DIY imitatie metselwerk

Een van de modetrends in interieurdecoratie is een bakstenen muur. Goed voor degenen die een stenen huis hebben. Het enige wat ze nodig hebben is om het gips eraf te slaan en een beetje "sjamaan" wat er beschikbaar is. Wat moet de rest van ons doen? Er zijn behangpapier en tegels "als een baksteen", maar ze zijn lang niet allemaal geloofwaardig, en goede zijn bijna als een natuurlijke bakstenen muur. De beste optie in dit geval is een zelfgemaakte imitatiesteen voor interieurdecoratie. Bovendien kunnen "bakstenen-tegels" afzonderlijk worden gedaan, of u kunt de hele muur in één keer regelen.

Hoe maak je een imitatie van een bakstenen muur: een korte lijst met manieren

De gemakkelijkste manier is om metselwerk onder de pleister te verbergen. Dek de pleister af, maak de naden schoon, primer en schilder. Het resultaat is een natuurlijke bakstenen muur. Bovendien ziet het er vrij "oud" en vintage uit. Degenen die het minder hebben, zullen dit metselwerk moeten imiteren. Het goede nieuws is dat er veel manieren zijn, er zijn goedkope materialen beschikbaar, je kunt een "bakstenen muur" maken op beton, gipsplaat, multiplex ... elk min of meer duurzaam oppervlak. Overigens kosten de meeste technieken weinig tijd. Dus, hier is hoe je een imitatie steen kunt maken voor interieurdecoratie:

 • Maak een "steentegel" door een gewone steen in platen te zagen.
 • Teken met acrylverf.
 • Print de afbeelding en gebruik deze als achtergrond.

  Het is duidelijk waarom bakstenen muren de laatste tijd zo populair zijn

  Het is duidelijk waarom "bakstenen" muren de laatste tijd zo populair zijn

 • Maak een siliconen mal met een afdruk van mooie stenen en giet er gips tegels in, imiteer een baksteen.
 • Imiteer metselwerk met gipsmortel, tegellijm, sierpleister. Naden maken:
  • met plakband;
  • overtollig doorsnijden en verwijderen;
  • de naden uitknijpen met een sjabloon.
 • Snijd uit dun schuim.
 • Gesneden uit gipsplaat.
 • Maak een frame van dunne reepjes. Planken zijn naden, daartussen vullen ze de ruimte met mortel. Dit zullen stenen zijn.

  Frame voor imitatie van een bakstenen muur

  Frame voor imitatie van een bakstenen muur

Dit is slechts een korte lijst. Er zijn op elk punt verschillende technologische verschillen. Dus imitatiebaksteen voor interieurdecoratie kan op minstens een dozijn manieren worden gedaan. Laten we er meer in detail over hebben.

Gezaagde baksteen

Het lijkt redelijk om het idee te hebben om de dure baksteenachtige afwerkpanelen te vervangen door losse bakstenen op platen. Maar baksteen is nodig van goede kwaliteit, zonder holtes, onregelmatigheden, ondervuur ​​of verbrande plekken. Over het algemeen is een steen duur nodig. Of oud.

Een voorbeeld van gezaagde stenen ... maar dit zijn twee mooie stukken

Een voorbeeld van gezaagde stenen ... maar dit zijn twee "mooie" onderdelen

Het is beter om het te zagen met een cirkelzaag met waterkoeling. Het resultaat is een decoratieve baksteenachtige tegel in een natuurlijke kleur. Tegeldikte - minimaal 8-10 mm. De voordelen zijn duidelijk: lage prijs, niet nodig om te schilderen - er is een natuurlijke kleur. Deze zelfgemaakte steentegel wordt vervolgens met gewone tegellijm op de muren verlijmd.

Maar er zijn ook nadelen: je hebt een steen van goede kwaliteit nodig, maar je moet hem nog vinden. Platen kunnen breken tijdens het zagen. Er worden er maar twee verkregen met een mooi oppervlak - de extreme.De rest zal handmatig moeten worden afgerond, waardoor er een opluchting ontstaat. Het is somber, stoffig, lang, moeilijk, en het is geen feit dat imitatie van een steen echt "op het niveau" leert.

Ondanks al zijn nadelen wordt deze methode gebruikt. En dit is misschien de enige optie voor een zelfgemaakte imitatie van metselwerk, die kan worden gebruikt voor buitendecoratie... Voor deze doeleinden (het afwerken van de gevel van het gebouw) kun je de steen trouwens in twee helften zagen. Alles is goedkoper dan tegels kopen.

Hoe metselwerk op een muur te schilderen

Als "nat" of "stoffig" werk niet je sterke punt is, maar je kunt in ieder geval een beetje tekenen, dan kun je een bakstenen muur tekenen. Je hebt acrylverf, borstels, een paar natuurlijke sponzen, afplaktape, dikke papieren borden nodig om verf te mengen. Denk er bij het verdunnen van verf aan dat acrylverf donkerder wordt als ze drogen. En nog een ding: ze drogen snel, maar vers aangebrachte exemplaren kunnen worden verwijderd met een schone, in water gedrenkte doek.

Het hele proces in stapsgewijze foto's

Het hele proces in stapsgewijze foto's

Eerst bereiden we de werkplek voor: bedek de plint en de aangrenzende vloer met polyethyleen of oud behang (het is beter om het op tape te bevestigen). Met plakband omlijnen we de randen - aan de bovenkant, aan de zijkanten. Aan de onderkant is de limiter een sokkel, maar om niet vies te worden, kan deze worden verwijderd.

Bakstenen op de muur tekenen

Verdere stapsgewijze acties:

 1. We schilderen de muur met witte semi-matte acrylverf. We vertrekken om te drogen.
 2. De achtergrondverf voorbereiden. Meng in een van de papieren borden 1/6 van de omber, 1/6 van de zwarte verf en 4/6 van het titaniumwit. We bereiden onmiddellijk wat verf voor, brengen deze met een spons op de muur aan, simpelweg door het in verf gedrenkte oppervlak op de muur aan te brengen. Je moet niet proberen om een ​​stevige achtergrond te maken - deze moet gescheurd en gestructureerd zijn. Op sommige plaatsen plaatsen we de verf dichter, twee keer passerend, ergens met een transparantere laag.

  De achtergrond voorbereiden: deze mag niet uniform zijn

  De achtergrond voorbereiden: deze mag niet uniform zijn

 3. Teken op een droge achtergrond met de hand, zonder een liniaal, meerdere rijen stenen. We richten ons op de norm voor metselwerk: 25 * 6,5 cm, de dikte van de naad is 0,8 - 1,2 cm Houd er bij het markeren rekening mee dat het met deze technologie gemakkelijker is om de naad wat smaller te maken door hem te schilderen, dan om deze later te proberen uit te breiden.
 4. Om over "bakstenen" te schilderen, is het nodig om oker en sienna in verschillende verhoudingen te mengen, waarbij u verschillende tinten baksteenkleuren krijgt - van geelachtig oranje tot bruinachtig. We kregen wat schaduw, schilderden verschillende "bakstenen" op willekeurige plaatsen. We hebben een nieuwe batch gemengd, over andere stenen geverfd. Breng de verf aan met een penseel, zonder te proberen een uniform oppervlak of een dichte verflaag te krijgen - de achtergrondlaag is doorschijnend. De randen van de "stenen" mogen ook niet recht zijn.
 5. Voeg voor de traditionele roodbruine kleur aan sienna en rode oker een beetje lichte oker, een beetje wit toe. Met deze kleur kun je meerdere stenen achter elkaar schilderen.

  Verf geleidelijk over stenen in verschillende tinten

  Verf geleidelijk over stenen in verschillende tinten

 6. Nog een schaduw - voeg bruine mars en wat water toe aan de bovenstaande compositie. Naar wens aanbrengen met een kwast of spons.
 7. Als we witte en gebrande sienna toevoegen aan oker en sienna, krijgen we een andere kleur.
 8. We schilderen alle stenen met deze tinten in willekeurige volgorde.
 9. We verdunnen wit en een beetje oker, voegen water toe. De compositie wordt aangebracht met een spons en werkt als een tampon.
 10. Neem een ​​oude tandenborstel en verbrande bottenverf. We dopen de borstelharen in de verf en spuiten op de muur, waarbij we de heterogeniteit en textuur van de baksteen nabootsen.

  Laatste fasen

  Laatste fasen

 11. We geven de stenen volume: dompel een dunne borstel in een mengsel van omber en wit. We brengen alle stenen van onderen naar rechts of links. Alles aan één kant, afhankelijk van waar het raam zich bevindt (aan de andere kant van het raam). De dikte van de voering is anders, aangezien het metselwerk en de stenen zelf niet perfect kunnen zijn.

Het duurt veel langer om te beschrijven dan om alles te doen. Een beginner kan op een dag ongeveer 30 vierkanten imitatiemetselwerk tekenen. Voor maximale plausibiliteit zijn er verschillende geheimen, die we hieronder zullen bespreken.

Laatste hand

Om het metselwerk dat op de muur is geschilderd zo veel mogelijk op natuurlijk te laten lijken, zijn er verschillende kleine geheimen:

 • Als de schaduwen bij de stenen te hard zijn, kunnen ze worden gearceerd met een tandenborstel (een andere) gedoopt in een mengsel van witte en natuurlijke sienna, sterk verdund met water.

  Trucs zonder welke er geen geloofwaardigheid is

  Trucs zonder welke er geen geloofwaardigheid is

 • Wacht na het aanbrengen van verf op een steen niet tot deze droog is. Neem whitewash, voeg een klein beetje omber toe, doop een spons en "verbreek" hiermee de uniformiteit van de verf, waarbij je een ruw oppervlak imiteert. Om dit te doen, raakt u de "steen" lichtjes aan met een spons.
 • Knijp op een bord naast de hoofdbatch een paar andere kleuren uit. Ze veranderen van kleur tijdens het schilderen. De steen zal niet monochroom zijn. Het heeft een vloeiend en niet erg kleurverloop.

  Imitatiebaksteen voor interieurdecoratie: het resultaat van artistieke inspanningen

  Imitatiebaksteen voor interieurdecoratie: het resultaat van artistieke inspanningen

 • De afmetingen van stenen, hun randen, naden - dit hoeft allemaal niet perfect te zijn.

Met enige vaardigheid en toewijding is het mogelijk om ervoor te zorgen dat het geschilderde metselwerk er natuurlijk uitziet. De hoofdregel is imperfectie en heterogeniteit.

Imitatiesteen voor interieurdecoratie van gipsmortel

Het algemene idee is simpel: er wordt een laag pleisterwerk of tegellijm op de muur aangebracht, er wordt een naad doorgesneden / geperst. Na verwerking van de randen van de "bakstenen" en naden, schilderen, wordt een schijn van metselwerk van verschillende mate van plausibiliteit verkregen. Alles is eenvoudig, maar er zijn aanzienlijke verschillen en nuances.

Imitatie van bakstenen voor interieurdecoratie van gebouwen uit mortel, gips (gewoon en decoratief)

Imitatie van bakstenen voor interieurdecoratie van gebouwen uit mortel, gips (gewoon en decoratief)

Wat en hoe u een oplossing kunt vinden

De eerste vraag die opkomt is: welke oplossing en wat is nodig? Er zijn veel recepten. Hier zijn enkele opties:

 • Het gebruikelijke cement-zandmengsel: neem voor 1 deel cement (gewoon Portland-cement is voldoende, maar als je roze of wit wilt zoeken), neem 3 delen gezeefd fijn zand, sluit af met water.
 • Gipsmengsel en tegellijm (ong. 1 op 1).
 • Structuurpleister van een geschikte kleur, waaraan een roller (zoals schorskever, met zand) van een vergelijkbare kleur, maar een andere tint, is toegevoegd. Ze worden slechts in geringe mate gemengd, zodat de samenstelling heterogeen blijft.

  Het ziet eruit als een mengsel van eenvoudige structuurpleister en roller. Een vrij plausibele imitatie van baksteen voor interieurdecoratie

  Het ziet eruit als een mengsel van "eenvoudige" structuurpleister en roller. Een vrij plausibele imitatie van baksteen voor interieurdecoratie

 • Klaar gipsmengsel (droog) + stopverf, verdunde PVA (de beste optie voor het afwerken van multiplex, OSB, gipsplaat).

Ongeacht waar u de oplossing van maakt, deze moet halfdroog zijn en mag in geen geval vloeien. Het hoeft niet te worden geëgaliseerd, dus de plasticiteit is niet belangrijk voor u, en additieven - tegellijm en PVA - zorgen voor het hechtvermogen. Voeg water in kleine porties toe om de consistentie aan te passen.

Voorbereiding van het oppervlak

De muur waarop we metselwerk gaan nabootsen, hoeft niet vlak te zijn. Het moet vrij zijn van stof en vuil, afbrokkelende fragmenten en deeltjes. Dit is waar de eisen eindigen.

Het proces van het voorbereiden van de muur is een zorgvuldige aanpak: eerst maken ze de markeringen

Het proces van het voorbereiden van de muur is een zorgvuldige aanpak: eerst maken ze de markeringen

Voordat u met het werk begint, is het beter om de muur te primen. Het type primer is afhankelijk van de ondergrond. Als de muur beton of los is, ga dan door het "betoncontact". Het zal afbrokkelende deeltjes binden, een plakkerig oppervlak creëren waarop elke compositie perfect past. Als we decoreren met multiplex, gipsplaat of ander soortgelijk materiaal, kun je het doen zonder een primer, of je kunt het uitsmeren met verdunde PVA.

Technologie nr. 1. We gebruiken dunne tape om naden te tekenen

Verf eerst de muur in de kleur van de voegen tussen de stenen. Iemand plant een grijsbruin, iemand witgrijs. We bedekken de muur met verf van een geschikte tint. Op de voorbereide ondergrond brengen we met een smal afplakband (1 cm of iets minder / meer) de markeringen aan. De tape markeert de naden tussen de stenen, dus we lijmen het horizontaal, op een afstand van ongeveer 6-6,5 cm van elkaar. Als de horizontale lijnen zijn gelijmd, plak je de korte verticale lijnen.Ze bevinden zich op een afstand van 23-25 ​​cm van elkaar - dit is de lengte van een standaard bouwsteen, maar decoratieve kunnen korter zijn.

Nu nemen we de oplossing en brengen deze op de muur aan. De lagen zijn niet hetzelfde, de dikte is 0,3-0,5 cm We brengen het aan volgens het “hoe het zal blijken” type, zonder een egaal oppervlak, vloeiende overgangen ... Hoe het is gebeurd, laat het zo zijn. We staan ​​niet alleen duidelijke kale plekken toe waar de muur doorheen schijnt. We vulden het gebied, namen een platte troffel (rasp) en maakten iets glad wat er gebeurde. We laten het staan ​​totdat het een beetje droogt: zodat wanneer er met een vinger op wordt gedrukt, de compositie licht wordt ingedrukt.

We brengen de oplossing aan zonder ons zorgen te maken over schoonheid en dezelfde dikte

We brengen de oplossing aan zonder ons zorgen te maken over schoonheid en dezelfde dikte

We wrikken de uiteinden van de horizontaal gelijmde stroken plakband overal los (plakken, laat de "staarten" achter), trekken, verwijderen samen met de oplossing die aan de tape is gehecht. We verwijderen het hele gaas. De randen van de "stenen" blijken dus gescheurd en ongelijk te zijn. Dit is normaal. Zelfs goed.

Neem een ​​tandenborstel of penseel met een redelijk stijve borstel. Met een tandenborstel gaan we door de naden en verwijderen we de resten van de oplossing. Tegelijkertijd zijn de randen van de stenen afgerond. Vervolgens nemen we een bredere borstel en gebruiken deze om door het oppervlak te gaan, natuurlijkheid toe te voegen en te scherpe randen te verwijderen. Laat ongeveer 48-72 uur drogen bij kamertemperatuur. Je kunt niet met geweld drogen - het zal barsten. Hoewel, als je scheuren wilt hebben ... Als de compositie niet in de massa is geschilderd, is het aan het schilderen.

Technologie nummer 2: knip de "naden"

Deze manier van nabootsen van baksteen voor binnenhuisinrichting kost minder tijd: geen plakband nodig. Breng een oplossing aan op het muuroppervlak. Alles is precies hetzelfde als hierboven beschreven, alleen de laag kan dikker zijn - tot 0,8-1 cm. Nadat we hebben gewacht tot de oplossing een beetje "grijpt", markeren we de naden. Ook hier zijn er opties:

 • We strekken het touw waarlangs de horizontale "naad" van het decoratieve metselwerk gaat. Knip met een mes twee lijnen door. Gebruik de liniaal niet, snij met de hand.
 • We nemen een balk met de vereiste breedte - 0,8 - 1,2 cm, drukken deze op de juiste plaats naar beneden zodat deze een beetje wordt bedrukt. Snijd de aangebrachte oplossing langs de gemarkeerde lijnen met een mes.

  De essentie van het proces in vijf foto's

  De essentie van het proces in vijf foto's

De tweede optie is nauwkeuriger. Maar we moeten ervoor zorgen dat het niet te gelijkmatig is. Hoewel, vanwege het feit dat de hand trilt, de naad enigszins "loopt", wat een geloofwaardiger uiterlijk geeft.

Nadat we horizontale naden hebben gemaakt, gaan we verder met het snijden van verticale - ook met de hand. De breedte van de stenen is ongeveer 6 cm, de lengte is ongeveer 23-25 ​​cm Als we klaar zijn, wachten we 12-14 uur. Totdat de compositie genoeg pakt om het eraf te halen. Wanneer het beton met een sterke druk begint af te brokkelen, nemen we een brede schroevendraaier (de gebruikelijke, die een "spatel" is) en daarmee zoeken we de oplossing tussen de gesneden stroken.

In het proces...

In het proces…

Wanneer de naden zijn schoongemaakt, nemen we een stijve borstel of borstel, verwijderen de restanten van de oplossing, kruimels. De haren op de borstel moeten stijf genoeg zijn. Als de oplossing droog is, kunt u drastischer maatregelen proberen - een metalen borstel.

Technologie nummer 3: zaagnaden

Deze manier om een ​​imitatie van metselwerk voor interieurdecoratie te maken, verschilt alleen doordat we in plaats van een mes een oud ijzerzaagblad nemen.

Nadat u hebt gewacht tot de oplossing is uitgehard en niet kruipt, markeert u de naadgrenzen met een zaag. Hier kiest u een van de hierboven beschreven methoden. Maar je hoeft niet langer te wachten: je schildert de naden een beetje met een ijzerzaag. Om snel lange horizontale naden te maken, maar met verticale is het niet erg handig, omdat het canvas niet erg geschikt is voor korte afstanden.

Van veraf begrijp je niet dat dit slechts een imitatie van een baksteen is

Van veraf begrijp je niet dat dit slechts een imitatie van een baksteen is

Deze methode is goed omdat er geen gevaar bestaat dat de oplossing "overdroogt". U kunt "voegwerk" doen zodra de oplossing een beetje hard wordt. In deze toestand is het gemakkelijker om de randen van de stenen af ​​te ronden, waardoor ze een natuurlijke "ouderdom" krijgen. Minpuntje - je moet je aanpassen, anders kun je de boel verknoeien.

Een mal maken voor het gieten van bakstenen tegels uit gips

Een imitatie van baksteen voor interieurdecoratie in een appartement of huis kan ook worden gegoten: u kunt zelf gipstegels maken in de vorm van bakstenen. Om dit te doen, wordt een afdruk verwijderd van interessante exemplaren van stenen (er wordt een mal gemaakt om een ​​kunstmatige afwerkingssteen te vormen), waarna er gipsmortel in wordt gegoten. De resulterende tegel wordt gebruikt voor wanddecoratie. Deze technologie is goed omdat je hiermee verschillende vormen kunt maken waarin je stenen van verschillende kleuren voor verschillende kamers kunt maken.

We vinden stenen interessant van vorm en een paar bijna gewone, maar met verschillende kleine defecten. We zullen ze gebruiken voor het gieten van de mal. Het is wenselijk dat er minstens een dozijn zijn, en beter - meer. Het "kunstmetselwerk" wordt gevarieerder.

Het resultaat kan erg lijken op echt metselwerk

Het resultaat kan erg lijken op echt metselwerk

Op de te "vermenigvuldigen" zijde brengen we vet of verwarmde was aan gemengd met kerosine. Dit is nodig om te voorkomen dat de siliconen aan het oppervlak blijven plakken. Als alles droog is, breng je een laag siliconenkit aan op de behandelde kant. De laagdikte is 1-1,5 cm We laten het totdat de siliconen volledig gepolymeriseerd zijn (de tijd is afhankelijk van het type, het staat op de verpakking).

Je kunt ook dergelijke vormen maken: imitatie van stenen met mariene motieven

Je kunt ook dergelijke vormen maken: imitatie van stenen met mariene motieven

Als de siliconen uitgehard zijn, nemen we polyurethaanschuim en coaten we de mal zonder deze uit de steen te halen. Nadat het schuim is uitgehard, verwijdert u de steen, maakt u de onderkant van de mal waterpas zodat deze waterpas staat. Kan worden gebruikt door te vullen met gipsmortel. Het hardt snel uit, als je in 2-3 dagen een dozijn vormen hebt, kun je een tegel maken voor een paar vierkanten die een bakstenen muur imiteren. Overigens kan gipsoplossing in bulk worden geverfd. Dan doen nieuwe scheuren en spaanders er niet toe - zoals een baksteen.

Hoe en wat te schilderen

Onlangs is een witte bakstenen muur in de mode geraakt. Als je dit gewoon gaat doen, is er geen probleem: met een borstel de naden, het oppervlak met een roller. Als je een niet al te monochromatisch uiterlijk wilt hebben, voeg dan een kleine tint toe aan de basiskleursamenstelling - grijs, bruin, geel ... maar in ieder geval roze of blauw. Verf met deze verf. Voeg meer wit toe aan de rest en voeg met deze, lichtere compositie highlights toe met een halfdroge roller, spons of kwast. Indien gewenst kunt u de bovenste "schaduwen" aanbrengen met zilver, brons en een beetje goud. Hier, zoals je het leukst vindt.

Imitatie baksteen in de slaapkamer - het ziet er erg stijlvol uit

Imitatie baksteen in de slaapkamer - het ziet er erg stijlvol uit

Mochten de naden in de imitatie steenkoffer donkerder zijn, ga er dan eerst met een borstel doorheen. Schilder vervolgens over het oppervlak van de stenen met een roller met een korte of middelgrote pool. Als je een roller neemt met een nog korter dutje, doop hem dan in verf van een andere tint (lichter of donkerder - zo gaat het), in brons, zilver, verguldsel, enz. en met deze roller, snel, lichtjes aanraken, over de meest uitstekende delen schilderen, krijg je een nog interessanter effect. Over het algemeen kun je experimenteren. Met deze aanpak wordt imitatiebaksteen een designobject en de belangrijkste decoratie van het interieur.

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren