen heeft straatverlichting met losse lampen op zonne-energie een belangrijk nadeel: de energievoorziening in de batterijen is schaars. Na een bewolkte dag duurt het maar een paar uur. Op een heldere zonnige dag gaat de "extra" energie verloren, aangezien de batterijcapaciteit beperkt is en niet meer kan opnemen. Het probleem kan worden opgelost door een krachtige zonnebatterij te installeren, een batterij en lampen erop aan te sluiten. In dit geval kunt u alle LED-armaturen gebruiken die kunnen werken vanaf 12V.

Schema van een apparaat voor autonome straatverlichting van zonnepanelen

Schema van een apparaat voor autonome straatverlichting van zonnepanelen

Het voordeel van deze oplossing is dat er een bepaalde hoeveelheid energie is (afhankelijk van de accucapaciteit), waardoor ook na een bewolkte dag een goede werking gegarandeerd is. Nadelen zijn de hoge prijs en de noodzaak om kabels te leggen, aangezien alles gecombineerd moet worden in één systeem.

Straatverlichting op zonne-energie: foto-ideeën

Deze sectie bevat ideeën over terreinverlichting die naar onze mening interessant zijn en lampen op zonne-energie.

Track verlichting

Track verlichting

 

Er zijn lampen met externe zonnepanelen. De lichtmodule zelf kan in de schaduw of in huis worden geplaatst en de batterij kan op een zonnige plek worden uitgestald.

Er zijn lampen met externe zonnepanelen. De lichtmodule zelf kan in de schaduw of in huis worden geplaatst en de batterij kan op een zonnige plek worden uitgestald.

 

Interessante inrichting

Interessante inrichting

 

Vormen en kleuren kunnen variëren

Vormen en kleuren kunnen variëren

 

Interessante pendelarmaturen op zonne-energie

Interessante pendelarmaturen op zonne-energie

 

Goed gemaakte straatverlichting op zonne-energie ziet er decoratief uit

Goed gemaakte straatverlichting op zonne-energie ziet er decoratief uit

 

Modellen kunnen ongebruikelijk zijn

Modellen kunnen ongebruikelijk zijn

 

Verlichting van potentieel gevaarlijke plaatsen

Verlichting van potentieel gevaarlijke plaatsen

 

Dergelijke tinten zijn gemakkelijk te verwijderen

Dergelijke tinten zijn gemakkelijk te verwijderen

 

De lichtstroom wordt langs de baan geleid

De lichtstroom wordt langs de baan geleid

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren