Kunststof kelder - betrouwbaarheid en duurzaamheid

Wat te doen als er op de site een hoog grondwaterpeil is, maar het is noodzakelijk om een ​​opslag voor producten te maken. De uitgang is ofwel een stalen caisson of een kunststof caisson. In termen van betrouwbaarheid is plastic duurzamer, omdat staal na verloop van tijd roest en begint te vloeien.

Caisson - het is een gesloten constructie, vaak cilindrisch van vorm.

Voor- en nadelen van kunststof kelders

Bij het bouwen van een kelder van bouwmaterialen moet u nadenken over waterdicht maken - zodat er geen grondwater naar binnen komt. Een plastic container beschermt gegarandeerd tegen dit fenomeen en dit is het belangrijkste voordeel. Verkopers kondigen een grote lijst met plussen aan, maar als je de schil verwijdert, blijft er niet veel over behalve strakheid:

 • Plastic is duurzaam, chemisch neutraal, voelt goed aan in bodems met elke zuurgraad.
 • Plastic wordt niet beschadigd door insecten, knaagdieren. Dit materiaal is simpelweg niet interessant voor hen.
 • De muren zijn gemakkelijk schoon te maken van elk soort vuil.
 • Indien nodig is desinfectie gemakkelijker uit te voeren - sporen en bacteriën "eten" niet in de muren. Als je alles uit de kelder haalt, kunnen de kunststof oppervlakken eenvoudig worden behandeld met een chlooroplossing.
 • Ook als het water (bijvoorbeeld condensatie) lang blijft staan, gebeurt er niets met de wanden / vloer.
Een van de mogelijkheden

Een van de kelderopties

Dit is allemaal goed, maar er zijn aanzienlijke nadelen die het gebruik van plastic kelders beperken. Doordat de container luchtdicht is, ontstaat er een soort "schip". Bij een hoog grondwaterpeil in de voorjaarsvloed kan het weggeduwd / geperst worden. En dit is het grootste probleem dat we moeten bestrijden. Het wordt tijdens de installatie opgelost - er is een hele reeks maatregelen nodig om de beklimming van de kelder te voorkomen.

Het tweede solide minpuntje is de hoge prijs. De kosten van een plastic caisson voor een kelder bedragen 70-160 duizend roebel zonder installatie. Installatiemaatregelen kunnen ongeveer hetzelfde "trekken". Als je alles zelf doet, is het natuurlijk goedkoper, maar het wordt nog steeds veel. Het is dus de moeite waard om goed na te denken of je een plastic kelder nodig hebt of dat het beter is om een ​​bakstenen / betonnen kelder te bouwen.

Typen en apparaat

Een kunststof kelder wordt gemaakt met behulp van twee technologieën: hij wordt gelast van plaatplastic of in lagen gegoten. Beide methoden geven bijna hetzelfde resultaat. Bij het lassen laat het gesmolten plastic geen naden achter, het oppervlak wordt monolithisch. En dit is echt zo - er zijn geen klachten over het verschijnen van een lek in de naden. Er zijn dus geen speciale voordelen in de spuitgiettechnologie. En daar, en daar, hangt de kwaliteit af van de naleving van technologie en kwalificaties van het personeel.

De vorm van de kunststof caisson voor de kelder is kubusvormig of cilindrisch. De kubus is bekender in de zin dat gewone kelders vierkant of rechthoekig zijn gemaakt. De cilinder - met zijn ronde structuur - wordt als minder comfortabel ervaren, hoewel dit verre van het geval is. Cilindrisch - vanwege hun vorm - worden minder snel naar buiten geduwd.

Kunststof kelder kan cilindrisch of kubusvormig zijn

Kunststof kelder kan cilindrisch of kubusvormig zijn

Als u kleigronden en / of een hoge grondwaterstand in uw omgeving heeft, is het beter om te letten op een cilindervormige kunststof kelder. Het is waarschijnlijker dat het zelfs na vele jaren op zijn plaats blijft, en dit ondanks het feit dat de installatie minder complex en goedkoper is.

Omdat de container is verzegeld, is ventilatie nodig om de normale luchtvochtigheid te behouden. Hiervoor zijn naast de ingang twee gaten in het dak gemaakt voor ventilatiebuizen. Er zijn plastic buizen geïnstalleerd. Een met een lengte bijna tot de bodem van de tank is de voorraad. Hierdoor komt frisse lucht de caisson binnen. De tweede - uitlaat - eindigt bijna onder het plafond.Van daaruit wordt lucht aangezogen en afgevoerd naar de straat.

Om licht in de kelder te kunnen geleiden, wordt ook een gat met een kleine diameter in het dak gemaakt - 15-20 mm. Er wordt een kabel doorheen gehaald, waarna deze wordt verzegeld.

Sommige bieden mogelijk verschillende configuraties

Sommige bieden mogelijk verschillende configuraties

Controleer voordat u koopt in welke vorm het product bij u wordt afgeleverd. Veel fabrikanten plaatsen meteen planken, trappen en hun kosten zijn inbegrepen in de totale prijs. Bij sommige modellen zijn de planken gemaakt van kunststof en zijn ze tegelijkertijd verstijvers. Anderen zijn uitgerust met houten planken, hoewel de plastic steunen al zijn geïnstalleerd. Sommige fabrikanten bieden aan om de muren te omhullen, en als je wilt, de vloer en het plafond met een houten dakspaan. Het is moeilijk te zeggen hoe redelijk dit ontwerp is, maar er is een voorstel.

Waar u op moet letten bij het kopen: selectie-opties

De plastic kelder, ingegraven in de grond, zal worden ingedrukt door aarde en water. Als de grond vatbaar is voor deining, is de druk op bepaalde momenten erg hoog, daarom worden er zeer strenge eisen aan de constructie gesteld.

 • De wanddikte wordt gekozen afhankelijk van het "gewicht" van de grond.
  • Als je een kunststof kelder installeert voor een zomerhuisje of thuis, kom je in gebieden met lage waterstanden - ze zijn minimaal 0,5 meter onder de bodem van de caisson - kun je een niet al te dure optie zoeken met een wanddikte van ongeveer 12-15 mm.
  • Als de bodems bij een lage waterstand ook goed water afvoeren (zand, zandleem, veenmoerassen), zijn containers met een wanddikte van 10 mm geschikt.
  • Bij een hoog grondwaterniveau en op deinende gronden zijn dikwandige opties met een plastische dikte van ongeveer 20 mm vereist.

   Kunststof kelder voor woning of zomerhuisje met aangelaste schotjes

   Kunststof kelder voor woning of zomerhuisje met aangelaste schotjes

 • Muren, vloeren en plafonds moeten verstijvers hebben. Ze zijn gegoten (geribbeld oppervlak) of gelast. Gladde muren zorgen voor minder weerstand en zijn gemakkelijker uit de grond te duwen.
 • Voor een betere weerstand tegen compressie kunnen de verstijvers versterkt worden met stalen staven (bijvoorbeeld POLEX kunststof kelders). De tweede versterkingsmethode is een intern stalen frame, dat ook een ondersteuning is voor de planken. Dit is hoe Tingard het probleem oplost. Versterking van muren en vloeren is vooral belangrijk bij deinende bodems.

  Kunststof kelder Tingard

  Kunststof kelder Tingard

 • Het plastic moet geschikt zijn voor levensmiddelen. Polyethyleen of polystyreen - niet belangrijk, maar geschikt voor levensmiddelen. Dit is een verplichte vereiste als u niet alleen banken wilt opslaan.
 • Het is heel goed als er aan de buitenkant een verlenging aan de onderkant van de container is - een rok. Dit ontwerp is beter bestand tegen drijvende krachten.

Dit zijn de minimale eisen die de vormstabiliteit garanderen: de wanden en bodem zullen niet doorbuigen onder gronddruk of deinende krachten. Bovendien is het bij de juiste installatie te hopen dat de caisson tijdens een overstroming niet zal drijven.

Installatieregels

Specifieke aanbevelingen voor plaatsing zullen door de fabrikant worden gegeven en deze moeten voorrang krijgen als het bijvoorbeeld gaat om een ​​laag grond die bovenop het dak moet komen. Het is ook de moeite waard om naar de aanbevelingen te luisteren voor het opvullen van de put. We geven een algemeen installatiescenario, en met betrekking tot het moeilijkste geval: een hoog grondwaterpeil in combinatie met deinende grond.

Dit is geen geval van zeer hoge kwaliteit in combinatie met een verkeerde installatie

Dit is geen geval van zeer hoge kwaliteit in combinatie met een verkeerde installatie

Om het uitwerpen van de kunststof kelder onder invloed van grondwater te voorkomen, wordt op de bodem van de put een plaat van gewapend beton gelegd of gestort. De dikte van de plaat is 20 cm, de afmetingen moeten minimaal 15-20 cm groter zijn dan de afmetingen van de container Bij zelfstorten wordt een dubbel verstevigingsframe (12 mm of minder) gebreid zoals bij het gieten plaat fundering... Als u de plaat zelf maakt, moet u minimaal 2 weken wachten voordat het beton voldoende sterkte heeft gekregen. Dan kun je doorwerken.

De procedure voor het plaatsen van een kunststof kelder is als volgt:

 • Graaf een put waarvan de diepte minimaal 40 cm meer is dan de hoogte van de container tot de rand van de nek.Lijn de bodem uit, stamp hem aan (het is beter met een stopmachine, zo niet - je kunt gewoon mechanisch - met een dek met bevestigde handvatten en een plaat aan de onderkant.
 • Leg een laag geotextiel met een dichtheid van 200 g / m2. Het canvas moet aan elke kant 50 cm groter zijn dan de grootte van de put.
 • Leg 20 cm grind op het geotextiel, maak het waterpas.
 • Leg of giet de plaat. Om de plaat stabieler te maken, gebruiken we langere versteviging bij het breien van het frame. We doen het met stopcontacten - het kan de wanden van de put bereiken. Vergeet bij het gieten van de plaat niet om tapeinden of andere bevestigingsmiddelen in te bedden om de caisson te bevestigen. Deze studs / haken moeten van roestvrij staal zijn.

  De plaat sneller leggen dan op zijn plaats

  De plaat sneller leggen dan op zijn plaats

 • Een plastic kelder wordt op de afgewerkte plaat geplaatst voor een zomerresidentie of thuis, bevestigd aan de plaat met roestvrijstalen touwen of plastic stroppen.
 • Thermische isolatie van muren. Om bij koud weer een positieve temperatuur in de kelder te behouden, moeten de muren worden geïsoleerd. Het is beter om geëxtrudeerd polystyreenschuim in de grond te leggen. Dikte - 50 mm. Hoe diep? 10-20 cm onder de vriesdiepte.
 • De put opvullen. Voordat u het opvult, draait u het geotextiel omhoog en legt u de poort op de plaat. Je kunt het met iets repareren, zodat het niet omwikkelt. Maar verder kunnen er opties zijn:
  • Sommige fabrikanten eisen om met beton te vullen en zelfs de muren in twee rijen te versterken. Het zal natuurlijk betrouwbaar zijn en er komt niets uit, de muren zullen niet buigen. Maar waar is de plastic caisson dan voor? Alleen voor waterdicht maken? Dus, met mastiek voor zwembaden, kunt u betonnen muren smeren en hetzelfde resultaat bereiken, en de kosten van waterdichting zullen 10-20 keer lager zijn, zelfs als u zeer dure verbindingen gebruikt en in meerdere lagen aanbrengt.

   Waarom in deze situatie een plastic container?

   Waarom in deze situatie een plastic container?

  • Het kan nodig zijn om aan te vullen met een zandbetonmengsel. Bouwzand en beton worden in bepaalde verhoudingen gemengd (gespecificeerd door de fabrikant). De ruimte tussen de keldermuur en de put wordt gevuld met dit mengsel. Bij het opvullen comprimeert het mengsel goed. Als het regent, verandert dit mengsel geleidelijk in beton. Dit is dus een van de subtypes van betonneren.
  • Opvullen met zand of grind. In deze versie fungeert de opvulling als een demper voor de deinende krachten van de vorst. Maar losser aggregaat helpt bij het verzamelen van water hier. Omdat plastic niet reageert met water en er niet bang voor is, is deze optie mogelijk.
  • Opvullen met "inheemse" grond. Deze aanbevelingen worden gegeven door fabrikanten die vertrouwen hebben in hun product. Niets belet u om het te vullen met zand of grind.

   Hoe de opening tussen de wanden van de put en de caisson te vullen

   U kunt de opening tussen de wanden van de put en de caisson opvullen met uw eigen grond

 • Isolatie van de bovenkant. Het is raadzaam om de isolatie niet alleen over de container te leggen, maar ook 1-1,5 meter naar de zijkanten te grijpen. Dit is een garantie dat er in de winter geen vorst op het dak neerslaat en in de zomer geen vocht condenseert. Isolatie - 50 mm geëxtrudeerd polystyreenschuim. Leg in twee lagen met een opening in de naden.
 • Opvullen van de plaat of opvullen met aarde. De kachel wordt gegoten als de GWL erg hoog is. De extra belasting is alleen maar een pluspunt. Als de situatie niet zo erg is, kunt u zich met aarde vullen.

Zoals u kunt zien, is de installatie vrij ingewikkeld, maar dit is voor een "moeilijk" geval - hoog grondwater en klei of leem. Hoewel dergelijke omstandigheden een realiteit zijn voor de meeste regio's van ons land.

Trap en entree

Meestal wordt een verticale trap in een plastic kelder geplaatst - metaal of plastic. Het gebruik ervan is verre van handig. Het is nog steeds normaal voor jongeren, maar het is erg moeilijk voor ouderen. Stel je ook voor hoe je zakken aardappelen, wortelen, bieten laat zakken / verhogen. Banken zijn niet beter. Hoe ze omhoog of omlaag te brengen om niet te breken. Oké, je kunt iets bedenken voor de lading. Maak bijvoorbeeld de eenvoudigste lift: blok, touw, mand. Laad voorraden in manden en laat ze op deze manier zakken.Het probleem is gedeeltelijk opgelost, maar de steile trappen op en af ​​gaan is een onoplosbaar probleem.

Kunststof caisson voor kelder met schuine ingang

Kunststof caisson voor kelder met schuine ingang

Het is veel handiger als de ladder schuin wordt geplaatst, maar in dit geval is een nek nodig over bijna de hele lengte van het lichaam. In de meeste gevallen wordt een caisson voor een kunststof carrosserie op bestelling gemaakt. Bij het plaatsen van een bestelling kun je aangeven of ze een grote nek kunnen maken. Dit zou op geen enkele manier de kracht moeten beïnvloeden. Het enige mogelijke gevolg: de massa zal afnemen, waardoor de caisson van boven wordt aangedrukt, waardoor deze niet naar buiten wordt geduwd. De uitweg is om de plaat aan de bovenkant iets dikker te maken.

Er is nog een optie. Sommige fabrikanten (Titan) hebben modellen van kunststof kelders ontwikkeld met een schuine ingang. Ze zijn natuurlijk veel handiger in gebruik, maar moeilijker te installeren. En de prijs is zelfs nog hoger.

Vergelijkbare berichten
commentaar 2
 1. Sergei
  17/05/2019 om 09:13 - Antwoord

  Het is noodzakelijk om een ​​kunststof kelder te betonnen zodat de muren niet zweven en niet doorbuigen. Verspreiding met mastiek op de buitenmuren zal plastic niet vervangen in termen van dichtheid en milieuvriendelijkheid in vergelijking met beton, waarop schimmel kan groeien.

 2. Dmitriy
  09.12.2020 om 15:10 - Antwoord

  In een kunststof kelder wordt beton gestort om het te laden. Voor opvulling is een 5: 1 droog zand-cementmengsel voldoende. Deze regel werkt als de kunststof kelder is gemaakt van hoogwaardig primair polypropyleen. En als je wakker wordt om de kelders te monteren van recyclebare materialen, dan is het natuurlijk noodzakelijk om aan de zijkanten beton te storten en kan je er ook een metalen frame in plaatsen. Omdat gerecycled plastic zijn vorm niet behoudt onder spanning. Deze regels helpen je trouwens bij het kiezen van een plastic kelder.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren