Wat is GVL, GKL, GKLV en waar is het beter om ze te gebruiken

Onlangs zijn "droge" constructie- en afwerkingstechnologieën steeds populairder geworden. Dit is begrijpelijk. Met minder tijd is het resultaat heel behoorlijk. U hoeft alleen maar de juiste materialen te kiezen. Als u muren, plafonds waterpas wilt maken, een vloer wilt maken of het frame wilt omhullen, maar geen materialen wilt gebruiken die potentieel gevaarlijk zijn voor de gezondheid en die formaldehyde bevatten, moet u kiezen uit plaatmaterialen gemaakt op basis van gips. Dit zijn gipsvezel (GVL) en gipsplaat (GKL). Maar beslissen welke het beste is om te gebruiken - GVL of GKL - is niet zo eenvoudig. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. En, het meest redelijk, gebruik beide, maar in die gebieden waar er vraag naar hun eigendommen zal zijn.

GVL en GKL: wat is het in de bouw

Gipsplaten en gipsvezel zijn relatief nieuwe bouwmaterialen. Ze verschenen een paar decennia geleden, maar ze hebben met vertrouwen traditionele materialen vervangen. Om GVL of GCR te begrijpen die u beter gebruikt, moet u een duidelijk idee hebben van wat voor soort materialen het zijn, wat hun voor- en nadelen zijn. Op basis van deze kennis kunt u zelf de beste beslissingen nemen. Omdat het onmogelijk is om ondubbelzinnig te zeggen wat beter is - GVL of GKL. Ergens is het ene materiaal geschikter, ergens is het beter om het tweede te gebruiken. Laten we dus eens kijken wat voor soort materialen het zijn en welke soorten gipsplaat en gipsvezelplaat er zijn.

Kiezen tussen GVL en GVK is niet zo eenvoudig

Kiezen tussen GVL en GVK is niet zo eenvoudig

GKL: wat is het en welke soorten zijn er

GKL is een afkorting van de naam GypsoCardboard Sheet. Dit materiaal bestaat uit twee kartonnen vellen waartussen een laag gips zit. Ze worden met constructielijm met elkaar verbonden. Het wordt vaak "drywall" genoemd, of de afkorting GKL wordt gebruikt, soms hoor je "gipsplaat". De laatste naam wordt zonaal gevonden - hij komt vaker voor in Sint-Petersburg en het omliggende gebied. In deze regio werd gipsplaat geleverd door het Finse bedrijf Gyproc ("Giprok"), dat langzamerhand een begrip werd.

Wat is GCR en welke typen zijn het?

Wat is GCR en welke typen zijn het?

GKL wordt gebruikt voor het "droog" egaliseren van wanden of kozijnbekleding in kozijnbouwconstructies. Geschikt voor gebruik binnenshuis, te kwetsbaar voor gebruik buitenshuis. Gebruik gipsplaat voor muren, scheidingswanden, plafonds.

Bij de productie van gipsplaat wordt dicht en glad karton gebruikt. Het dient als een versterkend en vormgevend element. De gipslaag geeft stevigheid en vormvast. In de meeste gevallen heeft een gipsplaat een dunnere rand langs de lange zijde (er zijn er zelfs met rechte hoeken). Hierdoor kunt u de voegen zorgvuldig plamuren bij het verbinden. Dus voor sommige soorten afwerkingsmaterialen is het niet nodig om het hele gebied te plamuren.

Soorten gipsplaatranden (gipsplaat)

GKL kan verschillende randen hebben. U moet het kiezen afhankelijk van het gebruiksgebied.

Gipsplaat wordt geproduceerd voor verschillende bedrijfsomstandigheden; voor gemakkelijke herkenning wordt karton van verschillende kleuren (grijs, groen, roze) gebruikt:

 • Voor ruimtes met normale bedrijfsomstandigheden - standaard gipsplaat. Het is grijs.
 • Voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid - vochtbestendige gipsplaat. Het is groen gekleurd.
 • Voor brandgevaarlijke gebouwen / gebouwen - brandwerend - GKLO. Heeft een roze kleur.
 • In ruimtes met een hoog brandgevaar en een hoge luchtvochtigheid wordt GKLVO gebruikt - een vuurvaste vochtbestendige gipsplaat.
 • Onlangs is geluiddichte gipsplaat (GKLZ) populair geworden. Het heeft een kern van gips met een hoge dichtheid en is versterkt met glasvezel.Ontworpen om de geluidsisolatie van frameomhullende structuren van wanden, plafonds en scheidingswanden te verhogen. Het blad is paars of blauw.
GKLZ - geluiddichte gipsplaat van blauwe of paarse kleur

GKLZ - geluiddichte gipsplaat. Knauf-plaat (GSP-DFH3IR) heeft de volgende eigenschappen: verhoogde dichtheid, vochtbestendigheid, schokbestendigheid, verhoogde sterkte

Nu weet u wat gipsplaat is, welke soorten gipsplaat er zijn en waar ze worden gebruikt. Het is een populair materiaal voor interieurdecoratie. Het bevat geen schadelijke stoffen, hoewel gipsstof, dat tijdens het gebruik kan verschijnen, enig gevaar kan opleveren. Om te beslissen welke betere GVL of GVK is, laten we het nu hebben over gipsvezel.

GVL - wat is het, waar is het van gemaakt, welke soorten zijn er

De naam GVL is ook een afkorting van de technische naam van plaatbouwmateriaal: Gipsvezelplaat. Dit materiaal is gemaakt van een mengsel van gips met cellulosevezels (pluizig oud papier). De massa wordt gemengd met water, er worden vellen uit gevormd onder de pers, die op normale vochtigheid worden gebracht (gedroogd).

Randtypes - op muren is het beter met een afschuining, op de vloer - zelfs

Randtypes - op muren is het beter met een afschuining, op de vloer - zelfs

GVL wordt ook gebruikt voor het droog egaliseren van wanden en plafonds, kozijnbekleding, vloeren. In tegenstelling tot gipsplaat heeft het een "fundamentele" onbrandbaarheid, aangezien cellulose bedekt is met een laag van onbrandbaar materiaal - gips. GVL wordt geproduceerd met twee soorten randen - plat en gevouwen. De naadrand wordt verwijderd met een vlak, de afschuiningsdiepte is ongeveer 2 mm, de breedte is ongeveer 30 mm. Bij installatie op muren kunt u hiermee de naad extra versterken (een wapeningsnet leggen) en deze plamuren.

Met behulp van speciale additieven krijgen gipsvezelplaten speciale eigenschappen. Op basis hiervan zijn er de volgende typen:

 • Standaard - GVL. Voor installatie in ruimtes met een normale luchtvochtigheid.
 • Vochtbestendig - GVLV. Ze worden gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid om de vloer zonder dekvloer te egaliseren.
 • Vochtbestendig materiaal met verhoogde sterkte voor vloeren. GVLV EP (vochtbestendig GVL Vloerelement) is gemerkt.

Uiterlijk verschillen vochtbestendige platen niet van standaardplaten. Als de fabrikant normaal is, heeft het vel een markering waarin, naast de grootte van de vellen, het type is aangebracht - GVL of GVLV. Ze verschillen ook in het type oppervlak: GVL zijn gepolijst en ongepolijst. Geschuurd ("Knauf") is aanzienlijk duurder, maar vereist niet de verplichte stopverf van het hele oppervlak voordat het werk wordt voltooid.

GVL en GKL: eigenschappen en vergelijking

Tot nu toe is er geen specifiek verschil tussen GVL en GCR merkbaar. Beide zijn plaatmateriaal dat kan worden gebruikt voor wand- en plafondbekleding. Alleen gipsvezel is geschikt voor vloeren, maar gipsplaat is dat niet. Dit is nog maar het begin. Laten we het verder begrijpen.

Je hoeft niet te kiezen: GVL of GKL, maar gebruik ze samen

Je hoeft niet te kiezen: GVL of GKL, maar gebruik ze samen

Dichtheid, kracht

Als we GVL en GCR vergelijken, dan heeft gipsvezel een hoge dichtheid en dienovereenkomstig met dezelfde dikte, grotere sterkte en massa. Grote kracht - het lijkt goed te zijn. Het GVL is in ieder geval niet zo makkelijk met een klap door te breken. Bovendien kunt u planken veilig ophangen aan een framewand omhuld met GVL.

Niet elke schroef kan zonder voorboren in de GVL worden geschroefd

Niet elke schroef kan zonder voorboren in de GVL worden geschroefd

Aan de andere kant betekent een hogere dichtheid een moeilijkere installatie. Niet elke zelftappende schroef kan zonder voorgeboorde gaten in een gipsvezelplaat worden geschroefd. U kunt het doen zonder te boren, maar alleen als u zelftappende schroeven en een krachtige schroevendraaier gebruikt. Bovendien zal het zonder vooraf verzinken (het boren van een gat met een grotere diameter) niet mogelijk zijn om de dop te "verdrinken" in gipsvezel. Wanneer gipsvezelplaat in twee lagen wordt omhuld zonder vooraf gaten te boren, kan het blijken dat de schroef die in de tweede plaat is geschroefd, de onderste "probeert" in te drukken.

Gipsplaat heeft minder sterkte, het kan met een vuistslag worden doorboord. Maar gewone zelftappende schroeven kunnen er gemakkelijk "in" komen. Bij het plaatsen van de gipsplaat is het belangrijkste dat u het karton niet te strak aandraait of breekt met de schroefkop.Anders valt het in de gipslaag, die barst. We moeten op een andere plek draaien. Als je het meerdere keren achter elkaar "verprutst", moet je het vel verwisselen, omdat het gewoon niet kan worden vastgehouden.

Toegestane langdurige belasting van bevestigingsmiddelen die in de gipsplaat zijn geïnstalleerd

Toegestane langdurige belasting van bevestigingsmiddelen die in de gipsplaat zijn geïnstalleerd

En trouwens, op een muur, omhuld in een plaat van gipsvezelplaat, kan een correct geïnstalleerde speciale plug (vlinder of ook wel kamille genoemd) lange tijd een gewicht van 80 kg weerstaan. De vraag is dat de technologie gevolgd moet worden.

GKL- en GVL-gewicht

Wat is er nu slecht aan een hoge dichtheid. Het eerste minpuntje is al beschreven: het is moeilijker om bevestigingsmiddelen te installeren. Ten tweede betekent hoge dichtheid een hoge massa. Dat wil zeggen, voor de installatie van GVL onder dezelfde omstandigheden is een krachtiger frame vereist. Bij het transport zal je rekening moeten houden met het tonnage, het is lastiger om met zware platen te werken. Het gewicht van één vel GVL wordt berekend in tientallen kilogrammen. Knauf-gipsvezelplaten (Knauf) hebben bijvoorbeeld de volgende parameters:

 • een plaat met afmetingen 2500 * 1200 * 10 mm weegt ongeveer 36 kg;
 • GVL 2500 * 1200 * 12,5 mm heeft een massa van 42 kg;
 • het vloerelement 1550 * 550 * 20 mm heeft een massa van ongeveer 18 kg.

Gipsplaatplaten zijn veel lichter (zie tabel).

Gewicht gipsplaat afhankelijk van grootte, dikte, type

Gewicht gipsplaat afhankelijk van grootte, dikte, type

Als we het hebben over de massa van een vierkante meter gipsvezelplaat, kan deze worden berekend met de formule:

 • De massa van het GVL-vierkant mag niet kleiner zijn dan 1,08 * S,
 • maar het kan niet meer zijn dan 1,25 * S.

Waarbij S de nominale plaatdikte in millimeters is. Het bereik van waarden is dus eenvoudig te bepalen. Om de een of andere reden geven fabrikanten echter niet de massa van één vel aan. Deze gegevens zijn alleen te vinden bij Knauf. Volgens hun informatie krijgen we zoiets als dit:

 • GVL 10 mm dik - 12 kg / m²;
 • GVL 12,5 mm dik - 14 kg / m²;
 • EP 20 mm dik - 21,5 kg / m².

Vergeleken met de gemiddelde massa van gipsplaat zijn vezelgipsplaten 3,5-4 keer zwaarder. Zelfs één vel alleen optillen is al een probleem. Zelfs als je erachter komt hoe je het moet doen en het niet kapotmaakt. Natuurlijk moeten ze op een krachtigere basis worden bevestigd.

Flexibiliteit en kwetsbaarheid

Gipsplaten, vanwege het feit dat gips zich tussen twee lagen karton bevindt, is flexibeler. Karton voert de taak van versterking uit en neemt een aanzienlijk deel van de belasting op zich. Vooral onder buigende belastingen. Een gipsplaatplaat kan bijvoorbeeld vanaf één kant worden opgetild door de korte kant vast te pakken. Het zal buigen, maar niet barsten. Als u dezelfde bewerking probeert uit te voeren met een gipsvezelplaat, zal deze barsten.

Het is gemakkelijk om ze extern te onderscheiden, maar beslissen welke beter is, is niet zo eenvoudig.

Het is gemakkelijk om ze extern te onderscheiden, maar beslissen welke beter is, is niet zo eenvoudig.

Een ander pluspunt van de gipsplaat is dat deze kan worden gebruikt om gebogen oppervlakken bij te snijden. Er zijn verschillende technologieën waarmee u bogen, kolommen en vloeiend gebogen reliëfs op muren en plafonds kunt maken. GVL biedt een dergelijke mogelijkheid niet. Het neemt zeer slecht buigbelastingen zowel langs als over de plaat op: de cellulosevezels zijn erg kort en de plaat breekt gewoon. Dus als u gebogen oppervlakken moet afwerken, is de keuze tussen GVL of GKL eenvoudig ten gunste van het laatste.

Geluidsisolatie en thermische geleidbaarheid

Bij het kiezen van een materiaal voor bekleding zijn indicatoren zoals thermische geleidbaarheid en geluidsisolatie belangrijk. Zoals u weet, zijn ze afhankelijk van de dichtheid, aangezien GOST's een vrij brede vork in de dichtheid van gipsvezelplaat mogelijk maken, moeten deze kenmerken voor elke specifieke fabrikant worden bekeken. Zodat u in ieder geval globaal kunt navigeren, zijn er de volgende gegevens:

 • Thermische geleidbaarheid van GVL met een dichtheid van 1000 kg / m3 tot 1200 kg / m3 heeft een thermische geleidbaarheid van 0,22 W / m ° C tot 0,36 W / m ° C.
 • De thermische geleidbaarheid van de gipsplaat ligt ongeveer in hetzelfde bereik - van 0,21 tot 0,34 W / (m × K).
Belangrijkste technische kenmerken van GVL

Belangrijkste technische kenmerken van GVL

Als we het hebben over geluidsisolatie, wordt hetzelfde beeld waargenomen: de kenmerken zijn ongeveer gelijk. GVL geeft slechts 2 dB betere bescherming in vergelijking met GCR. Het is ook de moeite waard eraan te denken dat u desgewenst akoestische gipsplaten kunt vinden. Het heeft speciale kenmerken, het wordt gebruikt voor het afdekken van winkels, concertzalen, studio's. Als we het hebben over particuliere woningbouw, moet deze in slaapkamers worden gebruikt.

Wat is stiller dan GKL of GVL

Wat is stiller dan GKL of GVL

Als je naar de eigenschappen kijkt, is er geen verschil in geluidsisolatie tussen GKL en GVL. Maar deze parameter houdt rekening met de "geleiding" van het geluid. Er is hier echt geen groot verschil. Dat voelt zoals het is. En significant. De kamer van gipsvezelplaat is veel rustiger. Het is niet zo booming. Geluiden van het gladde karton worden gereflecteerd en in het niet-uniforme oppervlak van de vezelplaten "kleven". Dus als stilte in huis belangrijk voor je is, kies je tussen gipsvezelplaat en gipsplaat, kies dan voor gipsvezel.

GVL of GKL: wat is beter?

Zowel het ene als het andere materiaal hebben bewonderaars en tegenstanders. U moet zelf beslissen wat beter is voor GVL of GCR. In deze sectie zullen we proberen ze te vergelijken op basis van de belangrijkste parameters. Laten we meteen de dimensies bekijken. Gipsplaten worden in een groter assortiment geproduceerd, zowel in plaatformaten als in dikte:

 • GKL plaatdikte: 6,5 mm, 8 mm, 10 mm, 12,5 mm, 14 mm, 16 mm, 18 mm, 24 mm. De laatste drie zijn erg zeldzaam.
 • De hoogte van de GKL-plaat kan van 2000 mm tot 4000 mm zijn met een stap van 50 mm.
 • GKL-breedte - 600 mm of 1200 mm.

Zoals u kunt zien is het assortiment meer dan breed. Een ander ding is dat er meestal twee of drie soorten in de uitverkoop zijn. Maar met een sterk verlangen is alles te vinden / bestellen. Hoewel het meestal gemakkelijker (en goedkoper) is om te kopen wat beschikbaar is.

GVL is beter voor de vloer

GVL is beter voor de vloer

De omvang van het GVL was minder gelukkig. Voor gipsvezelplaten hebben we slechts twee opties: 2500 * 1200 mm (standaard) en 1500 * 1000 mm (klein formaat). Beide zijn verkrijgbaar in diktes van 10 mm en 12,5 mm. Allemaal. Er zijn geen andere maten volgens normen. Er is ook GVL voor de vloer. De afmetingen zijn 1200 * 600 mm, de dikte is 20 mm. Kan al dan niet worden afgeschuind.

 GKLGVL
Kosten per vierkantvanaf 70 roebel / m2.vanaf 180 roebel / m2 m.
Schokbelastingenbrokkelt afverdraagt ​​normaal
Buigen van lastenverdraagt ​​normaal, buigtstort in
Besnoeiinggemakkelijk te snijden met een briefpapiermeseen serieus stuk gereedschap met een speciale schijf is nodig
Bevestigingsmiddelen installerenspeciale schroeven kunnen eenvoudig worden vastgedraaid het is moeilijk te verdraaien, het is noodzakelijk om gaten voor te boren of schroeven met een zelftappende kop te gebruiken
Formaat wijzigen met toenemende vochtigheid / temperatuur 1 mm per meter0,3 mm per meter
Vuurbestendighoog - G1niet-ontvlambaar - NG
Montage op gebogen oppervlakkenbeschikbaarNee

Als gevolg hiervan is het mogelijk om te zeggen dat het alleen specifiek voor de reikwijdte en bedrijfsomstandigheden beter is dan GVL of gipsplaat. In het kort, hier is hoe u applicaties kunt onderverdelen:

 • GVL voor wanden en plafonds is beter als brandwerendheid vereist is of als het nodig is om de stijfheid van de constructie (in kozijnen) te vergroten.
 • Het is beter om GVL op de vloer te leggen, omdat het minder op vocht reageert en zijn eigenschappen niet verandert.
 • GKL is onmisbaar als u vloeiende lijnen of complexe structuren met meerdere lagen nodig heeft. Gelaagd plafond, bogen, kolommen, afgeronde muren en hoeken - dit zijn alleen gipsplaten.
 • Als u een goede geluidsisolatie van de tweede verdieping wilt bereiken, is het beter om het plafond af te dichten met GVL.

Zoals u begrijpt, is er geen manier om definitief te zeggen dat het beter is dan GVL of GKL. In sommige omstandigheden is het ene materiaal beter voor het uitvoeren van de ene taak, de kenmerken van een ander zijn meer geschikt voor een andere.

Vergelijkbare berichten
Opmerkingen: 1
 1. Boos
  12/13/2020 om 16:58 - Antwoord

  Vanwege het feit dat gipsplaat relatief recent verscheen, slechts 10 jaar geleden, heb je het mis! Ja, amateurs! Geschiedenis moet worden onderwezen, alles is het hoofd van de Verenigde Staten! En Duitsland! In de jaren zestig zullen de gebroeders Knauf 2 fabrieken aan de Sovjet-Unie verkopen met alle geheimen van de productie, daarna waren de Sovjets erg blij dat ze een uitweg hadden gevonden, de bouwsnelheid kwam dankzij gipsplaat.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren