Extra bord (extra) voor het deurkozijn: doel, typen, installatie

Als je een deurkozijn plaatst en deze is minder breed dan de dikte van de muur, dan moet deze opening met iets worden afgedicht. Gebruik hiervoor extra's op de binnendeur. Over wat ze zijn, hoe ze eruit zien, wat ze zijn, hoe ze moeten worden uitgedrukt, en we zullen verder praten.

Wat is add-on

Wanneer installatie van binnendeuren, een situatie doet zich voor wanneer de doos minder breed is dan de dikte van de muur. In dergelijke gevallen wordt een speciaal bord gebruikt dat aan het deurkozijn is bevestigd en de resterende ruimte bedekt. Dit bord wordt afwerking op de binnendeur genoemd. De naam "extra bord" en "extra bord" komen ook voor. Vervolgens kunt u er een platband aan bevestigen, waarmee de opening tussen de uitbreiding en de muur wordt gedicht.

Dobor - plaat voor het uitbreiden van het deurkozijn tot wanddikte

Dobor - plaat voor het uitbreiden van het deurkozijn tot wanddikte

Dat wil zeggen, het deurbeslag is een extra onderdeel van het deurkozijn. Het is een plank van een bepaalde afmeting die aan het deurkozijn wordt bevestigd. Ze legden het aan de ene kant - het tegenovergestelde van degene waardoor de deur opengaat. Je kunt dit bord ook een uitbreiding noemen - het toont zijn echte doel.

Als de wanddikte meer dan 140 mm is, moet u een deurkozijnuitbreiding installeren - een extra bord

Als de wanddikte meer dan 140 mm is, moet u een deurkozijnuitbreiding installeren - een extra bord

Er kunnen nuances zijn in het koppelen van het dockingstation. Vaak is de vorm van het deurkozijn specifiek - met een speciaal reliëf (uitsteeksels, verdiepingen, rondingen). Dan zul je op zoek moeten gaan naar een set van dit specifieke bedrijf, anders wordt het problematisch om ze te koppelen.

Materialen en maten

Elk van de fabrikanten produceert een bepaalde set extra planken, waarin de lengte is vastgelegd - 230-250 cm, de dikte / breedte verandert. Er zijn bijvoorbeeld opties (dikte, breedte, lengte):

 • 10 * 50 * 2350 mm;
 • 10 * 100 * 2350 mm;
 • 15 * 150 * 2350 mm.

  Vorm, dikte en breedte kunnen verschillen

  Vorm, dikte en breedte kunnen verschillen

Dikte en breedte - elke fabriek heeft zijn eigen. Ze kunnen 60 mm, 65 mm of 75 mm zijn. Over het algemeen kan elke set. Wat als geen van hen geschikt is voor uw geval? Neem een ​​grotere breedte dan nodig en knip het overtollige af. En als uw opening breder is dan alle beschikbare opties? Bestel de maat die u wilt (veel fabrikanten maken op bestelling) of sluit u aan bij de twee kleinere maten. Een andere optie is om telescopische trims te gebruiken. Ze worden geleverd met een bocht om de hoek, die uw gebrek aan breedte kan overbruggen.

Als de deuren van massief eiken zijn gemaakt, is het logisch om dezelfde aanvulling te plaatsen

Als de deuren van massief eiken zijn, is het logisch om dezelfde aanvulling te plaatsen

Welke materialen worden gebruikt voor binnendeuren? Van hetzelfde als platbands:

 • hout;
 • MDF;
 • Spaanplaat.

MDF en spaanplaat kunnen worden bedekt met fineer, gelamineerd. Houten kunnen met of zonder bewerking zijn. Stem het materiaal en de kleur af op het deurkozijn. En dit is nog een reden om van dezelfde fabrikant te nemen - zelfs als de naam van de kleur / textuur hetzelfde is, is er geen garantie dat ze ook daadwerkelijk hetzelfde zullen zijn.

Soorten add-ons

Er zijn twee soorten instapborden:

 • Met rechte randen. Een gewoon bord dat end-to-end is bevestigd met een doos. Kan zijn:
  • met decoratieve rand;
  • zonder sierrand.

   Soorten accessoires voor binnendeuren: links telescopisch, conventioneel - rechts

   Soorten accessoires voor binnendeuren: links telescopisch, gewoon - rechts

 • Telescopisch verlengstuk. Met ingegoten groeven voor aansluiting op de doos.

Afwerking op een binnendeur met rechte randen is het meest voorkomende bord. In dit geval moet het alleen qua kleur en maat worden aangepast. Het complement wordt tegen de doos gedrukt, bevestigd met zelftappende schroeven die schuin zijn geïnstalleerd. Een van de uiteinden van de extra strip kan worden bewerkt. Dit is nodig als de trim kan worden verplaatst.

Installatie van een verlengstuk met gladde randen (niet telescopisch)

Installatie van een verlengstuk met gladde randen (niet telescopisch)

Het is niet erg handig om dit soort extensions te bevestigen. Je moet nadenken over het niet splitsen van de balk, over het sluiten van de doppen van de schroeven. Het is echter niet nodig om te selecteren op basis van de vorm van de groeven / uitsteeksels, wat verre van eenvoudig is en slechts aan één fabrikant gebonden is.

Als er uitsteeksels, groeven, filets zijn, hebt u een verlenging nodig voor de binnendeur van hetzelfde bedrijf als de doos

Als er uitsteeksels, groeven, filets zijn, hebt u een verlenging nodig voor de binnendeur van hetzelfde bedrijf als de doos

Het telescopische deurkozijn heeft voorgevormde groeven. Vanuit het oogpunt van docken is dit een erg handige optie: we hebben het uitsteeksel in de groef gedreven, de hele installatie getikt totdat deze volledig samenviel. Maar alleen als de match perfect is. Waar is een telescopische verlenging nog meer handig voor? U kunt er een telescopische behuizing in plaatsen (als deze past).

Hoe uitbreidingen op een binnendeur te installeren

Op dit punt zullen we het hebben over gewone latten - met rechte uiteinden. Ze worden verkocht in lengtes van 2100-2300 mm. Een deur heeft drie lamellen nodig: een naar rechts en een naar links, en een stuk van de derde gaat naar boven. Als je meerdere deuren tegelijk plaatst en ze hebben dezelfde kleur, gaat één plank naar de twee "toppen".

Hoe uitbreidingen aan een binnendeur te bevestigen

Hoe uitbreidingen aan een binnendeur te bevestigen

De planken zijn meestal breder en langer dan nodig en moeten worden bijgesneden. Welke tool? Met wat je hebt. Geschikt voor elke machine die DMF, spaanplaat of hout snijdt. Om de hoeken te versieren heb je wellicht een verstekbak nodig (als je de bak (en verlengstukken) onder een hoek van 45 ° gaat samenvoegen. Het is ook handig om deze te gebruiken om de zaagsnede niet te "opvullen" en deze strikt loodrecht te maken.

We verwijderen afmetingen en maken lege plekken

Voordat u de uitbreidingen op de binnendeur installeert, moet u de exacte afmetingen van de uitbreidingsstrips weten. Om dit te doen, installeren we een deurkozijn in de deuropening, repareren het. Teken een opening op het plan, het zal gemakkelijker zijn om de afmetingen te schrijven. Vervolgens nemen we een meetlint en een waterpas, meten de grootte van de extensions die je nodig hebt.

 • De breedte van de verlenging wordt als volgt bepaald: steek het meetlint van het meetlint in de groef tot het stopt. We brengen een waterpas op de muur aan, op de kruising met het meetlint van het meetlint bepalen we de benodigde breedte. We doen metingen op zes punten: twee aan elke kant. Als de muur een ongelijke dikte heeft, nemen we de breedte van de toevoeging volgens de grootste figuur.

  We meten precies

  We meten precies

 • De lengte van de afwerkingsstrip. We nemen opnieuw een meetlint, meten langs de opening - vanaf de vloer (drempel, wie het ook heeft) tot het begin van de groef in de doos van de geïnstalleerde deur. We meten rechts en links, want er kan weer een verschil zijn. We meten het bovenste gedeelte vanaf het begin van de doos tot het einde (niet vanaf de groef).

Nu snijden we degene die we nodig hebben uit de standaard planken. Maak markeringen met een potlood - een eenvoudig potlood is duidelijk zichtbaar op lichte stroken, op donkere kun je een witte nemen. We passen de gesneden stroken in de opening, snijden ze indien nodig een beetje.

We verzamelen

Voordat je de extra's op de binnendeur plaatst, moeten ze met elkaar worden verbonden. We leggen de uitgesneden extra stroken op de vloer in de vorm van de letter "P". Als ze een bewerkte rand hebben, leg deze dan zo neer dat de rand aan één kant ligt. De planken moeten met elkaar worden verbonden. Als ze van MDF of spaanplaat zijn gemaakt, is het noodzakelijk om gaten voor te boren in de bovenbalk.

Voorbereiding voor montage

Voorbereiding voor montage

Hiervoor is het beter om een ​​vierkant te nemen (idealiter een timmermans, maar een gewone school doet het ook). Teken een lijn op de plank die het midden van de plankdikte aangeeft. Als de dikte van het bord 10 mm is, is de lijn 5 mm vanaf de rand. Als de strip 15 mm dik is - op een afstand van 7,5 mm. We plaatsen twee punten op deze lijn en boren vervolgens gaten. Diameter - 1 mm minder dan de diameter van de schroeven.

We voltooien de montage van het deurkozijn

We voltooien de montage van het deurkozijn

Vervolgens moeten de gaten worden overgebracht naar lange stroken. Om dit te doen, voegen we ons bij hen, lijnen de randen uit. Met behulp van een boormachine brengen we de markeringen over naar het uiteinde van de strip en verdiepen we vervolgens tot de vereiste lengte (langs de lengte van de zelftappende schroef). Nadat we de gaten hebben gemaakt, voegen we de strips bij elkaar, halen de bevestigingen vast.Het beslag voor de binnendeur is half gemonteerd. Maar haast je niet om een ​​tweede plank toe te voegen. Het is noodzakelijk om de reeds verzamelde "op zijn plaats" te passen.

Aanpassen en trimmen

Aanpassen en trimmen

We plaatsen het geassembleerde L-vormige deel op zijn plaats en drijven de stroken in de groef in het deurkozijn. De bovenste jumper bleek groter te zijn (we hebben hem op deze manier gemeten). We nemen een potlood, zetten een markering waar de groef begint. Probeer precies te zijn, want dit is belangrijk. Het eigen risico mag niet worden afgekort. Trek gewoon een lijn langs de markering en maak er markeringen op en boor vervolgens gaten. Na montage wordt de letter "P" verkregen. We hebben het beslag voor de binnendeur gemonteerd, nu moeten we deze plaatsen en vastzetten.

Inbouw in een deurkozijn

De add-on kan nu worden geïnstalleerd. Controleer eerst de opening. Als de deuren op schuim zijn geplaatst, kan dit de groef blokkeren. We snijden het teveel af zodat de stroken vrij kunnen gaan. We plaatsen de U-vormige structuur in de groef en tikken op het uiteinde met de palm van uw hand. We beginnen vanaf de bovenkant en vervolgens naar de zijkanten.

We plaatsen het, na het verwijderen van overtollig polyurethaanschuim

We plaatsen het, na het verwijderen van het overtollige polyurethaanschuim

We nemen afplaktape, we bevestigen de strips aan de muren. Als op sommige plaatsen de verlenging van de binnendeur niet goed op de doos past (er is een opening), verwijder deze opening dan met behulp van voeringen. Hiervoor kunnen montagewiggen worden gebruikt. Als dit niet het geval is, gebruik dan piepschuim. U hoeft alleen de lat precies in te stellen, hiervoor is dicht schuim voldoende.

Extra doosbevestiging

U moet ook de toevoeging aan de binnendeur op het niveau afstemmen. Je moet niet "door het oog" worden geleid, gebruik het niveau. Met behulp van een waterpas en wiggen verwijderen we alle uitsteeksels en puin. Zet daarbij de geëgaliseerde gebieden vast met plakband. De afstand tussen de kopspijkers is 40-50 cm, één boven en onder (ongeveer 10 cm achteruit), en dan op gelijke afstanden.

Hoe de extensies te repareren: tijdens de installatie

Hoe de extensies te repareren: tijdens de installatie

Verder gebruiken polyurethaanschuim met lage uitzetting, vult u hiermee de ruimte tussen de muur en de extra strip. Lees voor gebruik de instructies op de fles. Het is wellicht beter om de oppervlakken nat te maken. In elk geval is het noodzakelijk om het polyurethaanschuim in fasen te leggen, anders kan het de extra stroken buigen. We zullen alles eraf moeten trekken, schoonmaken en opnieuw moeten opschuimen.

We brengen het schuim dus eerst diep in de opening aan. Een beetje, een rijstrook. Tegelijkertijd maken we stroken over de hele breedte bij de "pannenlappen" (een voorbeeld van het aanbrengen van schuim op de deurverlenging op de foto hierboven rechts). Het schuim in het gebied van de kopspijkers geeft de staaf stabiliteit, de strip in het verre deel - nabij de voeg - drukt de vulstof tegen de groef, maar het buigt de staaf niet.

We laten het schuim op de zijlamellen liggen om te polymeriseren, maar voorlopig vullen we de opening van bovenaf. Als het zo groot is als op de foto, heeft het geen zin om veel schuim te vertalen. Het is gemakkelijker om de "boekenlegger" uit het schuim te snijden, plaats een houten blok van een geschikte maat. In grootte is het iets kleiner dan de vrije ruimte. Aan alle kanten moet een tussenruimte van minimaal 1 cm blijven, maar te grote tussenruimtes zijn niet nodig.

Verlengstukken op een binnendeur plaatsen: vul de bovenste opening in

Accessoires op een binnendeur plaatsen: vul de bovenste opening in

Dan handelen we als volgt:

 • Plaats kleine stukjes piepschuim ongeveer 1 cm onder het ingebedde gedeelte.
 • Breng een laag schuim aan met een slang op de achterwand (indien aanwezig).
 • We plaatsen een hypotheekbar, vullen de scheuren rond de omtrek met schuim. Nogmaals, niet te veel, zodat het schuimkussen niet naar beneden buigt.
 • Stel indien nodig de balk "front" in (op de foto hierboven, linksonder). Als de breedte van de balk voldoende is, slaan we deze stap over.
 • We lijnen de positie van de extra strip uit met behulp van het gebouwniveau, fixeren deze met plakband.

Nadat de eerste laag schuim is bevroren (de tijd staat op de cilinder aangegeven), vult u de rest van de ruimte in. Als de verlenging naar de binnendeur een aanzienlijke breedte heeft, is het mogelijk (en beter) om het schuim in twee fasen aan te brengen. Maar elke keer moet je wachten op de polymerisatietijd. Daarna blijft het alleen om de platbands te installeren.

Hoe u een verlengstuk aan een deurkozijn bevestigt als deze dikker is dan het geselecteerde kwart

De toevoeging is vaak dikker dan het kwart gekozen in de doos.Wat moet je dan doen? Hoe zorg je ervoor dat het dok zonder gaten rust en stevig wordt vastgehouden? Er is een eenvoudige manier: gaten schuin boren, zelftappende schroeven indraaien en de gaten vervolgens afsluiten met bijpassende pluggen. Alles is hier min of meer duidelijk, maar niet erg mooi - de stompjes zijn nog steeds zichtbaar.

Er is een andere manier. Op zoek naar gipsplaatophangingen. Alleen zij zouden de sterkste en dikste moeten zijn. We scheiden de delen van de geperforeerde tape van de ophangingen. Elk krijgt twee delen. Je hebt ook kleine schroeven (vlooien) nodig. We bevestigen de geperforeerde banden aan het deurkozijn rond de omtrek - op de hoeken, 10-15 cm terugtrekkend, ook van onderaf, en in de hoogte op een afstand van 40-50 cm.

Hoe de toevoeging te repareren

Hoe de toevoeging te repareren

We schroeven de zelftappende schroeven in door 1,5-2 cm van de rand van de doos af te stappen (middelste foto). Eén zelftappende schroef per stuk metalen tape is voldoende. Wanneer het deurkozijn is geïnstalleerd, steekt de tape uit. Deze lamellen zijn dun zodat zelfs de kleinste spleet geen probleem zal zijn. Als de verlenging op de binnendeur dezelfde breedte heeft, hoeft u deze alleen maar in te brengen. De platen drukken deze vanwege hun elasticiteit stevig aan.

Hoe add-ons te plaatsen als ze dikker zijn dan een kwart

Hoe add-ons te plaatsen als ze dikker zijn dan een kwart

Als de set breder is, buig ze dan eerst naar voren en leg ze dan terug. Vanwege het feit dat ze niet aan de rand zijn bevestigd, buigen ze, worden ze als een boog.

Dit is hoe het kan werken - zonder de minste opening

Dit is hoe het kan werken - zonder de minste opening

Nu voegen we extra stroken in en wikkelen ze tussen de platen en de groef. Ze zullen de balk stevig aandrukken. De scheuren zullen zelfs bij nader inzien niet zichtbaar zijn.

Vergelijkbare berichten
Opmerkingen: 1
 1. Alexander
  20/08/2019 om 09:09 - Antwoord

  Op de tweede foto is het complement aan de verkeerde kant getekend

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren