Hoe u muren met uw eigen handen uitlijnt

Moderne eisen voor de renovatie van gebouwen zijn veel strenger geworden. Nu zijn platte muren een niet-toepasbaar kenmerk van een appartement of huis. Maar de muren, zelfs in nieuwe gebouwen, kunnen niet eens zo ongeveer worden genoemd, en nog meer in oude huizen. Daarom is het nivelleren van de muren voor praktisch elke reparatie een onvermijdelijke fase. Hoe u het beter kunt doen, over de methoden en technologieën, de mogelijkheden om het allemaal met uw eigen handen te doen en laten we verder praten.

Hoe kun je de muur waterpas maken?

Hoewel de technologieën in de bouw zich snel ontwikkelen, gebeurt het nivelleren van muren nog steeds op twee manieren: met gips en gipsplaatbekleding. Een ander ding is dat er verschillende composities van gips zijn - op basis van gips en cement, en je kunt de gipsplaat ook op twee manieren monteren: op het frame en op lijm. Maar dat is alles.

Gladde muren - een vereiste van onze tijd

Gladde muren - een vereiste van onze tijd

Sinds enige tijd werden gipskartonplaten vervangen door gipsvezelplaten GVL). Ze bestonden uit een mengsel van gips en plantenvezels, maar bleken schokken slecht te weerstaan ​​en zelfs bij kleine stoten te breken. Daarom is GVL-uitlijning van muren met hun gebruik nu een zeldzaamheid (soms worden ze op de vloer gelegd).

In de Sovjettijd werden de muren geëgaliseerd met multiplex. Maar dit is zeker de vorige eeuw. Verre van de beste vervanger voor gipsplaat, die in 100% van de gevallen scheuren in de voegen geeft en zelfs opzwelt door vocht. Het blijkt dus dat er niets te gebruiken is in plaats van gipsplaat. De keuze is dus echt niet heel breed.

Gevoerd met gipsplaat

Gevoerd met gipsplaat

Eigenlijk is er nog een manier - stopverf... Maar het wordt alleen gebruikt op relatief vlakke muren met een verschil van niet meer dan 5 mm. Daarom zijn meestal reeds genivelleerde muren stopverf, waardoor het vliegtuig tot het ideaal komt.

Als we het hebben over hoe gemakkelijker het is om de muren met uw eigen handen waterpas te maken, dan zijn velen het erover eens dat het gemakkelijker is om met gipsplaat te werken. Maar het is niet moeilijk om met gips op de vuurtorens om te gaan. Het belangrijkste is om de technologie te kennen en er niet van af te wijken.

Wanden egaliseren met gips

De pleister is gebaseerd op twee bindmiddelen: een op basis van cement en een op basis van gips. Gips droogt sneller, maar de maximale laag waarop ze minder kunnen worden aangebracht, is ongeveer 50 mm. Cementgebaseerde pleisters kunnen in lagen tot 10 cm worden aangebracht, maar het drogen duurt langer.

Vuurtorenpleister is een betrouwbare manier om muren waterpas te maken

Vuurtorenpleister is een betrouwbare manier om muren waterpas te maken

Naast de dikte van de laag, moet bij het kiezen van het type gipsmengsel rekening worden gehouden met welke van de afwerkingen later zullen zijn, evenals de omstandigheden van het pand waarin u de muren gaat egaliseren. Gips is hygroscopisch en wordt daarom niet gebruikt in vochtige ruimtes: de badkamer en keuken moeten worden gepleisterd met een op cement gebaseerde samenstelling. Kamers en een gang blijven voor gips. Dit is eigenlijk wat ze doen.

In onze beschrijving zullen we gipspleister gebruiken - Rotband - een populair merk met goede recensies van zowel amateurs als professionals.

Voorbereiding van het oppervlak

Alles verwijderen dat niet goed aan de muur vasthoudt: we slaan het af, halen het eruit, maken het schoon met een spatel. Als er scheuren zijn, borduren we ze. Vervolgens schatten we de mate van kromming in. Als er erg grote uitsteeksels zijn die teveel opvallen, is het raadzaam deze te verwijderen (met een hamer en beitel of een hamerboor).

Eerst maken we alles schoon wat eraf valt

Eerst maken we alles schoon wat eraf valt

Vaak beginnen ze met het uitlijnen van muren in een oud huis, ze beslissen of ze de oude pleister willen neerhalen als deze niet valt. In principe moet de meester evalueren, maar u kunt het zelf proberen. Tik op de muur. Als er plaatsen zijn die qua geluid verschillen - ze klinken meer gedempt - dan is de laag weggetrokken van de hoofdmuur.Als je er nog een laag pleister aan "hangt", is de kans groot dat alles samen instort. Het zal veel erger zijn. Het is dus beter om eerder gepleisterde muren tot op het hoofdmateriaal af te slaan.

Als er tijdens de voorbereiding aparte te grote kuilen zijn, is het beter deze apart af te dichten. Plamuren hebben een minimale en maximale laagbeperking. Er kan te veel laag afvallen. Daarom is het beter om de gaten of gaten van tevoren af ​​te dichten.

Als het oppervlak van de muur te glad is, worden er inkepingen op gemaakt.

Als het oppervlak van de muur te glad is, worden er inkepingen op gemaakt.

Bij het egaliseren van een betonnen muur of een oppervlak geverfd met een filmvormende samenstelling, doet zich een ander probleem voor: het is te vlak, wat een slechte hechting aan de pleister kan veroorzaken. Dit kan worden verholpen door een primer zoals "Betonokontakt" te behandelen, die een ruwe film op het oppervlak achterlaat en de hechting verbetert.

Een andere uitweg is om inkepingen te maken. Ooit waren ze gemaakt met een bijl, nu gebruiken ze vaker een hamerboor en een slijper. Met hun hulp wordt een inkeping aangebracht. Volgens het aantal inkepingen per vierkante meter zouden er ongeveer 100 stuks moeten zijn.

Primer

Afhankelijk van het gekozen type pleister (gips of cement) wordt een primer geselecteerd. Zijn belangrijkste taak is om de hechting van muur en pleisterwerk te verbeteren. Lees de instructies voor het gebruik van de primer zorgvuldig door. Sommige vereisen bevochtiging van de basis voordat ze worden aangebracht, wat ontstoffing, enz.

Primeren van muren voor pleisterwerk

Primeren van muren voor pleisterwerk

Er zijn twee favorieten in deze groep: Cerezit 117 en Betonokontakt. Er zijn anderen, maar deze worden vaker gebruikt: goede recensies. De samenstelling kan klaar zijn voor gebruik of verdunning vereisen (concentraat). Het wordt aangebracht met een roller of kwast, spuitfles of zelfs een tuinspray om het proces te versnellen.

Tot nu toe waren er geen problemen om de wanden zelf uit te lijnen. Alles is elementair. Verder - iets moeilijker, maar ook - geen raketten bouwen.

Installatie van bakens

Als u een vlak oppervlak wilt, kunt u de muur alleen langs de vuurtorens waterpas zetten. Dit zijn zulke ondersteunende elementen die in hetzelfde vlak worden blootgesteld. Vervolgens wordt er een pleisterlaag langs geëgaliseerd. Als bakens kunt u speciale gegalvaniseerde "T" -vormige bakens of platte houten strips gebruiken.

Het is handiger om metalen bakens te gebruiken - installeer sneller. Maar de minimale pleisterlaag is ongeveer 8-10 mm (6 mm van de vuurtoren + de mortel waarop deze wordt geplaatst). Het nadeel is hun prijs: hoewel niet erg veel geld, maar toch extra kosten. Nog een punt: gegalvaniseerd gips maakt niet goed contact, daarom worden na de eerste droging de bakens van de muur verwijderd en worden de gaten gesloten.

Geïnstalleerde bakens voor pleisterwerk op een bakstenen muur

Geïnstalleerde bakens voor pleisterwerk op een bakstenen muur

Het gebruik van houten planken is een goedkopere optie, maar het vinden van een voldoende aantal perfect vlakke staven in goedkoop materiaal is problematisch (u zult geen hoogwaardig hout gebruiken). Ook als dit lukt, blijft de mogelijkheid bestaan ​​dat de boom door vocht gaat leiden. Hierdoor zal de muur niet meer vlak zijn.

Sommigen maken vuurtorens van mortel. Pleisterstroken zijn vooraf aangebracht en egaliseren ze. Na uitharding worden ze gebruikt als bakens. De goedkoopste manier, maar de meest tijdrovende en veel meer tijdrovende.

De uitlijning van de muren hangt af van hoe correct de vuurtorens worden blootgesteld. We hebben het precies opgezet - we hebben een uitstekend resultaat behaald. Verkeerd - u zult lijden en onregelmatigheden corrigeren die u met uw eigen handen hebt gemaakt.

Lees onder de balk voor meer informatie over het plaatsen van bakens om de muren waterpas te stellen hier.

Oplossing overstroom

De geselecteerde pleister wordt verdund zoals aangegeven op de verpakking. Daarna gooien ze het op de muur. Gebruik een brede troffel of verfemmer. Ze beginnen vanaf de onderkant, bedekken met een oplossing een stuk van de muur van de ene vuurtoren naar de andere.

Gips start

Begin van het pleisteren van de muur langs de vuurtorens

Dan nemen ze de regel, zet deze hieronder neer. Leunend op de vuurtorens, trek je omhoog, lichtjes heen en weer zwaaiend.Er worden verschillende van dergelijke passages gemaakt totdat de oplossing waterpas is. De compositie die zich aan de regel heeft gehouden, wordt verwijderd met een spatel en opnieuw op de muur gegooid.

De stopverf op de lobben uitlijnen

De stopverf op de lobben uitlijnen

Nogmaals - een deel van de mortel op de muur, geëgaliseerd met een regel. Dus helemaal naar boven. Nadat u de ene strip hebt aangedraaid, gaat u verder met de andere. Lijn dus geleidelijk de hele muur uit.

De eerste fase van pleisterwerk is voorbij. Maar dit is pas de eerste. Het oppervlak is niet ideaal: als je goed kijkt, zijn er kleine oneffenheden. Ze worden geëgaliseerd met een meer vloeibare oplossing, waardoor een gladder oppervlak wordt verkregen.

Egaliseren onder stopverf

Als de eerste laag een beetje is opgedroogd, maar nog niet is uitgehard (uiterlijk 2-4 uur na het aanbrengen), begint het egaliseren met een plamuur. De bestaande nadelen worden ingewreven met dezelfde oplossing, die iets dunner is verdund dan volgens de instructies vereist is. Omdat het vloeiender is, wordt het aangebracht met een brede spatel, nadat het langs de muur is uitgerekt met de regel, waarbij niet op dezelfde bakens wordt vertrouwd.

Egaliserende wanden voor stopverf

Egaliserende wanden voor stopverf

Dus opnieuw passeren ze de hele muur en egaliseren deze tot een perfect vlak vlak. Dit is nodig om het verbruik van duur stopverfmengsel te verminderen.

Bakens verwijderen en snoeien

Als de oplossing is opgedroogd tot de staat van dikke plasticine (hard drukken met je vingers, hij buigt), kun je de bakens verwijderen. Ze worden aan de onderkant met een schroevendraaier losgewrikt en eruit getrokken.

We halen de bakens uit de gepleisterde muur

We halen de bakens uit de gepleisterde muur

Ze zijn heel gemakkelijk te verwijderen. Door het feit dat ze eruit gehaald worden, vormen ze eigenlijk een heterogeniteit in de pleister, wat betekent dat ze de sterkte ervan verminderen.

Nu nemen we de regel, maken deze schoon van de aangehechte oplossing en strekken hem in verschillende richtingen uit en maken het oppervlak uiteindelijk waterpas. Dit moet worden gedaan in de beginfase van de verdikking, wanneer gipspleister op plasticine lijkt: het is gemakkelijk om het af te snijden met de regel.

Door de regel in verschillende vlakken uit te voeren, lijnen we eindelijk de muur uit

Door de regel in verschillende vlakken uit te voeren, lijnen we eindelijk de muur uit

Bij egalisatie verdund met Rotband. Ze worden direct gesloten, zonder ergens op te wachten: totdat de pleister eindelijk is uitgehard, hechten nieuwe lagen er goed aan.

Het verzegelen van sporen van vuurtorens

Het verzegelen van sporen van vuurtorens

De oplossing wordt aangebracht en verwijderd met een spatel. Zorg er tegelijkertijd voor dat het oppervlak vlak blijft. Hierop kan de uitlijning van de muur onder de stopverf als voltooid worden beschouwd.


Bij het egaliseren van muren met gips in appartementen, wordt de hoek waarin de verwarmingsbuis passeert een probleem. Je kunt daar niet met een regel naar boven kruipen, maar met een spatel werkt het niet. Bekijk de volgende video als u bekend bent met dit probleem.

 

Droog pleisterwerk: maak de muren waterpas met een gipsplaat

Niet iedereen heeft het geduld om de pleister waterpas te maken, en in verschillende lagen, en dan te wachten tot het droog is. Sneller werken met plaatmateriaal - gipskartonplaten (GKL). Deze technologie wordt ook wel droog gips genoemd, omdat er een minimum aan "natte" processen in zit en het resultaat niet slechter is: als alle nuances in acht worden genomen, is de muur perfect vlak.

Maar deze technologie heeft zijn nadelen. De eerste is dat je iets zwaars kunt ophangen aan de ingebedde staven die van tevoren zijn gelegd, of speciale bevestigingsmiddelen gebruiken die worden vastgehouden ten koste van de hoofdmuur, en niet de decoratie. Overweeg dit dus. Het tweede nadeel: zo'n pleister vreet de ruimte sterk op. Dit is met de klassieke technologie - de gipsplaat op het frame monteren. Op een vereenvoudigde frameloze "laat" men veel minder ruimte over.

Gipsplaten op het frame

Op deze manier kunt u elke muur uitlijnen. Eerst wordt het frame gemonteerd. Het wordt in één vlak belicht en dient als basis voor het bevestigen van gipsplaat. Verzameld volgens bepaalde regels:

 • Een geleideprofiel wordt geplaatst en op het niveau op de vloer en het plafond bevestigd.
 • Op de vaste profielen zijn de montagelocaties van de verticale profielen om de 60 cm gemarkeerd en worden er verticale lijnen doorheen getrokken.
 • Op deze lijnen worden installatiegordijnen geïnstalleerd.

  Zo zien de harken die aan de muur zijn gemonteerd eruit.

  Zo zien de harken die aan de muur zijn gemonteerd eruit.

 • Dragers worden langs de gemarkeerde lijnen (tussen de gordijnplaten) in de profielgeleiders gestoken.

  Het principe van installatie van het frame voor het egaliseren van de muur met gipsplaat

  Het principe van installatie van het frame voor het egaliseren van de muur met gipsplaat

 • De profielen worden in één vlak uitgelijnd en met behulp van gordijnen in de gewenste positie bevestigd.
 • Gipsplaat is bevestigd aan de blootgestelde profielen.

  Het geassembleerde frame begint de gipsplaat te omhullen

  Het geassembleerde frame begint de gipsplaat te omhullen

 • De verbindingen zijn verlijmd met een gaas.
 • De voegen zijn bedekt met stopverf en egaliseren in hetzelfde vlak met gipsplaat.
 • Alle gaten van de schroeven zijn uitgesmeerd.

  De verbindingen zijn verlijmd en stopverf

  De verbindingen zijn verlijmd en stopverf

Hiermee is het uitlijnen van de muren voltooid en is het klaar om te behangen of te pleisteren. Zoals u kunt zien, gaat alles veel sneller.

Gipsplaat voor lijm

Het is hier nog gemakkelijker. Omdat de gipsplaat aanvankelijk vlak is (als deze niet staand is opgeslagen en niet is gebogen), kan deze zonder enige fundering worden gebruikt.

Op de muren wordt verdunde lijm (op baksteen, beton) of gipspleister (op relatief vlak) aangebracht. Hij wordt overladen met kleine "bloopers". Het volume wordt gekozen op basis van hoe concaaf of convex de muren op een bepaalde plaats zijn.

Er wordt lijm of stopverf aangebracht

Er wordt lijm of stopverf aangebracht

Vervolgens nemen ze een stuk gipsplaat, leunen het tegen de muur, gebruiken een niveau om het waterpas te zetten in een vlak, zinken, indien nodig, door te drukken of vuist (breek het niet).

Leun het laken

Leun het laken

Controleer het vliegtuig met een niveau, lijn uit

Controleer het vliegtuig met een niveau, lijn uit

Nadat u de plaat recht heeft gezet, bedek de randen met stopverf en breng lijm aan op het volgende stuk. Dus je verzamelt de muur. Om een ​​dergelijk gips beter te laten vasthouden, nadat de lijm of stopverf is opgedroogd (24 uur of langer), schroeft u de gipsplaat op de hoofdmuur (met schroeven of pluggen, afhankelijk van het type).

Alles is net zo eenvoudig als peren beschillen, behalve dat het heel gemakkelijk is om te verknoeien. Alles wordt gedaan met een minimum aan nadruk, en druppels krijgen met deze methode is echt een paar kleinigheden. Als u de muur echter snel waterpas moet maken, kunt u dit proberen.

Vergelijkbare berichten
commentaar 4
 1. Alex
  15-11-2018 om 18:39 - Antwoord

  "Nu nemen we de regel, maken hem schoon van de aangehechte oplossing en strekken hem in verschillende richtingen uit, om uiteindelijk het oppervlak waterpas te maken."
  Als gevolg hiervan krijgen we een oneffen muur, want in de vides die overbleven na het uittrekken van de vuurtorens, werd de regel vanaf de geëgaliseerde plaatsen naar het gips getrokken

 2. Sergei
  07.10.2020 om 13:35 - Antwoord

  Ben het eens met de commentator hierboven

 3. Timur
  27-10-2020 om 09:41 - Antwoord

  Niet elke stopverf doet het goed met alle gewrichten. Ik heb Polyfila genomen. Het is praktisch zelfnivellerend. Het heeft een romige textuur en stinkt helemaal niet

  • Boris
   02.11.2020 om 10:15 - Antwoord

   Ja, stopverf moet in deze kwestie serieus worden genomen. Polyfiloy probeerde het ook. Vond het leuk, goed

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren