Hoe maak je een waterval voor een zomerresidentie en een huis

De registratie van een site is zelden compleet zonder een reservoir. Water kalmeert en brengt verkoeling op een warme dag. Het is ook goed dat je met je eigen handen een waterval kunt maken, zonder specialisten erbij te betrekken. Het is belangrijk om een ​​pomp te hebben en een plek om deze aan te zetten. U kunt de rest zelf doen.

Kom

Als je zelfs maar een kleine waterval met je eigen handen bouwt, zul je veel land moeten gooien: het begint allemaal met landwerk. Het is noodzakelijk om een ​​put te graven voor de kom waarin het water zich zal verzamelen. Dan moet de container worden verzegeld. Er zijn twee eenvoudige methoden:

 • Gebruik film. Als u van plan bent om lange tijd te werken, heeft u een speciale film nodig voor zwembaden en vijvers (een butylrubbermembraan genoemd). Het kost veel (voor 1 vierkante meter vanaf $ 10), maar het verdraagt ​​normaal gesproken ultraviolet licht en vorst, het zal jarenlang dienen. Voor een tijdelijke proefwaterval is een folie die voor kassen wordt gebruikt geschikt. Houd er rekening mee dat het het hele seizoen moet zijn met een levensduur van meerdere jaren, niet meerdere seizoenen. Deze optie is goedkoper, maar ook veel slechter qua prestaties.vodopad-svoimi-rukami-19
 • Plaats het plastic inzetstuk. Ze worden ook op de markt gebracht als kommen voor vijvers en zwembaden. Ze zijn relatief goedkoop - een capaciteit van 120-140 liter kost 1200-1500 roebel.

  Gebruik een plastic bakje als kom

  Gebruik een plastic bakje als kom

Bij gebruik van een kant-en-klare schaal ben je beperkt in de keuze van vorm en diepte: alleen die welke beschikbaar zijn. In de economy-versie - voor een waterval in het land - kun je elke container gebruiken die op de boerderij beschikbaar is: een oud bad of een bad. U kunt zelfs een doormidden gesneden vat aanpassen, enz.

Met behulp van de film, de vorm en de diepte kiest u willekeurig. Maar wanneer u met de film werkt, moet u voorzichtig zijn: hoewel deze dicht is, kan deze worden gescheurd.

Hoe maak je een waterval van film: fotoreportage

Markeer eerst op de grond de gewenste vorm van uw watervalkom. De vorm hangt af van de stijl van uw site. Strikte geometrische verhoudingen zijn kenmerkend voor de Art Nouveau-stijl, ze kunnen in Art Deco zijn. In de rest proberen ze meer natuurlijke, niet-lineaire contouren te geven. Meestal wordt een vijver in de vorm van een boon verkregen.

De gemakkelijkste manier om de markeringen te doen, is met zand. Het wordt in een zak gegoten, de hoek wordt afgesneden. Het ontwakende zand schetst de contouren. Dit maakt het gemakkelijker om te beoordelen hoe correct de door u gekozen vorm is. Indien nodig kan het onmiddellijk worden gecorrigeerd.

Langs de contour wordt graszoden verwijderd en vervolgens wordt een funderingskuil gegraven. Vorm onmiddellijk, tijdens het werk, richels. De optimale diepte van het reservoir is ongeveer een meter. Hoeveel sites u tegelijkertijd maakt en welke vorm ze zullen hebben, hangt alleen af ​​van uw wens.

Graaf een put met de gewenste diepte en vorm onderweg richels

Graaf een put met de gewenste diepte en vorm onderweg richels

Verwijder in de uitgegraven put onmiddellijk alle voorwerpen die de film kunnen breken: kiezelstenen, stukjes wortels, enz. De bodem, richels, zijn geëgaliseerd. De geëgaliseerde grond wordt verdicht. Hiervoor wordt een stamper gebruikt. In zijn eenvoudigste vorm is het een stuk boomstam met een genagelde plank. Het dek wordt door de balk opgetild en vervolgens scherp neergelaten. Dus de grond is verdicht. Vervolgens wordt een laag zand gegoten - 5-10 cm. Het wordt geëgaliseerd met een hark, gemorst. Neem zand met gemiddelde korrel. Het sluit goed af met water. Anders moet je het zand rammen.

Het zand wordt eerst geëgaliseerd met een hark

Het zand wordt eerst geëgaliseerd met een hark

Je kunt meteen een glijbaan vormen, als deze in je waterval is voorzien. Bijvoorbeeld zoals op de onderstaande foto.

Een waterval met een gevormde kleine aarden glijbaan

Een waterval met een gevormde kleine aarden glijbaan

Vervolgens wordt de film in de put uitgespreid. Het is wenselijk om eronder te verspreiden geotextiel (de goedkoopste - rol van 600-700 roebel). Deze niet-geweven stof voorkomt wortelontkieming en verdeelt de lading gelijkmatiger. Het wordt ook op de randen van de put gelegd, de zijkanten en bodem zijn bedekt. Hierboven is al een filmpje.

Zoals eerder vermeld, is het beter om een ​​butylrubbermembraan te gebruiken. Het kan in elk formaat besteld worden en je hebt een naadloze fontein. De afmetingen van de film worden eenvoudig berekend: maximale breedte + dubbele diepte + 60-80 cm voor een marge aan de randen. Als je waterval 2 * 3 m groot is (op de meest extreme punten) en 1,2 m diep, dan heb je de film nodig:

 • 2 m breed + 2 * 1,2 m + 80 cm = 5,2 m
 • 3 m lang + 2 * 1,2 m = 0,8 m = 6,2 m

Verspreid het eerst op de bodem, maak het recht en vorm plooien. Druk na het nivelleren met stenen rond de omtrek. Vervolgens kunt u doorgaan met uitlijnen op richels.

Leg de stenen

Leg de stenen

Het is beter om de richels volledig met stenen te leggen. De bodem is ook wenselijk, maar kiezelstenen en kleine rotsblokken kunnen worden gebruikt. En de richels zijn het best versierd met gelaagde stenen. Hoewel ze in het water zijn, zijn ze duidelijk zichtbaar. Hoewel we de waterval kunstmatig maken, willen we dat deze er harmonieus uitziet.

Een veelgemaakte fout bij het decoreren van een waterval - de zijkanten van de kom zijn niet bekleed met steen en de film bederft een goed idee

Een veelgemaakte fout bij het decoreren van een waterval - de zijkanten van de kom zijn niet bekleed met steen en de film bederft een goed idee

Door de keien een voor een te vouwen, kunnen en moeten ze met mortel worden vastgezet. Je kunt zowel grote als middelgrote of kleine stenen gebruiken. Het hangt allemaal af van de configuratie en hoogte van de treden. Als gevolg hiervan zullen de hellingen ongelijk zijn, en ook met richels. Het ziet er veel beter uit dan transparante film. Zo'n zelfgemaakte waterval geeft voldoening bij de eigenaren.

Dit is wat moet worden verkregen - stenen, en geen film, schijnen door het water aan de zijkanten

Dit is wat er zou moeten gebeuren - stenen, geen film, schijnen door het water aan de zijkanten

De hele procedure voor het bouwen van een kom, alle technologische en nuances vallen volledig samen met de constructie van een vijver. Lees over hoe en van wat u kunt maken hier.

Hoe een plastic kom te installeren

Wanneer u een waterval met uw eigen handen bouwt met behulp van een kant-en-klare container, om te beginnen, draai hem ondersteboven, schets de contouren. Er wordt een kuil in gegraven.

Maak een schets van de contouren

Maak een schets van de contouren

Het moet iets groter zijn dan de kom. Bij het werken laten ze zich leiden door de bestaande vorm, meten richels en vormen vergelijkbare contouren. Het is wenselijk om de gevormde uitsteeksels met een voldoende hoge nauwkeurigheid te herhalen, zodat ze een normale ondersteuning vinden.

Proberen op plastic richels om steun te vinden

Proberen op plastic richels om steun te vinden

De richels en de bodem worden geëgaliseerd, aangedrukt, een laag zand 5-10 cm gegoten, de laag geëgaliseerd, maar niet morsen of aanstampen: onder het gewicht van de kom zal het zichzelf verdichten. Nadat we de kom hebben geïnstalleerd, merken we dat er een opening is tussen de muur en de muur van de put. We vullen het ook met zand. Maar hier is het wenselijk om het te condenseren. We zullen het moeten doen met een paal of zoiets. Als de grond het water goed afvoert, kun je het gestorte zand morsen.

Als de container van plastic is, met dunne wanden en het volume groot is, is het beter om de opening met zand te vullen door deze met water te vullen. Op deze manier kun je de muren niet vervormen door het zand te hard te rammen.

Het gat opvullen en het bord versieren

Het gat opvullen en het bord versieren

Daarna rest alleen nog de versiering van het bord en het apparaat van de glijbaan, waaruit het water in feite zal vallen.

Lees meer over de constructie van fonteinen hier.

Hoe maak je een glijbaan voor een waterval

Als je van plan bent om de randen van de waterval met stenen te versieren en je wilt een hoge en grote glijbaan waarlangs water stroomt, dan heb je een solide fundering nodig - een versterkt platform. Zonder dit zullen de stenen in de kom glijden. Naast de put onder de kom wordt een platform onder de heuvel vrijgemaakt en versterkt.

Maak een standaard monolithische plaat. Eerst graven ze een kuil. De afmetingen moeten in alle richtingen 40-50 cm groter zijn dan de glijbaan. De put wordt gegraven met een diepte van 20-25 cm. Daarna volgt de volgende volgorde van werken:

 • Grind is bedekt met een laag van 10-15 cm dik, het is goed geramd.
 • Er wordt wapening met een diameter van 12-15 mm gelegd. Het wordt op en neer gelegd met een stap van 20 cm, op de kruising wordt het samengetrokken met plastic klemmen.
 • Giet in beton.

  Voor zo'n waterval bij het huis is een verstevigde basis nodig.

  Voor zo'n waterval bij het huis is een verstevigde basis nodig.

Nadat het beton is uitgehard (na een paar weken), kunt u beginnen met het leggen van de glijbaan. Deze procedure is nodig als de hoogte van de glijbaan boven het maaiveld ongeveer een meter is.

Als de waterval klein moet zijn, kun je eenvoudig de grond verwijderen, steenslag gieten (je kunt er geotextiel onder leggen zodat de steenslag niet in de grond wordt weggespoeld). Druk de steenslag goed aan, giet er een beetje zand overheen, leg een metalen gaas van dik draad neer. Leg er rotsblokken op, versier met kleinere stenen, kiezelstenen, zand, plantplanten. Het zal een beetje blijken te zijn bloem diamet een waterval.

Met een lage hoogte van de waterval kun je het doen zonder de site te betonneren

Met een lage hoogte van de waterval kun je het doen zonder de site te betonneren

Er is een tweede optie - om een ​​waterval van het cascade-type te maken, gebruikmakend van het hoogteverschil op de site. Zelfs een kleine helling van enkele graden zal de taak veel gemakkelijker maken: op de helling worden treden gevormd, stenen in de vorm van platen gelegd. Als er geen helling is, moet u een aarden heuvel vullen, elke laag zorgvuldig verdichten en niet vergeten richels te vormen. Polymeergaas kan worden gebruikt om hellingen te versterken. Het is uitgespreid, bedekt met aarde. Het zorgt ervoor dat de grond niet wegglijdt.

Op de gevormde richels wordt een film uitgespreid, die met stenen tegen het kanaal wordt gedrukt. Ze moeten zo worden neergelegd dat het water van deze steen in een andere steen valt, niet op de film. En dan - het is aan het ontwerp

Waterval cascade-apparaat

Waterval cascade-apparaat

Bij het vormen van een glijbaan voor een waterval, stenen onderling, zelfs als ze groot zijn, centraal, is het wenselijk om deze te bevestigen met een cementzandmortel (voor 1 deel portlandcement, 3 delen zand en 0,5-0,7 water).

In dit artikel wordt de planning en inrichting van de site beschreven.

De pomp installeren

Een pomp voor een waterval in een landhuis of op een site in de buurt van een huis wordt geselecteerd op basis van twee parameters: de hoogte waarop het water kan stijgen en de prestaties.

Met hoogte is alles min of meer duidelijk: het mag niet minder zijn dan het hoogteverschil in je zelfgemaakte waterval. Het verschil wordt gemeten vanaf het laagste punt van de tank (de pomp zal daar staan) en tot het punt waar deze omhoog moet komen. In kleine huisreservoirs is het zelden groter dan 1,5-2 meter. Maar houd deze indicator in ieder geval in de gaten.

De pompcapaciteit geeft aan hoeveel water hij per minuut kan verpompen. De kracht van de stream hangt af van deze indicator.

De pomp is ondergedompeld in water

De pomp is ondergedompeld in water

In dergelijke reservoirs worden dompelpompen gebruikt. Ze worden op de bodem gelegd, in een mand met stenen geplaatst of simpelweg door het lichaam te verpletteren met een paar rotsblokken. Het neemt water uit de container door het in een slang te voeren die aan de uitlaat is bevestigd. Leg deze slang naar de plek waar het water vandaan komt.

Om de slang eruit te kunnen trekken is er een kunststof buis met een behoorlijke diameter in de glijbaan ingebouwd. Zodat de rubberen huls er zonder problemen in kan worden neergelaten.

Het is beter om de pomp in de mand te plaatsen. Het werkt goed met schoon water en je waterval kan bladeren bevatten, allerlei soorten muggen, stof en andere verontreinigingen komen daar onvermijdelijk terecht. En de mand, of liever gezegd, de doos kan worden bedekt met verschillende lagen filters van verschillende dichtheid. Ten eerste - met een fijn gaas en de vloer met iets dichter, tenminste met hetzelfde geotextiel. Dit filter zal grote verontreinigingen opvangen.

Na het installeren van deze apparatuur, het vullen met water en het opstarten, kunt u overwegen om de waterval met uw eigen handen te bouwen. Er blijft zo een "kleinigheid" als het ontwerp van de banken.

Hoe maak je een vlakke vloei

Als je geen beekje, maar een brede waterstroom wilt, moet je boven op de glijbaan nog een bak plaatsen, maar die is al rechthoekig. De ene rand moet lager zijn dan de andere.

Tuinwaterval met een brede beek

Tuinwaterval met een brede beek

Er zijn speciale containers, maar je kunt ze allemaal maken door de rand af te snijden en een platte bak te maken waaruit het water als een muur zal stromen.

Zo'n dienblad maken is eenvoudig

Zo'n dienblad maken is eenvoudig

Droge waterval

Je hebt waarschijnlijk al mysterieuze watervallen gezien zonder een kom waarin hij valt.Het stroomt langs de richels en verdwijnt ergens. Dit is geen vijver met waterval. Er is geen reservoir zichtbaar.

Water dat over de stenen stroomt, verdwijnt

Water dat over de stenen stroomt, verdwijnt

Natuurlijk is er een bak om water op te vangen. Ze is gewoon vermomd. Het blijkt een soort "droge" waterval te zijn. Het maken ervan is misschien niet moeilijker dan normaal.

Verborgen komstructuur

Verborgen komstructuur

De capaciteit wordt ook ingegraven: in de put. Alleen van bovenaf is het bedekt met een metalen gaas met een fijn gaas (bij voorkeur gemaakt van roestvrij staal). Als de afmetingen van de container groot zijn, kunt u als basis wapeningsstaven of houten staven aan de zijkanten plaatsen (vergeet niet te weken om niet te rotten).

Een kleinere wordt uitgespreid op een metalen gaas, een polymere is ook geschikt. Het zal min of meer grote vervuiling vasthouden. Er worden kleine steentjes bovenop geplaatst om dit apparaat te versieren. Dus het blijkt dat het water in de grond valt ...

Interessant effect: water verdwijnt

Interessant effect: water verdwijnt

Decoratieve watervallen

Er is niet altijd een plaats voor zo'n massieve constructie, een overspanning van enkele meters. Een kleine waterval kan dichtbij worden geplaatst banken, tuinhuisjes, in uw favoriete hoek van de tuin. Dergelijke decoratieve apparaten vereisen pompen met een zeer laag vermogen, zoals aquariumpompen.

Elke geschikte container kan als behuizing worden gebruikt. Tot keramische en zelfs plastic potten. Ze worden op elkaar gestapeld. De onderste moet worden verzegeld, maar de bovenste zijn afhankelijk van het ontwerp.

Decoratieve waterval van bloempotten

Decoratieve waterval van bloempotten

Bij de variant op de foto hierboven is in het onderste, grootste vat een kleine pomp geplaatst. Het is bedekt met een plastic hoes. De diameter is zo gekozen dat het plastic 3-5 cm onder de rand komt en kan worden afgesloten met kleine steentjes. In deze hoes zijn tal van gaten gemaakt (met een boor). Ze maken ook een gat in het midden voor de buis die van de pomp gaat.

Een soortgelijk gat wordt gemaakt in het midden van de andere twee containers. Ze zijn in elkaar gezet als een kinderpiramide en het midden ervan is een buis die uit de pomp gaat. Zodat de structuur niet erg zwaar blijkt te zijn, wordt een plastic voering in elk van de potten gestoken. het is bedekt met kleine steentjes. Giet water in de resulterende piramide, zet de pomp aan. Een kleine frisdrankfontein staat klaar.

Bovendien kan deze technologie worden gebruikt om kleine huiswatervallen te maken. Deze ziet er bijvoorbeeld geweldig uit op het balkon.

Een andere versie van de Sadda Falls in een andere stijl

Een andere versie van een tuinwaterval in een andere stijl

Volgens hetzelfde principe kun je watervallen op een andere manier maken. Het principe is hetzelfde: hetzelfde. We maskeren de pomp in de grootste container. We voeren de buis of slang omhoog.

Moderne stijl

Moderne stijl

Home Floor Glass Waterval

Het water dat door het glas loopt, ziet er geweldig uit in het interieur. In moderne appartementen is het probleem van droge lucht relevant. En zo'n apparaat is een geweldige manier om de luchtvochtigheid te verhogen zonder luchtbevochtigers te gebruiken. Zo'n waterval maak je gemakkelijk met je eigen handen. Het ontwerp is eenvoudig, ziet er geweldig uit. We hebben een verzegelde pallet nodig. Je kunt een soort plastic bakje vinden. Maak een frame in grootte, waarbinnen aan de ene kant de buis van de pomp passeert. In het bovenste deel is de buis aan het frame bevestigd, er zijn talloze gaten in gemaakt.

Verzadig houten elementen met getinte houtolie. Het beschermt perfect tegen vocht en geeft een uitstekende uitstraling.

Glazen waterval apparaat. Het frame voor de glazen waterval kan van hout of metaal zijn

Glazen waterval apparaat. Het frame voor de glazen waterval kan van hout of metaal zijn

U kunt een soortgelijke installatie verzegeld maken. Het werk is iets moeilijker, maar ook goed te doen. Het frame moet breder worden gemaakt, met de mogelijkheid om het tweede glas te bevestigen. Eerst wordt één glaspaneel gemonteerd, worden de slangen gelegd en na een testrun kan een tweede glas worden geplaatst. Dichtheid wordt bereikt met een kit. Neem gewoon neutrale siliconen (acryl wordt snel geel).

DIY-waterval: ideeën voor foto-ontwerp

waterval in het land doe het zelf foto

waterval constructie

DIY kunstmatige waterval

DIY decoratieve waterval

waterval in de tuin doe het zelf foto

hoe je met je eigen handen een indoor waterval maakt

waterval in landschapsontwerp

waterval in de tuin doe het zelf foto

DIY kunstmatige waterval

DIY thuis waterval

alpine glijbaan met een waterval doe het zelf

DIY-waterval

vijver met een waterval doe het zelf foto

tuin watervallen foto's

glazen waterval in het appartement

DIY thuis waterval

DIY decoratieve waterval

Decoratieve tuinwaterval - een vondst van landschapsontwerp

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren