Hoe muren te plamuren - stap voor stap instructies

Gladde muren zijn een kenmerk van een goede reparatie, maar het is duur om een ​​team in te huren. De muren met uw eigen handen bepleisteren is niet zo moeilijk dat het niet kan worden aangepakt. Het is belangrijk om alle stappen consequent te volgen. Het is onwaarschijnlijk dat u meteen de perfecte muur voor het schilderen kunt krijgen, maar u kunt zonder veel moeite onder het behang plamuren. En om u te helpen, een beschrijving van het proces, foto's en video's.

Wat zijn en wanneer te gebruiken

Putty is de voorbereiding van oppervlakken voor de uiteindelijke afwerking. Met zijn hulp zorgen ze ervoor dat de muur perfect vlak is (of lijkt). Het wordt aangebracht op relatief vlakke oppervlakken. Als je nodig hebt lijn de muren uit, breng de hoeken op 90 °, doe het met gips of gipsplaat... De stopverf is hier niet voor bedoeld.

Putty wordt in een breed assortiment verkocht

Putty wordt in een breed assortiment verkocht

Net als pleisters zijn plamuren samengesteld uit bindmiddel, vulmiddel en additieven die ze speciale eigenschappen geven. Ze onderscheiden zich van gips door het gebruik van aggregaten - zand - fijne fracties. Er zijn twee soorten bindmiddel: cement of gips, soms worden er kalk- en polymeeradditieven aan toegevoegd. Dienovereenkomstig zijn er gips- en cementplamuren.

Er zijn ook polymeerplamuren - acryl en latex. Ze zijn gebaseerd op synthetische stoffen, waarvan de eigenschappen veranderen afhankelijk van de toevoegingen. Ze zijn niet natuurlijk, maar ze hebben een langere levensduur en zijn ook bestand tegen meer cycli van invriezen / ontdooien. Voor gevelwerkzaamheden is het beter om ze te kiezen. Binnenshuis zijn ze niet de beste keuze, omdat ze een lage dampdoorlaatbaarheid hebben, wat vochtigheid van de muren en het verschijnen van schimmel en schimmel kan veroorzaken. Ze zijn handig omdat ze op houten en metalen oppervlakken kunnen worden gebruikt.

Korte beschrijving van de eigenschappen van polymeerpleisters

Korte beschrijving van de eigenschappen van polymeerpleisters

Afhankelijk van het type toepassing zijn alle plamuren onderverdeeld in twee soorten: starten en afwerken. In de starters worden zandkorrels van een grotere afmeting gebruikt - 0,3-0,8 mm. Hierdoor is het oppervlak enigszins ruw. Ze worden in de eerste fase gebruikt om holtes en scheuren af ​​te dichten. In afwerkingssamenstellingen is zand praktisch stof met een zeer fijne korrel van 0,1-0,3 mm. Dit resulteert in een glad oppervlak.

Cementpleisters - omvang, voor- en nadelen

Cementpleisters zijn goedkoper dan gipspleisters, ze kunnen in een dikkere laag worden aangebracht - sommige composities zijn maximaal 10 mm. Na mengen (roeren met water) zijn ze ongeveer 3 uur te gebruiken. De plasticiteit van de samenstelling wordt beïnvloed door temperatuur en vochtigheid. Meestal wordt het aangegeven voor + 20 ° C en luchtvochtigheid 60-65%.

Cementpleisters zijn veelzijdig. Ze worden zowel voor binnen- als buitendecoratie gebruikt. Bovendien worden de meeste gevelsamenstellingen gemaakt op basis van cement, omdat ze meer ontdooi / vriescycli doorstaan ​​en een duurzamer oppervlak creëren. Ook in vochtige ruimtes voelen ze zich beter. Als u een badkamer of keuken moet pleisteren, is het beter om een ​​cementgebaseerde verbinding te gebruiken.

Cementpleister kan wit zijn, kan grijs zijn

Cementpleister kan wit zijn, kan grijs zijn

Cementpleisters kunnen grijs, wit en ultrawit van kleur zijn. Het hangt af van het type cement dat wordt gebruikt. Witte composities zijn duurder, omdat duurdere merken worden gebruikt, daarom worden afwerkingscomposities vaak wit gemaakt.

Het nadeel van cementpleisters is een lange uithardingstijd - meerdere dagen voor volledige droging - dit is de norm. Er moeten enkele uren verstrijken voordat de volgende laag wordt aangebracht.Van 2-3 uur bij een laag van 1 mm, tot 24 uur bij een dikte van 6 mm. Omdat het zelden mogelijk is om in één laag een egaal oppervlak te krijgen - er kunnen er drie of meer zijn - duurt het vullen met cementpleisters erg lang. Om deze reden is hun populariteit vrij laag.

Gipsplamuren, hun kenmerken

De laag gipsplamuur is 0,5-10 mm, afhankelijk van het type. Ze drogen veel sneller, wat een positief effect heeft op de snelheid van afwerkingswerkzaamheden. Aan de andere kant moet de gemengde samenstelling binnen 30-60 minuten worden gebruikt, dus dergelijke plamuren worden in kleine porties gekneed. Dit is niet erg handig. Als je de muren voor het eerst met je eigen handen gaat plamuren, begin dan met kleine batches. Bepaal geleidelijk hoeveel u per keer kunt trainen. Merk ook op dat het verbruik van de startpleister groter is dan dat van de afwerkingspleister - de laagdikte is anders en vergis je niet in het volume.

Gipspleisters zonder modificerende toevoegingen zijn bedoeld voor droge ruimtes. Er zijn formuleringen voor natte, maar dit moet op de verpakking worden vermeld, omdat ze hydrofobe additieven bevatten.

Gipspleisters zijn gemakkelijk aan te brengen

Gipspleisters zijn gemakkelijk aan te brengen

Ondanks de hogere prijs en de korte houdbaarheid van de gemengde partij, zijn pleisters op basis van gips nu populairder. Ze zijn meer van plastic, met hun gebruik is het gemakkelijker om de vereiste oppervlaktegladheid te bereiken, het is gemakkelijker om ermee te werken voor beginners en professionals. Als u de stopverf van de muren nog niet kent, gebruik dan gipsverbindingen.

Technologie

De methode voor het aanbrengen van pleisters is voor elke compositie hetzelfde. Het enige dat telt, is de naleving van het recept dat op de verpakking staat aangegeven (de verhouding tussen water en drooggewicht) en de tijd gedurende welke het moet worden gebruikt. Anders is de stukadoorstechniek hetzelfde.

Stichting voorbereiding

Het werk begint op een droge en schone ondergrond. Als er een oude coating is, wordt alles wat kan vallen schoongemaakt, scheuren worden dichtgenaaid, schroeven en spijkers, de resten van behang en andere coatings worden verwijderd.

Helaas moeten zowel verf als kalk worden verwijderd. De verf is te wijten aan het feit dat de stopverf er niet goed aan hecht en als dat het geval is, kan deze er vervolgens af vallen. De whitewash wordt verwijderd omdat deze los zit. Hiermee, na de primer, is de hechting normaal, maar na een tijdje begint de afwerking te barsten en af ​​te schilferen. Als je het plafond of de muur niet binnen anderhalf jaar opnieuw wilt aanbrengen, moet de kalk worden schoongemaakt.

Dit is hoe het voorbereide oppervlak eruit ziet

Dit is hoe het voorbereide oppervlak eruit ziet

Nadat de oude coating is verwijderd, wordt stof verwijderd. Als u een industriële stofzuiger heeft, kunt u deze gebruiken (een huishoudelijke stofzuiger kan niet - hij gaat kapot). Als er geen dergelijke uitrusting is, kunt u eerst met een droge bezem lopen, dan met een borstel en tot slot - de resten verzamelen met een licht vochtige doek.

Primer

De priming van de wanden onder het pleisterwerk wordt gebruikt om de materialen beter te laten hechten. De tweede taak is om de hoeveelheid vocht die door de basis wordt opgenomen te verminderen. Dit is erg belangrijk op poreuze ondergronden zoals baksteen, droog gepleisterde muur, etc. Op losse en vatbare muren worden speciale composities met diepe penetratie gebruikt. Ze binden materiaaldeeltjes aan honing, waardoor de algehele sterkte van de basis toeneemt.

Het is beter om de primer niet over te slaan

Het is beter om de primer niet over te slaan

Om een ​​gegarandeerd goed resultaat te krijgen, kun je deze fase beter niet overslaan. Ook al kosten primers veel.

Primers worden verkocht in de vorm van gebruiksklare mengsels of in de vorm van vloeibare concentraten. Het tweede type vereist extra verdunning met water. Lees in ieder geval voor gebruik de instructies zorgvuldig door en volg ze strikt op.

Meestal is de technologie als volgt: de samenstelling wordt in de container gegoten en met een borstel of roller over het oppervlak verdeeld. Op moeilijke plaatsen - hoeken en bochten, grondig met een borstel passeren. Als er twee of meer lagen nodig zijn, worden deze aangebracht nadat de vorige volledig is opgedroogd.

Hulpmiddelen

Er zijn slechts twee spatels nodig om de muren direct te plamuren.Een groot, met een lang lemmet (300-600 mm) en een klein. De kleine samenstelling wordt uit de container gehaald en verdeeld over het blad van de grote. Ook halen ze de restanten van het lemmet en verdelen ze weer langs de snede. Een grote spatel is direct nodig om de compositie langs de muur te verdelen.

Twee spatels nodig

Twee spatels nodig

Het mes van een grote spatel moet van roestvrij staal zijn. Het moet flexibel zijn, vrij van deuken of krassen. Als je het "van opzij" bekijkt, kun je zien dat de uiteinden enigszins naar één kant zijn gebogen. Dit is met opzet gedaan, zodat bij het vullen van muren of plafonds geen strepen van de randen van het blad op het oppervlak verschijnen. Je kunt met een rechte spatel werken, maar tegelijkertijd kun je de strepen niet verwijderen, als gevolg daarvan - na het drogen zul je ze moeten vergelijken, en dit is een lang en stoffig werk.

Je hebt ook een bak nodig waarin de stopverf en een bouwmixer of een boormachine met een roerhulpstuk worden verdund. Het is beter om een ​​plastic bak te nemen - een emmer of kom met hoge zijkanten. Let op de vorm van de bodem. De overgang van de bodem naar de muren moet soepel zijn. Dan is het mogelijk om de hele samenstelling te mengen zonder residu en klontjes.

Wandpleistertechniek

Over het algemeen is alles al gezegd, maar we zullen ons concentreren op het proces en de volgorde van de werkzaamheden. Eerst wordt de stopverf gekneed. Water wordt in een emmer gegoten, er wordt een droge samenstelling aan toegevoegd, zorg ervoor dat er geen klonters zijn. Je moet een tijdje wachten tot de hele massa nat wordt, dan kun je roeren. Het kneden kan mechanisch of handmatig zijn. Dit wordt met stopverf op de verpakking aangegeven. Als je een homogene samenstelling hebt bereikt zonder klontjes, kun je aan de slag.

Ten eerste verdoezelen ze grote onregelmatigheden.

Ten eerste verdoezelen ze grote onregelmatigheden.

Breng de stopverf aan op de muur met een grote spatel. De compositie wordt er klein op gelegd en vormt een roller van twee tot drie centimeter breed en ongeveer een centimeter hoog op de rand van het blad. Als de compositie dik is, kunt u meer oplossing nemen, als deze vloeibaar is, kan deze stromen, omdat de roller klein is gemaakt.

Stap 1. Starten met stopverf... Als er grote onregelmatigheden zijn - meer dan 3 mm, worden ze eerst bedekt met startplamuur. Als de onregelmatigheden zich alleen op plaatsen bevinden, zijn ze alleen gesloten, waardoor ze op hetzelfde niveau met het oppervlak komen. Als er veel zijn, moet u het hele oppervlak plamuren.Wanneer werkhet is raadzaam om de maximaal toegestane laagdikte niet te overschrijden, anders kunnen er scheuren ontstaan ​​of zal de afwerking eraf vallen. Als er geen significante onregelmatigheden zijn, kunt u deze laag missen. Maar in dit geval zal het verbruik van de finishlijn hoger zijn en meer kosten dan de startlijn.

De dikte van de plamuurlaag die op de muur blijft, wordt geregeld door de hellingshoek van de troffel. Als het sterk naar de muur neigt, blijft de laag dikker, als de hoek dichter bij een rechte lijn ligt (60-70 °) - het kan 1 mm zijn.

Er is nog een techniek voor het aanbrengen van stopverf. Het heet "de sdir". In dit geval wordt de spatel loodrecht op de muur geplaatst. Hierdoor worden alleen poriën, strepen en andere defecten uitgesmeerd, het verbruik is minimaal. Maar deze techniek werkt alleen op gladde muren, zonder afwijkingen in de geometrie. Plamuur op oneffen muren met verschillen van meer dan 1-2 mm met deze techniek is onmogelijk.

Stap 2. Lijn de eerste laag uit... Nadat de startlaag is opgedroogd (de tijd staat aangegeven op de verpakking) wordt schuurpapier meegenomen om te slijpen en worden de meest uitstekende oneffenheden ermee geëgaliseerd. Meestal zijn dit strepen, maar door onervarenheid kunnen er hobbels verschijnen. Nadat het schuren is voltooid, wordt stof van de muren weggeveegd met een bezem en vervolgens met een droge borstel gepasseerd.

Het is noodzakelijk om de onregelmatigheden schoon te maken met schuurpapier

Het is noodzakelijk om de onregelmatigheden schoon te maken met schuurpapier

Stap 3. Afwerking van gips van de muren. Op de gereinigde wanden wordt een laag afwerkplamuur aangebracht, niet meer dan enkele millimeters dik. In dit stadium is het al nodig om te proberen een vlak oppervlak te krijgen, door de compositie zorgvuldig te egaliseren. Laat drogen.

Stap 4. Lijn de afwerklagen uit... Neem voor deze fase een mesh met een kleinere cel. Ze proberen een toch al vlak oppervlak te krijgen. Goede verlichting is noodzakelijk voor een goed resultaat.Ook wordt de afwezigheid van defecten gecontroleerd met de palm van uw hand.

Dat is alles. Vervolgens worden stappen 3 en 4 herhaald totdat het resultaat bevredigend is. Een beetje over in hoeverre het nodig is om de muren waterpas te zetten. Het hangt allemaal af van het type afwerking dat u kiest. Als de muren stopverf zijn onder het behang, is het niet nodig om een ​​perfecte gladheid te bereiken. Zelfs de dunste achtergronden verbergen kleine verschillen. Meerlagig papierbehang - duplex of triplex - is minder veeleisend voor het oppervlak. Een gladdere basis is nodig voor een niet-geweven basis, evenals voor alle vinyl, behalve geschuimde en gestructureerde.

De eisen voor overschilderbare stopverf zijn hoger. De verf verbergt zelfs de meest onbeduidende gebreken niet, daarom is het noodzakelijk om het tot een ideale staat te egaliseren. Er kunnen maximaal zes zeer dunne lagen nodig zijn.

Hoe je zelfs hoeken maakt met stopverf

Je zag een aantal manieren in de video - het is gewoon goed om vanuit de hoek massa te schieten. Alles lijkt simpel, maar in de praktijk blijkt het moeilijk en niet erg vlot te verlopen. Voor beginnende stukadoors zijn er speciale hoekspatels voor de buiten- en binnenhoek.

Na het aanbrengen van een bepaalde hoeveelheid stopverf in de hoek, worden ze uitgevoerd, het overtollige materiaal verwijderd en een ideale lijn gevormd. Het is gemakkelijker om met ze samen te werken.

Spatels voor het verwijderen van gelijkmatige hoeken met stopverf

Spatels voor het verwijderen van gelijkmatige hoeken met stopverf

 

 

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren