Selectie en installatie van een sifon voor een gootsteen (gootsteen) in de keuken

Als u keukens probeert uit te rusten met modieuze headsets en moderne huishoudelijke apparaten, mag u een klein apparaat dat onder de gootsteen is geïnstalleerd, een sifon genaamd, niet verwaarlozen. De gootsteenhevel voorkomt onaangename momenten bij het gebruik van het afvoersysteem. Dus wat dit apparaat is en hoe het werkt, zullen we in het artikel bespreken.

Sifon installatieproces

Sifon installatieproces

Een sifon is een leidingsysteem dat een waterslot creëert tussen de gootsteen en het riool. Met dit ontwerp kunt u voorkomen dat onaangename geuren uit het rioolnetwerk de kamer binnendringen en verzamelt het ook vuil uit de gootsteen in de opvangbak, wat verstopping van het afvoersysteem voorkomt.

De rol van een sifon kan ook worden vervuld door een op een speciale manier gebogen buis, waardoor ook een waterslot ontstaat. In de uitverkoop kan de sifon compleet worden geleverd met een gootsteen, maar vaker moet deze apart worden gekocht.

Waarom heb je een sifon nodig?

Het aanrecht (spoelbak) is aangesloten op de centrale of plaatselijke riolering. Sommige huiseigenaren en appartementseigenaren sluiten de afvoer rechtstreeks aan op het rioleringssysteem. Hiervoor wordt meestal een ribbelbuis gebruikt, die gemakkelijk in de gewenste richting buigt. Als u echter geen waterslot creëert, komt het "aroma" uit het riool de keuken binnen. Het belangrijkste doel van de sifon is om onaangename geuren uit het riool te blokkeren.

Fabrikanten produceren kwaliteitsproducten die verschillen:

 • betrouwbaarheid;
 • kracht;
 • duurzaamheid die de levensduur van de mixer overschrijdt;
 • weerstand tegen chemische verbindingen, hoge temperaturen en mechanische belasting;
 • eenvoudige installatie, waardoor een persoon zonder ervaring een sifon in de keuken kan installeren;
 • veelzijdigheid van gebruik.

Hoe werkt hij

Het werkingsprincipe van de sifon is gebaseerd op zijn ontwerpkenmerken. Aan de onderkant van het apparaat, een reservoir of opvangbak genoemd, komt er altijd water uit de gootsteenbak. Op dit moment ontstaat er hoge druk in de afvoer - dit leidt tot verplaatsing van de "oude" vloeistof.

Als de watertoevoer stopt, wordt de druk in de sifon vereffend. Hierdoor blijft een deel van de vloeistof in het gebogen deel achter. Deze waterstop voorkomt dat nare luchtjes de kamer binnendringen.

Het principe van de sifon. Water stroomt vrijelijk uit de sifon en komt het riool binnen, en er kan geen lucht uit het riool de kamer in komen, aangezien de verticale buis zich onder het waterniveau bevindt

Water stroomt vrijelijk uit de sifon en komt het riool binnen, en er kan geen lucht uit het riool de kamer in komen, aangezien de verticale buis zich onder het waterniveau bevindt

De sifon speelt een andere belangrijke rol. Omdat het na de gootsteen wordt geïnstalleerd, kan het wat vuil vasthouden. Het hoopt zich op in het carter en kan gemakkelijk worden verwijderd door gedeeltelijke demontage wanneer de tank wordt verwijderd - de eigenaar van het huis kan deze procedure alleen uitvoeren, zonder tussenkomst van een professionele loodgieter. Door te voorkomen dat direct afval in het riool terechtkomt, wordt verstopping voorkomen.

Algemeen apparaatapparaat

Verschillende fabrikanten maken rioolhevels, die qua structuur weinig van elkaar verschillen. De belangrijkste details van de zogenaamde elleboog voor de gootsteen zijn:

 1. Decoratief rooster met kleine gaatjes in de afvoer om te voorkomen dat grof afval in de riolering komt.Voor de installatie bevat de set een rubberen pakking voor de dichtheid van de verbinding tussen de grill en de gootsteen.
 2. Aftakleiding voor het verbinden van de uitlaat en het filterrooster. Het onderdeel is bevestigd met een corrosiebestendige metalen bout en moer.
 3. Sifon met verwijderbaar bodemreservoir voor reiniging in geval van verstopping - hiermee kunt u het elleboogapparaat volledig demonteren.
Sifon apparaat

Sifonapparaat met de nodige componenten voor de montage

Het ontwerp van moderne sifons (niet alleen voor de gootsteen in de keuken, maar ook voor de gootsteen in de badkamer met of zonder overloop) bevat noodzakelijkerwijs bevestigingsringen met pakkingen voor het verbinden van afzonderlijke delen van de apparaten. De kit bevat ook een gegolfde buis om de uitlaat van het sifonreservoir en de rioolinlaat te verbinden.

Fabrikanten maken en produceren verschillende modellen, daarom verschillen hun ontwerpen enigszins in het apparaat en in verschillende aantallen onderdelen.

Productiemateriaal

Fabrikanten produceren pruimen van plastic of metaal. Het metaal dat voor het maken wordt gebruikt, is meestal messing, brons of roestvrij staal. Producten in dit ontwerp zijn perfect voor een open locatie, omdat ze een van de elementen van de keukeninrichting zullen worden. Ze zijn echter aanzienlijk duurder dan plastic constructies.

Sifon van roestvrij staal

Sifon van roestvrij staal

Een veelvoorkomend nadeel is de ophoping van vuil aan de binnenkant van het waterslot. Dit leidt tot een geleidelijke afname van de doorsnede van het apparaat. Als onderhoud niet regelmatig wordt uitgevoerd, treedt verstopping op. Vuil en vet hechten echter minder aan kunststof dan aan metaal.

Moderne metalen afvoerconstructies worden gekocht als een set dure sanitaire voorzieningen wordt geïnstalleerd en een exclusief interieur wordt gecreëerd. De installatie van een metalen sifon onder de gootsteen wordt vaak uitgevoerd door professionals, omdat de verbindingen tussen de afzonderlijke onderdelen worden afgedicht met rubberen afdichtingen en fum-tape.

Gietijzeren sifons zijn te zien in oude huizen - dit zijn echte zeldzaamheden en worden niet meer geproduceerd.

Typische sifonafmetingen

Er zijn hier geen exacte normen, behalve de diameter van de afvoerleiding

Het is geen probleem om een ​​sifon op de gootsteen in de keuken te plaatsen als de diameter van de afvoer en de rioolbuis even groot zijn. Wanneer er echter verschillen zijn in leidingdiameters, is het noodzakelijk om van tevoren na te denken over hun aansluiting. In dit geval worden verschillende manchetten en hun koppelbuizen gebruikt. Met een intern T-stuk met dubbele aansluiting van 50 mm kunt u bijvoorbeeld een 50 * 40-spoelbak en een 50 * 25-wasmachine met afdichtingsmanchetten aansluiten.

Riool overgang manchetten

Met verschillende adaptermanchetten kunt u de benodigde apparaten hermetisch aansluiten op het hoofdriool

Gewone types

Fabrikanten produceren verschillende soorten gootsteenhevels. Ze worden geselecteerd op basis van de kenmerken van de installatieplaats.

Soorten sifons: fles met een buis, fles met scheidingswanden, buisvormig

Sommige soorten sifons: fles met een buis, fles met tussenschotten, buisvormig

Gegolfde afvoer

De gegolfde buis is handig in gebruik wanneer het afvoergat van de gootsteen een niet-standaard locatie heeft. Dit apparaat wordt ook gebruikt als het de bedoeling is om extra apparatuur of noodzakelijke items onder de gootsteen te installeren. Wanneer u het op de gootsteen aansluit, moet u letten op de hoeveelheid water op de gebogen plaats. Het moet voldoende zijn om een ​​betrouwbare watersluis te creëren die een betrouwbare bescherming garandeert tegen het binnendringen van geuren uit het riool.

Afvoer in de vorm van een gegolfde buis is geen ideaal ontwerp, omdat vuil zich snel ophoopt aan de randen van het product.

Structureel bestaat de gegolfde sifon uit de volgende elementen:

 • aftakleiding met rooster en wartelmoer;
 • gegolfde buis.

Bovendien kan een buismontage vereist zijn.

Aftappen uit een gegolfde slang

Ribbelbuisafvoer met slot

Gegolfde afvoer is binnen enkele minuten geïnstalleerd.Eerst bevestigen we de afvoerpijp met een rooster op de gootsteen. Bevestiging gebeurt met behulp van de meegeleverde pakking en schroef. Vervolgens wordt de golf met één uiteinde in de buis gestoken en met een moer bevestigd, en de andere kant wordt in de rioolbuis gestoken. Als reiniging nodig is, wordt de gegolfde slang losgekoppeld van de aftakleiding en de afvoer. Daarna wordt het gewassen of vervangen door een nieuwe.

Flessenafvoer

Flessensifons worden meestal geïnstalleerd. Ze zijn zeer geschikt voor het afvoeren van vuil water en andere onzuiverheden uit meerdere gootstenen. In dit geval wordt de installatie van het vereiste aantal speciale bochten uitgevoerd.

Het ontwerp van de flessenafvoer bestaat uit de volgende elementen:

 • een grill gemaakt van metaal of plastic;
 • inlaatpijp;
 • capaciteit fles;
 • een aftakleiding voor het afvoeren van afvalwater in het riool;
 • adapterstuk waarmee u de sifon op het riool kunt aansluiten.

De flessenafvoer is een volkomen hard product. Indien nodig wordt het ontwerp aangevuld met een golf voor een gemakkelijkere aansluiting op het riool. De flessenafvoer wordt gereinigd door het onderste deel van de container in de vorm van een fles los te schroeven en opgehoopt vuil te verwijderen.

Pijpafvoer

Dit type sifon wordt niet alleen op gootstenen geïnstalleerd, maar ook op badkamers. Het heeft een volledig stijve constructie - het lijkt op de letters S en U.

Eenvoudige sifon (directe stroom)

Eenvoudige sifon (directe stroom)

Omdat veel moderne keukens zijn uitgerust met vaatwassers, kan de buissifon worden voorzien van een extra afvoer.

Sifon voor McAlpine (Groot-Brittannië) spoelbakken met afvoer voor huishoudelijke apparaten, 40 mm (MRSK6). Model MRSK4A is voorzien van een hoekbocht

Sifon voor McAlpine (Groot-Brittannië) spoelbakken met afvoer voor huishoudelijke apparaten, 40 mm (MRSK6). Model MRSK4A is voorzien van een hoekbocht. Laat u bij het kiezen leiden door de opgegeven afmetingen

Er zijn modellen van buisvormige sifons met straalstroomscheiding. Dergelijke sifons zijn niet aan de gootsteen bevestigd - na installatie is er een verschil tussen de sifon en de gootsteen. Het is nodig zodat microben uit het riool niet in de gootsteen kunnen komen. Ze worden gebruikt in voorschoolse instellingen en horecagelegenheden.

Vlakke afvoer

Dit is een kleine sifon onder de gootsteen waar de grootte van cruciaal belang is. Meestal gebruikt wanneer onder de gootsteen is een "wasmachine" geplaatst of vaatwasser. Er zijn modellen met jetstream-onderbreking.

Vlakke afvoer

Door ontwerp - een normale knie, maar u kunt ruimte besparen

Een opvallend kenmerk van een vlakke afvoer is naast de kleine afmetingen ook de stijve constructie. Dergelijke sifons zijn zelden verstopt. Als het nodig is om een ​​volledige reiniging uit te voeren, wordt het rooster losgeschroefd en wordt de hele structuur uit de gootsteen verwijderd.

Met overloop

Wanneer de gootsteen een overloopbeveiliging heeft, wordt er een sifon met overloop onder geïnstalleerd. Het ontwerp van het product bevat een extra aftakleiding waarop een buis met een kleine diameter is aangesloten vanaf het overloopgat in het bovenste deel van de gootsteen. Door dit ontwerp kan de gootsteen niet overlopen met water en wordt het risico op overstroming van het pand en de buren die op de onderliggende verdieping wonen, verkleind.

De sifon met overloop wordt niet alleen voor gootstenen geïnstalleerd, maar ook voor gootstenen

De sifon met overloop wordt niet alleen voor gootstenen geïnstalleerd, maar ook voor gootstenen

Er zijn ook pruimen met een of twee uitlaten in de nek. Ze worden gebruikt wanneer een extra aansluiting van een vaatwasser of wasmachine nodig is.

Merk op hoeveel accessoires de buissifon met overloop heeft. Als u bang bent om in de war te raken tijdens de zelfinstallatie, is het beter om een ​​professionele loodgieter uit te nodigen

Merk op hoeveel accessoires de buissifon met overloop heeft. Als u bang bent om in de war te raken tijdens de zelfinstallatie, is het beter om een ​​professionele loodgieter uit te nodigen

Basisselectieregels

Om een ​​effectieve afvoer van gebruikt water in de keuken te garanderen, moet u de juiste sifon kiezen. Om dit te doen, moet u rekening houden met de volgende aanbevelingen:

 1. U moet onmiddellijk een kit kopen. Naast de sifon moet deze alle benodigde componenten bevatten om hem op het riool aan te sluiten. Als de onderdelen afzonderlijk worden gekocht, bestaat de mogelijkheid dat ze niet in staat zijn om een ​​enkele structuur te monteren.
 2. Meet vooraf de vrije ruimte onder de gootsteen.Als het minimaal is, verdient een korte sifon de voorkeur.
 3. Bij een gesloten installatie is het niet nodig om een ​​dure designersifon aan te schaffen. Het is beter om een ​​minder mooi product van goede kwaliteit te kopen, maar tegen een lagere prijs. Niemand zal het tenslotte zien en het zal het interieur van de keuken niet bederven.
 4. Als de sifon van de gootsteen open is, is het zinvol om een ​​decoratief product te kopen.

Er zit altijd een instructiehandleiding in de set van elk apparaat - deze moet vóór installatie zorgvuldig worden bestudeerd. Let ook op de afwezigheid van beschadiging van de sifon, de kwaliteit van de schroefdraad, afdichtingselementen en pluggen.

Installatie nuances

Om een ​​sifon op een gootsteen te installeren, heeft een ervaren persoon een paar minuten nodig. Als je niet zo snel slaagt, is het oké. Eerst moet u het gereedschap en de benodigdheden voorbereiden. Het maximale dat u nodig heeft:

 • schroevendraaier;
 • gas moersleutel;
 • kit.

In de regel is bij het installeren van plastic producten alleen een platte schroevendraaier voldoende.

Als het nodig is om de sifon te vervangen, wordt eerst het oude product gedemonteerd. Deze procedure begint met het plaatsen van een bak of een andere bak onder de afvoer om te voorkomen dat er water in de vloer komt. Allereerst worden alle onderdelen van de kunststof sifon verwijderd. Vervolgens wordt het beschermrooster verwijderd door de schroef los te draaien. Als een metalen afvoer wordt gedemonteerd, moet u een gassleutel gebruiken.

Ten slotte wordt de binnenkant van het afvoergat in de rioolbuis schoongemaakt van vuil. U kunt hiervoor een doek of keukenrol gebruiken.

Hoe u de afvoer op de juiste manier opvangt

Aan het begin van het proces moet u de aanwezigheid van alle onderdelen controleren. Om dit te doen, bestuderen we de bijgevoegde instructies en leggen we alle elementen neer, bijvoorbeeld op de tafel.

Installatie van een flessenafvoer wordt vaak uitgevoerd. De montage gebeurt in de volgende volgorde:

 • Afzonderlijke delen van de kolf worden verbonden na het installeren van een pakking van kleine dikte. Het afdichtingselement moet van alle kanten goed tegen het onderdeel worden aangedrukt.
 • De moer is op de golf bevestigd.
 • Op de gegolfde buis wordt een kegelvormige pakking geplaatst. Het scherpe deel van het afdichtingselement zit dichter bij de rand.
 • De gegolfde buis wordt in de uitlaat van de kolf gestoken en vastgezet door de moer aan te draaien.
 • Aan het andere deel met het rooster zitten de tweede moer en pakking vast.
 • De verbinding van twee afzonderlijke delen van de sifon wordt gemaakt door de moer vast te draaien.

Aan het einde van het proces wordt de afvoer onder de gootsteen bevestigd. Indien nodig kunt u een siliconenkit gebruiken om de dichtheid van alle voegen van de sifon te verbeteren. Het wordt aanbevolen om niet te veel kracht te gebruiken bij het aandraaien van de moeren.

De moeren worden met de hand aangedraaid! Gebruik geen sleutels!

Een nieuw apparaat installeren

De geassembleerde drainagestructuur wordt als volgt aan de gootsteen bevestigd:

 • pakkingen in de vorm van ringen worden onder het rooster en op het bovenste deel van de sifon geplaatst;
 • het geassembleerde afvoerelement wordt van onderaf naar het gat in de gootsteen gedrukt en een rooster wordt bovenop de kom geïnstalleerd;
 • de schroef wordt aangedraaid;
 • een moer en een O-ring worden op de aftakleiding geplaatst;
 • een sifon wordt aangebracht en de moer wordt vastgedraaid;
 • een slang wordt op de sifon geschroefd;
 • het andere uiteinde van de slang wordt aangesloten op de afvoer.

Indien nodig wordt aanvullend een adapter gebruikt als de onderdelen verschillende diameters hebben op de kruising. Aan het einde van het installatieproces wordt de werking van de afvoer gecontroleerd door deze met water te vullen en op lekken te controleren.

Fabrikanten

Hier is de keuze gewoon enorm, van goedkope Chinese goederen tot dure merkartikelen. De keuze voor elke situatie is individueel en gebaseerd op de plaats van installatie van het apparaat, wat voor soort werk er zal worden uitgevoerd en financiële mogelijkheden.

Enkele fabrikanten:

 • AkvaterIs een Russisch bedrijf, redelijk bekend en heeft een eigen afzetmarkt.
 • AlcaPLAST - producten van dit bedrijf, een compromis tussen prijs en kwaliteit.
 • Hansgrohe- een merk uit Duitsland, een leider in kwaliteit en design.

Conclusie

Elke gootsteen in de keuken moet zijn uitgerust met een sifon als u geen onaangename geurtjes in de kamer wilt. Moderne pruimen voorkomen ook dat schadelijke bacteriën in het riool terechtkomen.

Om geld te besparen, wordt aanbevolen om plastic sifons te installeren - ze doen hun werk uitstekend. Nu kunt u zowel binnenlandse als geïmporteerde sifons kopen tegen een betaalbare prijs.

Een goede optie is om het product te plaatsen met een bezinkglas. Met dit ontwerp kunt u de sanitaire armatuur snel reinigen. Het gebruik van pijpsifons voor de keuken is ook een goede optie.

Gebruik indien mogelijk geen gegolfde buis - vanwege de ribben houdt deze onnodig vuil binnen. Zie onderstaande video voor informatie over het gebruik van een buis in plaats van golfkarton.

 

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren