Tegels op de muur leggen: in de badkamer, in de keuken (foto, video)

Reparatie in de badkamer is zelden voltooid zonder de tegel te vervangen, vooral als deze al 10-20 jaar heeft gediend. Maar zoals gewoonlijk rijst de vraag: een meester inhuren of alles zelf doen. Als je een bewezen, beproefde tegelzetter in gedachten hebt en een bepaald bedrag (meestal vragen ze evenveel werk als de materiaalkosten), kun je huren. Zo niet, probeer dan zelf de tegels te leggen. Als de muren op zijn minst relatief vlak zijn, moet alles zonder bijzondere problemen gebeuren. Maar bestudeer de technologie zorgvuldig voordat u de tegels op de muur legt.

Tegels op de muren leggen is eenvoudig, maar het is saai om de juiste te kiezen

Tegels op de muren leggen is eenvoudig, maar het is saai om de juiste te kiezen

Het begint zoals gewoonlijk met de keuze van tegels. Let niet alleen op haar externe gegevens. Je zult zeker de geometrie moeten controleren, anders zal het moeilijk zijn om ermee te werken. Als u voor de eerste keer tegels gaat leggen, zal elke kromming de taak aanzienlijk bemoeilijken. Dus we controleren:

 • Hoe glad is het voorste gedeelte. Vaak heeft de tegel een concaaf of convex oppervlak. Als het verschil klein is - in de buurt van 1 mm, zal dit niet merkbaar zijn, maar bij het controleren van de verticale of horizontale positie die al op de muur zit, kan dit een probleem worden. De keuze is aan jou: zoek met het ideale oppervlak (dit zijn meestal geïmporteerde collecties) of pas je aan wat er is.

  Ongelijke voorkant - kijk wanneer opgevouwen hoe strak de twee tegels in elkaar passen

  Ongelijke voorkant - kijk wanneer opgevouwen hoe strak de twee tegels in elkaar passen

 • De hoeken controleren. Ze moeten 90 ° zijn. Als dit niet het geval is, is het raadzaam om de aankoop te weigeren: het zal erg moeilijk zijn om het tentoon te stellen. Maar nogmaals, de keuze is aan jou.
 • Controleer hoe dezelfde dikte is voor verschillende tegels. Het verschil zal zeker zijn. Dit zijn de kenmerken van de technologie, maar het is wenselijk dat de discrepanties minimaal zijn. Zeker niet meer dan 1 mm, al is 2 mm wel toegestaan ​​volgens de normen. Maar met zo'n tegel zul je lijden.
 • U moet controleren hoeveel de hoogte en breedte samenvallen. Neem een ​​paar stukjes en breng aan. Er mogen hier geen discrepanties zijn. Hoe krijg je anders dezelfde steken?

Uit ervaring is het de moeite waard te zeggen dat de ideale parameters buitengewoon moeilijk te vinden zijn. Als je het uiterlijk leuk vindt, zijn er geen spinnenwebben van scheuren, glazuurdefecten op het oppervlak, de randen zijn gelijk, de afmetingen zijn hetzelfde, je kunt het ondanks enige niet-lineariteit nemen (eerste punt). Anders word je het rennen door de winkels beu. Wat je niet moet doen - neem de tegels "om te bestellen". Hoe kunt u de kwaliteit ervan controleren als u er al voor betaalt? Neem alleen wat u in uw handen houdt.

Waar zit de tegel op

Voorheen werden de tegels op een cement-zandmengsel gelegd, waaraan PVA- of Bustilat-lijm werd toegevoegd. U kunt dit natuurlijk doen, maar het zal moeilijker zijn om te werken. Gebruik voor comfortabeler werken kant-en-klare composities, deze worden ook wel "tegellijm" genoemd vanwege het feit dat er lijmcomponenten in de compositie zitten, daarom wordt er wel eens gezegd dat de tegels aan de wanden zijn "gelijmd". Er zijn twee soorten composities:

 • in emmers - kant-en-klare mastiek;
 • in zakken - droge mengsels die verdund moeten worden met water.

Professionals gebruiken voornamelijk droge mengsels. Indien nodig kunnen ze een niet ideale wand corrigeren door de laag wat dikker of dunner te maken. Nog een pluspunt: ze behouden hun plasticiteit langer, waardoor je enige tijd later aanpassingen kunt maken. Ze werken met mastiek op een ideale muur en er kunnen geen afwijkingen zijn: de laag is te dun.

Elke bouwmaterialenwinkel biedt verschillende soorten tegellijm aan

Elke bouwmaterialenwinkel biedt verschillende soorten tegellijm aan

Wanneer u een tegellijm kiest, kunt u deze voor specifieke taken kiezen. Er zijn dus composities waarin er additieven zijn die de waterafstotende eigenschappen van de muur of vloer verhogen. Dit is belangrijk in de keuken en badkamer. Er zijn vorstbestendige exemplaren, het komt goed van pas als je ze in een onverwarmde ruimte of op straat zet. U kunt lijm vinden die bacteriedodende eigenschappen heeft: het voorkomt de ontwikkeling van schimmels en schimmels, waar veel vraag naar is in natte ruimtes.

Voorbereidend werk

Voordat tegels op de muur worden gelegd, worden een aantal voorbereidende maatregelen genomen. Dit is een lang en onaangenaam proces, maar het is buitengewoon ongewenst om het over te slaan: niet elke meester kan normaal gesproken tegels op ongelijke, onvoorbereide muren leggen, om nog maar te zwijgen van beginners.

Egaliseren van het oppervlak

De eerste stap is het verwijderen van de oude coating van de muren en wat er af kan vallen. Als er vettige plekken zijn, worden deze verwijderd of wordt er gewoon een deel van de pleister afgesneden samen met de geabsorbeerde olie. De muren worden getikt met een houten hamer, door middel van geluid bepalen ze of er holtes zijn. Ze ontstaan ​​als de pleister is afgepeld, maar nog niet is uitgeblazen. Als je tegels op zo'n site plakt, stort alles onder zijn gewicht in. Daarom sla je al die plekken zelf af.

Lijn ze uit voordat u de tegels op de muur legt.

Lijn ze uit voordat u de tegels op de muur legt.

Op de gereinigde basis wordt een platte balk aangebracht en er wordt geschat hoe egaal of gebogen de wanden zijn. Als het oppervlak van de muur sterk convex of gebogen is, is het beter om alles op een niveau met gips te corrigeren. Dan is het heel eenvoudig om de tegels op de muur te leggen. Als de wanden relatief vlak zijn, worden alleen al te grote inkepingen geëgaliseerd: onregelmatigheden (uitsteeksels of gaten) die meer dan 5 mm zijn. De uitsteeksels moeten worden gesneden, de putjes moeten worden gevuld met een gipsmengsel, de scheuren moeten worden verbreed, bevochtigd en ook worden bedekt met gips.

We primen

Het is raadzaam om de voorbereide muur te behandelen met een primer. Het meest geschikt voor deze doeleinden is "Betonokontakt" of een andere verbinding met vergelijkbare eigenschappen. Het dringt een voldoende grote dikte diep in de muur en bindt alle deeltjes. Na droging wordt het oppervlak ruw, tegellijm "plakt" er zeer goed op.

Breng de primer aan met een brede kwast of roller

Breng de primer aan met een brede kwast of roller

Hoe te beginnen

Er zijn verschillende mogelijke uitgangspunten. Op een heel eenvoudige manier legt u de eerste rij direct vanuit de hoek neer, geleid door de vloerlijn. Maar de eerste rij wordt alleen vlak en zonder problemen als de vloer perfect vlak is, zonder afwijkingen. Anders snijdt u de tegels bij om op de een of andere manier verticale naden te krijgen. Door dit snoeien kunnen ook de tweede en alle volgende rijen "lopen". Het zal erg moeilijk en onaangenaam zijn om te werken. Daarom is het beter om tijd te besteden en de muur te markeren en de "startpunten" te vinden.

Wandmarkeringen

Opties voor het plaatsen van tegels op de muur

Opties voor het plaatsen van tegels op de muur

Als je je niet al te veel zorgen maakt over de kleine stukjes tegels die in de hoeken en boven het plafond geplaatst moeten worden, kun je deze stap overslaan. Maar als u wilt dat alle tegels symmetrisch liggen, moet u de lay-out doen voordat u de tegels op de muur legt:

 • Zoek het midden van de muur. Je kunt zelfs een verticale lijn tekenen tot op een bepaalde hoogte.
 • Leg de tegels er relatief tegenover neer. In het midden kan er een naad of het midden van de tegel zijn. Hangt af van hoeveel stukken (geheel) op de muur passen. Om dit te achterhalen, voegt u eerst de naaddikte toe aan de breedte van de tegel en deelt u vervolgens de wandlengte door het resulterende aantal. Zoek uit hoeveel hele stukken op de muur zullen "vallen". Als het nummer oneven is, plaatst u het midden van de tegel in het midden van de muur, als het oneven is, bevindt de naad zich op de gemarkeerde lijn.

  Meerdere lay-outs op moeilijke plaatsen

  Meerdere lay-outs op moeilijke plaatsen

 • Plaats de tegels met betrekking tot dit midden aan beide zijden (leg ze op de vloer), waarbij u kruisen tussen aangrenzende tegels plaatst, die de breedte van de naad markeren.
 • Aan de randen blijft meestal lege ruimte over. U meet het. Op deze maat moet u de buitentegels afsnijden. In theorie zouden ze zowel rechts als links hetzelfde moeten zijn.Als de discrepantie groot is, controleer dan de styling opnieuw. Nadat alles is uitgelijnd, kunt u deze grenzen op de muur markeren met een duidelijke lijn. We voeren van de ene kant en de andere uit. Met behulp van deze markeringen wordt vervolgens een vuurtorentegel geïnstalleerd.

Als blijkt dat aan beide uiteinden alleen smalle stroken overblijven, is het raadzaam om de lay-out opnieuw aan te brengen. Als het midden zich in het midden van de muur bevindt, probeer dan vanuit de naad te spreiden en vice versa. Het zou er beter uit moeten komen.

Met de plaatsing van tegels in hoogte is de situatie net even anders. In sommige gevallen wordt de naad op een bepaald niveau gemaakt. In een badkamer is dit vaak de rand van een geïnstalleerd bad. Als er geen dergelijke vereisten zijn, kunt u hetzelfde doen: zoek het midden, plaats (teken op de muur) de positie van de tegels ten opzichte daarvan. Zo leert u hoe u de tegels van de bovenste en onderste rijen bijsnijdt.

Controleer bij het leggen altijd de vlakheid

Controleer bij het leggen altijd de vlakheid

Je kunt het op een andere manier verticaal plaatsen: markeer de eerste tegel vanaf het plafond, enzovoort - naar beneden. In dit geval hoeft alleen de onderste rij te worden afgesneden. Dit is niet helemaal correct, maar het verbruik van tegels is iets minder.

En markeer in elk geval bij het berekenen van hoe de tegels op de muur moeten worden geplaatst het niveau waar de eerste rij eindigt. Het dient meestal als uitgangspunt. Vanaf hier begint het leggen van tegels.

Startlijn

Op basis van de resultaten van de lay-out heb je een lijn waar de eerste rij eindigt. Op deze hoogte wordt een platte balk genageld. Leunend op de tegels bepalen ze de startrij en alle volgende worden erop geplaatst. De eerste rij wordt als laatste geplaatst, waarin de tegel moet worden gesneden.

Als je een laservliegtuig hebt, is het veel gemakkelijker om te werken

Als je een laservliegtuig hebt, is het veel gemakkelijker om te werken

Profielen voor het werken met gipsplaat worden meestal gebruikt als steunbalk, maar een vlakke droge balk is ook mogelijk. Op een bepaalde hoogte wordt het met zelftappende schroeven of pluggen aan de muur bevestigd (afhankelijk van het materiaal van de muur). Om de tegels zonder problemen met uw eigen handen op de muur te leggen, moet u deze vaak genoeg repareren: zodat ze niet doorhangen. Zorg ervoor dat u de horizontale positie van de installatie controleert. Zelfs de kleinste afwijking zou dat niet moeten zijn.

Hoe tegels op de muur te leggen

De technologie voor het leggen van tegels op de muur is eenvoudig. Het bestaat uit een paar simpele stappen:

 • Tegellijm wordt met een brede spatel op de muur aangebracht, het teveel wordt verwijderd.
 • Op de tegel wordt een laag van ongeveer 3 mm dik aangebracht, min of meer gelijkmatig geëgaliseerd, waarbij de randen worden uitgesmeerd.

  Mortel aanbrengen op tegels

  Mortel aanbrengen op tegels

 • Verwijder het overtollige materiaal met een getande lijmkam.

  Overtollig verwijderen met een getande lijmkam

  Overtollig verwijderen met een getande lijmkam

 • De tegel met de aangebrachte lijm wordt op de muur geïnstalleerd, lichtjes ingedrukt.
 • Uitgelijnd met niveau- of bakentegels.

  Tegels op de muur plaatsen

  Tegels op de muur plaatsen

 • Overtollige lijm wordt verwijderd, het oppervlak wordt afgeveegd met een vochtige spons (de gedroogde samenstelling is moeilijk te wassen).
 • Kruisen worden tussen de twee tegels geplaatst. Zoals je op de foto kunt zien, zijn er twee manieren, en soms worden ze ook gecombineerd: vijf stukken worden op één kruising geplaatst: in het midden en in elke naad. Een moment. De kruisjes mogen niet te lang in de naad zitten: ze blijven plakken en het zal moeilijk zijn om ze eruit te halen. Een half uur na installatie worden ze eruit gehaald. Tegen die tijd begint de lijm te harden en zullen de tegels niet "zweven".

  Hoe kruisen te plaatsen

  Hoe kruisen te plaatsen

Het is allemaal. Vervolgens worden alle acties herhaald. Er zijn natuurlijk verschillende punten die nog moeten worden begrepen - hoe de tegels moeten worden gesneden, hoe de hoeken moeten worden gevormd, maar de basisstappen worden beschreven.

Verschillende nuances in het volledige proces. Ten eerste worden op de gemarkeerde plaatsen op de geïnstalleerde strip de buitenste hele tegels (die niet hoeven te worden gesneden) verlijmd. Bij het leggen heb je hun positie gemarkeerd. Het is erg belangrijk om ze correct in te stellen. Om dit te doen, wordt elk gecontroleerd met een niveau in de verticale en horizontale vlakken. Als de geometrie van de tegels perfect is, kunt u ook de verticale / horizontale randen aan de randen controleren. Vervolgens nemen ze een lang level of een even bar met een korter level en kijken hoe precies de ene vuurtoren ten opzichte van de andere staat.Ze moeten in hetzelfde vliegtuig zitten. Vervolgens bepalen ze met behulp van deze strip of elke volgende tegel correct is geplaatst.

Beschrijving is één ding, maar alles met eigen ogen zien is iets anders. De video demonstreert de technologie, na het bekijken zul je zeker begrijpen hoe je tegels op de muur legt.

Lijmdikte op de muur

Voor degenen die tegels op de muur hebben gelegd - de eerste ervaring met dit soort werk, kunnen er vragen zijn over hoe dik een laag lijm nodig is. Deze waarde hangt af van hoe vlak de muren zijn. Als ze ideaal zijn, kunt u de minimaal toegestane laag aanbrengen in de instructies voor de compositie. Als de wanden alleen relatief vlak zijn, kan de "start" -laag 3-4 mm zijn. Verder kan het, indien nodig, iets afnemen of toenemen, waardoor de oneffenheden van de muur worden gecorrigeerd.

Er zijn verschillende technieken om keramische tegels te leggen. Lijm wordt niet altijd op tegels en muren aangebracht. Sommige meesters passen de compositie alleen op de muur toe, anderen alleen op de tegels, iemand raadt aan om het in water te dompelen voordat de lijm wordt aangebracht, anderen niet. Kies de optie die u het beste lijkt. Maar voor beginnende tegelzetters is het handiger als de mortel zowel op de muur als op de tegel zit: het is gemakkelijker om te verplaatsen en waterpas te zetten.

Fabrikanten van tegellijm adviseren om het op de muur aan te brengen en het overtollige te verwijderen met een getande troffel, maar ze bedoelen een perfect vlakke ondergrond. Op basis van deze aanbevelingen wordt het verbruik voor het leggen van één vierkant berekend.

Lijmverbruik afhankelijk van tegelgrootte

Lijmverbruik afhankelijk van tegelgrootte

Bij een andere techniek stijgt het verbruik met 50% of zelfs 100%, aangezien de muur gecorrigeerd moet worden. Maar het loont zeker de moeite om naar de voorgeschreven maten van de spateltanden te luisteren.

Hoe tegels te snijden

Er zijn verschillende manieren. Voor kleine volumes en niet erg dikke tegels is een handmatige tegelsnijder geschikt. Het is een apparaat dat bestaat uit een platform waarop tegels worden geplaatst. Aan het platform zijn tegenoverliggende platen bevestigd, waarlangs de snijplotter beweegt. De snijder wordt met een handvat verplaatst om door het harde oppervlak te scheuren. Op dezelfde handgreep wordt meestal een stop geïnstalleerd, waarmee de tegel breekt langs de lijn die door de snijplotter wordt getrokken.

Een andere manier is met een grinder, maar deze is erg luidruchtig en stoffig. Bovendien zal het niet werken om een ​​perfect rechte snede te maken, maar het zal in geval van nood verdwijnen.

Indien nodig worden ronde gaten uitgesneden met behulp van een kroon met een geschikte diameter, die op de boor wordt geplaatst. Tijdens het boren, zodat er zo min mogelijk stof is, wordt de werkplek constant bewaterd met water. Het resultaat is een perfect gat, alles ziet er netjes uit.

Afgewerkte ronde gaten in keramische tegels

Afgewerkte ronde gaten in keramische tegels

Als u een te dunne strook moet afsnijden, werkt deze niet op de tegelsnijder: hij breekt gewoon niet af. Als je vervolgens een lijn trekt met een snijschijf of een staaf (sommige bedrijven hebben een snij-element in de vorm van een staaf), wordt de dunne rand afgebroken. Over het algemeen zijn hier speciale pincetten voor, maar ook een tang kan er goed in.

Tegeltang

Tegeltang

Als de rand tegelijkertijd erg ongelijk blijkt te zijn, kan deze een beetje worden gladgestreken met een vijl of schuurpapier dat aan de balk is bevestigd.

Hoekversiering

Als de tegels plat worden gelegd, zijn de binnenhoeken niet twijfelachtig. Moeilijkheden kunnen alleen optreden bij de installatie van kruisen. Draai ze gewoon zodat ze niet in de weg zitten of uitstekende delen afbreken. Over het algemeen passen ze netjes in de hoeken en tot slot wordt de naad gevormd met voegmortel.

Er zijn ook profielen voor binnenhoeken. Ze worden afgestemd op de toon van de voeg, in de hoek geïnstalleerd, geëgaliseerd tot een niveau en vervolgens bevestigd aan schroeven of pluggen. Bij het leggen van tegels in de hoek worden de tegels daarop ondersteund. Een afgewerkte filetnaad wordt verkregen.

Intern hoekprofiel

Intern hoekprofiel

Buitenhoeken zijn moeilijker. Als je de tegels gewoon samenvoegt, overlappende randen, wordt het lelijk. Om de buitenhoek goed te vormen, moet je de rand op 45 ° zagen.

Hoe maak je een buitenhoek bij het leggen van tegels

Hoe maak je een buitenhoek bij het leggen van tegels

Dit kan met een professionele tegelsnijder. Maar niet iedereen heeft dergelijke apparatuur.Dan zul je met een grinder moeten werken. De eerste snede, onder ongeveer de gewenste hoek, wordt gemaakt met een gladde diamantschijf. Er mogen geen sleuven of gaten in zitten, het spuiten moet ook gelijkmatig zijn.

Dit zijn schijven voor een molen: voor doorslijpen en slijpen

Dit zijn schijven voor een molen: voor doorslijpen en slijpen

Het blijkt niet erg soepel en de buitenrand is vrij dik. Maar dit is slechts een voorbewerking. We brengen de zaagsnede op de vereiste parameters met een slijpopzetstuk met dezelfde schijf. Zie de video voor meer details.

Als u zich geen zorgen wilt maken over een dergelijke bekleding, is er nog een andere mogelijkheid - om de hoek te rangschikken met een speciale plastic hoek.

Een andere manier om de buitenste hoek te versieren

Een andere manier om de buitenste hoek te versieren

Nog een video over hoe u abutments en naden kunt rangschikken bij het leggen van tegels.

Bekijk nog een video-tutorial om het leggen van wandtegels met je eigen handen helemaal duidelijk te maken.

Hoe een schort in de keuken te betegelen

Bij het versieren van een keukenschort met keramische tegels, verschilt de technologie praktisch niet van die hierboven beschreven. Het is simpelweg niet nodig om het aantal verticale rijen te berekenen. Het "startpunt" wordt bepaald door de hoogte van het aanrechtblad: het moet 5-10 cm boven de rand van de tegel beginnen. Bevestig de balk op het gewenste niveau, lijn hem precies uit met de horizon en u kunt beginnen.

Een voorbeeld van een betegeld schort op een werkende muur in een keuken

Een voorbeeld van een betegeld schort op een werkende muur in een keuken

Een schort in de keuken wordt meestal op een werkmuur gemaakt. Als het niet één muur is, maar twee of drie, kun je vanuit een van de hoeken beginnen.

Hoe een schort in de keuken te betegelen

Hoe een schort in de keuken te betegelen

Als het is opgemaakt uit kleine tegels, zijn de ondersnijdingen mogelijk niet erg opvallend. Als je alles symmetrisch wilt doen, herhaal dan de lay-out en begin vanuit het midden, zoals hierboven beschreven.

Vergelijkbare berichten
Opmerkingen: 1
 1. Goedkope Jordans
  19/05/2016 om 06:58 - Antwoord

  Belangrijke danke Donald met nog een andere opmerkelijke hulpbron die de hele sector zal helpen.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren