Stencils voor muurdecoratie (55 foto's)

Geschilderde muren worden steeds populairder. Maar soms wil je hun eentonigheid met iets verdunnen. De gemakkelijkste, snelste, goedkoopste en meest effectieve manier is om overschilderbare muursjablonen te gebruiken. De tekening is grafisch, duidelijk en helder. Dergelijke objecten kunnen in elke omgeving worden opgenomen. Maar het beste is dat het werk van enkele minuten tot enkele uren duurt.

Waar zijn ze van gemaakt

Stencils voor muurdecoratie om te schilderen zijn onderverdeeld in herbruikbaar en wegwerpbaar. Afhankelijk van het doel worden verschillende materialen gebruikt. Wegwerp, meestal papier. Gemaakt van dik wit of gekleurd papier. Herbruikbare overschilderbare muursjablonen zijn:

 • Vinyl. De film kan een verschillende dichtheid hebben, transparant of gekleurd zijn. Een handige optie als u zich aanpast - de verf verspreidt zich gemakkelijk over een plat oppervlak. Zonder vaardigheid is het gemakkelijk om een ​​tekening of een aangrenzende muur te beitsen. Van tijd tot tijd moet het sjabloon van PVC-folie worden ontdaan van verf.

  Dit is een gekleurd vinyl, maar het kan helder of wit zijn.

  Dit is een gekleurd vinyl, maar het kan helder of wit zijn.

 • PVC met een dikte van enkele millimeters. Het wordt meestal gebruikt voor het pleisteren van tekeningen. De gaten zijn gevuld met massa. Nadat de compositie is uitgehard (een paar minuten), wordt deze verwijderd en schoongemaakt.

  Stencils voor volumetrische tekeningen zijn gemaakt van vellen tot 4 mm dik

  Stencils voor volumetrische tekeningen zijn gemaakt van vellen tot 4 mm dik

 • Karton. Doe-het-zelf stencils voor muren zijn gemaakt van karton. Het is het meest geschikte materiaal om zelf te snijden.

Een paar woorden over vinylsjablonen voor het schilderen van muren. Ze kunnen de vorm hebben van vellen of op rollen. Als u een groot muuroppervlak met één patroon gaat bedekken, is het raadzaam om meerdere van dezelfde patronen te nemen. Ze kunnen aan elkaar worden gestikt. Op deze manier gaat het werk sneller - er wordt een groot gebied tegelijk verwerkt.

Soorten stencils

Stencils voor muren om te schilderen verschillen niet alleen in het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Ze verschillen ook in het type patroon:

 • Eenvoudig of enkel. De hele tekening is met één kleur overschilderd. Indien gewenst kunt u een verloop maken - van een donkerdere tint naar een lichtere tint. Maar dat is alles. Andere kleuren zijn niet beschikbaar.

  U kunt een eenvoudig wegwerpsjabloon van papier maken

  U kunt een eenvoudig wegwerpsjabloon van papier maken

 • Gecombineerd of veelkleurig. Dit is een hele reeks sjablonen, die elk zijn geverfd met verf van een andere kleur. Om de details van de tekening samen te laten vallen, worden er markeringen op aangebracht. Bij het plaatsen van het sjabloon op de muur worden deze markeringen uitgelijnd.

  Voor deze foto waren twee stencils vervelend - voor zwart en rood

  Voor deze foto waren twee stencils vervelend - voor zwart en rood

 • Omgekeerd of anti-stencil. Dit sjabloon wordt op de tegenovergestelde manier gesneden, dat wil zeggen, wat er in conventionele sjablonen wordt gesneden, blijft hierin en het zijn deze onderdelen die aan de muur worden bevestigd. Vervolgens wordt verf aangebracht, maar het kleurt de gebieden die niet zijn bedekt met een sjabloon. Het blijkt een aureool van een andere verf eromheen en de tekening zelf blijft de basiskleur.

  Dit is wat er gebeurt bij het gebruik van anti-stencil

  Dit is wat er gebeurt bij het gebruik van anti-stencil

 • Voor volumetrische tekeningen. Sierpleisters en plamuren zijn nu te koop. Ze kunnen ook worden gebruikt om de muren te schilderen. Er worden speciale stencils voor gemaakt - dik, gemaakt van polyvinyl tot 4 mm dik. Bij het tekenen van een foto worden de sleuven gevuld met stopverf en blijven ze droog. Het blijkt een driedimensionale tekening te zijn.

  Dergelijke of soortgelijke tekeningen kunnen worden verkregen bij het werken met volumetrische stencils.

  Dergelijke of soortgelijke tekeningen kunnen worden verkregen bij het werken met volumetrische stencils.

De gemakkelijkste manier om met eenvoudige sjablonen te werken U kunt dit type tekening eerst proberen. Als u zeker bent van uw capaciteiten, kunt u met complexere gecombineerde werken werken. Denk er bij het werken met hen aan dat u de film pas kunt verwijderen nadat de verf is opgedroogd.

Waar sjablonen te krijgen

Er zijn kant-en-klare sjablonen voor wanddecoratie te koop. Ze zijn allemaal gemaakt van vinyl, omdat het flexibel, duurzaam en lichtgewicht is. Als u kant-en-klare sjablonen niet leuk vindt, zijn er twee opties:

 • Bestel de productie in een bedrijf dat zich bezighoudt met buitenreclame of print boekjes (vaak is dit hetzelfde bedrijf). Ze hebben speciale apparatuur - plotters, die de nodige contouren op vinyl snijden. Bovendien kunnen sommigen van hen een sjabloon voor u ontwikkelen vanaf een foto.
 • Doe het zelf. Als je artistiek talent hebt, kun je het patroon waarschijnlijk zelf tekenen. Is dit niet het geval, download dan de gewenste optie, vergroot deze tot het gewenste formaat en druk af. Neem een ​​dik (geen verpakking) karton, leg er een doorslag bovenop - een tekening. Alles moet goed worden beveiligd zodat het niet beweegt. Maak een schets van de tekening en breng de contouren over op karton. Snijd vervolgens met een scherp mes. Om het snijden gemakkelijker te maken, plaatst u iets zachts (een stuk vilt bijvoorbeeld) onder het karton. Hierdoor worden de randen gladder. Over het algemeen moet u voorzichtig zijn wanneer u het zelf maakt - elke braam of oneffenheid bederft de algehele indruk.

Zelfproductie van stencils is een nauwgezette aangelegenheid. Als dit je niet bang maakt, kun je het wagen. U kunt proberen met film te werken. Het vereist een heel dun en scherp maar stijf mes. Als er zelfs maar kleine defecten zijn - een braam, ongelijke randen - moet alles worden gecorrigeerd. Over het algemeen veel geluk.

Hoe te werken met stencils

U kunt een afbeelding niet alleen op geschilderde muren aanbrengen, maar ook op behang, plastic, glas, enz. Dat wil zeggen, stencils voor muren om te schilderen kunnen niet alleen worden gebruikt voor het decoreren van muren, maar ook voor het decoreren van bijvoorbeeld meubelgevels. Alleen sterk gebosseleerde oppervlakken zijn niet geschikt, u kunt er normaal gesproken geen verf op aanbrengen. Alle anderen zijn prima. Bovendien is acrylverf compatibel met bijna alle. Ze kunnen in een blikje of in een spuitbus zitten. De voordelen van acryl zijn bij iedereen bekend: de verf past goed op zowel gladde als poreuze ondergronden, droogt snel, vervaagt niet lang en ruikt nagenoeg niet. Daarom worden stencils voor het schilderen van muren meestal met acrylverf overschilderd.

Stencilschildering op de muren kan elk thema hebben

Stencilschildering op de muren kan elk thema hebben

Hoe te werken

Als een anti-stencil wordt gebruikt, wordt verf alleen vanuit een ballon aangebracht. Je kunt een dergelijk effect niet bereiken met ander gereedschap (misschien met een spuitpistool). Bij het spuiten van verf bevindt de ballon zich op 25-35 cm van het te schilderen oppervlak. Het is beter om de afstand te kiezen door een "test van de pen" uit te voeren op een stuk oud behang. U kunt dus nauwkeurig de duur van de verfafgifte, beweging en afstand selecteren. En nog een ding: wanneer u met een spuitbus werkt, is het noodzakelijk om de gebieden naast het sjabloon extra te beschermen - zodat het onnodige deel van de muur niet blijkt te zijn geverfd door onzorgvuldige bewegingen.

Het is noodzakelijk om voorzichtig te werken met verf in blikjes - de hoeveelheid is moeilijk te beheersen

Het is noodzakelijk om voorzichtig te werken met verf in blikjes - de hoeveelheid is moeilijk te beheersen

Als u met alle andere sjablonen werkt, kunt u het volgende gebruiken:

 • een stuk schuimrubber;
 • een borstel met een korte en dikke borstel;
 • roller met een spons.

  Sjabloonverf kan worden aangebracht met een kwast, roller of spons

  Sjabloonverf kan worden aangebracht met een kwast, roller of spons

We nemen in ieder geval verf in beperkte hoeveelheden. Als er veel van is, zal het onder het sjabloon stromen en het hele werk verpesten. Daarom dompelen we de kwast / schuimrubber / roller in de verf en knijpen we deze goed uit. De hoeveelheid verf kan worden gecontroleerd door een paar keer over een ongewenst vel papier / behang te vegen.

Wat en hoe te repareren

Zodat de stencils voor de muren om te schilderen niet bewegen, moeten ze aan de muur worden bevestigd. Hier is een speciale lijm voor. Het wordt in een dunne laag op de achterkant van het sjabloon aangebracht en vervolgens aan de muur bevestigd. Na voltooiing van de werkzaamheden is het geen probleem om deze te verwijderen. Bovendien beschadigt het het oppervlak niet.

Er is nog een andere optie: dubbelzijdig plakband. Notitie! Afplaktape is vereist. Niet gewoon. Als u een gewone gebruikt, zal dit de muur beschadigen - hoogstwaarschijnlijk blijft er een stukje verf op het plakband achter. Of andersom, een deel van de plakkerige compositie zal aan de muur hangen. Dat is niet beter. Maar afplaktape werkt ongeveer zoals de hierboven beschreven lijm: het houdt goed vast en laat geen sporen na na het afpellen.

Het is noodzakelijk om het sjabloon stevig te bevestigen, maar zodat het bij het afpellen de muur niet beschadigt

Het is noodzakelijk om het sjabloon stevig te bevestigen, maar zodat het bij het afpellen de muur niet beschadigt

Plakband is gemakkelijker te kopen en goedkoper, dus de meeste mensen gebruiken het. We snijden het in kleine stukjes, verwijderen de beschermfolie van één kant en lijmen het op het sjabloon. Stukken zijn nodig in de hoeken - dat is zeker, maar ze kunnen ook nodig zijn in het midden van de lange zijde van het vel of ergens anders. Het is belangrijk dat het sjabloon goed vastzit en dat het niet kan worden verplaatst.

Hoe u een foto naar de muur kunt overbrengen

U moet als volgt met een sjabloon werken om muren te schilderen:

 • Het oppervlak voorbereiden. Het moet droog en schoon zijn. Ideaal als de muren recent zijn geverfd. Zo niet, maak ze dan grondig schoon. Er mogen geen vettige of andere vlekken zijn. Als je de muur moet wassen, droog hem dan goed af. Als u stof moet verwijderen, kunt u dit doen met een stofzuiger en een borstel met lange haren. Daarna nemen we een licht vochtige doek en verzamelen we de restjes. We vertrekken om te drogen. Verder kunt u pas werken nadat de muren droog zijn.

  Verticaal of horizontaal patroon doet er niet toe. Het is belangrijk dat het in het interieur past

  Verticaal of horizontaal patroon doet er niet toe. Het is belangrijk dat het in het interieur "past"

 • We plaatsen een sjabloon op de muur, markeren de controlepunten waarmee we de positie van het sjabloon zullen controleren.
 • Verwijder de beschermfolie van de tape, lijn de controlepunten uit en lijm vast.
 • Neem een ​​spons / kwast / roller, dompel hem in verf, wring hem uit, schilder over de details.
 • Laat het een paar minuten staan ​​om de verf te laten drogen. Verwijder voorzichtig het sjabloon van de muur, borstel de verf eraf.

Herhaal vervolgens de procedure indien nodig. De volgende keer moet je controleren of de verf die overblijft van de vorige keer is opgedroogd. Pas na volledige droging te gebruiken. De meermaals gedroogde verf vormt een stevige korst. Hierdoor kan het tussen het sjabloon en de muur vloeien of kan de vorm van het patroon veranderen. Verwijder daarom na verschillende toepassingen de verf.

Kenmerken van het werken met een volumetrische stencil

Om een ​​driedimensionaal beeld te vormen, kunt u structuurverf, stopverf, sierpleister, vloeibaar behang en andere soortgelijke composities gebruiken. Speciale formuleringen zijn te vinden in winkels, maar ze zijn erg duur. In dit deel is de keuze aan jou, alle bovenstaande composities zijn geschikt.

Alle bovengenoemde materialen hebben een pasteuze consistentie. Het heeft geen zin om ze met een kwast of roller aan te brengen. Je hebt een kleine spatel nodig, bij voorkeur plastic, flexibel. Als dit niet het geval is, kunt u een stuk plastic gebruiken. Zelfs een oude plastic kaart is voldoende.

Werken met een volumetrisch sjabloon

Werken met een volumetrisch sjabloon

We nemen een bepaalde hoeveelheid van de compositie op een spatel, vullen de holtes ermee en verwijderen onmiddellijk het overtollige materiaal met dezelfde kaart. In dit stadium is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen luchtbellen zijn en dat het oppervlak gevuld met gips / stopverf egaal is. Als u ooit met gips heeft gewerkt, is er geen probleem. Alles is precies hetzelfde.

Nadat de compositie is gegrepen, maar zelfs voordat deze definitief is gedroogd, verwijderen we het sjabloon. In dit geval zijn de randen van het patroon gescheurd, ongelijk. Wees niet ontmoedigd, dit is normaal. Niets doen, gewoon wachten tot het helemaal droog is. Nu nemen we schuurpapier met een medium of fijne korrel (afhankelijk van de samenstelling die werd gebruikt) en vermalen we alle nervositeit. Over het algemeen is dat alles. Dan kun je, als je wilt, het resulterende ornament schilderen, maar dat is een ander verhaal.

Een plaats kiezen voor het sjabloon

Tekenen op een lege of bijna lege muur ziet er het beste uit. Hier wordt de keuze door niets beperkt. U kunt een sjabloon kiezen die de aandacht op uzelf trekt. Deze muur wordt accent.

Als de muur niet te zwaar belast is - er staat een meubelstuk ernaast, maar het grote oppervlak is vrij, pak dan zo'n sjabloon op dat het meubilair laat "spelen". Er zijn tekeningen die een bank of een spiegel bespelen en alles in één compositie veranderen.

Een sjabloon voor het schilderen van muren wordt geplaatst waar er een vrij groot stuk vrije ruimte is.

Een sjabloon voor het schilderen van muren wordt geplaatst waar er een vrij groot stuk vrije ruimte is.

Lange en smalle stencils bij deuren en ramen passen goed. Meestal zijn dit florale ornamenten. Laat u bij het kiezen ervan leiden door de stijl van de kamerdecoratie. Als het decor gekleurd is, kies dan de kleuren die in het interieur voorkomen.

De beste manier om je te verstoppen is door op te letten

De beste manier om je te verstoppen is door op te letten

Kleine tekeningen met stopcontacten en schakelaars zien er erg goed uit. Dit is een van de decoratietechnieken - als iets niet verborgen kan worden, laten we onze aandacht er dan op vestigen. Werkt prima in dit geval.

Stenciltype voor verschillende gebouwen

Sjablonen voor muren om te schilderen worden geselecteerd afhankelijk van het type kamer. Er zijn universele patronen: geometrische, florale ornamenten, landschappen. Ze zijn geschikt voor elke kamer, gang, keuken, etc. Je kunt er veel van vinden, in verschillende versies. En onder strikt minimalisme, en onder de chique klassiekers of de romantische Provence. Bovendien zit de kwestie vaak niet alleen in de tekening zelf, maar ook in de selectie van verf. Hetzelfde patroon ziet er anders uit in zwart en roze. En dit is de moeite waard om te onthouden.

In de slaapkamer zou de tekening minder uitdagend en helder moeten zijn.

In de slaapkamer zou de tekening minder uitdagend en helder moeten zijn.

Er zijn overschilderbare muursjablonen met thema-ontwerpen die alleen in bepaalde kamers passen. In de keuken gebruiken ze bijvoorbeeld meestal themafoto's met eten en producten. Bij kinderen worden stripfiguren vaak getekend voor kleinere kinderen, voor tieners - helden van games of anime.

Voor slaapkamers proberen ze rustiger ontwerpen te vinden. Zelfs als het een herenslaapkamer is. Hier moet je ontspannen en moet de sfeer gepast zijn.

Voor kinderen stencils voor muren voor specifiek schilderen

Voor kinderen stencils voor muren voor specifiek schilderen

In andere kamers - gangen, woonkamers, eetkamers - worden neutrale afbeeldingen geselecteerd die mensen van verschillende leeftijden zullen plezieren. Dit zijn allemaal dezelfde bloemmotieven of landschappen.

Stencils voor muren om te schilderen: foto

Het aantal mogelijke patronen kan niet worden geteld. Verschillende stijlen, elementen, maten. Grafisch, fantasie, van tekenfilms, gebaseerd op plaatjes, foto's, schematische en realistische afbeeldingen van bloemen, insecten, dieren, bomen ... Over het algemeen is er alles. Je hoeft het alleen maar te vinden. In deze sectie zijn enkele interessante opties verzameld. Misschien vind je iets leuk.

Interessante ideeën: schilder over het sjabloon met dezelfde kleuren als in het interieur of pas zelfs elementen toe op andere decorartikelen

Interessante ideeën: schilder over het sjabloon met dezelfde kleuren als in het interieur of pas zelfs elementen toe op andere decorartikelen

 

Gestileerde dieren en stripfiguren - stencils voor muren om te schilderen in kinderdagverblijven

Gestileerde dieren en stripfiguren - stencils voor muren om te schilderen in kinderdagverblijven

 

Bloemenpatronen - onopvallend en kalm

Bloemenpatronen - onopvallend en kalm

 

De diversiteit van de natuur inspireert kunstenaars

De diversiteit van de natuur inspireert kunstenaars

 

Zelfs één blad is een kunstwerk

Zelfs één blad is een kunstwerk

 

Het aantal variaties is eindeloos

Het aantal variaties is eindeloos

 

Lineaire of grenssjablonen, uitgebreide opwaartse composities - allemaal gebaseerd op plantmotieven

Lineaire of grenssjablonen, uitgebreide opwaartse composities - allemaal gebaseerd op plantmotieven

 

Dragonfly-stencils ... en als u voor fluorescerende verf kiest, zal het effect onverwacht zijn

Dragonfly-stencils ... en als u voor fluorescerende verf kiest, zal het effect onverwacht zijn

 

Bloeiende bomen - een symbool van lente en eeuwigheid

Bloeiende bomen - een symbool van lente en eeuwigheid

 

De bomen op de stencils zijn gemaakt met verschillende technieken. Dit is gestileerd

De bomen op de stencils zijn gemaakt met verschillende technieken. Dit is gestileerd

 

Vlinders in het interieur zijn een eeuwig thema ... ze staan ​​ook op stencils

Vlinders in het interieur - een eeuwig thema ... ze staan ​​ook op de stencils

 

Bamboe, aartjes - de stijlen zijn anders, maar hoe mooi ...

Bamboe, aartjes - verschillende stijlen, maar hoe mooi ...

 

Bloemen zijn een ander win-win-thema voor interieurdecoratie

Bloemen zijn een ander win-win-thema voor interieurdecoratie

 

Simpel en veelbelovend ...

Simpel en veelbelovend ...

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren