Doe-het-zelf cellenbeton scheidingswanden

Vaak is het tijdens het reparatieproces nodig om scheidingswanden te plaatsen en hiervoor wordt steeds vaker cellenbeton (gassilicaat) gebruikt. Het is licht - het weegt meerdere keren minder dan een baksteen, de muren vouwen snel. Daarom worden cellenbetonwanden geïnstalleerd in appartementen en huizen, ongeacht waar de dragende muren van zijn gemaakt.

De dikte van de cellenbetonwanden

Voor de constructie van scheidingswanden in het pand worden speciale gassilicaatblokken geproduceerd met een kleinere dikte. De standaard dikte van scheidingsblokken is 100-150 mm. U vindt niet-standaard in 75 mm en 175 mm. De breedte en hoogte blijven hetzelfde:

 • breedte 600 mm en 625 mm;
 • hoogte 200 mm, 250 mm, 300 mm.

Het merk cellenbetonblokken moet minimaal D 400 zijn. Dit is de minimale densiteit die gebruikt kan worden voor de constructie van scheidingswanden tot 3 meter hoog. De optimale is D500. Je kunt compactere exemplaren nemen - merken D 600, maar hun kosten zullen hoger zijn, maar ze hebben een beter draagvermogen: je kunt objecten aan de muur hangen met speciale ankers.

Het merk cellenbeton is zonder ervaring bijna niet te achterhalen. U kunt "met het oog" het verschil zien tussen de dichtheid van de thermische isolatieblokken. D300 en wandgemonteerde D600, maar tussen 500 en 600 is het moeilijk te vangen.

Hoe lager de dichtheid, hoe groter de bellen

Hoe lager de dichtheid, hoe groter de 'bellen'

De enige beschikbare controle is wegen. Gegevens over afmetingen, volume en gewicht van cellenbeton scheidingsblokken worden gegeven in de tabel.

Parameters van cellenbetonblokken voor scheidingswanden

Parameters van cellenbetonblokken voor scheidingswanden

De dikte van cellenbetonwanden wordt geselecteerd op basis van verschillende factoren. De eerste is of het een dragende muur is of niet. Als de muur op een minnelijke manier dragend is, is de berekening van het draagvermogen vereist. In het echt zijn ze gemaakt van dezelfde breedte als de externe dragende muren. Kortom - van muurblokken van 200 mm breed met wapening in 3-4 rijen, zoals de buitenmuren. Als de partitie niet dragende is, gebruik dan de tweede parameter: hoogte.

 • Op een hoogte tot 3 meter worden blokken van 100 mm breed gebruikt;
 • van 3 m tot 5 m - de blokdikte is al 200 mm ingenomen.

Nauwkeuriger gezegd, u kunt de dikte van het blok kiezen volgens de tabel. Het houdt rekening met factoren zoals de aanwezigheid van paring met de bovenste verdieping en de lengte van de scheidingswand.

De keuze van de dikte van de scheidingswanden van cellenbetonblokken

De keuze van de dikte van de scheidingswanden van cellenbetonblokken

Apparaat en functies

Als cellenbeton scheidingswanden worden geïnstalleerd tijdens het reparatieproces en herontwikkeling van appartementen of huizen, moet u eerst de markeringen aanbrengen. De lijn is rond de hele omtrek gestoffeerd: op de vloer, het plafond, de muren. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een laservlak. Zo niet, dan is het beter om met een stream te beginnen:

 • Een lijn is gemarkeerd op het plafond (twee punten op tegenoverliggende muren). Daartussen wordt een schilderskoord getrokken, beschilderd met blauw of een andere kleurende droge stof. Sla met zijn hulp de lijn af.
 • De lijnen op het plafond worden loodrecht op de vloer overgebracht.
 • Vervolgens worden de lijnen op de vloer en het plafond met elkaar verbonden door verticale lijnen langs de muren te tekenen. Als ze correct zijn gedaan, moeten ze strikt verticaal zijn.

De volgende stap bij de constructie van een cellenbetonwand is het waterdicht maken van de basis. De vloer wordt ontdaan van puin en stof, een waterdichtmakend rolmateriaal (elk: film, dakbedekkingsmateriaal, waterdicht maken, enz.) Wordt gelegd of bedekt met bitumineuze mastiek.

Trillingsdempende strips

Om de kans op schoonmoedervorming te verkleinen en de geluidsisolerende eigenschappen te vergroten, is er een trillingsdempende strip bovenop aangebracht. Dit zijn materialen met veel kleine luchtbelletjes:

 • harde minerale wol - karton van minerale wol;
 • polystyreenschuim met hoge dichtheid, maar kleine dikte;
 • zachte vezelplaat.

De eerste rij blokken wordt met lijm op deze strook gelegd.Lijmdikte - 2-5 mm, verbruik voor 1 mm dikte 30 kg / m3... Verder wordt de constructie van scheidingswanden uitgevoerd met dezelfde technologie als de dragende wanden. Meer details lees hier meer over de technologie van metselwerk voor cellenbeton.

Op korte overspanningen - tot 3 meter - wordt helemaal niet gewapend. Op langere worden een versterkend polymeergaas, een geperforeerde metalen strip, zoals op de foto, enz. Gelegd.

Wanden van cellenbeton kunnen, indien gewenst, worden versterkt

Wanden van cellenbeton kunnen, indien gewenst, worden versterkt

Wandaansluiting

Om tijdens het leggen een verbinding met de aangrenzende wanden te krijgen, worden flexibele banden in de naden gelegd - dit zijn dunne metalen geperforeerde platen of T-vormige ankers. Ze worden op elke 3e rij geïnstalleerd.

Het verbinden van de muur en de scheidingswand met een T-vormig anker

Het verbinden van de muur en de scheidingswand met een T-vormig anker

Als een gassilicaatafscheiding wordt geïnstalleerd in een gebouw waar dergelijke verbindingen niet zijn voorzien, kunnen deze aan de muur worden bevestigd door ze in de vorm van de letter "G" te buigen en een deel in de naad te steken.

Bij het gebruik van ankers is de verbinding met de muur star, wat in dit geval niet erg goed is: een stijve staaf door trillingen (bijvoorbeeld wind) kan de aangrenzende lijm en het bloklichaam vernielen. Als resultaat zal de sterkte van het abutment nul zijn. Bij het gebruik van flexibele koppelingen hebben al deze verschijnselen minder invloed op de blokken. Als resultaat zal de hechtsterkte hoger zijn.

Flexibele banden in de naden, als ze er niet zijn, worden de platen eenvoudig op zelftappende schroeven geschroefd

Flexibele banden in de naden, als ze er niet zijn, worden de platen eenvoudig op zelftappende schroeven geschroefd

Om het ontstaan ​​van scheuren in de hoeken te voorkomen, wordt een demperverbinding gemaakt tussen de muur en de scheidingswand. Het kan dun schuim zijn, minerale wol, een speciale demptape, die wordt gebruikt bij het leggen van een warme vloer, en andere materialen. Om het "aanzuigen" van vocht door deze naden uit te sluiten, worden ze na het leggen met stoom behandeld.nietdoorlatende kit.

Openingen in gassilicaatwanden

Omdat de scheidingswanden niet dragend zijn, wordt de belasting er niet op overgedragen. Daarom is het niet nodig om standaard balken van gewapend beton boven de deuren te leggen of een volwaardige latei te maken, zoals bij dragende muren. Voor een standaard deuropening van 60-80 cm kunnen twee hoeken worden gelegd, die dienen als ondersteuning voor de bovenliggende blokken. Een ander ding is dat de hoek 30-50 cm buiten de opening moet uitsteken. Als de opening breder is, kan een kanaal nodig zijn.

Op de foto worden twee metalen hoeken (aan de rechterkant) gebruikt om de opening van een standaarddeur te versterken, een kanaal is ommuurd in de opening aan de linkerkant, waarvoor groeven in de blokken zijn geselecteerd.

Als de opening niet breed is, en er zijn slechts twee blokken die erin aansluiten, is het raadzaam ze op te pakken zodat de naad bijna in het midden van de opening zit. Dit geeft je een stabielere opening. Hoewel dit bij het leggen op hoeken of een kanaal niet belangrijk is voor de tafel: het draagvermogen is meer dan voldoende.

Deuropeningen in cellenbeton scheidingswanden

Deuropeningen in cellenbeton scheidingswanden

Om te voorkomen dat het metaal buigt tijdens het drogen van de lijm, zijn de openingen verstevigd. In smalle openingen volstaat het om planken te spijkeren; in brede openingen kan een ondersteunende structuur nodig zijn die op de vloer rust (vouw ​​een kolom blokken onder het midden van de opening).

Een andere optie om de deuropening naar de cellenbetonwanden te versterken, is om een ​​versterkte tape te maken van wapening en lijm / mortel. Een plat bord wordt strikt horizontaal in de opening gestopt en aan de muren vastgespijkerd. Zijwanden zijn aan de zijkanten genageld / geschroefd, die de oplossing vasthouden.

Een mortel wordt bovenop de plaat geplaatst, erin - drie wapeningsstaven van klasse A-III met een diameter van 12 mm. Scheidingsblokken worden zoals gewoonlijk bovenop geplaatst, waarbij de verplaatsing van de naden wordt waargenomen. Verwijder de bekisting na 3-4 dagen, wanneer het cement "grijpt".

Opening in de partitie van blokken

Opening in de partitie van blokken

De laatste rij is een aanslag tegen het plafond

Omdat de vloerplaten onder belasting kunnen buigen, wordt de hoogte van de scheidingswand zo berekend dat deze de vloer niet met 20 mm bereikt. Indien nodig worden de blokken van de bovenste rij gezaagd. De resulterende uitzettingsvoeg kan worden afgedicht met een dempermateriaal: hetzelfde mineraalwolkarton bijvoorbeeld. Met deze optie zijn de geluiden van de bovenverdieping minder hoorbaar.Een gemakkelijkere optie is om de naad te bevochtigen met water en deze te vullen met polyurethaanschuim.

Geluidsisolatie van cellenbeton

Hoewel verkopers van gassilicaatblokken spreken van hoge prestaties op het gebied van geluidsisolatie, overdrijven ze sterk. Zelfs een standaard 200 mm dik blok geleidt geluiden en geluiden goed, en zelfs dunnere scheidingsblokken nog meer.

Vergelijkende kenmerken van geluidsisolatie van scheidingswanden gemaakt van verschillende materialen

Vergelijkende kenmerken van geluidsisolatie van scheidingswanden gemaakt van verschillende materialen

Volgens de normen mag de geluidsimpedantie van de partities niet lager zijn dan 43 dB, en het is beter als deze hoger is dan 50 dB. Dit geeft je stilte.

Geluidsisolatienormen voor verschillende kamers

Geluidsisolatienormen voor verschillende kamers

Om een ​​idee te hebben van hoe "luidruchtig" de gassilicaatblokken zijn, presenteren we een tabel met de standaard geluidsimpedantiewaarden van blokken met verschillende dichtheden en diktes.

Geluidsabsorptiecoëfficiënt van cellenbetonblokken

Geluidsabsorptiecoëfficiënt van cellenbetonblokken

Zoals u kunt zien, voldoet het blok, 100 mm dik, niet helemaal aan de laagste eis. Daarom bij afwerking van cellenbeton, kunt u de dikte van de afwerkingslaag vergroten om "stand te houden" tot de norm. Als normale geluidsisolatie vereist is, worden de wanden extra ommanteld met minerale wol. Dit materiaal is niet geluiddicht, maar het vermindert het geluid met ongeveer 50%. Als gevolg hiervan zijn geluiden bijna onhoorbaar. Gespecialiseerde geluiddichte materialen hebben de beste indicatoren, maar wanneer u ze kiest, moet u naar de kenmerken van dampdoorlaatbaarheid kijken om geen vocht in het gassilicaat op te sluiten.

Als u absoluut "stille" muren nodig heeft, adviseren experts om twee dunne scheidingswanden te installeren met een afstand van 60-90 mm, die moeten worden gevuld met geluidsabsorberend materiaal.

Vergelijkbare berichten
commentaar 4
 1. Vladimir
  31/03/2017 om 13:29 - Antwoord

  Hallo!
  Vertel me alstublieft naar welk document u verwijst naar de noodzaak om de scheidingswand te versterken en de scheidingswanden van cellenbeton te bevestigen

 2. Tatyana
  14/02/2018 om 04:43 - Antwoord

  Hallo! Kan ik een ketel van 150 liter aan een wand van 200 mm hangen (geen dragende muur)? hoe het te versterken?

  • Beheerder
   14/02/2018 om 23:01 - Antwoord

   Het hangt ervan af waar de partitie vandaan komt. Als het baksteen is, kijk dan naar de speciale steunen - ze zijn gemaakt van hoeken. Of je kunt een frame maken van een metalen strip. We hangen dit frame aan de muur, we bevestigen de beugels er al aan en de ketel eraan.

 3. Meiram
  03/02/2018 om 06:36 - Antwoord

  Hallo! Tussenkamerwanden zijn gemaakt van twee dunne scheidingswanden van 100 mm dik en in het midden is er een geluidsisolerende isolatie van 50 mm dik. Geef aan hoe u de twee scheidingswanden aan elkaar bevestigt, zodat ze niet uiteenlopen. En om het landen van geluidsisolatie te voorkomen, om geen hernia in de muur te creëren.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren