Hoe maak je bloempotten voor buiten?

Het inrichten van een binnenplaats, tuin of zomerhuisje is een fascinerende en langdurige aangelegenheid en vereist ook behoorlijke materiaalkosten. Om geld te besparen, kunnen veel dingen voor het versieren van een tuin / perceel met de hand worden gedaan. Deze keer zullen we het hebben over het maken van bloempotten voor buiten. Laten we het fabricageproces van twee materialen eens nader bekijken: hout en beton. Dit zijn de meest flexibele en goedkope materialen waar je hele goede dingen van kunt maken.

Een overvloed aan bloemen zal elk landschap of huis opvrolijken

Een overvloed aan bloemen zal elk landschap of huis opvrolijken

Houten bloempotten

Hout is misschien niet de beste keuze voor het maken van bloempotten voor buiten, maar het is zeer betaalbaar, plastic, gemakkelijk te verwerken. Omdat, waarschijnlijk, en populair. Houten bloempotten voor buiten kunnen worden gemaakt van stukjes planken, vochtbestendig multiplex, balken, boomstammen, stronken, oude vaten en kuipen.

Van planken en multiplex

Als je wilt dat de bloempot lang zijn kleur behoudt en niet grijs wordt, maar je wilt hem niet schilderen met wat dekkende verf (zoals olieverf), dan moet je houtolie kopen. Het geeft het hout een tint, maar laat de poriën zichtbaar (als een vlek). Onderweg "conserveert" deze olie het, beschermt het tegen schimmels, insecten en schimmels.

De gemakkelijkste manier is om bloempotten te maken van rechthoekige of vierkante planken. Het is noodzakelijk om verschillende stukken van dezelfde lengte te knippen, er een doos van samen te stellen, de bodem vast te spijkeren.

Houten bloempotten van planken

Houten bloempotten van planken

Om te voorkomen dat de bodem van zo'n bloempot bloeit, moet deze op zijn poten worden gezet. In de eenvoudigste versie kunnen vier kleine stukjes bord in de hoeken op de bodem worden genageld. Als je wilt, kun je proberen om meer decoratieve poten te maken (zoals op de foto hierboven).

Probeer bij het spijkeren van planken de planken niet te strak omver te werpen. Als ze water geven, zullen ze opzwellen en, als ze dicht worden genageld, kunnen ze optillen. Het is echter niet de moeite waard om erg grote gaten achter te laten - de grond kan door de bodem ontwaken.

Een andere manier om een ​​buitenbloempot van hout te maken, is door bijvoorbeeld vier identieke stukken van een klein stukje hout van 25-25 mm af te zagen). Gebruik de staven als de randen van de structuur, spijker de planken eraan, bevestig de onderkant van onderaf. Deze optie is goed omdat dergelijke bloempotten meteen pootjes hebben.

De tweede optie voor het maken van houten bloempotten

De tweede optie voor het maken van houten bloempotten

Volgens hetzelfde principe kun je een bloempot maken van vochtbestendig multiplex. Snijd de zijkanten eruit, bevestig ze aan de spijlen. In plaats van spijkers worden meestal zelftappende schroeven gebruikt voor hout en heb je ook een boormachine nodig. Boor een gat voordat u de zelftappende schroef indraait. Breng de zijwand aan op de standaard vanaf een balk, boor, stap 1 cm terug vanaf de rand. Boordiameter - 1-2 mm minder dan de schroefdiameter. Dus ten eerste zal de balk niet barsten en ten tweede is het gemakkelijker om de bevestigingsmiddelen in het triplex te plaatsen. In plaats van houten hoeken kun je ook metalen hoeken nemen, bij voorkeur RVS.

De volgende versie van een bloempot is gemaakt van houten balken (foto hieronder). Het is hier nog gemakkelijker - ze vouwen de balk zodat de verbinding zich in het ene vlak bevindt en dan in een ander. Na het leggen van elke staaf, wordt deze aan de onderstaande genageld. Zorg ervoor dat je in de hoeken spijkers inrijdt; aan de lange kant kun je hem ook een of twee keer nagelen.

Buiten bloempot gemaakt van hout

Buiten bloempot gemaakt van hout

Het is makkelijk. Moeilijkheden kunnen alleen optreden bij de eerste rij. Het kan worden vastgemaakt aan een bodem, zoals een stuk waterdicht multiplex dat erin is geboord om water af te voeren dat uit planken is geslagen.

Bloempotten gecombineerd met een bankje

Bloempotten gecombineerd met een bankje

Elk van deze bloempotten kan worden gecombineerd met een bankje... Het wordt een heerlijke hoek om te ontspannen. Zo'n groep kan in de tuin worden geplaatst, bij de ingang, ergens op het terrein, dichtbij tuinhuisjes of een zelfgemaakte kleine fontein.

Van stronken en boomstammen

In de tuin of in het zomerhuisje moet je regelmatig oude bomen kappen. Van hun stronken en stammen kun je ook buiten bloempotten maken. Laten we eerst eens kijken hoe we de vaten moeten gebruiken. Het is beter om de schors niet te schillen, zodat het uitzicht op de bloempotten meer decoratief is. Afhankelijk van het idee worden de stammen in blokken van enige hoogte gesneden. U kunt met een gewone handzaag zagen, maar sneller met een kettingzaag. Deze blokken kunnen staand geplaatst worden, kunnen op hun zij worden gelegd.

Uitstekende decoratieve bloempotten voor buiten zijn gemaakt van boomstammen.

Uitstekende decoratieve bloempotten voor buiten zijn gemaakt van boomstammen.

De belangrijkste taak is om een ​​deel van het hout te verwijderen zodat er een bak ontstaat die gevuld kan worden met aarde. Er zijn verschillende methoden om te boren. Meestal nemen ze een boormachine en een boor met een grote diameter. Een conische boor of een spatel (zoals op de foto) werkt beter.

Met deze boor is het gemakkelijker om de kern te verwijderen.

Met deze boor is het gemakkelijker om de kern te verwijderen.

Maak enkele gaten tot de diepte die u nodig heeft. Het hangt af van het soort plant dat je in deze pot plant, maar meestal 15-20 cm Je kunt veel gaten maken - hoe dunner de wanden, hoe gemakkelijker het is om ze te verwijderen.

De muren worden vernietigd door een beitel of brede beitel. Het handvat van deze gereedschappen wordt met een hamer getikt, en het scherpe mes breekt stukken af. Dus geleidelijk komt de kern vrij. Vervolgens worden de randen van de resulterende container lichtjes geëgaliseerd met dezelfde techniek.

Alternatief voor boren

Alternatief voor boren

Als de stronk een grote diameter heeft, kan een bijl of houweel worden gebruikt. Alleen werk moet zorgvuldig worden gedaan om de muren niet te vernietigen. In de buurt van de muren kun je een boormachine gebruiken om tenslotte de binnenkant van de bloempot met dezelfde beitel te versieren.

Een andere optie is om wat inkepingen te maken met een bijl, hout te verkruimelen en van binnen een vuur te maken. Maar of het mogelijk zal zijn om het op tijd te doven, is de vraag. De verkoolde binnenkant wordt vervolgens verwijderd met een beitel of beitel.

Vazen voor bloemen van stronken en boomstammen kunnen verschillende maten hebben

Vazen voor bloemen van stronken en boomstammen kunnen verschillende maten hebben

Overigens kunnen zeer interessante composities afkomstig zijn van een heel oud en verrot dek. Het is ontdaan van zeer afbrokkelend hout. In dit geval is de binnenkant heel gemakkelijk eruit te halen - de binnenkant van de kofferbak vervalt eerst. Wat overblijft, kan worden bedekt met houtolie, waardoor de vernietiging voor een periode wordt gestopt.

Zeer interessante composities worden verkregen uit een verrot dek.

Zeer interessante composities worden verkregen uit een verrot dek.

Dergelijke uitgeholde dekken of stronken zijn uitstekende bloempotten. Enkele ontwerpideeën zijn verzameld in de fotogalerij.

Van vaten-kuipen en andere kuiperijproducten

De makkelijkste manier om buiten bloempotten te maken van oude vaten, kuipen en andere containers die niet meer gebruikt worden en wegens ouderdom niet meer te gebruiken zijn, maar het is jammer om ze weg te gooien.Ze kunnen licht worden geschuurd met schuurpapier - met de hand of door een bijbehorend mondstuk op een boor / slijper te bevestigen. Daarna kunnen ze worden geverfd, gelakt voor buitengebruik of olie voor hout. En je kunt planten planten.

Vaten zaagden mee

Vaten zaagden mee

Vaten worden gezaagd, en in elk vlak. Maar als je het snijdt, moet je de planken in elkaar slaan. De doorgesneden tonnen zijn twee identieke (of bijna) bloempotten.

Een variant van een zelfgemaakte bloempot, vergelijkbaar met een vat

Een variant van een zelfgemaakte bloempot, vergelijkbaar met een vat

Zelfs oud hout hoeft niet te worden verwerkt. Hierdoor ziet de compositie er natuurlijker uit. Maar zo'n bloempot past niet in alle stijlen. Gebruik in dit geval een speciale verf voor buitengebruik, die op hout kan worden gebruikt.

Met kuipen of halve vaten is alles over het algemeen eenvoudig

Met kuipen of helften van vaten is alles over het algemeen eenvoudig

Buitenbloempot van kunststof met houten lambrisering

Als je uiterlijk van hout houdt, maar je wilt een luchtdichte bak hebben om druipen na het besproeien te voorkomen, dan kun je de plastic bak lijmen met houten latten. De planken zijn behandeld met antiseptica, geverfd, gedroogd. Daarna kun je beginnen met het ombouwen van de plastic bak (emmer, bak, ton) tot een bloempot voor buitenbloemen.

We bevestigen de poten aan de bodem van de tank

We bevestigen de poten aan de bodem van de tank

Eerst worden gaten in de bodem geboord. Buitendiameter - 10-14 mm. Laat de twee tegenoverliggende zones aan de randen intact. Hier bevestigen we de "benen" - twee stroken, gesneden zodat ze niet buiten de omtrek van het vat uitsteken. U kunt deze aan de bouten bevestigen, een gat boren onder de kop zodat de sluiting "verzonken" zit.

We lijmen het plastic vat met stroken

We lijmen het plastic vat met stroken

We nemen een universele lijm die geschikt is voor het verlijmen van kunststof en hout, en lijmen de stroken daarop. Hoe smaller de planken, hoe steviger het oppervlak zal zijn. Dergelijke bloempotten voor buiten krimpen of zwellen niet.

Zelfgemaakte betonnen bloempotten

Het mooie van beton is dat het in elke vorm kan worden gestort. Plastic, glas, metaal, hout, aarden vaten en zelfs kartonnen dozen zijn voldoende.

Buitenbloempotten van beton zijn gemakkelijk met uw eigen handen te maken

Buitenbloempotten van beton zijn gemakkelijk met uw eigen handen te maken

Het is het gemakkelijkst om met plastic te werken - het is er gemakkelijk uit te halen. Met glas is het nog gemakkelijker, maar dergelijke vormen zijn meestal wegwerpbaar. Het is niet gelukt - ze zijn kapot.

Welk beton te gebruiken

Voor de vervaardiging van bloempotten voor buiten, kunt u gewoon beton gebruiken, bestaande uit cement en zand in een verhouding van 1: 3/4 (Portland cementkwaliteit niet lager dan M 400 en rivier schoon gezeefd zand). Het oppervlak van zo'n bloempot is monochroom, grijs. In sommige gevallen ziet het er stijlvol uit en de grijze kleur leidt de aandacht niet af van de hoofdkleur - van de kleuren. Maar niet altijd.

producten van decoratief beton zien er interessanter uit. Het wordt ook artistiek, kunst, architectonisch, acryl, polymeerbeton genoemd. Dit zijn allemaal aanduidingen voor hetzelfde product. Naast cement en zand bevat architectonisch beton polymeeradditieven, kleine fragmenten van natuurlijke mineralen en sommige bevatten kleurstoffen. Het oppervlak van een bloempot van decoratief beton is gladder, interessanter, afgewisseld met natuursteen. Het specifieke type hangt af van de geselecteerde compositie. Op de onderstaande foto worden enkele soorten decoratief beton getoond.

Sommige soorten decoratief beton

Sommige soorten decoratief beton

Het oppervlak van een bloempot gemaakt van decoratief beton is gladder, interessanter, afgewisseld met natuursteen. Het specifieke type hangt af van de geselecteerde compositie. Op de bovenstaande foto worden enkele soorten decoratief beton getoond.

Wat maak je formulieren voor het gieten van een betonnen bloempot

Elke vorm kan worden gebruikt, van bijna elk materiaal. Het is belangrijk dat het niet nat wordt en 4-5 uur lang zijn vorm behoudt. Dan grijpt het beton zich vast en houdt het zichzelf al vast. Daarom worden mallen zelfs gemaakt van dik verpakkingskarton, waarbij kolen goed worden gelijmd en met plakband worden vastgezet. Maar van karon kun je alleen formulieren maken voor kleine bloempotten - voor een kleine groep planten. Maar de vorm kan elk zijn.

Doe-het-zelf formulier voor het maken van een betonnen bloempot

Doe-het-zelf formulier voor het maken van een betonnen bloempot

Eigenlijk zijn er twee vormen nodig - een om het buitenoppervlak te vormen, de tweede - van een veel kleinere afmeting - wordt in de eerste gestoken en vormt een zone waarin de grond wordt gegoten en planten worden geplant. De binnenvorm wordt geselecteerd op basis van de afmetingen van de geplande bloempot, maar de wanddikte mag niet minder zijn dan 3 cm.

Betonnen bloempotten van plastic vormen

Betonnen bloempotten van plastic vormen

U kunt plastic kommen, glazen, containers, trays, kolven onder water gebruiken - groot en klein. U kunt een vorm neerhalen van planken, multiplex, stukken ander plaatmateriaal. Het doet er niet toe. Alles, alles wat in je opkomt om te gebruiken.

Je kunt elke container gebruiken om een ​​pot van beton te maken

Je kunt elke container gebruiken om een ​​pot van beton te maken

Is er een interessante kom of kom? Zal ook doen. En voor de vorming van het interne volume kun je iets zwaars vinden, bij voorkeur van de juiste vorm, maar dit is absoluut niet belangrijk. Zelfs een bowlingbal is voldoende. Het is goed omdat het zwaar en glad is - je kunt het gemakkelijk verwijderen.

Metalen kom en bowlingbal - maakt een geweldige bloempot

Metalen kom en bowlingbal - maakt een geweldige bloempot

Ronde bloempotten zien er het beste uit, maar de juiste vorm vinden is niet eenvoudig. Meestal zijn dit plastic containers of glazen bollen, die worden gesneden / gebroken nadat het beton is uitgehard.

Productieproces

Werken met cement is alleen mogelijk bij temperaturen boven +5 ° C. Ideale omstandigheden zijn + 20 ° C en een hoge luchtvochtigheid, maar temperatuur is belangrijker. De plaats waar u het beton laat "rijpen" moet in de schaduw zijn.

Je hebt geschikte vormen gevonden, het cement gemengd. Het mag niet te vloeibaar zijn, niet te dik. Het mag niet uit een spatel of spatel lopen, maar niet zo droog dat je er iets van kunt verblinden.

Het is noodzakelijk om met handschoenen te werken - beton corrodeert de handen zeer snel. U hebt een spatel of iets dergelijks nodig om de oplossing te verspreiden, een lange dunne stok of een metalen staaf om lucht te verwijderen. Je hebt ook een grote bak met water of een stuk plastic folie nodig.

U bedenkt het formulier zelf

U bedenkt het formulier zelf

We nemen vormen aan, verwerken ze met een soort glijmiddel. Dit is nodig zodat de pot gemakkelijk uit de mal kan worden gehaald. U kunt de volgende medicijnen gebruiken:

 • Kookspray met antiaanbaklaag. Onschadelijk en effectief.
 • Speciale sprays voor beton. Ze kosten veel meer, maar de effectiviteit is hetzelfde.
 • Motorolie.
 • VD-40 universeel vet.

Misschien werken andere formuleringen, maar deze zijn geverifieerd.

We verwerken de formulieren met een van de composities. De grote is binnen, de kleine is buiten. Giet de oplossing in een grote vorm op de bodem met een laag van 3-4 cm, waterpas. Dit wordt de onderkant. Als u drainagegaten in de bodem wilt hebben, plaatst u stukken slang. Je kunt metaal gebruiken, ze in stukken van 3-4 cm lang snijden, ook de buitenkant behandelen met vet. In dit geval moet de bodemdikte gelijk zijn aan de hoogte van deze buizen. En plaats ze strikt onder de onderkant van het tweede formulier.

Hoe maak je met je eigen handen een betonnen bloempot voor buiten

Hoe maak je met je eigen handen een betonnen bloempot voor buiten

We zetten het tweede formulier op de oplossing. Als het licht is, vullen we het met kleine steentjes, steenslag, kiezelstenen, zand. Vul de openingen tussen de twee muren met mortel. Als het materiaal het toelaat, kloppen we met een hamer op de muren, nemen dan een staaf of een dunne stok, doorboren de oplossing naar de bodem en zwaaien deze heen en weer. Tijdens deze acties - kloppen en doorboren - komen luchtbellen uit het beton, het bezinkt een beetje. Deze procedure kan een paar keer worden herhaald. Dan nemen we een glad voorwerp (bijvoorbeeld een lepel), besprenkelen het met vet en maken de bovenkant van de muur waterpas. probeer de zijkant zo egaal mogelijk te maken - dan is het moeilijk om er iets mee te doen.

Bedek de met beton gevulde mal met een stuk polyethyleen en laat het minimaal een dag in deze vorm staan. Na een dag kan het formulier worden verwijderd, maar je kunt de bloempot nog niet gebruiken. Het kan in een bak met water worden gedompeld en daar een week worden bewaard. Een andere optie is om af te dekken met folie en drie of vier keer per dag met water te besprenkelen.Bestrooi rijkelijk tot het donker is. Denk eraan om elke keer met plastic te bedekken. Na ongeveer 10-14 dagen kunt u planten gaan planten. Dat is alles, nu kunt u met uw eigen handen betonnen straatbloempotten maken.

Een betonnen bloempot afwerken

Als het oppervlak van de bloempot je niet bevalt, kun je hem versieren. Maak de bloempot niet te licht. Het is slechts een achtergrond voor bloemen en groen dat erin wordt geplant. Er zijn traditionele methoden - schilderen, er zijn meer exotische - decoratie met mozaïeken, stukjes gebroken keramische tegels of kiezelstenen.

Kies bij het schilderen een verf die geschikt is voor beton, pre-primer het oppervlak (zodat de verf beter hecht en niet afbladdert).

Voor afwerking met tegels of kiezelstenen wordt een laag tegellijm (voor buitengebruik) met een dikte van 5-6 mm op het oppervlak gelegd en er worden kiezelstenen in gedrukt. Het is noodzakelijk om voorzichtig te werken, om de lijmsporen op de kiezelstenen te wissen met een strass - dan wordt deze niet verwijderd.

Bloempotten van beton, afgewerkt met gekleurde kiezelstenen

Bloempotten van beton, afgewerkt met gekleurde kiezelstenen

De afgewerkte bloempot laat je drogen totdat de lijm opdroogt (de tijd staat op de verpakking aangegeven). De voegen kunnen vervolgens worden geschraapt met standaard tegelvoeg. Het is lastig werken, de openingen tussen de stenen zijn te smal. U kunt proberen om dunne plastic stroken of smalle tegelvoegen te gebruiken.

Vazen van het bouwen van betonblokken

Holle betonblokken met grote cellen zijn geschikt voor het planten van planten. Er wordt aarde in de cellen gegoten, bloemen worden geplant. Je kunt van dergelijke blokken een hele muur neerleggen. Het recept is eenvoudig maar erg effectief.

Vazen gemaakt van betonblokken

Vazen gemaakt van betonblokken

En tot slot, een video-masterclass over hoe je een bloempot maakt van een autoband.

Vergelijkbare berichten
commentaar 2
 1. Alexander
  13/04/2017 om 09:32 - Antwoord

  Een bloempot voor buiten kan het beste gemaakt worden van steen, zoals natuurlijk graniet. In dit geval wordt de bloempot praktisch, duurzaam en natuurlijk een heel ander uiterlijk.

 2. Mila
  20.11.2018 om 23:49 - Antwoord

  Dank je! Ik zal het uit twee kartonnen dozen halen. Hoe had ik het zelf niet kunnen bedenken! Goed idee.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren