Gegroefde spaanplaat - de basis voor snelle reparatie

Voor het egaliseren van wanden, vloeren, voor het vijlen van een plafond wordt vaak plaatmateriaal gebruikt, waaronder spaanplaat (spaanplaat). Maar gewoon plaatmateriaal laat verschillen achter bij de voegen en is geen monoliet. De druppels kunnen natuurlijk worden verwijderd, de voegen kunnen worden gerepareerd, maar de coating kan niet monolithisch worden gemaakt. De tand-en-groef-spaanplaat lost beide problemen op: het materiaal in dezelfde batch heeft dezelfde dikte, de tand en groef worden op dezelfde apparatuur gevormd. Als gevolg hiervan is de coating monolithisch en is de kruising bijna onzichtbaar.

Wat is spaanplaat met tand en groef

In vochtbestendige spaanplaten van de eerste klas (zonder defecten en "eigenaardigheden") worden een doorn en een groef gevormd (aan beide zijden - een doorn, aan twee zijden - een groef). Dit zijn de platen die spaanplaat met tand en groef worden genoemd. Tijdens de installatie gaat de spike ("papa") in de groef ("mama"). Met materiaal van goede kwaliteit is de verbinding onmerkbaar.

De spaanplaat met tand en groef ziet er ongeveer zo uit

De spaanplaat met tand en groef ziet er ongeveer zo uit

De gegroefde spaanplaat kan zonder noemenswaardige uitsteeksels op stammen, latten of op een vlakke ondergrond worden gemonteerd. De verbinding is bedekt met PVA-lijm, de ene plaat wordt in de andere gestoken en vervolgens extra bevestigd met zelftappende schroeven rond de omtrek en in het midden. Door de aanwezigheid van sloten wordt de installatie van het materiaal op de vloer, muur of plafond veel gemakkelijker en sneller. De verlijmde verbinding zorgt voor een monolithische coating.

Je kunt de hele kamer van binnenuit omhullen

Je kunt de hele kamer van binnenuit omhullen

De tand-en-groef-spaanplaten worden ook wel QuickDeck genoemd - naar de naam van de fabrikant die voor het eerst onze markt betrad. Ze kunnen op het plafond, de muren en de vloer worden gemonteerd. Ze zijn handig in gebruik voor het egaliseren van oneffen oppervlakken of voor het omhullen van frames.

Voor-en nadelen

Er zijn verschillende voordelen van gegroefde spaanplaat:

 • vochtbestendigheid;
 • veiligheid - paraffineharsen worden als bindmiddel gebruikt en zijn onschadelijk, terwijl ze tegelijkertijd een verhoogde weerstand tegen vocht geven;
 • eenvoudige en snelle installatie;
 • gebrek aan hoogteverschillen bij de voegen (in feite kunnen platen van verschillende batches afwijkingen vertonen);
 • het resulterende oppervlak is monolithisch, dat wil zeggen, de belasting wordt herverdeeld, wat de betrouwbaarheid en stijfheid van de constructie verhoogt;
 • de vloer van gegroefde spaanplaat kraakt niet.

Fabrikanten verklaren dat het oppervlak geen behandeling behoeft voordat de topcoat wordt gebruikt. Als linoleum of laminaat wordt gebruikt, is dat zo. Maar onder het behang en, vooral voor het schilderen, is stopverf nodig: de naden onder dit soort afwerkingen zijn nog steeds zichtbaar.

Het monteren van spaanplaat met tand en groef op de vloer is de meest voorkomende toepassing

Het monteren van spaanplaat met tand en groef op de vloer is de meest voorkomende toepassing

De nadelen zijn onder meer een hoge prijs en niet altijd perfecte geometrie. Weinig als de naden exact overeenkomen. In ieder geval zeggen alle beoordelingen dat de muren / vloer stopverf waren onder schilderen of behang.

Keer bekeken

Het gaat nu niet om de maten, maar om de soorten gegroefde planken. Dit materiaal wordt geproduceerd in drie soorten:

 • Gewoon gegroefde spaanplaat. Vochtwerende spaanplaat met gevormde groeven en spikes. Meestal QUICK DECK of QUICK DECK Professional genoemd.

  QUICK DECK Professionele platen

  QUICK DECK Professionele platen

 • Gegroefde spaanplaat met een dichte polyethyleenfilm die op het vooroppervlak is gelijmd. Het heet QUICK DECK Master. Deze optie is goed voor vloeren, als er hoge eisen worden gesteld aan de reinheid van de ondergrond voor het leggen van de afwerkvloerbedekking. Voordat de toplaag wordt aangebracht, wordt de film samen met het vuil verwijderd, waardoor een absoluut schoon oppervlak achterblijft.

  Dit is een optie met een beschermfolie

  Dit is een optie met een beschermfolie

 • Gelamineerde damwand spaanplaat (damwand spaanplaat). De voorkant van een conventionele gegroefde plaat is bedekt met een laminaatfilm. Het heet QUICK DECK Plus. Het laminaat komt overeen met klasse 34, dat wil zeggen, het is slijtvast. Een geweldige optie als u eerder van plan was laminaatvloeren te leggen.
  Met laminaat (andere tinten verkrijgbaar)

  Met laminaat (andere tinten verkrijgbaar)

  https://youtu.be/5_grgMulLDo

Voor elke gelegenheid is er een oplossing. De laatste twee opties zijn in sommige gevallen handiger, hoewel ze duurder zijn. Maar ze besparen tijd. Direct na het installeren van elke rij platen op de vloer, kunnen ze bijvoorbeeld worden afgedekt met folie en met tape aan de muren worden bevestigd. Maar deze optie garandeert niet dat stof en vuil niet onder de film komen. Het kan ook bewegen. In die zin is een film die op het oppervlak is geplakt, betrouwbaarder.

Wat betreft de gelamineerde gegroefde spaanplaat, deze optie is duurder dan een set spaanplaat + laminaat. Maar als u de kosten van een extra substraat toevoegt, tijd voor installatie, dan lijkt dit verschil niet zo groot. Aan de andere kant is de kleurkeuze lang niet zo breed als die van een conventioneel laminaat. Over het algemeen zal de keuze gemaakt moeten worden op basis van uw eigen voorkeuren.

Dimensies

De gegroefde spaanplaat wordt geproduceerd in de vorm van lange en smalle platen - dit vergemakkelijkt de installatie. De breedte van het materiaal is voornamelijk 600 mm, er is ook 900 mm, zij het in een kleinere variant.

Afmetingen damwand spaanplaat

Afmetingen damwand spaanplaat

Dikte plaat: 12, 16, 22, 38 mm. Voor het naaien van plafonds en wanden wordt meestal twaalf millimeter gebruikt. Soms, wanneer het op een stevige ondergrond wordt gelegd of met regelmatig uit elkaar geplaatste houtblokken, kan het op de vloer worden gelegd. Op de lagers wordt vaak aanbevolen om 16 mm of 22 mm te plaatsen. In dit geval kan de afstand tussen de steunen maximaal 60 cm bedragen.

Vloermontage

Je kunt de vloer langs de boomstammen maken of op de ruwe vloer. Een andere optie is voor geëxpandeerde klei. De opvulling kan ook een ander warmte-isolerend materiaal zijn dat bestand is tegen de vereiste belastingen.

Correcte installatie

Correcte installatie

Door vertragingen

Voor de installatie van de vloer langs de boomstammen is een laag waterdichting eronder vereist. Elk waterdicht materiaal kan worden gebruikt - zelfs plasticfolie, maar het is beter - iets duurzamer en moderner. Leg de stroken elkaar minimaal 10-15 cm overlappend Het is aan te raden de voegen te verlijmen met mastiek of dubbelzijdig plakband. Nog een punt: de waterdichtheid wordt op de muren aangebracht en gefixeerd. Het mag niet lager zijn dan de ondervloer.

Lags zijn gemaakt van een staaf met een dikte van minimaal 50 mm. De installatiestap is afhankelijk van de dikte van de gebruikte gegroefde spaanplaat. Voor platen met een dikte van 16 mm is de aanbevolen afstand 305 mm, voor 22 mm - 610 mm. Dat klopt - zodat de verbinding van twee platen op het hout valt.

Vertragingen moeten vaak worden ingesteld

Vertragingen moeten vaak worden ingesteld

Als het nodig is om tegelijkertijd warmte- en geluidsisolatie te verbeteren, wordt de ruimte tussen de blokken gevuld met materialen met geschikte eigenschappen. Verder is het reeds mogelijk om de gegroefde spaanplaatplaten te leggen. Leg ze met de lange zijde loodrecht op de boomstammen (over de stam).

Er is nog een andere optie waarmee u op een houtblok kunt besparen voor een vertraging: maak de installatiestap van de lag meer, langs hen - een ondervloer, en leg er bovenop al tand-en-groef-spaanplaten. Maar het oppervlak van de ondervloer mag geen significante uitsteeksels hebben. Anders gaan de platen niet liggen en slingeren ze.

Als de draagbalken al met een grotere spoed zijn geïnstalleerd dan aanbevolen, raadt de fabrikant aan om de kist met de vereiste spoed te leggen met een plank die niet smaller is dan 25 mm (zie video hieronder).

Voor geëxpandeerde klei

U kunt ook gegroefde spaanplaat op geëxpandeerde klei leggen. Deze methode is niet zo warm als de vorige. Moderne thermische isolatiematerialen beschermen beter tegen het binnendringen van kou. Maar een zwevende vloer op geëxpandeerde klei is soms goedkoper. U hoeft er alleen zeker van te zijn dat uw vloer droog is. Anders kan het materiaal ondanks de waterbestendigheid opzwellen en zijn eigenschappen verliezen.

Zwevende vloeren op geëxpandeerde klei

Zwevende vloeren op geëxpandeerde klei

Het werk begint op dezelfde manier als bij het installeren van de vloer langs de boomstammen: we verspreiden en repareren waterdichtheid op de muren.Verder worden geëxpandeerde kleikruimels met een fractie van niet meer dan 5 mm gegoten, geëgaliseerd tot een niveau. Een andere laag waterdichtheid wordt op de geëxpandeerde klei geplaatst. Bij het leggen wordt de ene strook minstens 20 cm op de andere gedraaid en zijn ze goed verlijmd. Op deze ondergrond kan spaanplaat met de geselecteerde groef en tand worden gelegd.

Op beton

Als het nodig is om de betonvloer te isoleren of egaliseren, kan dit met gegroefde spaanplaat. Volgens de aanbevelingen van de fabrikant moeten de platen op een vlakke ondergrond worden gelegd. Om dit te doen, moeten te grote uitsteeksels worden afgesneden, moeten aanzienlijke depressies worden afgedekt. Als de onregelmatigheden te globaal zijn, is het beter om deze te vullen met een zelfnivellerende beton- of polymeersamenstelling. Na het drogen ligt de gegroefde spaanplaat zonder problemen.

Op een vlakke betonnen sokkel

Op een vlakke betonnen sokkel

Als er onregelmatigheden zijn, maar ze zijn niet globaal - tot 5 mm per meter - kunt u een substraat onder het laminaat leggen, van degenen die dikker zijn, onder de gegroefde platen. Ander soortgelijk schuimmateriaal kan worden gebruikt. Als u tegelijkertijd de thermische isolatie-eigenschappen wilt verbeteren, kan dit een met folie bekleed materiaal zijn (met folie naar de kamer toe) of polystyreen - polyurethaanschuim met hoge densiteit (minstens 350 g / m³). Je kunt er al borden op leggen.

Regels leggen en vastleggen

Platen op de houtblokken worden overdwars gelegd: de lange zijde staat loodrecht op de houtblokken. Het leggen begint vanaf de muur die het verst van de ingang verwijderd is. Er moet een opening van 8-10 mm worden gelaten vanaf de muren. Het is nodig zodat contactgeluid niet door bouwmaterialen wordt overgedragen. Om deze opening te behouden, worden afstandhouders van de vereiste maat tussen de muur en de plaat geïnstalleerd, de plaat wordt ertegenaan gedrukt. Nadat de installatie is voltooid, worden de pakkingen verwijderd.

Vergeet de opening tot de muur niet - anders is het contactgeluid te hard te horen

Vergeet de opening tot de muur niet - anders zijn de impactgeluiden te "hard" te horen

Locatie regels

Borden worden met een doorn naar zichzelf toe gelegd. Leg eerst een rij langs de muur en ga dan verder met de tweede. Aan het begin van de tweede rij kunt u de trim van het laatste bord van de eerste rij gebruiken. Als er niet wordt bijgesneden of als deze te klein is, begint de tweede rij halverwege - op deze manier wordt overlapping van de naden vermeden. De volgende rij begint met een hele plaat of met een snede van een andere maat - verticale naden moeten minstens 30 cm uit elkaar staan.

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de verticale naden niet samenvallen

Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de verticale naden niet samenvallen

Voordat de platen worden samengevoegd, wordt de groef (dit is handiger) bedekt met PVA-lijm. Het is lastig en lang om elke keer met een borstel te smeren. Makkelijker als de lijm in een fles met een dispenser met lange tuit wordt gegoten. Een groef van een andere plaat wordt ingevet met lijm in de spijker gestoken. Om minimale speling te krijgen, kunt u een rubberen hamer en een puntige rand van een plank gebruiken. Dit schroot wordt in de geïnstalleerde plaat gestoken, erop geslagen met een hamer en de platen nauwkeurig afgesteld. Nadat ze de gewenste positie hebben bereikt, nemen ze zelftappende schroeven, een schroevendraaier en bevestigen ze het geïnstalleerde vel. Zelftappende schroeven worden langs de omtrek geschroefd met een steek van 15-20 cm, binnen de vertragingen is de stap van het installeren van zelftappende schroeven 25-30 cm. Dus geleidelijk wordt een vloer van gegroefde spaanplaat gemonteerd.

Enkele kleine dingen

Het is beter om zelftappende schroeven zwart "voor hout" met een grote platte kop te nemen. Om het oppervlak egaal te maken, worden voor montage gaten met een iets grotere diameter onder de kappen geboord dan de kappen (verzinken). Na het aandraaien van de schroeven worden de groeven bedekt met stopverf op hout. Na droging met fijnkorrelig schuurpapier wordt het oppervlak uiteindelijk geëgaliseerd.

Het is noodzakelijk om een ​​opening tussen alle muren te behouden

Het is noodzakelijk om een ​​opening tussen alle muren te behouden

Om volledige dichtheid te garanderen, kunnen de naden worden ingewreven met een compound dat wordt gebruikt om de naden van keramische tegels af te dichten.

Eigenschappen voor wandmontage

Bij montage aan de muur wordt er een verticale kist van een 20 cm dik bord op gepropt, die alle oneffenheden egaliseert. Hiervoor wordt voering toegevoegd in de "dips", de uitsteeksels worden afgesneden. Het is raadzaam om de stap te kiezen waarbij de latten van de kist zo worden geïnstalleerd dat ze voegen hebben. Als dit niet lukt, wordt er een voering aangebracht op de kruising van de twee platen (afwerkplanken, multiplex, spaanplaat - afhankelijk van de gewenste dikte) zodat de verbinding niet bungelt.

Niet iedereen wil de bench doen. Het is verkeerd, maar zo doen ze het

Niet iedereen wil de bench doen.Het is verkeerd, maar zo doen ze het

Installatie van platen gaat over de omhulling - de lange zijde wordt op de vloer gelegd, spijker omhoog. Dit maakt het gemakkelijker om minimale openingen langs de horizontale voegen te realiseren. U krijgt te maken met verticale op de hierboven beschreven manier - door spaanplaat af te snijden met een groef en een rubberen hamer. De stap van het installeren van de schroeven is hetzelfde: 15-20 cm langs de omtrek van de plaat en 20-25 cm langs de tussenliggende stroken.

Afwerking van de gemonteerde gegroefde spaanplaat

Fabrikanten beweren dat het Quick Dec-oppervlak geen stopverf nodig heeft. Je kunt er meteen behang op lijmen, schilderen, tegels leggen, sierpleister aanbrengen. Wat betreft gips en tegels, het is. Alleen een voorbehandeling met impregnering is nodig - voor een betere hechting. Voor de tegels moet goede lijm worden gebruikt.

Je moet nog steeds plamuren, hoewel de hoeveelheid werk onvergelijkbaar is ...

Je moet nog steeds plamuren, hoewel de hoeveelheid werk onvergelijkbaar is ...

Voor dun of glad behang en vooral voor schilderen is het noodzakelijk om de naden te dichten. Ze zijn nog steeds zichtbaar. Onder sommige soorten behang vallen de naden misschien niet op, maar je zult zeker moeten plamuren om te schilderen.

Beoordelingen

Hoewel er veel tijd is verstreken sinds het verschijnen van dit materiaal op de markt, zijn er maar weinig beoordelingen over gegroefde spaanplaat. Als we uitgaan van het feit dat mensen die met alles tevreden zijn niet al te gretig zijn om iets te schrijven, maar gewoon rustig voor zichzelf leven, dan is dit waarschijnlijk niet erg. Hierdoor voldoet het materiaal aan de meeste verwachtingen en wijken de beloftes van de verkopers niet te veel af van de werkelijke gang van zaken.

Na het herlezen van ongeveer vijf forums, waar het onderwerp hoe goed of slecht een gegroefde spaanplaat is, kunnen we de volgende conclusies trekken:

 • Het leggen is heel eenvoudig en snel, alleen de platen moeten met de goede kant naar boven worden geplaatst: degene waarmee de spijker een beetje is afgeschuind, waardoor deze korter is.
 • Sommigen, bij het leggen van QwickDeck op de boomstammen, lijmden de verbindingen niet, de platen waren op geen enkele manier bevestigd. Bij deze installatiemethode wordt geadviseerd om een ​​opening van 1-2 mm tussen de platen te laten. Degenen die het stevig vastbonden, in de lente, gingen de naden omhoog. Ik moest een nieuwe sorteren, soms uitlijnen Slijper te gezwollen randen.

  Voor een spaanplaat met tand en groef tot een dikte van 22 mm is een steunstap van minder dan 60 cm vereist, indien de balken met een dergelijke trede of meer worden geïnstalleerd, is een krat nodig

  Voor een spaanplaat met tand en groef tot een dikte van 22 mm is een steunstap van minder dan 60 cm vereist, indien de balken met een dergelijke trede of meer worden geïnstalleerd, is een krat nodig

 • Het materiaal van verschillende fabrikanten is heel verschillend. Er kan een verschil in grootte zijn (platen zijn enkele centimeters korter / al aangegeven), de dichtheid kan ook verschillen.
 • De geometrie is verre van perfect. Er kunnen verschillen zijn van een millimeter of meer. Als je de perfecte nodig hebt, gebruik dan dunne pads tijdens de installatie, maar het is gemakkelijker om met een slijpmachine te lopen.
 • Bij het leggen op houtblokken zonder ondervloer, is de plaatvloer een beetje "echoën": als iemand een stap aan de ene kant van de kamer heeft gezet, voel je die aan de andere kant - door trillingen.
 • Het wordt zonder problemen gesneden met een slijper of een handzaag. U kunt direct op de vloer door een blok neer te leggen.

  Voor het indienen van het plafond zijn de regels vergelijkbaar

  Voor het indienen van het plafond zijn de regels vergelijkbaar

 • Let bij het lossen op: de randen worden gemakkelijk afgebroken. De vellen wegen veel, vooral de dikke voor de vloer. Beweeg daarom - slechts twee mensen.
 • Voordat u met de installatie begint, is het noodzakelijk om het materiaal enige tijd binnen te houden, zodat de luchtvochtigheid afneemt. Tijdens het gebruik zullen de platen dan niet kromtrekken.

Samenvattend zijn de beoordelingen van degenen die de aanbevelingen volledig hebben opgevolgd, positief. De resonantie van de vloer en de onvolmaakte geometrie zijn realiteit. Zoals echter de verschillende kwaliteit van damwandspaanplaat op één verkooppunt.

Vergelijkbare berichten
Opmerkingen 7
 1. Alexander G.
  14-04-2020 om 12:49 - Antwoord

  Duurzaam en betrouwbaar materiaal.Er zijn verschillende maten en diktes voor verschillende behoeften. Altijd te koop en de prijs is voldoende.

 2. Sergey Novikov
  06/07/2020 om 09:28 - Antwoord

  Ik ging de vloer isoleren. Ik ga zeker snelle dekplaten gebruiken, ik las dat ze de warmte goed vasthouden.

 3. Vladimir
  06/09/2020 om 11:10 - Antwoord

  Hij bedekte het hele huis met dit materiaal. Er zijn nooit problemen geweest. Alleen positieve indrukken van het werken met hem. Gebruikt 22 en 16 mm voor de vloer en 11 voor de wanden en het plafond op beide verdiepingen.

 4. Ruslan
  09/05/2020 om 12:33 - Antwoord

  Ik heb het op de isolatie in het land gelegd, natuurlijk waterdicht gemaakt onder de isolatie. Ik heb nog niets op de platen gelegd, dus we lopen. De bouwers hebben de verkeerde fundering van het huis gemaakt. De luchtvochtigheid in de kamer is constant. de platen leidden niet, de voegen zwollen ook niet op. De kwaliteit van het materiaal valt direct op.

 5. Paul
  16.10.2020 om 11:19 - Antwoord

  De meest betaalbare manier om de muren waterpas te maken. Het wordt zacht gesneden, breekt niet in de handen. Door zijn gewicht kan hij gemakkelijk door twee personen worden gedragen, maar toch een handig formaat.

  • Vladimir
   16/10/2020 om 16:07 - Antwoord

   Ze zouden ook niet bang zijn voor vocht, dus ze zouden helemaal geen prijs hebben.

 6. Nikolay
  21/11/2020 om 18:15 - Antwoord

  Alle afwerkingsmaterialen GVL, OSB zijn niet ontworpen voor direct en langdurig contact met water. Ik kan uit ervaring zien dat het Quick Deck goed presteerde in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. In de woning is de gehele verdieping, inclusief badkamers, hiermee bekleed. Je moet altijd de juiste voorbereiding doen. Ik kan zeggen dat ik het materiaal leuk vond.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren