Wand- en plafonddecoratie met nat (vloeibaar) behang

Enkele jaren geleden verscheen vloeibaar behang op de markt van afwerkingsmaterialen. Geleidelijk aan worden ze steeds populairder, omdat ze 5-8 jaar kunnen worden gebruikt zonder hun uiterlijk te verliezen, zelfs in de gang of gang. Een van de voordelen van deze coating zijn veiligheid, hoge onderhoudbaarheid, plasticiteit, waarmee u gemakkelijk bogen, kolommen en andere complexe oppervlakken kunt afwerken.

Wat het is

Vloeibaar behang wordt soms verward met sierpleister. Waarschijnlijk omdat de applicatietechniek erg op elkaar lijkt. - met een spatel. Het fundamentele verschil is dat de samenstelling van de aangebrachte massa totaal anders is. Elke pleister bevat zand en cement en kalk worden als bindmiddel gebruikt. De samenstelling van vloeibaar behang omvat zijde, katoen, cellulosevezels. Als bindmiddel - een soort lijm.

Diverse soorten vloeibaar behang met verschillende soorten glitters

Diverse soorten vloeibaar behang met verschillende soorten glitters

Voor het kleuren van de compositie worden meestal acrylverfstoffen gebruikt en om een ​​oppervlak van verschillende soorten te verkrijgen, worden glitters van verschillende groottes, stukjes mica, parelmoer, draden en andere natuurlijke of kunstmatige materialen toegevoegd. Deze decoratieve toevoegingen worden "glitters" genoemd.

Hoe ze eruit zien aan de muur

Vloeibaar behang is qua uiterlijk een kruising tussen gips- en papierbehang. Vanuit de winkel breng je een droge compositie, waaraan volgens de instructies een bepaalde hoeveelheid water wordt toegevoegd. De resulterende halfvloeibare massa wordt op de wanden of het plafond aangebracht. De coating is naadloos vanwege de ductiliteit van het materiaal; tijdens het aanbrengen worden kleine oppervlaktedefecten gecorrigeerd - groeven, scheuren, enz. Vanwege dezelfde plasticiteit is het niet zo moeilijk om een ​​tekening, zelfs een foto, te vormen.

Zelfs complexe patronen kunnen worden aangebracht op muren met vloeibaar behang ... of afbeeldingen

Zelfs complexe patronen kunnen worden aangebracht op muren met vloeibaar behang ... of afbeeldingen

Dus op de muur ziet vloeibaar behang er anders uit. Verschillen worden toegevoegd door een andere samenstelling. Als het een op zijde gebaseerd vloeibaar behang is, heeft het oppervlak een karakteristieke matte glans. Deze samenstelling wordt ook wel "vloeibare zijde" genoemd. De variant van cellulose en katoen is mat, zelfs in dezelfde tint en met dezelfde decoratieve toevoegingen ziet de muur er anders uit.

En er zijn ook gemengde composities - cellulose-zijde of katoen-zijde, waarin er een zekere mate van glans is, maar niet zo uitgesproken. Over het algemeen is het moeilijk te zeggen hoe vloeibaar behang eruitziet op een muur. Als u van sierpleister houdt, moet u deze afwerking ook mooi vinden.

Keer bekeken

Vloeibaar behang onderscheidt zich door zijn samenstelling. Zoals eerder vermeld, zijn ze gemaakt op basis van natuurlijke vezels. Door het type van deze vezels zijn ze:

 • zijde;
 • katoen;
 • cellulose.

  Zijden behang - zachte glans, gestructureerd oppervlak

  Zijden behang - zachte glans, gestructureerd oppervlak

Ze verschillen niet alleen qua samenstelling, maar ook qua uiterlijk. Het is moeilijk om dit in afbeeldingen over te brengen - het verschil in de aanwezigheid en het type glans, de helderheid, visuele "losheid" of gladheid van het oppervlak. Van alle opties, de duurste zijden composities. Meer budgettair - katoen en cellulose.

Voor-en nadelen

Als we het hebben over de algemene indruk, sommige mensen houden van vloeibaar behang, andere niet. Maar hun eigenschappen zijn niet slecht. De voordelen zijn onder meer de volgende eigenschappen:

 • Naadloos oppervlak. Geen naden zoals behang. Glad oppervlak.
 • Indien nodig worden de gebreken van de muren geëgaliseerd, maar het verbruik van de compositie neemt toe.
 • De samenstelling is dampdoorlatend, dat wil zeggen dat het geen problemen veroorzaakt voor het handhaven van een normale luchtvochtigheid in de kamer.
 • Past goed op gebogen oppervlakken van elke complexiteit.
 • Gemakkelijke restauratie voor elke vorm van schade. Er zijn twee mogelijkheden:
  • bij kleine beschadigingen (krassen) gewoon nat maken, een paar minuten wachten en gladstrijken met een spatel;

   Dit defect is niet moeilijk te repareren.

   Dit defect is niet moeilijk te repareren.

  • in het geval van een kleurverandering of een aanzienlijk defect - reinig het van de oude coating, breng een pleister aan.
 • Extra warmte- en geluidsisolatie.
 • Wanneer ze onder water staan, blijven ze aan de muur hangen en veranderen ze na het drogen praktisch niet van uiterlijk. Het belangrijkste is dat je niets aanraakt als ze nat zijn.
 • Als de coating je niet bevalt, kun je hem van de muur halen, laten weken en opnieuw aanbrengen.

Heel goede eigenschappen. Het meest indrukwekkend is de hoge onderhoudbaarheid. Dit is goed als je huisdieren hebt: krassen worden gewoon gewist. Als u dit soort coating ook uitwendig mooi vindt, moet u het eens proberen.

Vloeibaar behang heeft ook nadelen:

 • Verbrand in de zon. Hiermee moet rekening worden gehouden in de zuidelijke kamer.
 • Alleen droog reinigen: stof kan worden opgevangen met een stofzuiger en een zachte borstel.
 • Hardnekkig vuil, vet kan niet worden verwijderd. Verwijder gewoon het besmette stuk en breng een pleister aan.
 • Niet alle oppervlakken passen goed. De gemakkelijkste manier om met ruw te werken, het ergste van alles - met absoluut glad (de compositie "vloeit").

  Hoge onderhoudbaarheid - het is een van de beste eigenschappen van nat behang

  Hoge onderhoudbaarheid - het is een van de beste eigenschappen van nat behang

 • Voor een goed resultaat is de voorbereiding van het oppervlak noodzakelijk - het egaliseren van belangrijke onregelmatigheden, primer in meerdere lagen. Als het oppervlak ongelijk van kleur is, is schilderen ook nodig (meestal wit).
 • Zelfaanvraag duurt lang.

Zoals u kunt zien, zijn er enkele behoorlijk ernstige nadelen. Het meest onaangename is de onmogelijkheid van nat reinigen. In de gang of in de keuken is dit niet altijd acceptabel. Dit nadeel kan worden opgeheven door de muur te bedekken met vernis. Het kan worden gewassen, maar niet opgeknapt. Bovendien verliest de gelakte coating zijn dampdoorlatendheid, maar wordt hij waterafstotend.

Toepassingstechniek

Hoewel fabrikanten zeggen dat vloeibaar behang op gebogen wanden kan worden aangebracht, is het beter om dit niet te doen. Er zijn twee punten. De eerste is een verhoogd materiaalverbruik. Aangezien de kosten van vloeibaar behang niet te laag zijn (één pakket is vereist voor 4-5 m² en het kost van $ 5 tot $ 18, hoewel er ook $ 40 is), is het goedkoper om het oppervlak voor te bereiden. Het tweede punt is dat als er significante verschillen zijn, dit een uitgesproken "spotting" kan veroorzaken. Donkerder zullen de gebieden zijn waar het vloeibare behang in een dikke laag is neergelegd, en lichter waar de laag dun is (vanwege de doorschijnende muur). Dit leidt opnieuw tot een toename van het verbruik - voor kleurvereffening.

Het is beter om de muur uit te lijnen

Het is beter om de muur uit te lijnen

Voorbereiding van het oppervlak

De eerste stap is het verwijderen van de oude decoratieve coating. We schillen het behang op de kale muur, de verf, als het bubbelt en loslaat, verwijderen we deze ook. Vervolgens maken we de onregelmatigheden glad. Zoals eerder vermeld, is het beter om de muur in ieder geval min of meer vlak te maken.

Een gladde (of relatief vlakke) wand dient meerdere keren te worden voorzien van een primer. Dit vermindert het absorptievermogen van het oppervlak, waardoor het gemakkelijker wordt om te werken.

Het kleurverschil tussen droge en vers aangebrachte massa is groot

Het kleurverschil tussen droge en vers aangebrachte massa is groot

De ervaring heeft geleerd dat vloeibaar behang het beste kan worden aangebracht op ruwe muren, zoals gips. Het is dus wenselijk dat de primer een vergelijkbaar effect heeft. Van de kant-en-klare composities is dit "Betonokontakt". Na het aanbrengen wordt de muur een beetje "stroperig" in sensaties, zandkorrels die aan het oppervlak hechten, maken het ruw. Elke compositie past perfect op zo'n basis. Er is ook een goedkopere optie voor het primen van muren voor vloeibaar behang - de meest goedkope witwateremulsie (2 delen) met PVA-lijm (1 deel). Bedek minstens twee keer met een primer (eventueel).

Als de muur een ongelijke kleur heeft en de primer deze niet heeft verborgen, moet u deze ook schilderen. Want wanneer een dunne laag wordt aangebracht, zullen donkere en lichtere gebieden doorschijnen. Je kunt de meest goedkope verf op waterbasis nemen en daarmee de muur schilderen.Een perfect egale kleur is niet nodig, er mogen geen scherpe overgangen zijn.

Diverse soorten vloeibaar behang. Het is rijk aan zijdevezels

Diverse soorten vloeibaar behang. Het is rijk aan zijdevezels

Nog een punt. Als er metaalfragmenten in de muur zitten - spijkers, schroeven enz., Is het raadzaam deze te verwijderen. Als je het niet kunt verwijderen, schilder het gebied dan met een soort waterafstotende verf in dezelfde kleur als de basis. Als dit niet gebeurt terwijl het vloeibare behang aan het drogen is, zal het metaal roesten en zal de roest met een lelijke gele vlek "naar buiten komen". We zullen het meteen moeten repareren. Het is dus beter om alle metalen voorwerpen van tevoren te isoleren.

Voorbereiding van de compositie

Vloeibaar behang wordt droog in zakken verkocht. Voor gebruik wordt water aan de compositie toegevoegd, alles is goed gemengd. De hoeveelheid water is afhankelijk van het volume van de zak, soort samenstelling, fabrikant. De specifieke hoeveelheid staat op de verpakking.

Voor dit werk is het handiger om een ​​grote plastic emmer te hebben - 12 liter of meer. De inhoud van de zak wordt erin gegoten, water wordt toegevoegd. Het mengsel moet tot een glad mengsel worden gemengd. Het blijkt zoiets als gehakt.

Voeg water toe aan het droge mengsel van vloeibaar behang en meng alles goed

Voeg water toe aan het droge mengsel van vloeibaar behang en meng alles goed

Omdat vloeibaar behang geen schadelijke chemische toevoegingen bevat, kunt u het met uw handen mengen. Als de massa onaangenaam voor je is, kun je handschoenen dragen. De afgewerkte massa wordt meestal teruggebracht naar de zak, de "nek" wordt gedraaid en enkele uren (minstens 4-5 uur, maar bij voorkeur 10-12) gelaten - voor een gelijkmatige zwelling. Houd er rekening mee dat de gedroogde compositie merkbaar lichter zal zijn dan de natte.

Zelfs zwavel is helemaal niet saai

Zelfs zwavel is helemaal niet saai

Het is beter om in één keer de volledige hoeveelheid te kneden die nodig is om een ​​kamer of ten minste één muur te versieren. Randen kunnen zichtbaar zijn als ze in stukken worden geplaatst. Ze zijn bijna onzichtbaar op lichte tinten, maar kunnen het beeld verpesten als de kleur helder is. Als de grenzen nog zichtbaar zijn voordat de muur helemaal droog is, mag er geen actie worden ondernomen. Misschien verdwijnen de randen als ze helemaal droog zijn. Als het vloeibare behang is opgedroogd, maar overgangen zichtbaar zijn, kan de compositie worden verwijderd met een spatel, opnieuw enkele uren worden gedrenkt, gemengd en opnieuw worden aangebracht.

Wand- of plafondtoepassing

Neem een ​​nieuwe troffel voor het werk. Om het proces gemakkelijker te kunnen volgen, is er een troffel met een doorzichtig plastic werkblad. Voor beginners is het gemakkelijker om met zo'n troffel te werken. Het proces zelf is eenvoudig:

 • Een kleine hoeveelheid van de gedrenkte samenstelling wordt op het vlak aangebracht.
 • Wrijf met ronddraaiende bewegingen over de muur.
 • Ze zetten een nieuwe batch materiaal in en gaan verder vanaf dezelfde plek.

  Het is beter om van bovenaf te beginnen, naar beneden

  Het is beter om van bovenaf te beginnen, naar beneden

Het is aan te raden om de hele muur in één keer te bewerken, anders kunnen de lijnen van de voeg van de twee "stukken" zichtbaar zijn. Als het toch niet mogelijk was om de hele muur in één keer te verwerken, bestrooi dan de voeg goed met water, wacht 20-25 minuten, dan kunt u doorgaan met afwerken. Hoogstwaarschijnlijk zal het gewricht subtiel of bijna onzichtbaar zijn.

In de hoeken kunt u een gewone spatel gebruiken, maar het is gemakkelijker om gelijkmatige hoeken te maken met speciale hoekspatels. Breng eerst een massa aan aan beide zijden van de hoek, houd deze vast met een hoekige spatel, wrijf het overtollige uit de hoek geperste - op de muur, egaliseer het oppervlak.

Vloeibaar behang droogt lang - ongeveer 48 uur. De samenstelling bevat een aanzienlijke hoeveelheid water, zodat wanneer het in een kamer droogt, een hoge luchtvochtigheid ontstaat, die onvermijdelijk in andere kamers terechtkomt. Maar tijdens het proces kunt u de verwarming aanzetten, ramen openen, tocht maken. Er zijn geen beperkingen.

Roller applicatie

Vloeibaar behang aanbrengen met een troffel of spatel is voor iedereen goed, behalve dat het proces veel tijd kost. Om het proces te versnellen, kunt u proberen om vloeibaar behang met een roller aan te brengen. Alleen de roller moet speciaal zijn: met stijve korte haren, verzameld in groepen. In de breedte - ongeveer 15 cm Als je er geen hebt gevonden, kun je bont gebruiken met een hard kort dutje of schuimrubber, maar hard.

Hulpmiddel voor het aanbrengen van vloeibaar behang

Hulpmiddel voor het aanbrengen van vloeibaar behang

Voordat u met het werk begint, moet u het vloeibare behang verdunnen volgens de instructies, de muur voorbereiden.Probeer vervolgens te werken met de resulterende compositie. Als de massa slecht over de muur is verdeeld, voeg dan een beetje water toe. Maar voeg een beetje toe, want te vloeistof zal "kruipen". De techniek is iets anders:

 • Breng wat massa aan op de muur met een troffel, zonder je al te veel zorgen te maken over de dikte van de laag. Maak gewoon een blooper.
 • Rol uit met een roller.
 • Breng de volgende batch oplossing aan, rol uit.

De rol maakt het gemakkelijker om dezelfde materiaaldikte te behouden. Dit werkt goed op vlakke wanden. Bovendien is de afwerkingssnelheid 6-8 m².

Verschillende applicatietechnieken geven verschillende effecten

Bij het aanbrengen van vloeibaar behang met een roller is het oppervlak ruwer en meer gestructureerd. Als je dit effect niet leuk vindt, bevochtig de muur dan na het afwerken met een spuitfles, wacht 15 minuten, loop over het oppervlak met een schone troffel gedrenkt in water om het reliëf glad te strijken.

Patronen maken met vloeibaar behang

Het is onwaarschijnlijk dat beginners met vloeibaar behang complexe patronen op de muren kunnen maken, maar het is heel goed mogelijk om iets eenvoudigs te proberen. De gemakkelijkste manier om tweekleurige patronen te maken, en gemakkelijker - geometrisch.

Elke afbeelding kan worden gevonden. Maar dan moet je de omtrek van de tekening naar de muur overbrengen. Als je artistiek talent hebt, kun je proberen het met de hand te doen. Als het niet werkt, kunt u vergroten tot het gewenste formaat, op papier afdrukken, maar beter op karton, uitknippen en aan de muur bevestigen. Vul rond met een achtergrondkleur. Wanneer het vloeibare behang droog is, verwijdert u het papier / karton met een seconde om het lege gebied te vullen. Maar je moet voorzichtig werken, zonder het afgewerkte onderdeel vuil te maken.

Na het verwijderen van het papieren of kartonnen sjabloon blijft er een holte over, die wordt gevuld met materiaal van een andere kleur

Na het verwijderen van het papieren of kartonnen sjabloon blijft er een holte over, die wordt gevuld met materiaal van een andere kleur

Als de tekening eenvoudig is - bijvoorbeeld geometrische vormen, kun je een soort stijve barrière instellen om kleuren te scheiden. Bijvoorbeeld bakens voor pleisterwerk. Ze zijn gefixeerd, gevuld met vloeibaar behang van dezelfde kleur. Na het drogen kunt u de bakens verwijderen en voorzichtig, zonder op het afgewerkte onderdeel te kruipen, de tweede kleur gebruiken.

Er is ook een manier om complexe tekeningen over te brengen zonder ze af te drukken. Je hebt glas, zwarte stift, lamp nodig. Teken een contour op het glas met een zwarte viltstift, markeer deze met een lamp. Er verschijnt een duidelijke omtrek op de muur, die we eenvoudig sturen. We vullen in omdat het handiger is, maar meestal eerst grote gebieden, dan kleinere.

Vergelijkbare berichten
Opmerkingen: 1
 1. Nikolay
  11.05.2019 om 06:07 - Antwoord

  Leuk en gedegen artikel. Dank je. Maar ik, als een meester die al 5 jaar bezig is met het aanbrengen van vloeibaar behang, zal mezelf toestaan ​​het niet eens te zijn met het volgende: “Niet alle oppervlakken passen goed. De gemakkelijkste manier is om met ruwe te werken, het ergste van allemaal - met absoluut gladde (de compositie "stroomt naar beneden"). "
  Het antwoord is dit. Vloeibaar behang past naar mijn mening en ervaring goed op elke ondergrond. Om dit te doen, hoeft u alleen het materiaal speciaal voor te bereiden. Als het de taak is om te voorkomen dat het van de muur "stroomt", voeg dan tijdens het mengen gewoon minder water toe. De samenstelling van vloeibaar behang bevat lijm, die de taak op zich neemt om een ​​stroperig materiaal op elk oppervlak, inclusief het plafond, vast te houden. De enige noodgebeurtenis in mijn herinnering gebeurde op dat moment. toen ik vloeibaar behang op de muur aanbracht in 40 graden hitte. De gloeiend hete muren van het paneelhuis werden meteen aan de muren bevestigd. Ik moest wachten op de avond en verder werken.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren