Hoe maak je een gipsplaatplafond met achtergrondverlichting

Een van de meest dramatische ontwerptrucs is het gebruik van lichteffecten. Vaak is het het licht dat het interieur een boost geeft. Een gipsplaatplafond met achtergrondverlichting is een van de meest voorkomende opties. Het is goed, want als u wilt, kunt u het zelf doen, met uw eigen handen.

Belangrijkste ontwerpverschillen

De achtergrondverlichting van het gipsplaatplafond is verborgen en open. Open - schijnwerpers die geheel of gedeeltelijk zichtbaar zijn. De verborgen wordt zo genoemd omdat alleen de straling ervan zichtbaar is. Daarom worden bij het installeren van een gipsplaatplafond met verborgen verlichting de dozen op het lagere niveau gemaakt met een plank waarop de verlichtingsarmaturen worden geplaatst.

Om verborgen verlichting in de doos op het lagere niveau te installeren, maakt u een speciale plank voor de lampen

Om verborgen verlichting in de doos op het lagere niveau te installeren, maakt u een speciale plank voor de lampen

Deze plank kan open of gesloten zijn en afhankelijk hiervan en de positie van de lichtbronnen veranderen de breedte en helderheid van de lichtstrip op het plafond.

Hoe de lichtstroom verandert, hangt af van de vorm van de plank

Hoe de lichtstroom verandert, hangt af van de vorm van de plank en de locatie van de lichtbron

Backlight box ontwerp

Om zo'n doos te maken voor het verlichten van het plafond, heb je twee soorten profielen nodig:

 • UD - gidsen. Ze worden aan het plafond en aan de muur gemonteerd, ook in het midden van de constructie en op het punt waar de zijkant wordt bevestigd, indien aanwezig.
 • CD - lagerprofiel met grotere stijfheid. Er zijn rekken en lateien van gemaakt, waaraan de gipsplaatplaat is bevestigd.

  Het ontwerp van de doos voor het verlichten van het gipsplaatplafond

  Het ontwerp van de doos voor het verlichten van het gipsplaatplafond

In de variant die op de foto hierboven wordt getoond, rust de plank nergens op. De stijfheid van de gipsplaat zelf is voldoende om de lichte achtergrondverlichting te behouden. In dit geval moet rekening worden gehouden met het gewicht van de verlichtingselementen. De zwaarste zijn fluorescentielampen, maar deze zijn recentelijk praktisch niet gebruikt, omdat er andere opties zijn die zuiniger zijn in energieverbruik en gemakkelijker te installeren zijn (ledstrips, duralight).

Er is een tweede constructie. Hier rust de verlenging van de plank op langwerpige dwarsbalken. Als de vorige constructie u onbetrouwbaar lijkt, kunt u dit doen. Alleen in dit geval is iets meer draagprofiel nodig. De foto toont een voorbeeld van de organisatie van een stroom op twee niveaus van gipsplaat met achtergrondverlichting.

Doosindeling voor verborgen verlichting

Doosindeling voor verborgen verlichting

Precies hetzelfde schema kan worden geïmplementeerd in een versie met één niveau. Als uw hoofdplafond in goede staat is, kunt u alleen een omtrekdoos maken. Een voorbeeld van een samengesteld raamwerk voor verlichting staat hieronder. Het blijft om een ​​binnenkant te maken en het frame van onderaf te zoomen.

Frame voor verlichting klaar voor gipsplaat

Frame voor verlichting klaar voor gipsplaat

Een gipsplaatplafond met achtergrondverlichting heeft niet altijd rechte lijnen. Ze zijn gewoon het gemakkelijkst te implementeren. Maar dezelfde patronen worden gedaan met gebogen lijnen. Het resultaat zijn zeer mooie valse plafonds.

Voorbeeld van achtergrondverlichting op twee niveaus

Voorbeeld van achtergrondverlichting op twee niveaus

Alleen op grote afstanden van de dragende wanden is het noodzakelijk om het dragende profiel aanvullend aan het plafond of aan de profielen van het vorige niveau te bevestigen. Het is handiger om dit te doen met schorsingen.

Bij een grote breedte van de achterverlichtingskast worden de draagprofielen bovendien met hangers bevestigd

Bij een grote breedte van de achterverlichtingskast worden de draagprofielen bovendien met hangers bevestigd

Lichtbronnen

Wanneer u van plan bent om gipsplaatplafonds te verlichten, moet u onthouden dat dit helemaal geen verlichting is, maar alleen een manier om de kamer te versieren. De lichtstroom is diffuus. Aanvankelijk wordt het op het plafond gesmolten en vervolgens in de kamer. En het voegt bijna niets toe aan de algehele verlichting van de kamer.Met zijn hulp kunt u het plafond visueel "verhogen", het tot een van de componenten van het interieur maken, maar dit element kan niet als verlichting worden beschouwd. U moet apart voor de verlichting zorgen: installeer ingebouwde lampen, muur of traditionele - kroonluchters.

Achtergrondverlichting kan worden gedaan met verschillende lichtbronnen, maar sinds kort zijn er drie soorten gebruikt:

 • LED
  • banden;
  • duralight.
 • Neon buizen.

LED-strips en duralight

Dit is een serie LED's in serie. Hun bijzonderheid ligt in het feit dat ze worden gevoed door 12 V of 24 V. Deze stroom kan worden geleverd met behulp van een adapter die de spanning van een 220 V huishoudelijk netwerk omzet in een lager. Er zijn monochrome linten (wit, rood, blauw, groen) die bij het markeren met SMD of universeel RGB worden aangeduid.

Monochroom straalt altijd één kleur uit, de kleur van universele kleuren kan variëren. RGB-tapes werken alleen met een controller en afstandsbediening. Op commando van het bedieningspaneel veranderen ze de tint (het aantal kleuren kan verschillen - van tientallen tot honderden), in sommige modellen kan de intensiteit van de gloed ook veranderen.

Naar het type uitvoering zijn LED-strips:

 • Gewoon. Ze hebben geen beschermende coating en kunnen alleen in droge ruimtes worden gebruikt.
 • Waterbestendig. Hun oppervlak is bedekt met vernis. Kan worden gebruikt voor het verlichten van natte ruimtes - keukens, badkamers.
 • Vochtbestendig. Verzegeld in een polymeerbuis (duralight genoemd) of behuizing. Ze worden zelden gebruikt om gebouwen te verlichten, vaker in aquaria, zwembaden, enz.

De keuze is duidelijk. Kies het type tape afhankelijk van de kameromstandigheden. Meer details over typen, kleuren, markering, aansluiting vindt u hier, en we zullen het hebben over de goede of slechte LED's in de achtergrondverlichting.

Ten eerste over de voordelen:

 • Laag energieverbruik. Ze zijn erg zuinig. Aangezien dit slechts decoratie is, wil ik geen grote bedragen uitgeven aan de inhoud ervan.
 • Wordt niet warm. Alleen de voeding kan warm worden, de leds zelf worden niet warm. Dit is belangrijk als het plafond van hout is.
 • Lange levensduur. Telt in duizenden uren. Bij een normale stroomvoorziening branden ze zeer zelden door (overschrijd niet de stroom waarvoor ze bedoeld zijn).
 • Lage prijs. SMD 35 * 28-tape van 5 meter lang en 120 stks / m dichtheid kost ongeveer $ 2-3. Ongeveer hetzelfde moet worden betaald voor de adapter. Toegegeven, dit zijn de prijzen van Aliexpress. In winkels is alles veel duurder (2-3 keer), hoewel je ook niet failliet gaat.
 • Eenvoudige installatie. Een kleefstofsamenstelling wordt aangebracht op het achteroppervlak van de tape. Verwijder de beschermlaag en plak op de juiste plek. Als het oppervlak ruw is, kun je met nietjes uit een bouwnietmachine "schieten", maar het is beter om de tape zelf niet te ponsen.

Nu over de nadelen. Ten eerste, en het belangrijkste: LED's verlichten alle gebreken aan het oppervlak stevig. Daarom zijn de eisen aan de kwaliteit van de plafondafwerking erg hoog. Tweede nadeel: de aanwezigheid van adapters. Ze moeten ergens worden vastgemaakt. Dat is waarschijnlijk alles.

Neon buizen

Dit zijn glazen buisjes gevuld met een mengsel van inerte en lichtgevende gassen. De helderheid van de gloed verandert wanneer de stroomsterkte verandert, die wordt geregeld door de convector. Deze apparaten worden om de 5 meter geïnstalleerd, hun stroomverbruik is ongeveer 100 W, ze maken geen geluid tijdens het gebruik.

Ook is een step-up transformator vereist voor gebruik: normale spanning is niet genoeg om neon te laten werken. Transformatoren worden om de 6 meter geïnstalleerd. Maar ze kunnen neuriën tijdens het werk, en ook - opwarmen en elektriciteit trekt natuurlijk redelijk goed. Het hele systeem als geheel verbruikt vrij veel elektriciteit, wat, samen met de kwetsbaarheid van de buizen en de vrij hoge installatiecomplexiteit, het niet erg aantrekkelijk maakt in vergelijking met leds.

Maar onlangs zijn er neonkoorden verschenen. Ze worden meteen geleverd met een controller en je hoeft alleen maar op een knop te drukken. Ze werken op AA-batterijen.Maar de kracht van een dergelijke verlichting voor het plafond is zeker niet voldoende. Ze kunnen worden gebruikt in combinatie met leds om interieurdetails te verlichten.

Installatie van plafondverlichting rond de omtrek met stapsgewijze foto's

Het hoofdplafond in deze versie was stopverf, daarom was de eerste laag niet klaar. Alleen de doos was rond de omtrek bevestigd: de hoogte is al klein en 7-8 cm vereist voor de organisatie van de hangende is van cruciaal belang.

Backlight box plan

Backlight box plan

Er is een plaats voor de kroonlijst bij het raam, de breedte van de doos is 60 cm, deze wordt 12 cm verlaagd ten opzichte van het hoofdplafond, de hoogte van de zijkant is ongeveer 5 cm, het uitstekende deel is 6 cm, er zijn rondingen gemaakt in de hoeken.

Sectionele verlichtingsdoos diagram

Sectionele verlichtingsdoos diagram

De eerste methode werd gekozen - een stap onder verlichting zonder ondersteuning. Omdat de achtergrondverlichting is gepland vanaf een conventionele ledstrip, is het draagvermogen meer dan voldoende.

Eerst worden markeringen op het plafond aangebracht. Alle opgegeven afmetingen worden opzij gezet, lijnen worden getekend met behulp van een verfkoord. Houd er rekening mee dat de lijn op het plafond op een afstand van 54 cm wordt gelegd en niet op 60 cm, zoals in het eerste diagram. Het wordt verkregen rekening houdend met het feit dat de trede 6 cm naar voren wordt geduwd.

Met een verfkoord maken we markeringen op het plafond en de muren

Met een verfkoord maken we markeringen op het plafond en de muren

Bij het tekenen van rondes wordt hun centrum niet gemaakt op de plaats waar het profiel is bevestigd, maar rekening houdend met de uitstekende stap: op deze manier blijkt het element expressiever te zijn.

Hoe een curve op het plafond te tekenen

Hoe een curve op het plafond te tekenen

Profielgeleiders zijn bevestigd langs de gemarkeerde lijnen (CD of PNP in de markering). Bevestigd op pluggen met een steek van 50 cm Direct door het metaal geboord. Nadat de plug was aangebracht, was de deuvelnagel verdraaid.

De contouren van de doos zijn bekleed met profielen

De contouren van de doos zijn bekleed met profielen

Waar het nodig is om een ​​afronding te vormen, worden de wanden (zijwanden) van het profiel gekerfd, de achterkant blijft intact. Daarna kan het profiel in een cirkel worden opgemaakt.

Vanaf de voorkant tot aan het geleideprofiel aan het plafond bevestigen we een strook gipsplaat van 12 cm breed, dit wordt de achterkant van onze doos. We bevestigen het rond de hele omtrek met zelftappende schroeven met een schroef op een afstand van ongeveer 10 cm.

We bevestigen een strook gipsplaat van 12 cm breed

We bevestigen een strook gipsplaat van 12 cm breed

We bevestigen een strip bij het raam die de gordijnroeden van het koord zal bedekken

We bevestigen een strip bij het raam die de gordijnroeden van het koord zal bedekken

Aan de achterkant van de geïnstalleerde kant bevestigen we verticale palen vanaf het CD-profiel (plafond). Ze zijn klein van lengte - 9,8 cm (12 cm kisthoogte, min 1 cm voor de installatie van profielen, en nog eens min 1,2 cm voor de dikte van de gipsplaat die van onderen wordt geschroefd).

In elke sectie is de onderkant bijgesneden. De zijwanden worden verwijderd zodat er weer een geleideprofiel op geschroefd kan worden. Daarom moet de onderste plank gelijk liggen met het profiel dat aan de muur is vastgeschroefd. De installatiestap van de verticale rekken is ongeveer 40-50 cm.

We bevestigen korte verticale stukken aan de omtrek

We bevestigen korte verticale stukken rond de omtrek

Nog een invalshoek

Nog een invalshoek

De volgende stap: we maken het PNP-profiel vast, dat langs de bodem van de boot gaat. Het is ook geïnstalleerd op zelftappende schroeven met een spoed van 10-12 cm.

Vervolgens gaan we verder met de installatie van horizontale jumpers, waarop het GKL-blad wordt vastgehouden en de doos van onderaf wordt gesloten.

Installatie van horizontale jumpers

Installatie van horizontale jumpers

Ze verbinden twee geleideprofielen: het profiel dat op de muur wordt geschroefd en het profiel dat op het moederbord wordt bevestigd. Ze zijn gemaakt van een steunprofiel met een opstap van 40-50 cm.

Verzameld rond de omtrek

Verzameld rond de omtrek

We gaan verder met het ontwerp van de afrondingen. Om de strip langs het vereiste traject te buigen, nemen we een strook gipsplaat van ongeveer 15 cm breed, snijden deze in stappen van 5 cm en breken het gips. Het resultaat zijn stukjes gips die aan het karton blijven plakken.

Knip om de 5 cm karton aan één kant uit en breek de pleister

Knip om de 5 cm karton aan één kant uit en breek de pleister

Nu hechten we dergelijke stukken aan het profiel. Voor elk fragment - een zelftappende schroef, ongeveer in het midden van de breedte, om niet te barsten.

We repareren de gesneden strips

We repareren de gesneden strips

Breng met behulp van het laserniveau de hoogtemarkeringen over naar de binnenkant. Als er geen laserniveau is, gebruik dan water en teken een lijn met een potlood.

Daarna nemen we een stuk van het lagerprofiel van 9,8 cm lang, alleen snijden we het van boven en onder af.Ongeveer in het midden van de boog wikkelen we een rand achter het profiel, bevestigen deze met een zelftappende schroef.

Hoe u een afronding maakt

Hoe u een afronding maakt

Vervolgens nemen we een stuk van het profiel in fragmenten gesneden (zoals ze deden bij het vormen van een cirkel op het plafond) en bevestigen het langs het merkteken.

Afronding van binnenuit voltooid

Afronding "van binnenuit" voltooid

Nu kunnen de extra stukjes gipsplaat worden verwijderd. Ze worden op het niveau van de onderrand van het profiel gesneden, voorzichtig het papier afgesneden en kleine fragmenten afgebroken.

Overtollige stukken afsnijden

Overtollige stukken afsnijden

Dit is hoe het eruit ziet vanuit een andere hoek

Dit is hoe het eruit ziet vanuit een andere hoek

De volgende stap bij het maken van een gipsplaatplafond met achtergrondverlichting is stopverf. Het plafond en de hoofdzijde zijn van stopverf. Dit is hiervoor het meest geschikte moment. Later zullen de onderste zoom en de uitstekende kroonlijst interfereren.

Plamuur de zijkant en het plafond

Plamuur de zijkant en het plafond

Vervolgens beginnen we de doos vanaf de onderkant te omzomen. Strookbreedte - 60 cm Afsnijden en bevestigen met zelftappende schroeven. De procedure voor het werken met gycardboard is standaard. Sommige uitleg is alleen nodig voor het naaien van hoeken.

We bevestigen de plaat, die goed in de hoek past en iets groter is dan de vereiste afronding in buitenafmetingen

We bevestigen de plaat, die goed in de hoek past en iets groter is dan de vereiste afronding in buitenafmetingen

De handigste manier is om een ​​vierkant te snijden en het vervolgens aan één kant te snijden. Eerst schroeven we het in rechte lijnen. Teken vervolgens geleidelijk in een boog de gewenste randvorm.

Teken een vorm en snijd bij

Teken een vorm en snijd bij

Eerst kun je tekenen en dan in kleine stukjes afbijten langs deze lijn. Oneffenheden gladstrijken met een behangmes.

Vervolgens bevestigen we het geleideprofiel. Er wordt een extra zijde aan bevestigd die de achtergrondverlichting bedekt.

We bevestigen het geleideprofiel langs de rand

We bevestigen het geleideprofiel langs de rand

Geen nieuws: voor de afrondingen snijden we de zijwanden, buigen ze met de gewenste diameter en plaatsen ze op hun plaats, bevestigen ze met zelftappende schroeven.

Dit is hoe het er van onderaf uitziet

Dit is hoe het er van onderaf uitziet

Als u van plan bent om LED-verlichting te maken voor uw gipsplaatplafond, is het tijd om de tape te bevestigen. Dan zal het erg ongemakkelijk zijn. Het wordt op de juiste plaats gelijmd, indien nodig, in een soort hellend vlak.

We plaatsen de tape vóór de installatie van de buitenkant

We plaatsen de tape vóór de installatie van de buitenkant

Verder is aan het profiel een strook gipsplaat van 5 cm breed bevestigd Van de kenmerken - bevestiging in het midden, en niet boven en onder: de hoogte is te klein. Bochten zijn ook bekend. We snijden elke 4-5 cm een ​​strook, breken de pleister en maken deze vast.

Geïnstalleerde kant

Geïnstalleerde kant

Dichterbij afronden

Dichterbij afronden

Om het werk te vergemakkelijken en het plafond een afgewerkte look te geven, worden in deze versie op de zijkant filets gelijmd (plafondplint). Vergelijkbare zijn gelijmd op de kruising van de doos en de muur.

Filets verlijmd

Filets verlijmd

Nu blijft het om alles te stoppen en een vlak oppervlak te bereiken. Bijna alles. Het gipsplaatplafond met achtergrondverlichting is klaar, het blijft om de achtergrondverlichting zelf te installeren. En het kan anders zijn.

Uiteindelijke versie

Uiteindelijke versie

Een andere optie is te zien in videoformaat, maar met een werkende achtergrondverlichting.

De installatie van een bi-level stream wordt gedemonstreerd in de volgende video. De stappen zijn schematisch weergegeven, maar de montage van het eerste niveau is duidelijk. Dus dat kan nuttig zijn.

Hoe kun je een gipsplaatplafond met verlichting regelen (foto)

Het verlichte plafond kan ook van hout zijn

Het verlichte plafond kan ook van hout zijn

 

Indien gewenst kan hetzelfde principe worden gebruikt om de wanden te verlichten.

Indien gewenst kan hetzelfde principe worden gebruikt om de wanden te verlichten.

 

Vloeiende lijnen zien er geweldig uit

Vloeiende lijnen zien er geweldig uit

 

Onderbroken lijnen zijn geschikt voor hi-tech en minimalistische interieurs.

Onderbroken lijnen zijn geschikt voor hi-tech en minimalistische interieurs.

 

LED-verlichting van het gipskartonplafond is slechts een spectaculaire ontwerptechniek. Verlichting dient apart verzorgd te worden

LED-verlichting van het gipskartonplafond is slechts een spectaculaire ontwerptechniek. Verlichting dient apart verzorgd te worden

 

De meeste effecten zijn mogelijk met verschillende lichtbronnen

De meeste effecten zijn mogelijk met verschillende lichtbronnen

 

Verlichtingsmogelijkheden voor de gang

Verlichtingsmogelijkheden voor de gang

 

Mooi, maar moeilijk uit te voeren

Mooi, maar moeilijk uit te voeren

 

Gipsplaatplafond op twee niveaus met verlichting

Gipsplaatplafond op twee niveaus met verlichting

 

Verlichting in de slaapkamer

Plafondverlichting in de slaapkamer

 

Combinatie van lijnen en cirkels

Combinatie van lijnen en cirkels

 

De meest spectaculaire opties zijn combinaties van verschillende lampen

De meest spectaculaire opties zijn combinaties van verschillende lampen

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren