Wanddecoratie met PVC panelen

Bij de verbouwing wil men niet altijd te maken hebben met "nat" werk - bijvoorbeeld tegels leggen. Er is een eenvoudigere technologie - wanddecoratie met plastic panelen. Ook zonder veel bouwervaring kunt u het alleen redden en binnen een dag of twee reparaties uitvoeren in de badkamer, toilet, op het balkon / loggia en in de keuken.

Soorten kunststof panelen voor wanddecoratie

Dit type afwerkingsmateriaal is gemaakt van PVC - polyvinylchloride. In semi-vloeibare toestand wordt dit polymeer in een mal geëxtrudeerd. Op de afgewerkte panelen wordt een tekening aangebracht. Het kan eerst op folie worden gedrukt, daarna worden geplakt en gevernist (gelamineerde panelen). Bovendien hebben deze panelen mogelijk geen vlak, maar een gestructureerd oppervlak. De tekening die door deze technologie wordt toegepast, houdt de verf lange tijd vast, maar dergelijke materialen kosten ongeveer twee keer zo duur.

Diverse stalen van PVC gelamineerde panelen voor wanddecoratie

Diverse stalen van PVC gelamineerde panelen voor wanddecoratie

Een andere technologie is om het patroon rechtstreeks op het plastic aan te brengen en het vervolgens te bedekken met twee lagen vernis. Goedkopere technologie, maar de levensduur en kwaliteit van het patroon is lager.

Plafond en muur

Er zijn twee soorten kunststof panelen - voor plafonds en voor muren. Degenen die bedoeld zijn voor het plafond hebben een dikte van 5 mm en dunnere scheidingswanden, en de wand - van 8 tot 10 mm en een grotere dikte van de wanden en scheidingswanden. U kunt bepalen welk zicht voor u is door naar de snede te kijken. Dit type afwerkingsmateriaal verschilt doordat het een vlak oppervlak heeft en bij strakke verbindingen zijn de naden niet erg opvallend.

Kunststof panelen voor wanddecoratie

Kunststof panelen voor wanddecoratie

Er is nog een standaardmaat, ook wel plastic voering genoemd - met een dikte van 10 mm heeft het paneel een breedte van 10 cm en gevormde randen, die meer kenmerkend zijn voor plastic voering. Als u de muren met dit materiaal afwerkt, is het oppervlak niet vlak, maar in reliëf, vergelijkbaar met een houten voering.

Maten en prijzen

In de breedte zijn kunststof wandpanelen meestal 25 cm en 37 cm, lengte - 2700 cm en 3000 cm. Er zijn andere niet-standaard maten, maar deze komen het meest voor. Voor de prijs kun je een vrij sterke spreiding waarnemen - het hangt af van de dikte van de muren, het type bedrukking, de fabrikant, de complexiteit van het patroon, enz.

Naam / fotoParameters (breedte / lengte / dikte)Verven typeFabrikantPrijs voor 1 paneel
Violet roze250 mm * 2700 mm * 8 mm V-Plast, Rusland120 rbl
Kanamala250 mm * 2700 mm * 9 mmlaminerenVivipan220 rbl
PVC Paneel Mozaiek Turkoois 950 mm * 480 mm * 3 mmRusland128 rbl
Scharlaken250 mm * 2700 mm * 8 mmCronoplast (Rusland)215 rbl

Dunne PVC-wandpanelen

Hierboven hadden we het over producten die bestaan ​​uit twee lagen plastic, verbonden door jumpers. Naast veel voordelen hebben ze een nogal ernstig nadeel: als je genoeg moeite doet, kunnen ze erdoorheen worden gedrukt. Dit is vaak de reden om ze niet te gebruiken. Daarom zijn er nog niet zo lang geleden dunne kunststof wandpanelen op de markt verschenen. Hun dikte is 3 mm en geen cellen. Alleen een laag plastic met een patroon op het oppervlak aangebracht. Dienovereenkomstig valt er niets te duwen. De afmetingen van dit type panelen zijn ongeveer 950 * 480 mm.

Hun installatiemethode is anders - ze zijn aan de muren gelijmd. Vanwege het feit dat dit afwerkingsmateriaal een zeer kleine dikte heeft, wordt het met een schaar gesneden en neemt het bovendien een beetje ruimte uit de kamer - 3 mm.

 

Waar u op moet letten bij het kiezen

Het is duidelijk dat de keuze begint bij de kleur en het patroon. Maar zodat er tijdens het installatieproces geen problemen zijn, is het noodzakelijk om enkele punten bij te houden bij het kopen:

 • Onderzoek de snede van het geselecteerde plastic paneel. Hoe dikker de lateien en de harslagen aan de voor- en achterkant, hoe sterker de afwerking zal zijn. U kunt zich ook concentreren op het gewicht - hoe groter het is, hoe dikker de panelen zullen zijn.
 • De dikte van het plastic is overal hetzelfde, zonder verdikkingen en dunnere plekken. Dit is een teken van normale kwaliteit.
 • Besteed aandacht aan de geometrie. De cellen mogen niet gerimpeld zijn, de randen moeten absoluut vlak zijn. Zelfs als alles is ingepakt, hindert het het uitpakken en inspecteren niet - zodat er later geen problemen zijn.
 • Onderzoek de voorkant. De tekening moet gelijkmatig, duidelijk en zonder uitstrijkjes worden aangebracht.
 • Als u panelen uit verschillende pakketten kiest, maar van dezelfde kleur, kijk dan goed naar de kleuren - ze kunnen verschillen.

  Voor een mooie afwerking met kunststof panelen, check de kwaliteit in de winkel

  Om de wanddecoratie met kunststof panelen mooi te maken, controleert u de kwaliteit in de winkel

Het is ook de moeite waard om de kwaliteit van het gebruikte polymeer te controleren. Het is noodzakelijk om één staaf te nemen zodat deze ongeveer 30% buigt en deze recht maakt. Onderzoek het dan. Als er geen schade is aan het plastic of het patroon, is alles in orde.

Correcte techniek voor het monteren van kunststof panelen op wanden

Het fijne van wanddecoratie met kunststof panelen is dat je het zelf kunt doen, het kost wat tijd. Nou, en nog een pluspunt - je hebt de gebruikelijke tools nodig:

 • een boormachine met boren (pluggen installeren) en een houten kroon (boorgaten voor stopcontacten, enz.);
 • schroevendraaier of schroevendraaier, bouwnietmachine, lijm - afhankelijk van het type bevestigingsmiddel dat u verkiest;
 • zaag met een blad voor metaal gesneden kunststof panelen;
 • gebouwniveau;
 • scherp mes - op breedte gesneden.

  De latten voor wandpanelen moeten in hetzelfde vlak liggen

  De latten voor wandpanelen moeten in hetzelfde vlak liggen

Dit is alles wat u nodig heeft bij het installeren van PVC-panelen op muren. De tijd dringt - een of twee dagen, afhankelijk van ervaring en gebieden die worden gerepareerd.

Wat maak je een krat

Installatie van PVC-panelen op de muren volgens de technologie moet op de kist gebeuren. De kist is gemaakt van:

 • Houten balken. De optimale doorsnede is 40 * 20 mm. Voor montage op muren is het raadzaam om het hout te behandelen met antiseptische middelen. Als wanddecoratie met kunststof panelen in een vochtige ruimte is gepland, is ook een speciale behandeling tegen schimmel vereist. De panelen zijn bevestigd aan houten planken met houtschroeven, spijkers met een brede kop, nietjes gemaakt van bouw nietmachine.

  Houten latten voor latten onder PVC-panelen

  Houten latten voor latten onder PVC-panelen

 • Metalen profielen. Gebruik gipskarton muurprofielen van 40 mm breed. In vochtige ruimtes is het beter om gegalvaniseerd metaal te gebruiken. In dit geval zijn de bevestigingsmiddelen zelftappende schroeven voor metaal. Het nadeel van dit type latten is dat het te veel ruimte in beslag neemt - minimaal 3-5 cm aan elke muur, wat cruciaal is in een kleine ruimte.

  Metalen profielen (verzinkt)

  Metalen profielen (verzinkt)

 • Kunststof montagestrips en schoenplaatjes (montageplaten). Dit type bevestiging is speciaal ontworpen voor PVC-panelen. De bevestiging is snel - het plastic wordt eenvoudig met klemmen in de groef van het profiel geklikt. U hoeft geen extra bevestigingsmiddelen te gebruiken. Indien nodig kan de hele afwerking snel worden gedemonteerd - u hoeft de kleimer alleen maar met een schroevendraaier los te wrikken (met een beetje moeite) en deze komt uit de groef. Wat nog leuker is aan dit type panlat, is dat het slechts 1 cm nodig heeft (dit is de dikte van het profiel).

  Zo zien de montagestrips voor PVC-panelen eruit

  Zo zien de montagestrips voor PVC-panelen eruit

Van de drie genoemde materialen is kunststof de beste keuze voor het plaatsen van kunststof panelen in de badkamer. Het reageert weinig op temperatuurveranderingen, reageert op geen enkele manier op veranderingen in luchtvochtigheid, rot of barst niet. Gegalvaniseerd staal voelt goed aan in een vochtige omgeving, maar moet wel van goede kwaliteit zijn, anders roest het toch. Het meest onbelangrijke materiaal is hout, maar met de juiste verwerking kosten ze ook jaren.En zoals het was, volg precies de aanbevelingen voor toepassing op de antibacteriële samenstelling. In sommige gevallen is het voldoende om een ​​paar keer met een borstel te smeren, in andere gevallen - een tijdje laten weken en dan drogen.

Hoe maak je een krat

Voordat met de plaatsing van de latten voor PVC-panelen wordt begonnen, moeten de wanden worden voorbereid. Verwijder eerst de oude afwerking en alles wat eraf kan vallen. Als er grote inkepingen in het oppervlak zijn, is het beter om deze te repareren en kunnen sterk uitstekende delen worden afgebroken. Nadat de muur min of meer egaal is geworden, wordt deze behandeld met een primer met een antibacteriële component (tegen schimmels en schimmels). Daarna kun je al beginnen met het plaatsen van de latten.

Meestal worden kunststof panelen horizontaal of verticaal gemonteerd

Meestal worden kunststof panelen horizontaal of verticaal gemonteerd

De latten staan ​​loodrecht op de PVC-panelen. Dat wil zeggen, als de panelen verticaal zijn gemonteerd, is de kist horizontaal en vice versa. Plaats de latten op een afstand van 30-50 cm van elkaar. De optimale afstand is 30 cm (het paneel zal minder "lopen"). De planken worden aan het begin en einde van de muur en rond raam- en deuropeningen bevestigd.

De latten worden aan de onder- en bovenkant van de muur bevestigd, rond raam- en deuropeningen. Daartussen is de spoed van de planken 30-50 cm

De latten worden aan de onder- en bovenkant van de muur bevestigd, rond raam- en deuropeningen. Daartussen is de spoed van de planken 30-50 cm

De latten voor kunststof panelen worden meestal op pluggen bevestigd. Ze plaatsen 6 * 40 mm in een betonnen muur (zodat een stuk niet uit de achterkant van de betonnen scheidingswand valt), in een bakstenen muur - 6 * 60 mm. De bevestigingsmiddelen worden geïnstalleerd in stappen van 50-60 cm.

Om de wanddecoratie met kunststof panelen egaal en mooi te laten zijn, moet de kist in één vlak worden geplaatst. Om dit te doen, worden onder de houten planken, waar nodig, houten pakkingen geïnstalleerd (dat kan - stukjes multiplex), alleen moeten ze ook worden behandeld met een samenstelling van schimmels en schimmels.

Houten latten kunnen aan hangers worden bevestigd

Houten latten kunnen aan hangers worden bevestigd

U kunt ook geperforeerde hangers gebruiken voor gipsplaatplafonds. Ze worden gebruikt bij het belichten van metalen profielen in één vlak, maar ze kunnen ook worden gebruikt bij het plaatsen van houten spijlen.

Als u besluit om een ​​krat te maken van kunststof montageprofielen, is het de moeite waard om één punt te overwegen: ze moeten strikt loodrecht op de PVC-panelen staan. Zelfs een kleine afwijking kan ertoe leiden dat de klemmen gewoon niet op hun plaats klikken en niets vasthouden. Controleer dus zeer zorgvuldig de verticale / horizontale stand. Nog een punt: langs de omtrek van muren, deuren en ramen is het beter om houten stroken van dezelfde dikte als de plastic geleiders te installeren: we zullen de startprofielen eraan bevestigen.

Installatie van kunststof panelen

Naast de eigenlijke kunststof wandpanelen in de winkel, moet u nog wat accessoires kopen - dit zijn hoek-, start- en F-vormige profielen. Ze zijn nodig om de afwerking een afgewerkte en nette uitstraling te geven.

Voor de installatie is er behalve wandpanelen nodig

Voor de installatie is er behalve wandpanelen nodig

Op vloer- en plafondniveau kunt u een plint of een plint gebruiken. De starter is slechts een smalle strook plastic en de plafondsokkel is een gevormd product met een karakteristieke snede.

Wanddecoratie met PVC-panelen begint met de installatie van de geselecteerde profielen in een van de hoeken en bovenaan / onderaan. Ze zijn bevestigd aan de geïnstalleerde latten. Bevestigingsmiddelen worden geselecteerd afhankelijk van het materiaal dat voor de draaibank is gekozen. Het resultaat lijkt erg op een frame. We zullen er panelen in plaatsen.

Probleemknooppunt - de verbinding van de hoek- en plafondplint (we doen hetzelfde hieronder)

Probleemknooppunt - de verbinding van de hoek- en plafondplint (hieronder doen we hetzelfde)

Vervolgens wordt het eerste paneel over de lengte of hoogte van de muur gesneden. Ze zagen plastic wandpanelen met een zaag met een mes voor metaal. Als u sterk met uw hand werkt (en nog meer met uw voet), leun dan niet - duw. Om de strip zonder problemen op de toegewezen plaats te laten passen, meet u zorgvuldig de lengte, trekt u 4-5 mm af en knipt u af.

Bij de eerste strook wordt een uitstekende doorn afgesneden, waarna de afgesneden zijde in het hoekprofiel wordt gestoken, waarbij de randen in de boven- en onderkant worden geplooid.Tik zachtjes met je handpalm, drijf de balk helemaal, controleer de verticaliteit met een waterpas en bevestig deze aan de rand van de geïnstalleerde strip. Vervolgens wordt de lat aan elke lat bevestigd.

Het ziet eruit als een kunststof wandpaneel dat in de plafondplint is gestoken

Het ziet eruit als een kunststof wandpaneel dat in de plafondplint is gestoken

Nadat u de eerste strip hebt geïnstalleerd en vastgezet, snijdt u de tweede af, voegt u zich bij de eerste, zet u vast, enz. Geen complicaties. Alleen met het laatste paneel aan de muur kunnen problemen ontstaan. Het moet meestal op de breedte worden gezaagd en vervolgens proberen het onmiddellijk in de groef van de vorige plank en in het hoek- of startprofiel te vullen. Het lukt niet altijd netjes - vaak zit het plastic vast. Deze situatie kan worden vermeden zonder het tweede hoekprofiel te bevestigen. Vervolgens wordt er een hoekprofiel op het paneel op maat gezaagd, dit alles wordt samengevoegd met de vorige balk en pas daarna wordt het hoekprofiel gefixeerd. Dit is niet helemaal correct, aangezien slechts de ene helft van het hoekprofiel wordt bevestigd en de andere blijft los. Maar als u uitgeput bent en probeert het goede te doen, let u er niet op. Daarna herhaalt alles zich - verdere wanddecoratie met kunststof panelen is precies hetzelfde.

 

 

Hoe te doen zonder hoekprofielen

Als de aanwezigheid van plinten aan de boven- en onderkant van de muur ons bekend voorkomt, vindt niet iedereen de hoekprofielen mooi. Bij het decoreren van muren met plastic panelen, kunt u zonder. Je hebt een scherp behangpapier of een briefpapiermes nodig. Als je op de juiste plek een strook plastic van de achterkant afknipt, kan het paneel worden gebogen. Vanaf de voorkant is het op geen enkele manier zichtbaar en wordt gekweld met het laatste paneel vermeden. En uiterlijk, velen houden meer van deze uitweg.

Wanddecoratie met kunststof panelen: hoe te doen zonder hoekprofielen

Wanddecoratie met kunststof panelen: hoe te doen zonder hoekprofielen

Om correct te bepalen waar het nodig is om te snijden, plaatst u het voorlaatste paneel en maakt u het vast. We nemen een stuk paneel van enkele centimeters breed, plaatsen het in het reeds geïnstalleerde paneel en markeren waar de hoek is. We halen het eruit, snijden een strook plastic uit op de gemarkeerde plaats, passen het aan. Als alles in orde is, gebruik dan dit stuk als sjabloon en breng precies de plaats van de snede over. Dit is ook niet volgens de techniek, maar zo'n wanddecoratie met kunststof panelen ziet er volgens mij beter uit. Zeker als de kleur en textuur van het hoekprofiel anders is.

Hoe kun je anders PVC-panelen aan de muren bevestigen?

Hoewel de bovenstaande methode om muren met plastic panelen te versieren niet erg ingewikkeld is, is deze niet voor iedereen geschikt. Zo zijn de wanden perfect vlak na bepleistering op vuurtorens of egaliseren van de muren met gipsplaat... Het is duidelijk dat de draaibank niet nodig is. Het zal alleen het gebied wegnemen. In dit geval schenden ze de technologie - ze plakken plastic panelen op siliconen of op polyurethaanschuim.

In dit geval moeten nog startprofielen worden geplaatst, maar deze moeten worden bevestigd aan de juiste pluggen. Daarna wordt schuim (zigzag) of siliconen (eilanden met een stap van 10-15 cm) op de achterkant van het paneel aangebracht, de staaf wordt in de profielen gestoken, geperst, op een of twee plaatsen gefixeerd met de juiste bevestigingsmiddelen. In dezelfde geest gaan ze verder.

Het voordeel van de methode is erg snel, het nadeel is dat het alleen werkt op vlakke (of bijna) muren. Maar het belangrijkste is dat het eenvoudigweg onmogelijk is om de afwerking te verwijderen zonder de plastic panelen te vernietigen.

 

 

Vergelijkbare berichten
commentaar 2
 1. Valeria
  18/06/2018 om 17:04 - Antwoord

  Geïnteresseerd in de prijs van rackpanelen

  • jonny241
   10.07.2018 om 16:50 - Antwoord

   met een dikte van 5 mm, een breedte van 250 mm en een lengte van 2700 mm, is de prijs vanaf 120r. per stuk (Moskou)

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren