DIY bas-reliëf voor beginners

Ik wil mijn huis mooi en origineel maken. De veiligste manier is om unieke zelfgemaakte sieraden te gebruiken. Een van de zeer interessante manieren is een bas-reliëf op de muur. Dit is een volumetrische afbeelding gebeeldhouwd uit gips of een ander soortgelijk materiaal. Gips in zijn pure vorm wordt zeer zelden gebruikt - het hardt te snel uit, zonder tijd te geven voor verwerking. De meest gebruikte gipsmengsels. Ze worden geleverd met toevoegingen die het werk gemakkelijker maken. Hiermee kun je met je eigen handen een volumineus wandpaneel maken, zelfs zonder ervaring.

Algemene technologie voor het maken van een bas-reliëf

Om een ​​bas-reliëf op een muur te maken, moet je het eerst voorbereiden: schoonmaken, waterpas zetten. Al op een vlakke en volledig droge ondergrond kunt u aan de slag. Wanneer u grote bas-reliëfs gaat maken, is het raadzaam om de muur te primen - voor een betere hechting van de compositie aan de muur.

Het bas-reliëf op de muur kan verschillende moeilijkheidsgraden hebben. Deze is moeilijk. Voor beginners is het duidelijk overweldigend. Maar u weet wat u in de toekomst kunt doen

Het bas-reliëf op de muur kan verschillende moeilijkheidsgraden hebben. Deze is moeilijk. Voor beginners is het duidelijk overweldigend. Maar u weet wat u in de toekomst kunt doen

Voor de eerste ervaring is het beter om te beginnen met kleine voorwerpen, zoals medaillons (rond of vierkant) met eenvoudige reliëfafbeeldingen. Als basis voor dergelijke producten is het het beste om een ​​vochtbestendig te nemen gipsplaat... Er kan een frame voor gemaakt worden (bijvoorbeeld van een profiel). In deze vorm kan de volumetrische samenstelling van plaats tot plaats worden gecompenseerd. Dit maakt het gemakkelijker om de basisprincipes van technologie onder de knie te krijgen.

 1. Zoek en print de afbeelding die u naar de muren wilt overbrengen. Het moet worden gesneden uit duurzaam en waterdicht materiaal. Plastic is hiervoor het beste, maar je kunt dik karton gebruiken. De sjabloon kan indien nodig worden gerepliceerd.
 2. We kneden het mengsel dik (meestal worden afwerkingsgipsplamuren gebruikt). Het moet een pasteuze consistentie hebben, mag niet vloeien of verspreiden.
 3. We bevestigen de sjabloon aan de muur (u kunt dubbelzijdig plakband gebruiken), gebruiken een spatel om de sleuven te vullen met stopverf.
 4. Na een half uur of een uur verwijderen we de sjabloon en snijden we de ongelijke randen bij die breken wanneer de sjabloon wordt verwijderd.
 5. Als het reliëf dieper zou moeten zijn, voeg dan meer compositie toe bovenop de resulterende pleisterplekken.
 6. We wachten een uur of langer - het hangt af van de compositie. Het materiaal moet nog voldoende taai zijn om met een mes, beitels en ander soortgelijk gereedschap te kunnen snijden. We kiezen het onnodige en vormen het gewenste reliëf.
 7. We wachten tot het volledig is opgedroogd, we bereiken de gewenste mate van gladheid met schuurpapier van verschillende korrelgroottes (van medium tot zeer fijn).
 8. We schilderen, na droging kan het worden gevernist (niet nodig, maar mogelijk).

  Ingetogen vormen, duidelijke opluchting

   Impregneren voor priming met bas-reliëf

   Impregneren voor priming met bas-reliëf

  Daarnaast worden de volgende composities gebruikt:

  • voordat u met het werk begint - om de hechting aan het muurmateriaal (of de basis) te verbeteren;
  • voor laag-voor-laag verwerking - bij het creëren van een diep reliëf, wanneer een laag stopverf wordt aangebracht op de reeds gedroogde, eerder aangebrachte;
  • voor het afwerken van de impregnering vóór het schilderen - om het absorptievermogen te egaliseren en zodat de verf gelijkmatig wordt aangebracht, waarbij het reliëf wordt benadrukt en niet wordt verborgen.

  Voor laag-voor-laag verwerking zijn primers nodig, die een kleverig, ruw oppervlak op het oppervlak creëren. In dit geval kunt u zelfs op het reeds gedroogde oppervlak een nieuwe laag stopverf aanbrengen. Voor deze doeleinden zijn Ceresit diep penetrerende primer en PUFAS impregnerende primer geschikt. Ze kunnen ook worden gebruikt om af te werken voor het schilderen.

  Hulpmiddelen

  Hulpmiddelen voor het maken van een bas-reliëf zijn nodig voor twee soorten werk - voor het aanbrengen van stopverf en voor het verwijderen / afsnijden van overtollige mortel. Daarom is de set tools en apparaten behoorlijk uitgebreid. Gebruik voor het aanbrengen van stopverf of decoratieve verven:

  • Metalen troffel van roestvrij staal. Ze past een oplossing toe, maakt deze waterpas, creëert een ondiep reliëf van een klein formaat. Ze worden meestal gebruikt bij het werken met grote oppervlakken.
  • Plastic troffel. Het werkt ook op grote vlakken, maar vormt met zijn hulp een diep of uitgebreid (verlengd) reliëf: de oplossing rekt ruim achter het plastic uit.

   Het belangrijkste hulpmiddel voor het vormgeven van reliëf voor decoratief beeldhouwen op muren

   Het belangrijkste hulpmiddel voor het vormgeven van reliëf voor decoratief beeldhouwen op muren

  • Plamuurmes. Het is een technisch hulpmiddel. Ze leggen een oplossing op de troffel, halen het overtollige op, maken het schoon. Het brengt ook mortel aan op de muren, creëert een basislaag en voegt vervolgens op de juiste plaatsen diepte toe.
  • Paletmessen. Kleine spatels in verschillende vormen. Ze kunnen de compositie aanbrengen, verwijderen en het gewenste reliëf vormen.
  • Sculpturale stapels. Een dubbelzijdig professioneel beeldhouwersgereedschap met verschillende soorten en maten kleine spatels en mesjes. Het wordt gebruikt voor ondiep reliëf, detaillering en nauwkeurige tekening. Deze tool is de moeite waard om aan te schaffen als u besluit om meer dan één bas-reliëf aan de muur of het plafond te maken, maar deze activiteit in de hoofdactiviteit verandert.
  • Medische scalpel. U kunt het zonder, maar het maakt zeer nauwkeurige sneden. Professionals hebben verschillende scalpels in verschillende maten en vormen.

   Voor nauwkeurig tekenen en corrigeren

   Voor nauwkeurig tekenen en corrigeren

  • Beitels voor houtsnijwerk. Ze zagen zowel vers gips als hout. Beitels zijn heel verschillend, met verschillende vormen en maten van het snijgedeelte. Ze worden geselecteerd afhankelijk van de vorm die moet worden gesneden.
  • Crème-injector. Er zijn geen speciale gereedschappen van dit type, dus u moet er een gebruiken. Het is handig voor hen om kleine porties materiaal toe te voegen. Deze behoefte ontstaat wanneer u het eigen risico afsnijdt. Let er bij het kiezen op dat de zuiger precies tegen de wanden van de buis past, anders komt de oplossing eruit. U moet voor één klus meerdere stukken kopen - spuiten breken snel.

  Dit zijn alle tools die u nodig heeft. Noodzakelijk: troffels, spatel, beitels. Paletmessen zijn erg handig, het is moeilijk zonder scalpels en een deegspuit. Aan de andere kant zijn stapels een hulpmiddel voor de perfectionist om het reliëf te verfijnen.

  Een bas-reliëf maken van gipspleister: fotoreportage

  Voor de reliëfschildering aan de muur is gekozen voor een zeethema - met vissen, octopus, algen. Een geweldige optie om je eerste ervaring op te doen! Een licht patroon dat geleidelijk kan worden gevormd.

  Hier is een tekening met een marien thema voor de eerste productie van een bas-reliëf

  Hier is een tekening met een marien thema voor de eerste productie van een bas-reliëf

  Voorbereidend werk

  Tekenen met een potlood overgebracht naar een vooraf geëgaliseerd en gegrond oppervlak. Voor de vervaardiging van het bas-reliëf wordt SHITROK / SHEETROCK gipspleister (met een fijnere maling) gebruikt. Bij het verdunnen van de oplossing wordt een kleinere hoeveelheid water toegevoegd: neem 0,5 liter water per kilogram van het mengsel (in plaats van 0,6 zoals aanbevolen). Met zo'n batch blijkt de compositie hard te zijn, maar deze is beter voor het maken van een reliëfafbeelding op de muur.

  De oplossing moet dik genoeg zijn. Laten we beginnen met de eenvoudigste: algen

  De oplossing moet dik genoeg zijn. Laten we beginnen met de eenvoudigste: algen

  Meng onmiddellijk een kleine hoeveelheid mortel: gipspleister verliest snel zijn elasticiteit (15-17 minuten) en je moet tijd hebben om niet alleen het volledige volume op de muur te leggen, maar ook uit te lijnen en de gewenste vorm te geven. Kneed voor de eerste keer 300-400 gram, leg uit, geef wat vorm. Als je tijdens het proces voelt dat je het grotere volume aankan, kneed dan meer.

  Beetje bij beetje verspreiden we de oplossing met een paletmes, vullen de contouren van de algen, snijden het overtollige zoveel mogelijk weg, glad

  Verdeel de oplossing beetje bij beetje met een paletmes, vul de contour van de algen, snijd het overtollige af, strijk het zoveel mogelijk glad

  Met deze tactiek - kleine porties van de oplossing - wordt de meeste tijd precies besteed aan het mengen van de stopverf. Het is beter om in een kom met hoge zijkanten te kneden - een emmer of een pan. Het is echter moeilijk om de bevroren oplossing eruit te verwijderen. Als er een oude bal in huis ligt, kun je de bovenkant eraf snijden en de stopverf erin kneden. Zelfs kleine deeltjes worden gemakkelijk uit een dergelijke container verwijderd.

  Giet het poeder in de container, voeg schoon koud water toe, meng snel met een spatel, breng de compositie vervolgens homogeniteit, laat 5 minuten staan ​​en meng opnieuw. Er moet een homogene dikke pasta zijn zonder klonters of onregelmatigheden. De tijd van vasthouden en "uitharden" wordt aangegeven op de verpakking met stopverf, als u een andere samenstelling gebruikt, volg dan de aanbevelingen van de fabrikant.

  Vorming van kleine onderdelen

  Het is gemakkelijker om te beginnen met ondiep terrein. Bij het vormen van kleine onderdelen nemen we een kleine hoeveelheid mortel op een troffel, brengen deze op de juiste plaats aan en proberen deze goed uit te smeren, zodat de hechting van de mortel aan de muur goed is. Als de muur is bedekt met een primer die de hechting verbetert (het oppervlak is enigszins ruw en plakkerig aanvoelt), is er geen probleem. Als de details erg klein zijn, zoals de tentakels van een kwal, is het handiger om de oplossing met een paletmes te plaatsen.

  Een bas-reliëf van een kwal gemaakt van gips of acrylplamuur is niet veel moeilijker te maken ...

  Een bas-reliëf van een kwal gemaakt van gips of acrylplamuur is niet veel moeilijker te maken ...

  Nadat we het gemengde deel van de oplossing op de muur hebben gelegd, gaan we onmiddellijk verder met het nivelleren en vormen van het reliëf. We werken met de rand van een troffel, paletmessen, messen, beitels, scalpels - alles wat voorhanden is en dat het oppervlak de gewenste vorm kan geven. Als het onderdeel tijdens het proces al is uitgedroogd, maar nog niet is voltooid, kunt u het bevochtigen met een spuitfles en proberen het na een paar minuten aan te passen. Wanneer je de gewenste mate van perfectie hebt bereikt, reinig je de mengbeker van de resterende oplossing en kneed je een nieuwe batch. Notitie: de container moet absoluut schoon zijn... De kleinste deeltjes laten krassen achter.

  Wij vormen de belangrijkste reliëfs

  Bij het maken van een bas-reliëf dat maximaal 2 cm buiten de muur uitsteekt, zijn geen verstevigingsstructuren nodig. Bij een grotere dikte, op die plaatsen waar een laag dikker dan 2 cm gepland is, worden zelftappende schroeven ingeschroefd. Het is mogelijk om langs hen te navigeren bij het aanbrengen van gips, ze zullen ook de oplossing ondersteunen en voorkomen dat deze wegglijdt.

  De vis en de schaal hebben een groter volume - op sommige plaatsen meer dan 2 cm Hier schroeven we zelftappende schroeven in ter versterking

  De vis en de schaal hebben een groter volume - op sommige plaatsen meer dan 2 cm Hier schroeven we zelftappende schroeven in ter versterking

  In dit bas-reliëf zijn de meest prominente delen vis en een schelp met een parel. Op die plaatsen waar een dikke laag wordt gelegd en schroef je de schroeven erin. We rollen de parel apart, maken een bal en plaatsen deze op een zelftappende schroef.

  De dikste plek is het hoofd

  De dikste plek is het hoofd

  Op plaatsen waar het reliëf diep hoort te zijn, kunt u de oplossing niet in één keer, maar in meerdere lagen aanbrengen. In dit geval is het helemaal niet nodig om de lagen glad te strijken. Hoe ongelijker het oppervlak is, hoe gemakkelijker het zal zijn om de volgende laag aan te brengen. Wanneer het gewenste volume in een bepaald gebied is bereikt (bijvoorbeeld de kop van een vis), beginnen we te werken aan kleine details - ogen, snorharen, kieuwen, enz.

  Kneed bij het uitwerken van kleine details niet meer dan 100-200 gram oplossing - tijdens het snijden, egaliseren, wordt de oplossing hard, dus grote porties zijn gewoon niet nodig.

  Vlokken zijn getekend voor detail

  Vlokken zijn getekend voor detail

  Nadat de tekening van de stopverf op de muur klaar is, laat deze een paar dagen staan ​​totdat deze volledig droog is. Dan kunt u beginnen met schuren - we nemen schuurpapier met een gemiddelde korrel, verwerken en bereiken de gewenste gladheid. Als het reliëf klaar is, polijsten we het met fijnkorrelig schuurpapier.

  Dezelfde technologie werd gebruikt om een ​​octopus op een aangrenzende muur te maken.

  Dezelfde technologie werd gebruikt om een ​​octopus op een aangrenzende muur te maken.

  Twee dagen of langer kunnen elementen met een diep reliëf drogen. Kleinere - algen, golven, kwallen - drogen sneller uit. Je kunt ermee beginnen. Terwijl je eraan denkt, zullen dikkere delen ook uitdrogen.Nadat het schuren volledig is voltooid, verwijdert u stof met een dikke borstel. Vacuüm indien gewenst. Vervolgens bedekken we de sierpleisterplaat met een diepe penetratieprimer.

  Het bas-reliëf aan de muur met het mariene thema is klaar

  Het bas-reliëf aan de muur met het mariene thema is klaar

  De laatste stap bij het maken van een bas-reliëf op de muur is schilderen. Iedereen kiest zelf de methode om te kleuren. In dit geval werd een conventionele emulsie op waterbasis gebruikt (de primer was onder verven op waterbasis). Hierop kunnen we aannemen dat je met je eigen handen een bas-reliëf op de muur hebt gemaakt. Het resultaat is in dit geval een grote compositie op twee vrij aangrenzende wanden.


  Een tip: het bas-reliëf aan de muur ziet er beter uit met speciaal ontworpen verlichting. Dus voordat je de muur waterpas maakt, plaats de bedrading, print de uiteinden. Na het egaliseren en primen van het oppervlak, installeert u die lampen met die lampen waarmee u het reliëfbeeld verder benadrukt. In dit licht moet u het volumetrische paneel dat u van het gipsmengsel hebt gemaakt, slijpen. Alleen in dit geval ziet alles er goed uit. Omdat, als het werk onder een andere verlichting wordt uitgevoerd, u bij het installeren van standaardlampen "nachtmerrie en horror" kunt vinden.

  Bas-reliëf aan de muur: foto-ideeën

  Zonder ervaring is het erg moeilijk te begrijpen wat en hoe u kunt doen met gewoon gipspleister. In feite kunnen driedimensionale gipsschilderijen zeer verschillende onderwerpen hebben, maar de meest voorkomende zijn bloemen, bomen en landschappen (stedelijk, voorstedelijk). In deze sectie hebben we een aantal van de meest uiteenlopende bas-reliëfs aan de muur verzameld. Met hun hulp kun je jezelf een thema voorstellen voor artistiek beeldhouwen op de muren. In wezen lijkt het proces op het werken met plasticine.

Vergelijkbare berichten

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren