Polymeer (plastic) putringen

Op de binnenplaats van een woonhuis kunnen er verschillende bronnen zijn: voor drinkwater, regenriolen, afvoersystemen, afvoeren. Waar zijn ze van gemaakt? Meestal van betonnen ringen, is een andere optie metselwerk of een stalen gelaste caisson. Maar ze hebben allemaal nadelen: ze zijn lek, ze kunnen worden vernietigd door de werking van water. Plastic ringen voor de put hebben deze nadelen niet. Laten we er verder over praten.

Toepassingsgebied

Plastic putten hebben veel voordelen. Het belangrijkste is dat ze verzegeld zijn, geen chemische reactie aangaan met de omgeving en langzaam hun eigenschappen veranderen. Een laag gewicht voegt voordelen toe (het kan ook een nadeel zijn). Het is gewoon niet altijd gemakkelijk om plastic ringen voor een put te monteren en ze kosten veel.

Vorm, grootte worden geselecteerd afhankelijk van het doel

Vorm, grootte worden geselecteerd afhankelijk van het doel

Polymeerputten kunnen voor verschillende behoeften worden gebruikt - van het opslaan van drinkwater tot het organiseren van drainage en riolering. Er wordt speciaal plastic gebruikt, afhankelijk van zijn kenmerken, het is geselecteerd voor het toepassingsgebied. Hier kun je dus plastic putringen gebruiken:

 • Storm riool.
 • Drainagesysteem:
  • bekijken;
  • afzetten;
  • geprefabriceerd.
 • Riolering (opslag- en filterputten).
 • Sanitaire systemen.
 • Voor de aanleg van kabelgoten. Kunststof kabelschachten bieden toegang tot stroom- en communicatiekabels die in de grond zijn begraven.
Wellring polymeer zand h-200mm d-1000mm

Wellring polymeer zand h-200mm d-1000mm

Het principe van het monteren van een afgesloten plastic put. Naast ringen bevat de set een bodem, een kegel en een luik

Het principe van het monteren van een afgesloten plastic put. Naast ringen bevat de set een bodem, een kegel en een luik

Wat valt onder de pluspunten van het gebruik van plastic voor putten? De eerste is dat vocht in welke vorm dan ook niet het hele lichaam binnendringt. Dit geldt voor drinkwater. Dit is ook belangrijk voor de opvang van afvalwater, evenals het feit dat de inhoud ook niet in welke vorm dan ook in de omliggende grond terechtkomt. Als we het hebben over stormafvoer en -afvoer, is het belangrijkste hier dat de wanden van de container glad zijn en gemakkelijk schoon te maken. En toch - plastic reageert niet met de inhoud of de omgeving.

Om het rioleringssysteem op de site te organiseren, is het handiger om een ​​geprefabriceerde plastic rioolput te gebruiken

Om het rioleringssysteem op de site te organiseren, is het handiger om een ​​geprefabriceerde plastic rioolput te gebruiken

Een ander gebied waar plastic putringen nuttig zijn, is restauratie. De taak is niet gemakkelijk en gevaarlijk. Werken in een vervallen put, wanneer de stammen bijna zijn verrot of de betonnen ringen zijn verschoven, is het toppunt van roekeloosheid. Het is veel veiliger en gemakkelijker om het te herstellen met een inzetstuk gemaakt van plastic ringen van voedselkwaliteit. Het nadeel van deze oplossing is de hoge prijs en afname van het bruikbare volume. Het inzetstuk moet immers een kleinere diameter hebben, en ze zijn gemaakt met verstijvers.

Plastic ringen voor een put: materialen

Grondstoffen voor de vervaardiging van polymeerputten kunnen verschillen - van polyethyleen van voedingskwaliteit tot recyclebare materialen. Plastic ringen voor een put kunnen worden gemaakt van PVC (polyvinylchloride), hogedrukpolyethyleen (LDPE), er zijn polymeerzand en polypropyleen (PP). Voor ons klimaat is zo'n parameter als vorstbestendigheid en het aantal vries / dooicycli dat het materiaal kan weerstaan ​​erg belangrijk. Welnu, de dikte van de muren, de grootte en het aantal verstijvers - dit alles is ook belangrijk en er moet rekening mee worden gehouden.

Plastic ringen voor putten zijn gemaakt van polymeren. Er zijn opties van glaspolymeren - voor gebruik in deinende bodems

Plastic ringen voor putten zijn gemaakt van polymeren. Er zijn opties van glaspolymeren - voor gebruik in deinende bodems

Het materiaal waaruit de putringen zijn gemaakt, wordt geselecteerd, afhankelijk van het doel van de put. Voor de installatie of reparatie van een drinkwatertank wordt kunststof gemaakt van food-grade polyethyleen als de beste beschouwd. Bovendien moet het polyethyleen primair zijn, zonder onzuiverheden of toevoegingen van gerecycled polyethyleen (van gerecycled materiaal).

Voor moeilijke bodems - deinend, klei, onstabiel - is het beter om polymeerzandige plastic putringen te nemen. Ze zijn dikker (50 mm is niet ongebruikelijk), zwaarder. Deze eigenschappen maken ze geschikt voor gebruik in veeleisende omgevingen.

Maten, soorten en variëteiten

Als we het hebben over hoogte, kunnen plastic ringen voor een put als volgt zijn:

 • buis uit één stuk met de vereiste diepte (invoegen in kant-en-klare putten van gewapend beton);
 • een sectie van enkele meters lang (afhankelijk van de fabrikant), die kan worden uitgebreid met inzetstukken tot de gewenste maat;
 • secties van verschillende hoogtes (van 20 cm tot 1 m) met een veer / groefsluiting en een rubberen pakking;
 • ringhoogte van 20 cm tot 150 cm met schroefdraadaansluiting.
Dit is slechts een van de fabrikanten. Anderen hebben verschillende maten

Dit is slechts een van de fabrikanten. Anderen hebben verschillende maten

Het is ook vermeldenswaard dat er opties zijn met een bodem en zonder bodem, adapterringen voor het veranderen van de diameter, luiken met plastic afdekkingen. In kunststof ringen kunnen bochten van verschillende afmetingen worden aangebracht voor het aansluiten van leidingen, het installeren van pompen en andere apparatuur. Er zijn opties voor de lagere niveaus - met de mogelijkheid van "verankering". Dat wil zeggen, het hele systeem lijkt sterk op een bouwdoos voor kinderen met een bepaalde set elementen. Van deze elementen stel je de structuur samen die je nodig hebt.

Hier is een groef waarin een rubberen pakking wordt geplaatst of gevuld met een polymeer tweecomponenten afdichtmiddel (u kunt ook siliconen gebruiken)

Hier is een groef waarin een rubberen pakking wordt geplaatst of gevuld met een polymeer tweecomponenten afdichtmiddel (u kunt ook siliconen gebruiken)

De diameter van de plastic putringen is van 60 tot 100 cm, maar je moet kijken of het een binnendiameter of een buitendiameter is. Voor een betere weerstand tegen bodemdruk zijn de wanden gemaakt met verstijvers. Ze kunnen 5 cm of meer zijn. Dus bij een buitendiameter van 90 cm wordt de binnendiameter 78-75 cm (afhankelijk van de wanddikte).

Een put voor drinkwater uit plastic ringen: hoe te maken

Plastic ringen voor een put worden meestal in een voorgegraven put geïnstalleerd. Er wordt een gat gegraven tot de vereiste diepte waarvan de diameter 150-200 mm groter is dan de diameter van de te installeren ringen. Ze bedekken de bodem geotextiel - zodat verzanding niet optreedt. Het geotextiel moet minimaal 50 cm doorlopen tot op de putmuren, er wordt een puinlaag (ongeveer 20 cm) op gelegd en het geotextiel wordt omgevouwen. Steenslag wordt gebruikt om het binnenkomende water te filteren. Verder is de volgorde van werken als volgt:

 • Verzamel de buis met de vereiste lengte. Bij het aansluiten (doorn-groef of schroefdraad) wordt de voeg gecoat met polyurethaan kit. Massieve buizen van de vereiste maat kunnen ook worden gebruikt. Ze kunnen tot 12 meter hoog zijn, maar als de diepte groot is, zullen er problemen zijn met de levering.
 • Ze laten het in de put zakken.
 • Steenslag wordt tussen de wanden van de put en het plastic gegoten. Het zal dienen om het zwoegen van de lente te neutraliseren.

  U kunt het zelfs alleen aan

  U kunt het zelfs alleen aan

 • Installeer het onderste filter.
 • Sluit de uitlaatleidingen aan (indien aanwezig).
 • Installeer de kap.

Zoals je kunt zien, is de grootste uitdaging om een ​​gat met de vereiste diepte te graven. Als de grond dicht en stabiel is, kan de techniek werken, maar niet tot op de diepte. Heel vaak moet je met de hand dieper gaan. Er ontstaan ​​ook problemen als de muren afbrokkelen. Dan moet je ringen plaatsen terwijl je verdiept. In dit geval is het noodzakelijk om handmatig te graven - van buitenaf, dan in de ring, waarbij de kolom wordt verstoord.

Verdiepen van een bestaande put

De afschrijving van water verandert voortdurend, en niet altijd ten goede. Als er niet genoeg water in de put zit, proberen ze die te verdiepen. Dit gaat gemakkelijker met plastic ringen.

Lekkages in de drinkbak kunt u verhelpen door een kunststof inzetstuk te plaatsen

Lekkages in de drinkbak kunt u verhelpen door een kunststof inzetstuk te plaatsen

Beton, blokhut

Zelfs een put van betonnen ringen kan worden verdiept met plastic ringen.We halen de grond alleen in het midden eruit, zodat de betonnen muren niet naar beneden gaan. Ze blijven op dezelfde diepte. We verdiepen alleen het midden. De "middelste" maat moet groter zijn dan de buitenafmetingen van de reparatieringen. Het nadeel van deze methode is dat de ringen een kleinere diameter nodig hebben. Dat wil zeggen, nogmaals, de waterreserves zullen minder zijn, maar het is niet nodig om een ​​nieuwe put te graven.

We brengen de grond naar de oppervlakte totdat er voldoende waterafname is. Vervolgens maken we de bodem schoon, leggen we een laag geotextiel en leggen we de randen op de muren. We gieten steenslag, maken het waterpas en plaatsen de ringen van de vereiste hoogte op het oppervlak op dit kussen. Vervolgens plaatsen we onderaan een bodemfilter, zoals in een gewone put.

Hier is een idee

Hier is een idee

Omdat kunststof lichter is dan water, moeten de geïnstalleerde kunststof reparatieringen worden verzwaard. Voor dit doel is elke lading geschikt, contact waarmee niet vreselijk is voor water. Idealiter roestvrijstalen blokken, grote grindblokken. Deze last kan in 6-9 maanden worden verwijderd - gedurende deze tijd zal de grond de ringen "samendrukken" en zullen ze onder geen enkele omstandigheid stijgen.

Deze methode om de put te verdiepen is veiliger, maar niet ideaal. Het resultaat is dat het water zich in het plastic inzetstuk bevindt. Ze is een beetje smaller, maar het is beter dan niets. Alles gaat veel gemakkelijker dan het proberen om betonnen ringen toe te voegen. Ze moeten bovenop worden geplaatst en wanneer de bestaande worden leeggemaakt, is het niet duidelijk hoe de hele kolom zich zal gedragen.

Hoe maak je een plastic put dieper?

Als u een plastic put heeft, is deze meestal klein van diameter en is het moeilijk en lastig om binnen te werken. Als het nodig is om het dieper te maken, wordt de plastic hoes uit het gat gehaald. Dan zul je de op de bodem gevallen steenslag moeten opruimen, waarmee de opening tussen de wanden van de put en de huls werd opgevuld. Vervolgens verwijderen ze het onderste filter en beginnen ze de grond tot de gewenste diepte te verwijderen. In de toekomst verschillen de acties "binnen" niet: we verwijderen de grond totdat de hoeveelheid binnenkomend water voldoende is.

Polymeerzandringen worden gebruikt voor riolering, opvang van regenwater

Polymeerzandringen worden gebruikt voor riolering, opvang van regenwater

Aan de oppervlakte wordt het vereiste aantal plastic ringen toegevoegd aan het afgewerkte lichaam en het geheel wordt in de schacht op een steenslagkussen geïnstalleerd. Verdere acties zijn al bekend: we maken een bodemfilter, we vullen grind tussen de muren. Over het algemeen niet al te moeilijk, afgezien van het landwerk.

Het nadeel van deze methode is dat als de grond los zit, deze truc mislukt. Door de plastic hoes uit de put te halen, ontneemt u de wanden van de steun. Dit kan leiden tot volledige of gedeeltelijke uitval. In dit geval wellicht meer gerechtvaardigd goed apparaat.

Installatie van kunststof ringen voor technische putten

Het installeren van een plastic rioolput of een put voor een ander doel verschilt niet veel van de beschreven procedure. Het verschil kan alleen zijn bij installatie op bodems die gevoelig zijn voor deining. In dit geval bestaat de mogelijkheid dat de container omhoog wordt geduwd. Om dit te voorkomen zijn de plastic ringen voor de put vastgezet. De meest gebruikte term is "verankeren" en het duwproces wordt "verharding" genoemd.

Een van de mogelijkheden

Een van de mogelijkheden

De traditionele oplossing is om een ​​kuil iets dieper dan nodig te graven om er een grind- of zandgrindbed van te maken. Op dit kussen kun je een "anker" plaatsen - een betonnen plaat. Het kan een kant-en-klaar fornuis zijn of een zelfgemaakte. De afmetingen zijn groter dan de bodem van de put. De plaat moet haken of "oren" hebben waaraan plastic ringen zijn bevestigd met kabels (roestvrij staal of polymeer). Vervolgens wordt de opening tussen de wanden van het gegraven gat en de put opgevuld. Voor deinende bodems is het beter om middelgroot tot grof grind te gebruiken in plaats van "inheemse" grond.

Vergelijkbare berichten
Opmerkingen: 1
 1. Galina
  05/05/2020 om 23:04 - Antwoord

  Geïnteresseerd in prijzen voor ringen voor een put.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren