Gipsplaatwanden en scheidingswanden: doe het zelf

De belangrijkste taak van reparaties in de meeste huizen en appartementen is om de muren weer in de normale staat te brengen. Een paar decennia geleden dacht immers bijna niemand aan perfect vlakke muren. Ze werden uitgelijnd volgens het principe "ergens". U kunt de situatie corrigeren volgens alle regels: het oude gips omver werpen en de vuurtorens volledig gips. Dit is correct en betrouwbaar. Maar lang, vies, duur. Het is gemakkelijker om de zogenaamde droge methoden te gebruiken: het oppervlak van de muur egaliseren met gipsplaat (GKL). De tweede opgave die vaak tijdens het renovatieproces moet worden opgelost: herontwikkeling. We verwijderen oude partities en installeren nieuwe. Nieuw interieur en decoratieve scheidingswanden zijn ook gemaakt met gipsplaat. Hoe u gipsplaatwanden met uw eigen handen uitlijnt en installeert, en we zullen het u in het artikel vertellen.

Hoe muren te omhullen met gipsplaat

Overweeg eerst het geval wanneer u het oppervlak van bestaande muren moet egaliseren. Er zijn drie opties om gipsplaat aan muren te bevestigen:

  1. Op een frame van gegalvaniseerde profielen. Hiermee krijgt u een perfect oppervlak voor elke kromming. De profielen zijn bevestigd aan speciale clips. Hieruit wordt een frame samengesteld - rekken en lateien - waarvan het voorste deel in hetzelfde vlak ligt. Omdat gipsplaat zich op een behoorlijke afstand van de hoofdmuur bevindt, kunnen communicatie en elektrische bedrading tussen de muur en de muur worden gelegd. Een ander pluspunt van deze optie is de mogelijkheid om isolatie of geluidsisolatie te leggen. Het minpuntje van het frame van het profiel is dat het zonder isolatie heel goed geleidend klinkt: als je de muurmantel raakt, is het geluid als een trommel.

   Frame gemaakt van profielen voor gipsplaat

   Frame gemaakt van profielen voor gipsplaat

  2. Op een frame gemaakt van houten blokken. Het is volgens een soortgelijk principe samengesteld - van rekken en lateien, maar rechtstreeks aan de muur bevestigd. Te grote verschillen zijn moeilijker te compenseren: je zult eerst op zoek moeten gaan naar de meest uitstekende delen van de muur. Dan zijn er twee opties: de eerste is om erdoor te worden geleid, overal extra staven te plaatsen, de tweede is om het verschil te verkleinen door de meest uitstekende delen af ​​te snijden. Het belangrijkste nadeel van het bevestigen aan houten blokken is dat als je onvoldoende droge blokken gebruikt (met een vochtgehalte van meer dan 15-20%), ze kunnen "leiden" als ze drogen, waardoor de hele structuur vervormd raakt. Ook is er kans op houtschade door ongedierte of schimmels. Desondanks is deze methode in sommige regio's populairder, omdat hun prijzen voor gezaagd hout lager zijn dan voor profielen.

   Frame voor gipsplaat gemaakt van hout

   Frame voor gipsplaat gemaakt van hout

  3. Installatie van platen direct op de muur. Dit is de installatie van gipsplaat met lijm. Gebruik speciale mengsels of zoiets als "vloeibare nagels". Deze methode is beschikbaar als de muren relatief vlak zijn - met een verschil van niet meer dan 2-3 cm. Lijm wordt aangebracht op het oppervlak van de plaat of muur (in stroken als de muur bijna vlak is en in stapels, als er druppels zijn), dan wordt de plaat op zijn plaats gezet, op een niveau geplaatst, gefixeerd met wiggen en steunen.
We naaien de muren met gipsplaat: we lijmen op een speciale compositie

We naaien de muren met gipsplaat: we lijmen op een speciale compositie

De nieuwste technologie - het installeren van gipsplaat op lijm - is het snelst, maar heeft ook nadelen. De eerste - niet overal onder de afwerking zit lijm, daarom is het problematisch om kasten aan zo'n muur te hangen. Als je van tevoren iets aan de muur wilt bevestigen, leg dan op deze hoogte een doorlopende lijmlaag of installeer een funderingsbalk, die ook een extra baken zal zijn bij het waterpas zetten van de plaat. Dan is het probleem opgelost. Een ander nadeel is dat er kleine verschillen zijn.Dat wil zeggen, het oppervlak is niet perfect. Het verschil is 2-3 mm. Het vel buigt lichtjes tussen de "stukjes" lijm. Dit is echter een goede manier om een ​​muur snel waterpas te maken.

Zie de video voor meer informatie over het lijmen van gipsplaat op de muur.

 

Bevestiging aan het frame

Omdat bij het lijmen van gipsplaat aan de muur geen bevestigingsmiddelen nodig zijn, zullen we het hebben over het frame en vooral over de metalen. De regels voor het bevestigen aan een houten zijn hetzelfde, alleen schroeven voor hout worden gebruikt.

GKL afmetingen en doel

Een paar woorden over de afmetingen van de vellen en hoe je gipsplaat op de muren plaatst. De standaard afmetingen zijn als volgt: de breedte is altijd 1,2 m, de hoogte is 2,5 en 3 meter. Soms is er een "niet-standaard" van kortere lengte: het is gemakkelijker om met kleine te werken, maar er worden meer naden verkregen, die dan gerepareerd moeten worden. GKL-dikte:

 • 12,5 mm - universeel materiaal voor wanden en plafonds;
 • 6 mm en 9 mm voor gebogen oppervlakken.

Er wordt vaak gezegd dat platen van 9 mm plafondplaten zijn. Maar fabrikanten hebben dergelijke aanbevelingen niet. Elk van de fabrieken positioneert de dunne platen zoals die worden gebruikt voor het afwerken van gebogen oppervlakken.

Er worden schuine randen gemaakt langs de lange randen van het vel. Ze zijn nodig zodat de verbinding kan worden verlijmd met versterkingsband en kan worden afgedicht met stopverf. De kant met de afschuining is de voorkant. Het wordt in de kamer ingezet.

Gipsplaten: componenten en hun naam

Gipsplaten: componenten en hun naam

Hoe aan te leggen

Als het nodig is om platen in hoogte te verbinden, plaats de voegen dan zo dat er geen lange lengtelijn wordt verkregen. Ze zeggen dat de vellen willekeurig of met een shift worden gestapeld. In dit geval is het wenselijk dat de verplaatsing minimaal 40-60 cm was. Lange voegen zijn de meest waarschijnlijke plaatsen voor het ontstaan ​​van scheuren. Door de naad te verschuiven, werk je met bijna 100% kans scheuren weg (zie de figuur voor een voorbeeld van legplaten).

Als de muur is omhuld met twee lagen gipsplaat, worden ook de verticale naden verschoven. De plaat bovenop moet zo worden geïnstalleerd dat de voeg van de onderste in het midden valt (verschuiven met de helft van de breedte - 60 cm).

Regels voor het leggen van gipsplaten

Regels voor het leggen van gipsplaten

Hoe te bevestigen en met welke stap

Tijdens de installatie wordt de plaat tegen het frame gedrukt en vastgezet met een schroevendraaier en speciale zelftappende schroeven met platte kop. Als het frame is samengesteld uit metaal, neem dan zelftappende schroeven TN25 (3,5x25 mm). In winkels worden ze "voor gipsplaten" genoemd. Lengte - 25 mm, kleur - zwart (breekt eerder) of wit. Kies voor een frame van hout die qua maat de vlakste kop hebben: er zal minder stopverf zijn.

Het is belangrijk om de bevestigingen tijdens de installatie op de vereiste diepte aan te halen: de dop moet in de plaat worden verzonken, maar het karton mag niet scheuren. Het is ook noodzakelijk dat de zelftappende schroef strikt loodrecht op het vlak van de plaat wordt geïnstalleerd: zo is er minder kans op beschadiging van de kartonlaag, die in deze structuur verantwoordelijk is voor stijfheid.

Hoe gipsplaat op de juiste manier te repareren

Hoe gipsplaat op de juiste manier te repareren

Bekijk de video om te zien hoe u het werk kunt vereenvoudigen en de zelftappende schroef naar de gewenste diepte kunt laten gaan.

Bij montage van het kozijn op een massieve muur dient de afstand tussen de palen minimaal 60 cm te zijn, dan blijkt dat elke plaat is bevestigd aan drie verticale profielen: twee aan de randen en één in het midden. In dit geval valt de rand van de plaat in het midden van het profiel.

Twee platen worden precies in het midden van het profiel samengevoegd

Twee platen worden precies in het midden van het profiel samengevoegd

Nadat ze 10-12 mm van de rand zijn gestapt, worden schroeven erin geschroefd. Ze kunnen, zoals in de bovenstaande afbeelding, tegenover elkaar worden geplaatst, of ze kunnen worden gecompenseerd, zoals in de onderstaande afbeelding. Installatiestap - 250-300 mm. Bevestigd langs de omtrek en langs het middenprofiel.

Waar, hoe en met welke stap om zelftappende schroeven op gipsplaat te installeren

Waar, hoe en met welke stap om zelftappende schroeven op gipsplaat te installeren

Nog een belangrijk punt: houd er bij het uitsnijden van platen rekening mee dat de hoogte 10-12 mm korter moet zijn dan de hoogte van vloer tot plafond. Dit is nodig in geval van krimp: zodat de muur of scheidingswand het vermogen heeft om de hoogteverandering zonder scheuren op te vangen (vooral belangrijk bij houten en paneelhuizen).

Dit zijn misschien alle belangrijke punten van het werken met gipsplaat (met uitzondering van de eigenaardigheden van montageprofielen).

Gipsplaat partitie

Het installeren van de partitie is iets moeilijker, daarom zullen we het proces in stappen vanaf de foto beschrijven.

Markup

Markeer eerst de installatieplaats van de partitie. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een laser plane builder (laserniveau). Deze lijn wordt toegepast op wanden, vloeren en plafonds.

Als er geen laserniveau is, moet u een normale constructie (goede kwaliteit) en een schietlood gebruiken. Markeer eerst een lijn op de vloer - dit is het gemakkelijkst. Breng het vervolgens met behulp van een niveau over naar de muren. Als beide lijnen op de muren verticaal zijn, moet de lijn die ze verbindt precies boven de lijn op de vloer liggen. Of dit waar is of niet, u kunt het controleren met een schietlood, door het van de markering op het plafond naar de vloerlijn te laten zakken.

Partitie markeringen

Partitiemarkering met een waterpas en een schietlood

Het is noodzakelijk om een ​​perfecte match te bereiken - de kwaliteit van al het werk hangt ervan af.

Het frame monteren

We zullen de montage van het frame uit gegalvaniseerde profielen overwegen. Geleideprofielen worden langs de gemarkeerde lijn op de vloer en het plafond geïnstalleerd. Het is gemarkeerd met UW of PN - draagprofiel. Ze worden meestal bevestigd met pluggen - 6 * 40 mm of 6 * 60 mm, de afstand tussen twee pluggen is 30-40 cm.

PN-profiel heeft een standaard diepte (wandhoogte) - 40 mm, maar het kan verschillende breedtes hebben van 50 mm, 75 mm of 100 mm. De dikte van de scheidingswand is afhankelijk van de breedte van het draagprofiel, alsmede de dikte van het isolatie- en / of geluidwerend materiaal dat daar aangebracht kan worden.

Algemene structuur van het frame voor de partitie

Algemene structuur van het frame voor de partitie

Lagerrekken worden in de geleideprofielen gestoken. Ze zijn gelabeld met CW of PS - rack-mount profiel. Het verschilt van de gids door de aanwezigheid van extra planken aan de muren. Deze planken maken het stijver, waardoor het draagvermogen toeneemt. De breedte van de stellingprofielen is afhankelijk van de breedte van de dragers: ze moeten hetzelfde zijn. Dat wil zeggen, de palen moeten dezelfde breedte hebben. Tussen hen in wordt vervolgens de isolatie aangebracht.

Verbinding van geleidings- en draagprofielen

Verbinding van geleidings- en draagprofielen

De rekken zijn op twee manieren aan de geleiders bevestigd. De eerste wordt voornamelijk gebruikt door professionele bouwers. Ze werken met een cutter - een speciaal stuk gereedschap dat doorbreekt en metaal naar de zijkanten buigt, waarbij twee delen bij elkaar worden gehouden. Amateurbouwers die zelfstandig met gipsplaat werken, zijn vastgemaakt aan "vlooien" (ook wel insecten en zaden genoemd) - kleine schroeven met een schroef in het onderste gedeelte - TEX 9.5 (3,5 * 9,5 mm). Ze boren het metaal zelf, wat het montageproces versnelt (geen gaten boren). Rekken worden aan elke kant bevestigd met ten minste twee zelftappende schroeven.

Een punt: als u een scheidingswand installeert in een hoogbouw of op de eerste verdieping van uw huis, plaats dan samen met de verbinding van het rek en de plafondgeleider een speciale film of een soort materiaal dat het verschijnen van een piep voorkomt. Bij het lopen treden trillingen op die worden overgebracht op de profielen waardoor ze gaan schuren en piepen. De tweede mogelijkheid is om de rekken 1 cm korter te maken. Het is juister: het huis zal krimpen en er zijn geen onaangename geluiden.

De steek van de rekken is 60 cm of minder. Deze afstand is te danken aan de breedte van de plaat gipsplaat (gipsplaat), die standaard gelijk is aan 120 cm. Zoals eerder vermeld blijkt dat elke plaat aan drie palen is bevestigd. Het blijkt dus dat er 60 cm tussen de verticale lijnen moet zijn.

Als de opening tussen de twee rekken meer dan 60 cm is, maar minder dan 120 cm, wordt er nog steeds een verticaal profiel tussen de twee rekken in het midden geplaatst, anders zal dit gedeelte "ophopen" - het vel zal wankelen en doorzakken. Nog een punt: de eerste paal wordt iets dichter aan de muur bevestigd - het eerste blad wordt aan het hele vlak van het extreme profiel bevestigd, daarom moet de afstand iets minder zijn - 57,5 ​​cm.

De afstand tussen de staanders van het gipsplaatscheidingsframe

De afstand tussen de staanders van het gipsplaatscheidingsframe

Het is wenselijk om de profielen waaraan de deuren of ramen worden bevestigd te versterken.De gemakkelijkste manier om dit te doen is met een stuk hout van een geschikte maat. Het wordt binnenin gestoken en bevestigd aan een paar zelftappende schroeven. U moet droog hout gebruiken zodat het hout niet verdraait.

Nadat alle rekken zijn blootgesteld en vastgezet, krijgen de constructies meer stijfheid met behulp van jumpers - horizontaal geïnstalleerde stukken rekmontageprofielen. Ze zijn gemaakt op een van de drie manieren die op de foto worden voorgesteld. De derde optie is het gemakkelijkst te vervaardigen en gemakkelijk te monteren.

Hoe jumpers te maken van een profiel voor een frame

Hoe jumpers te maken van een profiel voor een frame

Jumpers worden meestal op de hoogte geplaatst waar twee vellen samenkomen. Hun randen moeten worden bevestigd, dus daar zijn jumpers nodig. Voor de rest - in stappen van 60-80 cm. Als de muur groot is, plaats deze dan om de 60 cm, als hij klein is, is 80 cm voldoende. Dwarsbalken boven de deuropening zijn vereist: ter hoogte van het deurkozijn. Het is ook raadzaam om ze te versterken door er een houten blok in te plaatsen.

Communicatie tot stand brengen

Nadat u alle dwarsbalken hebt geïnstalleerd, kunt u beginnen met het leggen van communicatie en bedrading. Het is raadzaam om alle elektrische draden in een gegolfde slang te monteren. Als u de scheidingswand in een houten huis of op een houten frame plaatst, moet deze van metaal zijn. In huizen gemaakt van onbrandbare materialen, in wanden van gipsplaat op een frame van gegalvaniseerd staal, is het toegestaan ​​om plastic gegolfde slangen te gebruiken gemaakt van onbrandbare grondstoffen (er is een markering "NG").

Gipsplaatbekleding en warmte- / geluidsisolatie

Na het leggen van de communicatie, gaan ze verder met de installatie van gipsplaatplaten. Ze worden op dezelfde manier gemonteerd als voor bekleding. Doe-het-zelf gipsplaten wandbekleding begint aan één zijde. Anderzijds wordt tussen de profielen (spijlen) van het frame een isolatie en / of geluidsisolator aangebracht. Na plaatsing wordt de gipskartonwand aan de andere zijde dichtgenaaid.

Isolatie voor muren en gipsplaatwanden wordt zoals gewoonlijk gebruikt:

 • Minerale wol. Dit is glaswol, slakkenwol of steenwol (beter - basalt). De meest milieuvriendelijke - formaldehyde-vrije - bzoutmatten. Het is gemakkelijker om ermee te werken dan met glaswol - je hebt geen beschermende uitrusting voor de huid en luchtwegen nodig, ze zijn minder bang voor vocht dan slakkenwol, ze zijn gemakkelijk te knippen en goed vast te houden, zonder extra bevestigingsmiddelen vanwege hun hoge dichtheid. Hun nadeel is de hoge prijs. De goedkoopste van deze kachels is slakkenwol, de gemiddelde prijs is glaswol en steen is de duurste.

  Basalt minerale wolplaten zijn eenvoudig te plaatsen

  Basalt minerale wolplaten zijn eenvoudig te plaatsen

 • Piepschuim. Om goede eigenschappen voor geluids- en warmte-isolatie te verkrijgen is een laag van 5-7 cm voldoende (dichtheid vanaf 35 kg / m3). Het is goedkoop, eenvoudig te installeren, houdt de warmte goed vast en geleidt niet goed geluid. Het nadeel is dat knaagdieren er dol op zijn en bij verbranding giftige stoffen vrijgeven.
 • Geëxpandeerd polystyreen. Een soort schuim. Het verschilt in de gesloten vorm van de cellen, waardoor het nog betere eigenschappen heeft: het is dichter, heeft uitstekende warmte-isolerende eigenschappen en dempt geluiden goed, knaagdieren houden er niet van, schimmels ontwikkelen zich er niet op. Het is gesneden met een ijzerzaag, kan worden geïnstalleerd met een rasp. Ondersteunt geen verbranding. Het nadeel is de hoge prijs.

In principe is het mogelijk om andere kachels te gebruiken, maar de genoemde zijn het populairst.

Hoe gipsplaat te snijden

Wanneer u met uw eigen handen gipsplaten maakt, moet u vellen knippen: ze worden niet altijd heel. Om dit te doen, heb je alleen een scherp briefpapiermes (voor papier), een lang, gelijk voorwerp nodig - een liniaal, bord, hout, waterpas, liniaal, enz. En een houten blok van een paar meter lang, maar dat is niet nodig, het is er gewoon makkelijker mee. Dat is alles. Bij het zagen van gebogen lijnen kan een decoupeerzaag nodig zijn, maar er zal veel stof zijn.

De volgorde van acties is als volgt:

 • teken een lijn aan de voorkant met een potlood waarlangs u de gipsplaat moet afsnijden;
 • we passen een liniaal toe langs de lijn (balk, bord) en snijden het karton met een administratief mes;
 • zet een balk onder de snijlijn;
 • tik met de handpalm op de korte kant, waardoor de pleister langs de snijlijn breekt;
 • breek het vel over de hele lengte van de snede;
 • buig het gebroken stuk, snijd het resterende hele karton.

Het is echt heel simpel. De belangrijkste taak: correct markeren. Er zijn geen verdere problemen (tenzij het blad gebroken is).

Videolessen

Niet alle subtiliteiten kunnen worden beschreven, sommige zijn beter te zien. We hebben video's geselecteerd waarin er kenmerken zijn van het werken met gipsplaat. In wezen hebben ze betrekking op de montage van het frame uit profielen. Dit is echt het meest tijdrovende onderdeel. En hoe correct het frame zal worden gemaakt, het hangt ervan af hoe gelijk de muur of scheidingswand zal zijn.

Hoe maak je een valse muur van gipsplaat

Hoe versterkte rekken in de scheidingswand te maken. Deze manier van monteren van het frame is niet standaard, maar dat wil niet zeggen dat het verkeerd is. De rekken zijn echt stijver. Dit is nodig als u een volwaardige binnenwand bouwt van gipsplaat. Versterking kan hier geen kwaad. De nadelen zijn dat het meer tijd kost en de kosten van een dergelijk frame hoger zijn.

Welk profiel is beter: glad of gegolfd. Er zijn verschillende modellen profielen op de markt, ook die met oneffen en ruwe wanden en zijkanten. Met dezelfde metaaldikte is het stijver, wat goed lijkt. Maar hoe goed is hij op het werk? Bekijk de video.

Gipsplaatwand van begin tot eind. Hier wordt de installatie van de partitie stap voor stap gefilmd. Alles is vrij toegankelijk, je kunt het als basis nemen en met je eigen handen muren van gipsplaat bouwen.

Vergelijkbare berichten
commentaar 2
 1. Sergei
  05.12.2019 om 23:45 - Antwoord

  Ik plaatste een scheidingswand tussen de keuken en de woonkamer (ik heb een atelier), nam een ​​gipsplaat Giprok aquaoptima vochtbestendig. Ik was tevreden met het nieuwe formaat 1950x1200, nu kunnen ze rustig in een lift worden vervoerd en hoeven ze niet te worden geknipt. En dan eerder of bezuinigen bij de ingang of veel geld betalen aan de laders voor het beklimmen van de 16e verdieping op de trap. Ja, en het is handiger om te monteren - de kachel is kleiner, gemakkelijker, je kunt hem zelfs alleen aan. Kwartswol werd binnenin gelegd voor geluidsisolatie. Het pakte prima uit.

 2. Evgeniy
  15/12/2019 om 09:15 - Antwoord

  10 jaar geleden deed ik alles op een eenvoudige manier - een frame gemaakt van 100 * 50 hout, gipsplaat aan beide zijden, binnenkant schuim 50 mm dik. Ik zal meteen duidelijk maken dat de muren zich op de tweede verdieping van een woonhuis bevinden en grenzen aan de trap. Het is duidelijk dat er niets aan de muren hangt. Geluidsisolatie past bij mij, al zijn er nog geen kleine kinderen in huis.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren