DIY stoepranden installatie

Bij het rangschikken van bloembedden en paden, het decoreren van een tuin of een lokaal gebied, is het vaak nodig om verdelers te installeren. Meestal worden hiervoor stoepranden gebruikt (ook wel stoepranden genoemd). Bovendien is de installatie van de stoeprand niet zo moeilijk om zeker de brigade uit te nodigen. Het is heel goed mogelijk om het zelf te doen. In ieder geval met assistenten.

Doel en soorten randcameeën

Stoepranden worden gebruikt om gebieden met verschillende oppervlakken en / of verschillende belastingen te scheiden. Ze kunnen paden scheiden van gazons, bloembedden, boomgaarden of moestuinen, dienen als de grens van voetgangers en wegen, enz.

Een stoeprand scheidt wegen en paden van gazons en pleinen

Een stoeprand scheidt wegen en paden van gazons en pleinen

Ze vervullen meerdere functies tegelijk:

 • dienen voor het visuele ontwerp van de tracks;
 • herverdeel de lading;
 • bescherm sporen tegen uitwassen en vernietiging.

Als u wilt dat de sporen lang meegaan, moet u een rand rond de rand plaatsen. Het bevat alle materialen en voorkomt dat ze instorten of van vorm veranderen.

Verschillende kleuren, maten en secties

Verschillende kleuren, maten en secties

Stoepranden of trottoirbanden hebben verschillende afmetingen, ze zijn gemaakt van verschillende materialen, ze gebruiken verschillende technologieën. Het meest voorkomende type zijn betonnen stoepranden, maar er zijn ook plastic, vibropressed.

Soorten betonnen stoepranden en stoepranden

Betonnen trottoirbanden zijn de meest voorkomende en zijn er in verschillende maten. Ze zijn onderverdeeld in twee categorieën:

 • Weg steen. Breder en groter, vaak met versterking aan de binnenkant (een of twee stalen staven met een diameter van 12-14 mm). Wordt gebruikt om de weg en voetgangersgebieden te scheiden.
 • Curbstone (ook wel stoeprand, tuin of stoeprand genoemd). Kleiner en lichter, geen versteviging. Gewoonlijk zijn looppaden gescheiden van gazons. Het is bestand tegen kortstondige aanrijdingen van een auto. Bij serieuzere en constante belastingen is het ongewenst om ze te plaatsen, omdat ze worden vernietigd.
Soorten trottoirbanden om paden te scheiden

Soorten trottoirbanden om paden te scheiden

De overige soorten trottoirbanden voor afrastering van de rijbaan worden niet gebruikt, omdat ze onvoldoende sterk zijn.

Wegen zijn niet altijd recht - er zijn bochten. Het is gemakkelijk om scherpe bochten onder een hoek te maken - zet het in de juiste hoek en bevestig de verbinding met betonmortel. Voor soepele bochten zijn er radiusfragmenten met verschillende afrondingsstralen. Ze kunnen worden gebruikt om een ​​afrastering te maken voor ronde, ovale bloembedden.

Dimensies

Stoepranden zijn meestal 1000 mm lang, blokken die bedoeld zijn om voetpaden van vruchtbare grond te scheiden, zijn 850 mm lang. Er zijn ook elementen met een lengte van 500 en 400 mm. Meestal zijn dit stoepranden voor straatstenen. Ze worden niet alleen geproduceerd door de technologie van gegoten beton, maar ook door de technologie van vibrocompressie, die wordt gebruikt om de straatstenen zelf te vervaardigen.

Maten variëren

Maten variëren

De hoogte van de stoeprand kan zijn:

 • 300 mm - om het trottoir van de rijbaan te scheiden;
 • 200 mm, 180 en 150 mm - voor rails.

In de breedte 200, 180 mm (straatsteen), 150, 100, 80 mm (trottoirsteen).

Installatie van een stoeprand op een zand-cementmengsel of beton

Op bodems die vatbaar zijn voor deining, moet de stoeprand worden geïnstalleerd op een bed van zand en grind, waarop een laag beton wordt gelegd, de stoeprand wordt erin gelegd. Met deze installatie staan ​​de opstanden jarenlang probleemloos. De procedure is als volgt:

 • Met behulp van haringen die op belangrijke plaatsen zijn geïnstalleerd en veters die ertussen zijn gespannen, worden markeringen gemaakt.
 • Volgens de gemaakte markeringen wordt een greppel gegraven. De breedte moet zodanig zijn dat er aan elke kant van de geïnstalleerde steen een afstand van 10-15 cm is.De diepte is zo gekozen dat de laag verdicht puin onderaan minimaal 10 cm is, bovenaan - minimaal 5 cm zandcementmortel, en de stoeprand zelf minstens enkele centimeters boven het oppervlak van de baan uitkomt (hoeveel hangt af van uw wens).

  Stoeprand installatie: schema

  Stoeprand installatie: schema

 • De bodem van de voltooide greppel wordt geëgaliseerd en aangedrukt (bij gebruik van een trilplaat wordt de breedte van de greppel langs de breedte van de plaat gemaakt).
 • Stapel laag geotextiel dichtheid niet minder dan 160 g / m². Deze laag is nodig zodat zand en grind zich niet mengen met de grond. Het verlengt de levensduur van de stoeprand, vermindert de kans op verschuivingen tijdens de lente.
 • Een laag grof zand of steenslag met een grove of middelgrote fractie (20-40 mm) wordt gegoten. De minimale laag is 10 cm, de optimale laag is 15 cm Steenslag wordt geramd.
 • Een dikke oplossing wordt gemengd uit zand (3-4 delen) en cement (1 deel) (er is heel weinig water, alleen zodat je kunt roeren). Hij past 5-7 cm dik (liefst 7 cm) op steenslag.

  Uitvoeren van werkzaamheden aan het aanbrengen van stoepranden en stoepranden

  Uitvoeren van werkzaamheden aan het aanbrengen van stoepranden en stoepranden

 • Een stoeprand wordt op het beton gelegd, geëgaliseerd (naar de horizon of met een helling - afhankelijk van de geologie van de site).
 • Rond het fragment dat in de gewenste positie is geïnstalleerd en belicht, wordt een kasteel gelegd van een zand-cementmengsel van 5-7 cm dik en ongeveer 10 cm hoog.
 • Nadat het beton is uitgehard, wordt de resterende vrije ruimte tussen de geïnstalleerde stoeprand en de rand van de greppel gevuld met zand of steenslag, aangestampt en er bovenop gestrooid met aarde.

Als deze technologie wordt gevolgd voor het installeren van een trottoirband, is de kans dat deze bij het hijsen van zijn plaats verdwijnt erg klein.

Hoe het zand op te zetten

Als de bodems niet vatbaar zijn voor deining, kan beton achterwege blijven. Je kunt dus alleen stoepranden plaatsen - een rand voor voetpaden of een hek voor een bloembed, een bloementuin. Met dit alles garandeert deze installatiemethode niet dat de baan niet zal worden vernietigd. De installatietechniek is vergelijkbaar met die hierboven beschreven tot aan de plaats waar de betonoplossing moet worden gelegd.

Installatieschema van een opstand met goot

Installatieschema van een opstand met goot

Alleen steenslag wordt onder de stoeprand gelegd en goed geramd. De dikte van de laag moet minimaal 15 cm zijn. Nadat de stoeprand langs het niveau is geplaatst, wordt de opening tussen de zijkanten van de steen en de wanden van de sleuf opgevuld met hetzelfde puin en goed geramd. Met deze montagemethode kunt u de afrastering ook oprollen als u er in een ongelukkige hoek op stapt. Maar als tijdelijke optie - gedurende enkele maanden - zal deze installatiemethode werken.

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren