Waar en wanneer u Penoplex kunt gebruiken, de technische kenmerken ervan

De keuze van isolatie is geen gemakkelijke taak. Sommigen van hen zijn bang om nat te worden (steenwol), anderen zijn moeilijk om mee te werken (glaswol) en anderen hebben nog geen wijdverbreid gebruik gevonden (geschuimd glas). Er blijft piepschuim achter. Hij wordt uitgescholden vanwege onnatuurlijkheid en ontvlambaarheid, maar volgens technische kenmerken behoort hij tot de leiders. Bovendien verdraagt ​​geëxtrudeerd polystyreenschuim (EPS), hoewel het duurder is, mechanische belasting beter dan gewoon schuim. Een van de fabrikanten, Penoplex, produceert EPS met verschillende dichtheden en doeleinden. De producten zijn behoorlijk populair - het is een van de beroemdste merken in het land.

Wat is Penoplex en zijn reikwijdte

Penoplex (soms geschreven "Penoplex") is een thermisch isolatiemateriaal geproduceerd door het bedrijf met dezelfde naam.

Het bedrijf PENOPLEX is een grote Russische fabrikant van bouwmaterialen en decoratieve afwerkingsmaterialen op basis van polymeren. Het bedrijf begon zijn activiteit in 1998 met de lancering van de eerste productielijn in Rusland voor de productie van thermische isolatiematerialen uit geëxtrudeerd polystyreenschuim onder het handelsmerk PENOPLEX®.

Het bedrijf PENOPLEKS produceert geëxtrudeerd polystyreenschuim (EPS of XPS). Dit materiaal wordt gebruikt als isolatie. Het verschilt van de goedkopere analoog - geëxpandeerd polystyreen (polystyreen, PPS of PPS) - met een hogere dichtheid, waardoor het mechanische belastingen beter verdraagt. Een ander onderscheidend kenmerk is de lagere dampdoorlatendheid. Het geleidt eerder nauwelijks stoom. En de belangrijkste troef zijn de beste thermische prestaties. Penoplex met een dikte van 20 mm qua warmtebehoud komt overeen met bijna twee keer de dikte van minerale wol en 37 centimeter metselwerk.

Penoplex is een van de meest effectieve thermische isolatiematerialen

Penoplex is een van de meest effectieve thermische isolatiematerialen

Deze kenmerken bepalen het toepassingsgebied van Penoplex. Het wordt aanbevolen voor het isoleren van die gebieden waar weerstand tegen spanning belangrijk is en een lage dampdoorlatendheid een van de vereisten is. Meer specifiek wordt aanbevolen om Penoplex te gebruiken:

 • Voor vloerisolatie:
  • onder de dekvloer, erop, als tussenlaag;
  • bij het plaatsen van de vloer op houtblokken (met enkele voorbehouden);
  • warmte-isolerende laag onder de warme vloer (water of elektrisch).
 • Wanneeropstelling van blinde gebieden rond het huis.
 • Isolatie van de kelderverdieping van het huis (als het onbewoond is).
 • Op daken (ideaal voor platte daken, groendaken, bij de rest moet je opletten want het verwijdert bijna geen stoom).
 • Paden, platforms voor tuinhuisjes.
 • Isolatie van septic tanks, putten, etc.

Een ander toepassingsgebied is thermische isolatie van gevels of binnenmuren. Maar hier moet u begrijpen dat vanwege het feit dat Penoplex praktisch geen vocht geleidt, er aanvullende maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat dampen in de muur komen. Bovendien is een goed doordacht ventilatiesysteem nodig om de luchtvochtigheid in huis te normaliseren. En bovendien moet u de dikte van de isolatie kiezen, zodat het dauwpunt zich binnen de isolatie bevindt, maar niet in de muur.

Optimaal - opwarming van een ondergrondse kelder

Optimaal - opwarming van een ondergrondse kelder

Als u de voorkeur geeft aan "ademende" muren, natuurlijke vochtregulatie - in dit geval is Penoplex niet geschikt voor muurisolatie. Het gaat ook niet onder geventileerde gevels. Daar is alleen de taak om vocht uit de isolatie te verwijderen door de beweging van lucht in de ventilatiespleet. Dit materiaal kan niet leveren, omdat vocht eenvoudigweg niet in Penoplex komt.

Typen, kenmerken, eigenschappen

Penoplex wordt geproduceerd in verschillende categorieën:

 • Comfort. Voor isolatie van muren, balkons, loggia's.
 • Fundament.
 • Hellend dak.
 • Muur.
Typen en doel van Penoplex-isolatie

Typen en doel van Penoplex-isolatie

Zoals u kunt zien, bakent de fabrikant duidelijk de toepassingsgebieden van het materiaal af. Met de algemene technologie verschillen ze in dichtheid. De meest dichte zijn voor de fundering en vloer, omdat ze lange tijd aanzienlijke belastingen moeten weerstaan. De fabrikant beweert dat de levensduur van Penoplex Foundation maximaal 50 jaar is.

Ontwerpverschillen

Sommige Penoplex-typen hebben structurele verschillen:

 • Penoplex Wandplaten hebben een ruw oppervlak, strepen worden door een molen op het oppervlak van de plaat aangebracht. Dit alles verbetert de hechting aan de muur en / of afwerkingsmaterialen.
 • Penoplex Comfort onderscheidt zich door een L-vormige rand, die de afwezigheid van doorgaande naden tijdens de installatie garandeert.
 • Penoplex Het dak heeft een U-vormige rand, wat de betrouwbaarheid van de verbinding vergroot.
U kunt onderscheiden door externe tekens

U kunt onderscheiden door externe tekens

Dit gaat over externe verschillen. Laten we vervolgens de technische specificaties bekijken. Laten we om te beginnen aandacht besteden aan wat alle soorten gemeen hebben, en vervolgens aan wat hen onderscheidt.

Algemene karakteristieken

Omdat de productietechnologie van alle Penoplex-typen vergelijkbaar is, hebben ze veel dezelfde kenmerken:

 • Wateropname is erg laag:
  • bij onderdompeling in water gedurende een dag, niet meer dan 0,4% van het volume;
  • bij 28 dagen onderdompeling 0,5% van het volume.
 • Brandwerendheid - G4. Het materiaal verbrandt, daarom mag het niet worden gebruikt op plaatsen waar gevaar voor verhitting boven 80 ° C bestaat.

  Ontvlambaarheid is niet de beste eigenschap

  Ontvlambaarheid is niet de beste eigenschap

 • Warmtegeleidingscoëfficiënt 0,032 W / (m × ° K). Dit is 9 keer lager dan dat van steenwolmatten van Rockwool (0,30 (m x ° K)), die wordt beschouwd als een van de beste in zijn groep.
 • De specifieke warmtecapaciteit is 1,45 kJ / (kg. ° C). Lage warmtecapaciteit - er is weinig tijd nodig om te verwarmen na bijvoorbeeld bevriezing.
 • Geluidsisolatie van de scheidingswand (GKL-PENOPLEX® 50 mm-GKL) - 41 dB. EPPU is geen erg goede geluidsisolator. Het grootste deel van deze bundel valt op de GCR.
 • Bij toepassing in de vloerconstructie bedraagt ​​de contactgeluidsisolatie 23 dB. Wanneer de EPSP op de vloer van voldoende dikte wordt gelegd, zullen de geluiden (inclusief percussie) minder duidelijk worden.

  Platen voor isolatie Penoplex zijn van verschillende dikte en dichtheid

  Platen voor isolatie Penoplex zijn van verschillende dikte en dichtheid

 • Waterdampdoorlaatbaarheid - 0,005 mg / (m.h. Pa). Waterdampdoorlaatbaarheid is erg laag. Dat wil zeggen, vocht gaat er bijna niet doorheen in een dampvormige toestand.
 • Temperatuurbereik -70 ° C tot + 70 ° C.

Zoals u kunt zien, kan elk type Penoplex in termen van temperatuurindicatoren in elk deel van het land worden gebruikt - van het zuiden naar het noorden. Bovendien gebeurt er niets met het materiaal als het in een onbeschermde vorm "overwintert". Dit is niet de verdienste van Penoplex, maar de algemene eigenschap van geëxtrudeerd polystyreenschuim.

Wat onderscheidt verschillende soorten

De fabrikant heeft de Penoplex-typen onderverdeeld in toepassingsgebieden. Hun eigenschappen zijn optimaal voor een specifieke toepassing. De verhoogde dichtheid van EPS, vereist onder de dekvloer, is bijvoorbeeld niet nodig wanneer deze op de basis wordt geïnstalleerd. Rekening houdend met het feit dat de prijs aanzienlijk verschilt, heeft het geen zin om het merk "Foundation" voor andere doeleinden te gebruiken. Maar het verschil in sloten, waarbij alle andere dingen gelijk zijn, kan worden verwaarloosd. Hier hebben we het over installatiegemak. Hoewel dit ook belangrijk is.

ParameterComfortfundamentDakMuur
Dichtheidvanaf 20 kg / m327-35 kg / m326-34 kg / m3vanaf 20 kg / m3
Elastische modulus15 MPa17 MPa17 MPa15 MPa
Dikte20, 30, 40, 50, 100 mm50, 100 mm100 mm50 mm
Statische buigsterkte0,25 MPa0,4 MPa0,4 MPa0,25 MPa

Zoals te zien is aan de tafel, is Penoplex voor de fundering en het dak dichter, sterker en beter bestand tegen buigbelastingen. Ontworpen voor muren en het merk "Comfort" zijn minder duurzaam, aangezien hun toepassingsgebied geen weerstand tegen mechanische belasting vereist.

Lage dampdoorlaatbaarheid - goed of slecht?

Zoals u weet, kan dezelfde materiële eigenschap in de ene situatie als een pluspunt worden beschouwd, in een andere als een minpunt.Dit is precies het geval met het lage geleidingsvermogen van stoom, dat zich onderscheidt door geëxtrudeerd polystyreenschuim. Bovendien geleidt hij geen stoom in beide richtingen. Vocht dringt niet van de ene of de andere kant binnen. Dit is wat het onderscheidt van dampremmende membranen, die eenzijdig geleidend vermogen kunnen hebben.

Op platte daken is het perfect

Op platte daken is het perfect

Waar damp niet-geleiding nodig is

Met de juiste installatie (zonder gaten en scheuren) met lijmverbindingen, vereist EPPS geen dampremmende membranen. Hij mist nauwelijks stoom. Noch vloeibaar, noch gasvormig. Het gebruik van membranen en waterdicht maken is dus niet nodig. Bij gebruik in een vloertaart is dit geweldig, omdat het vocht meestal uit de grond komt. Bij gebruik van geëxpandeerd polystyreen, penetreert het niet door capillaire methode of in de vorm van stoom. In dit geval is dit zeker een pluspunt.

Uitstekend geschikt voor dekvloertoepassingen

Ideaal voor dekvloertoepassingen

Deze eigenschappen spelen ook een "plus" bij het gebruik van geëxtrudeerd polystyreenschuim in de blinde zone, onder sporen, enz. Naast het feit dat het beschermt tegen bevriezing, wordt het niet nat. Dit maakt het mogelijk om met een competente aanpak af te komen van vorstophoping en om bijvoorbeeld geen diepe strookfundering te maken, maar een ondiep begraven band of een Zweedse plaat.

Ook het gebruik van EPSP in een platte daktaart is optimaal - lekken worden geminimaliseerd, warmte ontsnapt ook nauwelijks. Bij gebruik op schuine daken is het de moeite waard om over na te denken. Het feit dat Penoplex Roof geen vocht op de zolder laat komen, is goed. Maar het is alleen mogelijk om overtollig vocht van de zolder te verwijderen met behulp van zeer goede ventilatie, waaronder niet alleen dakkapellen. Extra elementen zijn nodig op de nok, in het vlak van het dak. Over het algemeen is dit gezien de kosten van Penoplex niet altijd redelijk.

Aan de muren: ja of nee?

Muurisolatie met Penoplex is alleen toegestaan ​​als u ermee instemt om een ​​effectief ventilatiesysteem te maken dat de luchtvochtigheid in huis reguleert. In dit geval zijn er twee mogelijkheden:

 • Isoleer de muren van binnenuit met EPSP. Met deze oplossing komt vocht praktisch niet in de omhullende structuren (in het materiaal waaruit de wanden zijn gemaakt) vanwege de lage dampdoorlatendheid van het materiaal. In dit geval kan de Penoplex-laag voor wanden een kleine dikte hebben. Concreet moet het worden overwogen, omdat het afhangt van het materiaal en de dikte van de muren, het woongebied. Maar met een dergelijke isolatie is het noodzakelijk om de externe afwerking van de gevel te selecteren, zodat er geen vocht in de muur wordt opgesloten. Hiervoor zijn geventileerde gevels het meest geschikt.

  Installatie op wanden is mogelijk, maar met veel voorwaarden. En dit is niet de beste keuze

  Installatie op muren is mogelijk, maar met een heleboel voorwaarden. En dit is niet de beste keuze

 • Plak de EPS aan de buitenkant. Maar tegelijkertijd is het noodzakelijk om een ​​effectieve dampremmende laag in de kamer te maken. Het is nodig zodat er geen vocht in de muren komt. Omdat de EPS zich buiten bevindt, wordt deze niet weergegeven. Zodat vocht zich niet ophoopt in de muur en een dampremmende laag vereist is. In dit geval zal de dikte van Penoplex groot zijn. Zo groot dat het dauwpunt niet in de muur zit, maar in de dikte van de isolatie. Dat wil zeggen, in dit geval moet u de wanden van EPSP isoleren met een dikte van 100 mm of meer.

Zoals u kunt zien, zijn er opties om geëxtrudeerd polystyreenschuim te gebruiken voor muurisolatie, maar deze zijn verre van de beste. Ondanks dat het materiaal zelf goed is, is het hier niet voor geschikt.

Bij gebruik op schuine daken

Bij gebruik op schuine daken

En we moeten er ook rekening mee houden dat de tweede optie alleen voor niet-hygroscopische materialen is. Zo'n schema is zeer ongewenst voor houten framegebouwen, het is slecht geschikt voor een schuimblok. Het is een feit dat hoe goed de dampremmende laag ook is, een deel van het vocht nog steeds in de muren komt. Als het materiaal niet hygroscopisch is, zal het vocht tijdens het droge seizoen geleidelijk van de muur worden verwijderd. Dit proces is ingewikkelder met hygroscopische materialen. Als resultaat rot de boom, de schuimblokwanden "bloeien".

Afmetingen en gewicht, aantal berekening

Thermische isolatieplaten van Penoflex kunnen verschillende diktes hebben, dus de verpakking kan verschillende formaten hebben, het kan een ander aantal vellen bevatten. Er moet ook worden opgemerkt dat de afmetingen van de platen worden aangegeven zonder rekening te houden met de spikes / vergrendelingen.

Naam en dikteAfmetingen (L / W)Bedrag in een pakketIsolatiegebied per verpakkingVerpakkingsvolume
Comfort 20 mm585 * 1185 mm18 stuks12,48 m20,273 m3
Comfort 30 mm585 * 1185 mm12 stuks8,32 m20,2704 m3
Comfort 40 mm585 * 1185 mm9 stuks6,24 m20,2493 m3
Comfort 50 mm585 * 1185 mm7 stuks7,69 m20,2429 m3
Comfort 100 mm585 * 1185 mm4 dingen2,77 m20,2772 m3
Stichting 50 mm585 * 1185 mm7 stuks7,69 m20,2429 m3
Stichting 100 mm585 * 1185 mm4 dingen2,77 m20,2772 m3
Schuin dak 100 mm585 * 1185 mm4 dingen2,77 m20,2772 m3
Muur 50 mm585 * 1185 mm8 stuks5,55 m20,2776 m3

Er zijn twee methoden om het aantal pakketten te berekenen, gebruikmakend van het volume of de oppervlakte van het pakket:

 • U kent het te isoleren gebied, zoekt het gebied van de isolatie van de vereiste dikte in de verpakking en deelt het te isoleren gebied door deze waarde. Er moeten bijvoorbeeld 15 vierkanten worden geïsoleerd, er worden 40 mm dikke platen gebruikt. Isolatiegebied in pakket - 6,24 m². We beschouwen: 15 / 6,24 = 2,4 pakketten.
 • Om het volume te berekenen, vermenigvuldigen we het te isoleren oppervlak met de dikte, we krijgen het vereiste volume. Verder delen we, naar analogie met het bovenstaande voorbeeld, het gevonden cijfer door het volume van één pakket. We krijgen het aantal pakketten isolatie. Laten we voor hetzelfde geval rekenen: 15 m² * 0,04 m = 0,6 m³. Volgens de tabel heeft één verpakking van dit materiaal een inhoud van 0,2493 m³. we vinden het aantal pakketten: 0,6 / 0,2493 = 2,4 pakketten.
Penoplex voor een blinde ruimte rondom het huis en isolatie van de kelder is een uitstekende keuze

Penoplex voor blinde ruimte rond het huis en kelderisolatie is een uitstekende keuze

Als het aantal pakketten niet geheel is (hoogstwaarschijnlijk wel), ontstaat er een overschot. Als het overschot groot blijkt te zijn (zoals in het voorbeeld - meer dan de helft van de platen is niet nodig) en je kunt het nergens gebruiken, controleer dan of de verkoper onvolledige pakketten verkoopt. In dit geval zal de berekening iets gecompliceerder zijn. Je moet inschatten hoeveel borden je nodig hebt naast de hele pakketten. Voor deze:

 • Zoek het gebied dat door hele pakketten wordt bestreken. Dit is bijvoorbeeld: 2 pack * 6,24 m² = 12,48 m².
 • Omdat we 15 vierkanten moeten isoleren, trekken we de gevonden waarde van deze figuur af: 15 m² - 12,48 m² = 2,52 m². Dit is het gebied waarvoor extra platen moeten worden gekocht.
 • De oppervlakte van één Penoflex-isolatieplaat bedraagt ​​0,6932 m². Als de rest door dit cijfer wordt gedeeld, krijgen we het vereiste aantal extra isolatieplaten: 2,52 m² / 0,6932 m² = 3,63 stuks. Het blijkt dat we naast twee pakketten 4 borden nodig hebben.
In een verpakking, afhankelijk van de dikte, van 4 tot 18 stuks

In een verpakking, afhankelijk van de dikte, van 4 tot 18 stuks

Met zo'n nauwkeurige berekening is het beter om een ​​kleine marge te nemen - een of twee platen. In het geval dat er ergens een fout was in metingen of berekeningen, ergens de randen waren vastgelopen en andere onvoorziene gevallen.

Installatietechniek

Bij het leggen op horizontale oppervlakken - vloer, plat dak - worden de platen eenvoudig op een plat oppervlak gelegd. Het oppervlak moet vrij zijn van scherpe druppels, de maximale afwijking is 2-3%. Aan deze eis moet worden voldaan zodat er geen holtes ontstaan. Bij het leggen volgen we de verbindingen, het is raadzaam om ze te lijmen (u kunt plakband gebruiken) of ze te vullen met hetzelfde schuim / lijm waarop de platen zijn bevestigd.

Bij gebruik van Penoplesk voor isolatie van balkons

Bij gebruik van Penoplesk voor isolatie van balkons

Als er twee lagen thermische isolatie worden aangebracht, wordt deze zo geplaatst dat de EPS-platen van de tweede rij de naden van de onderste overlappen. Ze zeggen ook dat de platen worden gelegd met afwisselende naden of "verspringend".

Bij montage op verticale oppervlakken wordt dubbele bevestiging gebruikt:

 • Lijm of schuimlijm wordt op het vliegtuig aangebracht.
 • Ze worden bovendien bevestigd met paraplu-pluggen.

Volgens de technologie van het installeren van plaatisolatie op gevels, worden paraplu-pluggen geïnstalleerd op de kruising van twee platen (twee willekeurige platen) en in het vlak van de plaat - nog twee extra bevestigingsmiddelen. Dat wil zeggen, er zijn minstens 8 bevestigingsmiddelen per vel (rood gemarkeerd in de afbeelding). Er is meer mogelijk. Minder is het niet. Tenzij u natuurlijk wilt dat de afgewerkte isolatie loslaat. Als de wind in de regio sterk is, is het beter om meer te zetten. Voor isolatie binnenin kun je minder plaatsen (zie onderstaande schema's).

Regelingen voor het installeren van paraplu-pluggen bij het installeren van Penoplex op verticale oppervlakken

Regelingen voor het installeren van paraplu-pluggen bij het installeren van Penoplex op verticale oppervlakken

Bij montage, op extreme platen en rond openingen, plaatsen we vaker bevestigingsmiddelen: drie tot vier elementen per plaat. Om de isolatie in de hoeken van de openingen stijf te houden, wordt er voor het bepleisteren een gaas aan bevestigd. Het is bevestigd onder een hoek van ongeveer 45 ° en houdt het gewricht bij elkaar. Onder dergelijke omstandigheden zullen er geen problemen zijn met de afwerking binnen of buiten.

Als er vervolgens pleisterwerk, geveltegels, afwerkingssteen en andere zware materialen op Penoplex worden aangebracht, moet voordat met de installatie wordt begonnen, ervoor worden gezorgd dat de hechting van het materiaal aan de muur en aan de afwerking wordt verbeterd. Zelfs als u Penoplex Wall met strepen installeert, is het beter om de plaat ruwer te maken met een metalen borstel. En van twee kanten. Als de muur glad is, neemt het ook niet de moeite om ruwheid toe te voegen - voor een betere hechting.

Als de muur glad is, moet deze ook worden verwerkt door een metalen mondstuk op de boor te plaatsen

Als de muur glad is, moet deze ook worden verwerkt door een metalen mondstuk op de boor te plaatsen

Voor het werken met Penoplex wordt een speciaal kleefstofmengsel aanbevolen: Ceresit CT 84, illbruck PU 010, Titanium 753, Ceresit CT-85, Kreisel 210 en 220, Baumit ProContact, STO Baukleber, Soudal Soudabond, Penosil Fix and Go, Den Braven, Krass.

Vergelijkbare berichten
Opmerkingen: 1
 1. Ik ben een tuinman
  13/12/2020 om 23:32 uur - Antwoord

  Goede dag!
  Kun je me alsjeblieft vertellen wat de beste manier is om een ​​metalen schuur in het land te isoleren (vloer, muren, dak)? Regio - het zuiden van de regio Rostov, in de wintervorst tot -20, in de zomerhitte tot +40, grondwater bevindt zich dicht bij de site.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren