Hoe het strijkijzer schoon te maken van verbranding op de zool, schaal aan de binnenkant

Zelfs een goed strijkijzer heeft vroeg of laat bruine of zwarte vlekken op de zool. In het begin hebben ze geen invloed op het strijken. We merken in ieder geval niet dat ze tussenbeide komen. Maar na verloop van tijd wordt strijken steeds moeilijker - de zool glijdt niet weg door koolstofafzettingen. Het lijkt erop, wat is daar mis mee? We nemen en reinigen het verbrande. Maar zo eenvoudig is het niet. Als het oppervlak van keramiek of teflon is bekrast, kan het strijkijzer worden weggegooid. Kies dus, voordat u uw strijkijzer schoonmaakt, de juiste methode of het juiste product.

We reinigen het strijkijzer van verbranding op de zool

Bij een onjuist geselecteerde verwarmingsmodus voor het strijkijzer vormt zich een gelige bloei op de zoolplaat. Het maakt de zool ruwer, waardoor deze minder snel over de stof glijdt en moeilijker te strijken wordt. Als deze koolstofafzetting niet op tijd wordt verwijderd, wordt deze bruin en vervolgens zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe moeilijker het is om tandplak te verwijderen. Als je strijkijzer duur is, is het beter om tandplak na het strijken te verwijderen. Idealiter direct nadat het is verschenen. Zelfs als u één keer per week voorzichtig schoonmaakt, is dat voldoende.

Koolstofafzettingen / inbranden op de zoolplaat geven vlekken en maken strijken moeilijker

Koolstofafzettingen / inbranden op de zoolplaat geven vlekken en maken strijken moeilijker

Huisreinigingstechniek

Ten eerste, hoe u de zoolplaat van uw strijkijzer reinigt. We nemen een schone, droge doek gemaakt van natuurlijke stoffen. Het is erg fijn als het een grove weving heeft, maar niet nodig. De doek moet meerdere keren worden opgevouwen, op de strijkplank worden gelegd. We brengen er een vloeibare of pasteuze samenstelling op aan en verdelen deze over het grootste deel van het oppervlak. Met een voorverwarmde tot gemiddelde temperatuur of met een koud strijkijzer beginnen we een doek met een reinigingsmiddel te “strijken”. Dit moet enkele minuten worden gedaan. Het is raadzaam om tijdens het schoonmaken de stekker uit het stopcontact te halen. Meestal worden alkalische of zure componenten gebruikt, dus het is beter om het niet te riskeren, anders moet je ook reparatie ijzer.

Eenvoudige huismiddeltjes werken in de meeste gevallen

Eenvoudige huismiddeltjes werken in de meeste gevallen

In sommige gevallen, als de doek verzadigd is met bijtende ingrediënten, kunt u het strijkijzer een tijdje op de doek laten zitten. Als de koolstof verzacht is, kun je een droge of vochtige doek strijken, maar alvast schoon. Als niet alle koolstofafzettingen zijn verwijderd, herhalen we de behandeling. Als het helemaal niet helpt, proberen we een andere methode of compositie.

Sommige schoonmaakproducten (zuiveringszout, zout, tandpasta) kunnen de stoomporiën op de zoolplaat van het strijkijzer verstoppen. Een in azijn gedrenkte doek kan helpen. We strijken het ook met een verwarmd strijkijzer. Een andere manier is om water met azijn te gieten en alle vloeistof in de vorm van stoom "vrij te laten". Houd de zool naar beneden gericht. Dit zal overigens ook de schaal reinigen die zich vormt in stoomstrijkijzers.

Reinigingsmiddelen

Om ondubbelzinnig te zeggen - het werkt, maar het werkt niet - zal niet werken. Ten eerste is het type verbranding anders. Ten tweede zijn de strijkzolen ook anders. Niet alleen de vorm verschilt, maar ook de materialen. Wat op keramiek werkt, werkt mogelijk niet op metaal. En vice versa. Je moet vaak verschillende opties proberen. Interessant is dat degene die deze keer werkte, niet noodzakelijk de volgende helpt. Je moet dus constant experimenteren.

U kunt het anders doen: de pasta op de stof aanbrengen en nauwkeurig over de plekjes wrijven

U kunt het anders doen: de pasta op de stof aanbrengen en de vlekken "gericht" wrijven

Samenstelling voor aanbrengen op een schone doek:

  • Meng zuiveringszout en afwasmiddel, voeg water toe tot een dikke brij.
  • Tandpasta bleken.
  • Voeg in 9% of 6% azijn een paar eetlepels ammoniak toe, maak een doek vochtig.
  • Je kunt alleen azijn proberen. Ze kunnen een doek bevochtigen en ermee over de zool wrijven.Maar een in azijn gedrenkte doek "strijken" is veiliger en u kunt bijzonder hardnekkige vlekken wegvegen.
Azijn werkt goed bij sommige soorten vlekken

Azijn werkt goed bij sommige soorten vlekken

Er zijn ook agressievere methoden. Neem bijvoorbeeld 20-25 gram citroenzuur voor 200 ml water. Giet de oplossing in een koekenpan of bakplaat met hoge zijkanten. Zet er een strijkijzer in. De vloeistof moet de zool bedekken, maar mag het niveau van de verbinding met het lichaam niet overschrijden. Laat 20-25 minuten intrekken. Zelfs de hardnekkigste koolstofafzettingen worden weggewreven. Als je het strijkijzer in een koekenpan of bakplaat op laag vuur zet en kookt, maak dan ook goed de kalkaanslag die de stoompijpjes verstopt schoon. De vloeistof mag niet koken, maar mag alleen heet zijn.

Een moeilijkere optie is een zure of alkalische badreiniger. Nogmaals, verschillende formuleringen werken voor verschillende gevallen. Een stuk dicht polyethyleen wordt op een zachte doek gelegd, een beetje in het midden gedrukt zodat de randen hoger zijn dan het midden. Giet het product en doe een strijkijzer in de resulterende plas. De verbrande plek op de zool moet in zuur worden ondergedompeld. We wachten 10-15 minuten, wassen met een natte doek. Zelfs hardnekkig vuil wordt zo goed verwijderd. Als de zool van het strijkijzer van roestvrij staal is, kun je deze methode veilig gebruiken. Alle andere - op eigen risico en eigen risico.

Stomerij

Er is ook een methode om het ijzer mechanisch te reinigen van koolstofafzettingen, maar deze kan worden gebruikt met goedkope of oude kopieën. Met die waarbij het keramische oppervlak een Teflon-coating heeft, zullen deze methoden niet werken. Ze zullen eerder de dampen verwijderen, maar de zool zal veel krassen oplopen, dus het zal bijna onmogelijk zijn om het te gebruiken. Dus voordat we het strijkijzer mechanisch reinigen van koolstofafzettingen, kijken we naar de zool. Als er al krassen zijn en u er geen last van heeft, ga dan gerust verder. Als het oppervlak glad is, kun je het beste geen risico's nemen en vloeibare producten proberen.

Reinigingsmethode - strijk op een bosje frisdrank of zout

Reinigingsmethode - strijk op een bosje frisdrank of zout

De essentie van de methode is om een ​​droog, fijn schuurmiddel in te gieten en het met een strijkijzer te besturen totdat de verbrande fragmenten op het schuurmiddel achterblijven. We gedragen ons zo. Spreid een vel papier uit op een hard oppervlak (u kunt een krant of een tijdschriftspreid gebruiken), voeg frisdrank of fijn keukenzout toe. We warmen het strijkijzer een beetje op (verwarm het niet), drukken het tegen de droge substantie en proberen de verbrande resten af ​​te pellen. De schoonmaaktijd is afhankelijk van hoeveel de koolstof "vastzit". Soms is het proces snel, soms langzaam, maar het wordt altijd opgeruimd. Niet om te spiegelen, maar verwijdert zwartheid.

Het nadeel van deze methode is dat als er koolstofafzettingen in de groeven van de zoolplaat zitten, het erg moeilijk is om deze te verwijderen. Je zult een wattenstaafje moeten nemen, het in water, bakpoeder / zout moeten dompelen en op deze manier elk gaatje moeten schoonmaken. De kookmethode werkt sneller.

U kunt brandwonden aan de zool en grijs uit een luciferdoosje verwijderen

De brandwond van de grijze zool kun je uit een luciferdoosje halen

Er is een andere manier om mechanisch te reinigen - door zwavel te gebruiken op een gewone luciferdoos. Zwavelstrip is een fijn en zacht schuurmiddel. Het mag niet eens krassen op het keramische oppervlak maken. Het is gemakkelijk om de koolstofaanslag van het strijkijzer te verwijderen: we schrapen de koolstof van de hoek van de doos.

Gebruik een potlood om je strijkijzer schoon te maken

Er zijn speciale potloden te koop om de strijkzool mee schoon te maken. Ze kunnen verschillende samenstellingen hebben, maar het reinigingsproces zelf is hetzelfde. Eerst moet u het plastic gedeelte van de behuizing beschermen, dat zich onder de zool bevindt. Afplaktape is ideaal. Het hecht gemakkelijk, hecht goed en laat geen sporen na na het afpellen. We lijmen het plastic voorzichtig.

Het oppervlak van het strijkijzer is gemakkelijk met een potlood schoon te maken. En het duurt maar een paar minuten. De voorbereiding duurt langer.

Het oppervlak van het strijkijzer is gemakkelijk met een potlood schoon te maken. En het duurt maar een paar minuten. De voorbereiding duurt langer.

U hebt ook een schone doek of keukenpapier nodig om het oppervlak te reinigen van resten en strepen. We trekken strakke katoenen werkhandschoenen aan - er wordt actief stoom gegenereerd en de handschoenen beschermen tegen brandwonden. Het is beter om de tafel te bedekken met papier of oude lompen - er zal vuile vloeistof stromen. Vervolgens moet u de zool van het strijkijzer als volgt reinigen:

  • Verwarm het strijkijzer voor op middelhoge temperatuur of hoger. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller zal er gereinigd worden.Maar de dampen zijn tegelijkertijd erg actief, dus ventilatie zou goed moeten werken of kan worden gereinigd door een open raam.
  • Kantel het strijkijzer zodat de zool iets naar beneden wijst. De hoek wordt willekeurig gekozen, maar de samenstelling van het smeltpotlood mag niet door de stoomgaten naar binnen stromen.
  • Met een potlood rijden we actief langs de zool van het strijkijzer. Het smelt, verdampt onmiddellijk, een deel druipt naar beneden.
  • Maak het oppervlak regelmatig schoon met een doek of keukenpapier. Als alle vlekken verdwenen zijn, veegt u de zool schoon en verwijdert u de tape.
Het resultaat is verrassend indrukwekkend

Het resultaat is verrassend indrukwekkend

Deze methode is een van de meest effectieve. De prijs van de uitgifte is een paar tientallen roebels, en je kunt het gebruiken voor teflon-strijkijzers, voor stoomstrijkijzers en voor keramiek. Snel, gemakkelijk, goedkoop.

Schaal binnen verwijderen

Bijna alle strijkijzers worden nu geleverd met stoom - ze zijn handiger en efficiënter. Tijdens het gebruik vormt zich binnenin kalkaanslag - dit zijn onoplosbare stoffen die water bevat. Ze zijn aanwezig als niet-gedestilleerd water in het strijkijzer wordt gegoten. Als het strijkijzer een zelfreinigende functie heeft, schakel het dan regelmatig in. Zo niet, dan moet u zich anders gedragen.

Dit is wat er in het stoomstrijkijzer zat. Hoe uw strijkijzer ontkalken? Water met citroenzuur. Er zijn maar twee manieren. Kiezen

Dit is wat er in het stoomstrijkijzer zat

Reiniging van binnenuit

Giet aangezuurd water naar binnen om kalkaanslag in het strijkijzer te verwijderen. Schaal is zouten, de zure omgeving vreet ze weg, ze worden los en komen met stoom naar buiten. Het is beter om water zo gezuiverd mogelijk te nemen. Beter - gedestilleerd. Als het niet beschikbaar is - gekookt of na een goede reiniging. Voeg citroenzuur toe aan het water. Voor 200 ml - ongeveer 25 gram, voor een liter - 5-6 eetlepels. Je kunt ook alcoholazijn schenken (een glas van 9% per liter), maar deze heeft een meer onaangename geur.

Hoe het strijkijzer van binnen schoon te maken - giet water met citroenzuur en zet het aan voordat het wordt verwarmd. En dit is wat er uit stroomt

Om de binnenkant van het strijkijzer schoon te maken, moet je water met citroenzuur gieten en het aanzetten voordat je het verwarmt. En dit is wat er uit stroomt

Giet aangezuurd water in het ijzeren reservoir. Op hoeveelheid - tot het maximum. We zetten het strijkijzer op de maximale temperatuur. We verwarmen totdat het licht twee of drie keer uitgaat. Zet het strijkijzer uit, ga naar de gootsteen. Nou, we zijn laf, stoom afblazen. Als het is afgekoeld en er zit nog water in, verwarmen we het weer, zetten het uit en gaan verder met schoonmaken.

De laatste fase is om schoon water in te gieten en alles te "verdampen". U kunt dit over een oude lap doen voor indrukken. Meestal vergeten ze, nadat ze hebben gezien wat zich binnenin heeft opgehoopt, zelden het strijkijzer schoon te maken.

Koken

Dezelfde samenstelling (water met azijn of citroenzuur) wordt in een bakplaat met hoge zijkanten gegoten. We leggen twee stokjes op de bodem (je kunt sushi maken, je kunt gewoon frites maken). Het doel van de stokjes is om een ​​opening te creëren tussen de bakplaat en de zoolplaat van het strijkijzer.

We zetten het koude ijzer in een bak op stukken hout. Het vloeistofpeil moet zodanig zijn dat het de zool bedekt maar niet de plastic onderdelen bereikt. We zetten dit allemaal op de brander, brengen aan de kook, laten afkoelen. Opnieuw opwarmen, afkoelen. Dus 2-4 keer. Vervolgens moet u het water dat in het strijkijzer is gekomen via de stoomgaten afvoeren. U kunt het laten leeglopen via het vulgat. Het water zal niet helder zijn, meestal geel met kalkresten.

Weet u niet hoe u het strijkijzer binnenin moet ontkalken? Met citroenzuur water

Weet u niet hoe u het strijkijzer binnenin moet ontkalken? Met citroenzuur water

Giet schoon water in het strijkijzer, spoel het af en giet het uit. Vervolgens moet je het met rust laten totdat het droogt. Na een paar uur kunt u het apparaat aanzetten en proberen te strijken.

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren