Welke verf om de muren in het appartement te schilderen: de keuze van de compositie, het verfontwerp

Als er renovatie op u wacht, maar u geen behang wilt lijmen, rijst onvermijdelijk de vraag: hoe de muren in het appartement te bedekken in plaats van behang. Twee overlaten: sierpleister en schilderen. Ervaring is wenselijk om met gips te werken, maar het schilderen van de muren in een appartement kan op een vrij hoog niveau en zonder ervaring. Verlangen, tijd en nauwkeurige uitvoering van operaties zijn vereist. Er is overigens verf die sommige pleisters goed imiteert, maar minder kost.

Het schilderen van muren in een appartement wordt een steeds relevantere manier van decoreren

Het schilderen van muren in een appartement wordt een steeds relevantere manier van decoreren

Woonkamer verven

Het belangrijkste bij het kiezen van verven voor deze groep gebouwen is hun onschadelijkheid. Ook worden hoge eisen gesteld aan de decorativiteit van coatings en de bestendigheid tegen zonlicht. Zo'n eigenschap als wasvermogen is niet het meest gevraagd, behalve dat het misschien nodig is in een kinderkamer. Het is erg goed als de verven niet of bijna niet ruiken tijdens het aanbrengen en het is ook wenselijk dat ze snel drogen.

Verf op waterbasis

Op water gebaseerde formuleringen voldoen meer dan andere aan deze eisen. De bindmiddelcomponent kan erin verschillen, daarom veranderen sommige eigenschappen, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn onschadelijk voor mensen, brengen geen schade toe aan de omringende ruimte, drogen snel en hebben bijna geen geur.

Op waterbasis

De meest populaire in deze groep zijn verven op waterbasis. Dit zijn composities op basis van polyvinylacetaat (bij ons beter bekend als PVA). Deze verf is gemakkelijk aan te brengen en heeft een goede dekkracht - meestal zijn twee lagen voldoende om een ​​egale kleur te krijgen. Na het drogen ontstaat er een dichte film op het oppervlak waar waterdamp doorheen kan, men zegt ook dat zo'n muur "ademt". Zeer goed getint - elke kleur kan tientallen tinten hebben.

Watergedragen verf van het bekende merk Tikkurila en kleurkaart in slechts één kleur

Watergedragen verf van het bekende merk "Tikkurila" en kleurkaart in slechts één kleur

Een van de belangrijkste voordelen is de lage prijs. En dit is misschien wel de doorslaggevende factor die emulsie op waterbasis tot de bestsellers maakt, ondanks hun nogal ernstige tekortkomingen.

Het eerste serieuze nadeel is dat het niet erg goed bestand is tegen mechanische of schurende invloeden (het is gemakkelijk te krassen). Ten tweede - het verbergt de onvolkomenheden van het oppervlak niet, het vereist een zorgvuldige voorbereiding. Om de muur eruit te laten zien, moet deze absoluut glad zijn. Het derde nadeel is de angst voor water. Een muur bedekt met wateremulsie kan meerdere keren worden afgeveegd met een vochtige doek, maar niet alle tinten. Op sommige zullen de strepen duidelijk zichtbaar zijn. Maar de muren kunnen worden getint - laat een beetje "in reserve" om vlekken en slijtage te verwijderen die na een tijdje verschijnen in de meest "belaste" gebieden.

Waterdispersieve siliconen

Deze verven zijn bijna perfect. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en kunnen zelfs behoorlijk behoorlijke scheuren dichten - tot 2 mm. De film die na het drogen achterblijft, vervaagt niet, is niet bang voor vocht, is zwaar beschadigd (u kunt zoveel wassen als u wilt). Door de muren in een appartement met siliconenverf te schilderen, krijgt u een zeer glad oppervlak, zelfs zonder perfecte voorbereiding en zorgvuldige egalisatie.

Na het drogen is de film zo glad dat zelfs microdeeltjes er niet op blijven hangen, stof hoopt zich niet op. Belangrijk is dat de verf dampdoorlatend is, waardoor deze ook in vochtige ruimtes kan worden gebruikt. Door de hoge weerstand tegen ultraviolet licht kan het worden gebruikt voor buitendecoratie (de belangrijkste toepassing).

Siliconenverf op waterbasis - coating van uitstekende kwaliteit

Siliconenverf op waterbasis - coating van uitstekende kwaliteit

Het heeft eigenlijk maar één nadeel: de hoge prijs. Dit is de duurste verf voor vandaag (behalve getextureerde verf). Dit verklaart het feit dat ze niet erg populair zijn. Maar wil je een duurzame, mooie wandbekleding in een appartement of huis, kies dan voor een siliconenverf. In ieder geval te gebruiken in de gang en in de keuken.

Acryl waterdispersie

Dit type verf is misschien ideaal: het kan perfect worden gekleurd, vervaagt niet, het wordt goed aangebracht, schildert zelfs over scheuren, hoewel kleiner van formaat - tot 0,7-1 mm. Het heeft een gemiddelde dampdoorlatendheid, de coating is moeilijk te beschadigen, het kan zelfs met wasmiddelen worden gewassen. Ze heeft geen bijzondere gebreken. In sommige parameters (dampdoorlatendheid) is het iets slechter dan een wateremulsie, in sommige (dekkracht) is het iets slechter dan siliconenverven, maar in het algemeen geeft het een zeer goed resultaat.

Acrylverf vervaagt niet, is niet bang voor vocht

Acrylverf vervaagt niet, is niet bang voor vocht

Het schilderen van de muren in het appartement met deze verf zal niet te duur zijn: de prijs is gemiddeld. Dus als we de prijs / kwaliteit-combinatie nemen - dit is de beste verf, zowel voor muren als voor het plafond.

Decoratieve structuurverven

Dit is een relatief nieuwe richting. Muren schilderen in een appartement met getextureerde verven stelt u in staat om geen glad, gelijkmatig geverfd oppervlak te krijgen, maar een bepaald of chaotisch reliëf. De basis van structuurverven is een acryl-waterdispersie met een pigment en verschillende additieven - zand van verschillende fracties, minerale vezels en andere soortgelijke stoffen die een reliëf vormen.

Deze verven verschillen in dichtheid, ze kunnen respectievelijk worden aangebracht met een spatel, kwast of roller. Bij sommige typen is het gebruik van een spuitpistool mogelijk. De textuur kan variëren, afhankelijk van het type applicatie, en aanzienlijk. Op de onderstaande foto kunt u bijvoorbeeld het resultaat zien van het aanbrengen van één verf met verschillende gereedschappen: een penseel, verschillende rollers en een spatel. Op de foto - decoratieve verf voor muren en plafonds van het Duitse bedrijf JOBI. Het heet PUTZEFFEKTFARBE (PutzEffektFarbe).

Een van de opties voor structuurverf

Een van de opties voor structuurverf

Deze compositie is in elke kleur uit het palet geverfd, dus er zijn veel opties. Kan worden aangebracht op gipsplaat, beton, Spaanplaat, Hardboard, gepleisterde oppervlakken. Voor het beste effect is een voorlopige primer wenselijk.

Er zijn decoratieve verven met imitatie van stof, suède, parelmoervlekken, verouderd oppervlak en vele anderen. De applicatie is soms meerlagig - in drie of meer lagen - met behulp van verschillende tools. Meestal gaan dergelijke composities vergezeld van gedetailleerde instructies voor de toepassing en werkprocedure, evenals aanbevelingen voor het kiezen van een hulpmiddel.

In de video ziet u verschillende manieren om decoratieve verf aan te brengen.


U bent wellicht geïnteresseerd in het lezen over behang kiezen voor de slaapkamer.

Verven voor badkamers, keukens en gangen

Voor keukens en gangen zijn bovenstaande decoratieve acrylverf en siliconenverven op waterbasis geschikt. Ze hebben voldoende slijtvastheid en kunnen vaak worden gewassen. Het gebruik van verven met een uitgesproken reliëf in keukens is niet helemaal gerechtvaardigd - het zal moeilijk zijn om de muren schoon te houden. Maar parelmoervlekken kunnen een kleine kamer visueel ruimer maken, vooral als de basiskleur licht is.

Maar er zijn nog meer vocht- en temperatuurbestendige verven die kunnen worden gebruikt in vochtige kamers - keukens en badkamers, maar die ongewenst zijn in woonkamers.

Alkydverbindingen

Alkydverven lijken qua consistentie sterk op olieverf, maar ze hebben een significant verschil zowel in de basis (alkydharsen) als in operationele eigenschappen. Het door hen geverfde oppervlak verdraagt ​​hoge luchtvochtigheid, hoge temperaturen en blootstelling aan ultraviolette straling goed. Het heeft een gemiddelde dampdoorlatendheid en kan daarom in vochtige ruimtes worden gebruikt. Het werkt goed op houten en metalen oppervlakken. Wat nog meer aantrekkelijk is aan deze verven, is dat het schilderen van de muren geen noemenswaardige investeringen vereist - ze zijn niet duur. Voor een normale uitstraling is echter een goed voorbereid oppervlak vereist. Afhankelijk van het type oppervlak dat wordt gecreëerd, kan alkydverf glanzend, mat, semi-mat zijn.

Voorbeelden van alkydverven

Voorbeelden van alkydverven

Er is slechts één ernstig nadeel: ze worden verdund met organische oplosmiddelen - terpentine, benzine, terpentijn. Daarom is er bij het schilderen en drogen een aanhoudende karakteristieke geur in de kamer. Ook een minpuntje - ze verliezen uiteindelijk de kleurhelderheid, er verschijnt een gelige bloei. De optie is niet duur, maar qua duurzaamheid niet de beste. Ze zijn erg goed voor het schilderen van radiatoren en verwarmingsbuizen - ze kunnen hittebestendig zijn - maar voor muren moet een andere samenstelling worden gebruikt.

Verven op silicaatbasis (vloeibaar glas)

Als we het hebben over de specifieke eigenschappen van een silicaatcoating, dan is dit een goede keuze voor een badkamer: de chemische samenstelling is zodanig dat er nooit schimmel of schimmel op de geverfde muren verschijnt. Als er een dergelijk probleem is, is dit een van de opties om het op te lossen. De coating is erg sterk en duurzaam, en de dampdoorlatendheid is het hoogst van alle bestaande verf- en laksamenstellingen. Daarom kunt u deze verven in de keuken en in de badkamer gebruiken.

Silicaatverf - voorkomt de ontwikkeling van schimmels en schimmels

Silicaatverf - voorkomt de ontwikkeling van schimmels en schimmels

Maar er zijn aanzienlijke nadelen. Ten eerste, totdat het droogt, is de compositie erg ongezond. U moet met hem werken in beschermende kleding en ademhalingsbescherming (goed gasmasker). Na het drogen is de film absoluut onschadelijk, maar het is onmogelijk om binnen te blijven voor kristallisatie. Ten tweede zijn silicaten niet compatibel met andere soorten coatings. Ze hechten niet op oppervlakken die eerder met een andere verf zijn geverfd. Evenzo zal er geen ander oppervlak "liggen" op het oppervlak dat is geverfd met silicaatverf. In beide gevallen is volledige verwijdering van de vorige laag vereist. Ten derde zijn de composities alleen gekleurd met minerale pigmenten, en dit vermindert het aantal kleuren en tinten aanzienlijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd in het onderwerp "Hoe een keukenschort kiezen voor het werkgebied"

Muurschildering ontwerp

Er zijn veel mogelijkheden om de muren te schilderen, omdat er geen beperkingen zijn aan de hoeveelheid. Bij het schilderen van de muren is het belangrijk om de juiste bijpassende kleurencombinatie te vinden. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door tinten te selecteren op basis van de tabellen die ontwerpers gebruiken. Daarin worden in groepen tinten verzameld die in één kamer kunnen worden gebruikt, terwijl het interieur harmonieus zal zijn.

Nu over de methoden van gecombineerde muurschildering. Er zijn er nogal wat, ze zullen er anders uitzien in het interieur. Kies degene die je leuk vindt.

Horizontale indeling in twee of drie zones

Deze methode is traditioneel. Meestal is de kamer verdeeld in twee zones. Aan de onderkant schilderen ze in donkere tinten, aan de bovenkant - lichtere. De klassieke versie - verdeeld in drie delen in hoogte - het onderste derde deel is geverfd met een donkere tint, de bovenste twee - lichter. Maar dit is gewoon een klassieker, in werkelijkheid kan de donkere verf in het midden of bijna onder het plafond eindigen. Alleen met deze techniek moet je voorzichtiger zijn: het maakt de plafonds visueel lager. De uitzondering is een lichtstrip bijna onder het plafond.

Een kamer schilderen in twee kleuren: horizontale indeling

Een kamer schilderen in twee kleuren: horizontale indeling

De rand van twee kleuren, als het schilderen van de muren in het appartement onafhankelijk wordt gedaan, is zelden ideaal. Om de gebreken te versieren, kunt u lijmen gieten, een soort gelijkmatige strepen.Een andere optie - voordat u de tweede tint precies langs de rand aanbrengt, lijmt u plakband langs de liniaal. Na het schilderen verwijder je deze, je krijgt een perfecte lijn (als je de tape precies gelijmd hebt).

De lijst kan wit worden gelaten - hij kan met elke kleur worden gecombineerd, of hij kan in een van de geschikte kleuren worden geverfd

De lijst kan wit worden gelaten - hij kan met elke kleur worden gecombineerd, of hij kan in een van de geschikte kleuren worden geverfd

Deze techniek kan voor elk doel in kamers worden gebruikt en de stijl kan elk zijn. Alleen met lijstwerk - dit is meer een klassieker, het is acceptabel voor de landelijke stijl, voor een van de etnische stijlen. Alleen een duidelijke rand of een divisie versierd met een glanzende streep is al minimalisme of hightech.

Accentueren van de muur

Een modieuze trend bij het decoreren van kamers is het accentueren van een muur met kleur. Hier zijn twee mogelijkheden:

 • een donkerdere tint van dezelfde kleur;
 • een andere kleur uit een compatibel palet.

Met goedgekozen details in het interieur zien beide methoden er aantrekkelijk uit. Dit is de gemakkelijkste manier om uw interieur gedenkwaardiger en levendiger te maken.

Een felle kleur uit hetzelfde palet is de makkelijkste manier om je interieur op te fleuren.

Een felle kleur uit hetzelfde palet is de makkelijkste manier om je interieur op te fleuren.

Houd er wel rekening mee dat het in slaapkamers bijvoorbeeld beter is om minder harde combinaties te gebruiken - de sfeer in dergelijke kamers moet zachter zijn. Scherpe contrasten zijn goed in woonkamers, kinderkamers. Kinderen houden over het algemeen van heldere combinaties.

Het bereik in de slaapkamers is rustiger

Het bereik in de slaapkamers is rustiger

Horizontale streep

Dit is een vrij brede band die ongeveer op ooghoogte loopt. Meestal wordt dit type kamerkleuring gebruikt als u aandacht moet besteden aan enkele decoratieve elementen - bijvoorbeeld schilderijen.

Brede horizontale streep is een andere manier om een ​​kamer in twee kleuren te schilderen

Brede horizontale streep is een andere manier om een ​​kamer in twee kleuren te schilderen

Deze techniek ziet er goed uit in gangen - door de hoogte van het plafond te verlagen, lijkt het breder. Een andere populaire toepassing zijn kinderkamers: kindertekeningen zien er erg goed uit op een opvallende achtergrond.

De streep hoeft niet effen te zijn, een licht verloop is ook prima.

De streep hoeft niet effen te zijn - een licht verloop is ook prima.

Gestreepte muren

Een interessante truc, maar je moet het niet voor de hele kamer gebruiken. U kunt dus één muur ontwerpen - een van de varianten van een accentmuur - of slechts een deel ervan.

Horizontale strepen kunnen veelkleurig zijn. Het belangrijkste is dat ze worden herhaald in de interesse.

Horizontale strepen kunnen veelkleurig zijn. Het belangrijkste is dat ze worden herhaald in het interieur.

Een interessant effect wordt geboden door een combinatie van strepen van dezelfde kleur, maar met een andere textuur - mat en glanzend. Strikt genomen zijn dit geen twee kleuren, maar ze zien er precies zo uit.

Combinatie van matte en glanzende verfstrepen

Combinatie van matte en glanzende verfstrepen

Enkele interieurdetails benadrukken

Vaak worden sommige details benadrukt met een andere kleur - helderder of rustiger. Bijvoorbeeld nissen, lijsten, plaatsing van een interessante plank, etc.

Het selecteren van enkele elementen is een andere manier om het schilderen van een kamer te combineren

Het selecteren van enkele elementen is een andere manier om het schilderen van een kamer te combineren

Een van de opties is om de muren te omcirkelen met een strook donkerdere kleur langs de contour, en zo alle hoeken te selecteren. Deze methode zal helpen om een ​​kleine kamer ruimer te maken: hij zal zowel groter als breder lijken.

Een manier om een ​​kamer visueel te vergroten

Een manier om een ​​kamer visueel te vergroten

Hoe te ontwikkelen ontwerp van de keuken-woonkamer, lees hier.

Hoe je de muren in een appartement met je eigen handen schildert: video

Het kiezen van een verftype is goed, maar je moet ook weten hoe je ermee moet werken. Elk van de verven heeft zijn eigen kenmerken van applicatie en oppervlaktevoorbehandeling. Maar over het algemeen zijn de volgende stappen bijna altijd aanwezig:

 1. Verwijderen van de oude coating, indien aanwezig. De grondigheid van deze stap hangt af van de compatibiliteit van de oude toplaag en de nieuwe laag. Als ze compatibel zijn, verwijder dan alleen losse of losse onderdelen. Als de coatings niet compatibel zijn, moet u alles volledig reinigen.
 2. Gestuukte muren. De technologie is standaard: ze nemen een geschikte samenstelling en worden met een spatel aangebracht, waarbij scheuren en oneffenheden worden verdoezeld.
 3. Vlakslijpen. Er wordt schuurpapier of een speciaal gaas gebruikt, bevestigd op een houder of een houten blok. Verwijder in een cirkelvormige beweging al het overbodige en maak de muren waterpas.
 4. Het geschuurde oppervlak ontstoffen. Het is beter om een ​​stofzuiger te gebruiken, maar je kunt alles meerdere keren met een droge doek afvegen, maar elke keer is het schoon.
 5. Primer.De primer voor elk oppervlak en elke verf moet afzonderlijk worden geselecteerd. Het is raadzaam om het met verf aan te schaffen. Priming vervult twee taken: het verbetert de hechting van verf op het oppervlak (het schilfert niet af) en vermindert het verfverbruik.
 6. Schilderen. Meestal in meerdere lagen schilderen, de compositie in verschillende richtingen aanbrengen. als we het hebben over muren, dan van boven naar beneden, en dan - van rechts naar links. Elke laag wordt aangebracht nadat de eerste is gedroogd. De instructies geven meestal deze tijd aan en het is wenselijk om deze te weerstaan.

Dat is alles. Het schilderen van de muren in het appartement is klaar. Maar een mondelinge beschrijving kan sommige kenmerken van het werken met verf of stopverf niet overbrengen. Bekijk de video-tutorial, enkele subtiliteiten zullen duidelijker worden. Nadat je het hebt bekeken, is het geen probleem om de muren met verf op waterbasis met je eigen handen te schilderen.

Zie de video om met eenvoudige middelen het effect van decoratieve verf op de muren te creëren.

Vergelijkbare berichten
commentaar 4
 1. Alyona
  30/09/2016 om 00:48 - Antwoord

  Bedankt voor het behulpzame en zeer duidelijke artikel! We hebben het huis gerenoveerd en hebben wat inspiratie van jullie gekregen) nu hebben we een contrasterende muur in de kleur van nat asfalt in onze slaapkamer)) Speciale dank voor de video-instructie. De Marshall Paint Calculator is een uitkomst. Na het bekijken, identificeerden we duidelijk het merk materialen en namen we de hele lijn van Marsshall Export over. En dat hebben ze nooit gedaan. Herstel stilletjes ... voor zover mogelijk =)

 2. Nellie
  05/06/2019 om 10:47 - Antwoord

  Ik heb de muren in de slaapkamer geverfd met Dulux-verf. Het is gemakkelijk aan te brengen zonder spatten en druppels, en het belangrijkste is dat het helemaal niet ruikt. Na het schilderen is de kleur gewoon klasse!

 3. Volume
  20-05-2020 om 11:46 - Antwoord

  En we hebben alles met belinka behandeld. Huis buiten en binnen. Geen geur, gemakkelijk aan te brengen en droogt snel. Overigens raad ik aan om houten meubelen te behandelen met eekhoorn (er zitten verschillende oliën en impregnaties in het assortiment) zodat het beter behouden blijft en het er na verwerking totaal anders uitziet!

 4. Anna
  09/01/2020 om 11:23 - Antwoord

  Ik vond het artikel erg leuk, zinvol, niets overbodigs. Alles duidelijk. Dank je

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren