Panelen voor het afwerken van de wanden van de keuken, badkamer, gang, woonkamer

Het aantal afwerkingsmaterialen groeit van jaar tot jaar. Maar wandpanelen voor interieurdecoratie zijn al lang bekend. Houten panelen werden eerst gebruikt voor wandbekleding, later werden andere materialen toegevoegd.

Wat zijn de wandpanelen voor interieurdecoratie (vrijgaveformulieren)

Wandpanelen zijn een winstgevende afwerkingsoptie. Ze kunnen worden gemonteerd op een basis met elke kromming en uiterlijk. Bij het installeren is een lang en moeilijk proces van pleisterwerk en stopverf niet nodig. Wandpanelen voor interieurdecoratie worden bevestigd aan de latten van houten balken of metalen profielen, waardoor eventuele onregelmatigheden worden verborgen. Dit afwerkingsmateriaal wordt in drie soorten geproduceerd: in de vorm van platen, platen en latten. Laten we elk type in meer detail bekijken.

Wandafwerkingspanelen zien er dynamisch uit in moderne interieurs

In moderne interieurs zien wandpanelen er dynamisch uit

Rekpanelen voor wanddecoratie

Ze zijn klein van breedte. maar aanzienlijke lengte. Ze zijn met elkaar verbonden volgens het doorn-groefprincipe. Er zijn lamellenwandpanelen voor interieurdecoratie, waarbij de voegen nauwelijks merkbaar zijn, er is een uitgesproken reliëf. Van de eigenaardigheden van de installatie: de lat moet in de richting loodrecht op de legrichting worden geplaatst. Als u de planken horizontaal monteert, moet de lat verticaal staan.

Vervaardigd uit MDF, Spaanplaat, Hardboard en plastic (PVC) worden veel gebruikt. Rek PVC-panelen populair voor budgetdecoratie van muren en plafonds in badkamers, keukens. Hun nadeel is kwetsbaarheid. Onder mechanische belasting buigt het plastic, in zeldzame gevallen kan het barsten. Voor plaatsen met een hoge luchtvochtigheid kunnen MDF-platen worden gebruikt (behalve voor plaatsen die direct in contact komen met water). Rekpanelen van hardboard en spaanplaat zijn meer geschikt voor droge ruimtes. Ze onderscheiden zich door een veel hogere stressbestendigheid. Goed voor wanddecoratie in gangen, gangen, woonkamers.

Rekpanelen worden tijdens de installatie met zelftappende schroeven of nietjes aan de kist bevestigd bouw nietmachine... Er zijn ook speciale bevestigingsmiddelen: klemmen. Een klem is aan de kist bevestigd en deze houdt de rail vast met een uitstekend deel - een tong. Over het algemeen worden klemmen gebruikt om elk type binnenwandpaneel te monteren. Dit is een handig verborgen installatiesysteem.

Installatie van lamellenwandpanelen kan worden uitgevoerd in een horizontale, verticale, hellende richting. Minimaal afval bij verticale of horizontale montage. Hoewel de lattenpanelen een behoorlijke lengte hebben (vanaf 2,4 m), zijn er toch voegen. Er zijn speciale dockingstrips om ze te versieren. Speciale afwerkingselementen worden gebruikt om de binnen- en buitenhoeken te versieren, startstroken worden gebruikt om de rand van de trim te versieren.

Verticaal, horizontaal, schuin, zelfde breedte, verschillend ...

Verticaal, horizontaal, schuin, zelfde breedte, verschillend….

Over het algemeen moet worden gezegd dat lamellenwandpanelen voor interieurdecoratie een goede keuze zijn. Hun uiterlijk wordt gecombineerd met etnische stijlen, loft, modern, enkele klassieke trends. In feite hangt het allemaal af van het uiterlijk van het paneel. Ze kunnen hout, keramische tegels, stenen oppervlakken imiteren.Eerlijk gezegd is de imitatie op PVC-wandpanelen "zo-zo". Zelfs van een aanzienlijke afstand is te zien dat het van plastic is. Het houtige reliëf lijkt meer aannemelijk op MDF-lattenpanelen, iets slechter op spaanplaat.

Wandplaten

Wandpanelen voor binnen worden geproduceerd in de vorm van platen. Ze zijn rechthoekig of vierkant. De maximale afmeting van vierkant - 100 * 100 cm, rechthoekig - 120 * 80 cm Uit de eigenaardigheden van de installatie moet de kist worden gemaakt om te passen bij de grootte van de platen. In sommige systemen worden de fragmenten samengevoegd met behulp van koppelingsprofielen die zichtbaar zijn tussen de platen en een andere kleur kunnen hebben (meestal donkerder). Hierdoor ziet de muur er volumineuzer uit.

Groot formaat wandpanelen voor interieurdecoratie

Groot formaat wandpanelen voor interieurdecoratie

Platenwandpanelen voor interieurdecoratie worden gemaakt van MDF, spaanplaat, hout, gips, metaal (aluminium, geverfd of roestvrij staal). In ons klimaat worden metalen wandpanelen voor interieurdecoratie zelden gebruikt. Maar van MDF en spaanplaat - een populair afwerkingsmateriaal voor woonruimten en gangen. Ze kunnen glad in één kleur worden geverfd, of ze kunnen hout, steen of metselwerk, keramische tegels, beton imiteren. In tegenstelling tot plastic panelen is de imitatie betrouwbaar, omdat u met de fabricagetechnologie het oppervlak niet glad maar gestructureerd kunt maken.

Het is een van de soorten wanddecoratiepanelen van gips

Het is een van de soorten wanddecoratiepanelen van gips

Gipswandpanelen hebben een diepe structuur. Dit is het materiaal dat volumetrische of 3D-panelen wordt genoemd. Vanwege de hoge plasticiteit van gips, kunt u een oppervlak van elke vorm maken. Dergelijke platen zijn wit, maar kunnen worden geverfd.

Afwerkingsmateriaal voor wanden

Wandpanelen van plaatstaal voor binnenmuurdecoratie hebben stevige afmetingen - de hoogte is van 220 mm tot 300 mm, de breedte is meestal 125 cm. Hun voordeel is dat je zo'n maat kunt vinden dat de plaat een oppervlakte inneemt van vloer tot plafond. In de breedte zullen ze hoogstwaarschijnlijk moeten worden samengevoegd, maar de voegen zijn gedecoreerd als afwerking, dus het ziet er goed uit. Van de eigenaardigheden van de installatie - met kleine onregelmatigheden aan de muur, kunnen ze rechtstreeks aan de muur worden bevestigd, zonder de draaibank.

plaatwandpanelen - een manier om snel muren uit te lijnen en ze tegelijkertijd af te werken

plaatwandpanelen - een manier om snel muren uit te lijnen en ze tegelijkertijd af te werken

Plaatwandpanelen zijn gemaakt van PVC, gelamineerd spaanplaat en hardboard, MDF. Kunststof plaatpanelen zijn goed voor natte ruimtes - badkamer, keuken. Ze imiteren vaak keramische tegels, baksteen en metselwerk. Het benodigde reliëf wordt op het plastic gevormd, dus deze imitatie ziet er heel geloofwaardig uit. Er zijn ook platen van kunststof met fotoprint. Ze worden vaak gebruikt als backsplash voor keukenwerkwanden in plaats van keramische tegels.

Wandpanelen gemaakt van gelamineerd hardboard zijn een van de budgetopties voor interieurdecoratie. Imiteert meestal hout, maar is te vinden onder baksteen en metselwerk, glad gekleurd. Vanwege de hygroscopiciteit van het materiaal worden ze alleen gebruikt in droge ruimtes - een gang, woonkamers.

MDF-plaatpanelen met imitatie van baksteen en metselwerk

MDF-plaatpanelen met imitatie van baksteen en metselwerk

MDF-platen kunnen worden gebruikt bij hoge luchtvochtigheid, spaanplaatafwerkingsmateriaal is geschikt voor het decoreren van ruimtes met een normale luchtvochtigheid. Qua textuur en kleur zijn er allemaal dezelfde opties: imitatie van hout, metselwerk en metselwerk, gladgekleurde platen. MDF-wandplaten kunnen voorzien zijn van een reliëfpatroon (3D). Maar in tegenstelling tot gips kunnen ze niet worden geverfd.

Eigenschappen en toepassingsgebied naar materiaalsoort

We zullen het niet hebben over PVC-panelen. Er is een apart artikel over met een uitgebreide beschrijving van de installatietechniek op muren en plafond... Op dit punt zullen we wandpanelen voor interieurdecoratie van andere materialen overwegen. Er zijn er meer dan genoeg. Er zijn de gebruikelijke MDF en spaanplaat, er zijn exotische bamboe, glas, metaal.

Wanddecoratie met decoratieve panelen wordt steeds populairder

Wanddecoratie met decoratieve panelen wordt steeds populairder

MDF-panelen

Afwerkingswandpanelen op basis van MDF zijn verkrijgbaar in drie productievormen: rek, plaat en plaat. Hun oppervlak kan worden afgewerkt met fineer of gelamineerd (geplakt met folie), geverfd. Het oppervlak kan glad of reliëf zijn, de kleur kan elk zijn, zelfs in bloemen. Meestal imiteren MDF-panelen een houten oppervlak (het kan een natuurlijke houtkleur zijn, verlicht, getint in verschillende kleuren).

De optie met metselwerk is ook populair, metselwerk komt iets minder vaak voor. Er zijn ook effen kleuren, en hoewel ze worden gepresenteerd in nog goedkopere materialen zoals hardboard en spaanplaat, worden ze nog steeds gekocht. Hier zijn redenen voor:

 • MDF is een van de veiligste materialen. Het wordt gevormd uit houtafval vermalen tot vezels, en vervolgens geperst bij hoge temperatuur. Onder deze omstandigheden komt een natuurlijk bindmiddel vrij - lignine, dat zit in houtvezels. Als er niet genoeg bindmiddel is, wordt een bindmiddel toegevoegd dat eerder is geïsoleerd van andere stenen. Daarom wordt MDF beschouwd als een natuurlijk afwerkingsmateriaal, het is toegestaan ​​voor gebruik in kinder- en medische instellingen (de formaldehyde-emissiecoëfficiënt van dit materiaal is niet hoger dan E1).
 • MDF is niet bang voor hoge luchtvochtigheid, reageert weinig op temperatuurveranderingen. Daarom kunnen MDF-wandpanelen voor binnenhuisdecoratie worden gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, maar niet waar er direct contact met water is.
 • U kunt een opluchting vormen van elke complexiteit. Tijdens het persen worden eenvoudiger patronen gevormd, volumineuzer en complexer - met behulp van een router. Deze technologie wordt gebruikt om 3D MDF wandpanelen te maken.

Dit materiaal heeft een nadeel: het kost veel. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Dichtheid.
 • Dikte van het materiaal.
 • Moeilijkheden bij het vormen en schilderen.

De minimumprijs is vanaf $ 30 per vierkante meter, het maximum is tot enkele honderden dollars. Maar hier moet u ook begrijpen dat MDF-wandpanelen voor verschillende doeleinden zijn. Er is voor wanddecoratie. Ze hebben een hoge dichtheid en dikte (vanaf 8 mm dik). Minimumprijs vanaf $ 40. Voor het afwerken van het plafond. Je kunt dunne nemen (vanaf 6 mm), aangezien er praktisch geen mechanische belasting is. Maar met het volgende feit moet rekening worden gehouden: hoe dunner de MDF, hoe vaker u ophangingen (bevestigingsmiddelen) moet aanbrengen. Anders kunnen MDF-panelen door hun eigen gewicht buigen. Bevestigingsmiddelen kosten geld, dus de besparingen zijn, indien mogelijk, verwaarloosbaar. Maar besteed meer tijd aan werk.

Spaanplaat wandpanelen

Spaanplaatpanelen voor wanddecoratie zijn gemaakt van blad- en plaattype. Het materiaal heeft een lage vochtbestendigheid, daarom wordt het uitsluitend gebruikt in ruimtes met een normale luchtvochtigheid. Het reageert ook slecht op de kou, daarom wordt het niet gebruikt op onverwarmde loggia's en balkons, baden, zomerhuisjes.

Gelamineerde of gefineerde spaanplaatwandpanelen voor interieurdecoratie zien er goed uit in moderne interieurs

Gelamineerde of gefineerde spaanplaatwandpanelen voor interieurdecoratie zien er goed uit in moderne interieurs

Bij de vervaardiging van spaanplaat wordt een kunstmatig bindmiddel gebruikt dat formaldehyde bevat.In hoge concentraties is deze stof gevaarlijk, omdat de productie van het materiaal wordt gecontroleerd door het sanitaire en epidemiologische station. Elke partij materiaal wordt getest, volgens de resultaten van laboratoriumtests wordt een hygiënecertificaat afgegeven met de opgegeven emissieklasse. Uitstekende indicator - Super E en E1 (zoals natuurlijk hout), acceptabel - E2. Het is beter om thuis niets hogers (meer dan een cijfer) te gebruiken.

Wandpanelen van spaanplaat voor interieurdecoratie zijn verkrijgbaar in gelamineerd (bedekt met een folie) of gefineerd. Hun assortiment is niet zo breed - het materiaal is zwak plastic, daarom zijn de platen meestal glad. Slechts een paar fabrikanten hebben moderne apparatuur waarmee u het reliëf kunt vormgeven. Maar zelfs met nieuwe apparatuur, is het maximum dat kan worden gevormd, imitatie van metselwerk, keramische tegels, houtstructuur.

Ook in deze uitvoering kun je ook spaanplaat wandpanelen met fineer gebruiken

Ook in deze uitvoering kun je ook spaanplaat wandpanelen met fineer gebruiken

De bevestiging kan geheim zijn - met behulp van klemmen - of zelftappende schroeven. Bij bevestiging met zelftappende schroeven worden gaten met een kleinere diameter voorgeboord in het materiaal. En we moeten niet vergeten dat het opnieuw installeren van dezelfde bevestigingsmiddelen niet zal werken. Het is noodzakelijk om een ​​grotere diameter te gebruiken, omdat het materiaal afbrokkelt / verkruimelt en niet herstelt.

Gipspanelen voor wanddecoratie

Ongeveer 5 jaar geleden verschenen gipswandpanelen voor interieurdecoratie op de markt. Dit is een milieuvriendelijk afwerkingsmateriaal, absoluut onbetrouwbaar en hypoallergeen. Een ander voordeel is de absolute onbrandbaarheid. Het is zo brandbaar als stenen. Al met al een goede keuze.

Zo verkopen ze 3D gips wandpanelen voor interieurdecoratie

Zo verkopen ze 3D gips wandpanelen voor interieurdecoratie

Productietechnologen maken het mogelijk om elke complexiteit te verlichten, zodat dergelijke platen een gekrulde voorkant hebben. Ze worden ook wel 3D-wandplaten genoemd. De soorten reliëf zijn heel verschillend. Geometrische patronen van verschillende complexiteit, gebogen lijnen, cirkels, bloemmotieven en dit alles in combinatie. Er zijn veel opties en variaties. De productietechnologie kent bijna geen beperkingen. En al deze variëteit is verkrijgbaar in twee versies:

 • Gemaakt van puur gips verdund met water. Ze kunnen alleen worden gebruikt in ruimtes met een normale luchtvochtigheid, aangezien gips hygroscopisch is. Als het nat is, stort het in. Toepassingsgebied - gangen, woonruimten.
 • Vochtbestendig met hydrofobe toevoegingen. De additieven verminderen het absorptievermogen zo sterk dat dit type afwerking kan worden toegepast in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Met sommige soorten additieven kunnen ze worden gemonteerd op plaatsen die direct in contact komen met water - in de buurt van baden, wastafels. Ze kunnen als keukenschorten in badkamers worden geïnstalleerd.

In ieder geval - vochtbestendig of niet - gipsplaten voor binnenhuisdecoratie kunnen worden geverfd. Dit is misschien de enige optie om te schilderen. Elke verf kan worden gebruikt. Het type is geselecteerd voor de taak: als wordt aangenomen dat nat reinigen vereist is, moet de verf bestand zijn tegen wassen, als gipspanelen op de wanden van het zwembad worden geverfd, is verf met een waterdicht effect nodig (of eroverheen gelakt).

Installatie van gipsplaten voor wanddecoratie - met lijm.Als het oppervlak vlak is, kunt u direct op de muur, als er druppels zijn, moet u de muur waterpas zetten of de kist monteren. Neem universele lijm, maar zorg ervoor dat deze geschikt is voor de gebruikte materialen en voldoende belasting kan weerstaan. Een bord weegt ongeveer 2-4 kg. Niet te veel, maar ook niet te weinig.

De naden tussen de platen kunnen worden gelaten, of er kan een naadloos oppervlak worden gemaakt. De keuze hangt af van het type reliëf en het type kamer. Er zijn platen die duidelijk "vierkant" zijn zodat de naden er aantrekkelijk uitzien. Houd er gewoon rekening mee dat het beter is om ze niet in de badkamer of keuken te doen - onnodige problemen bij het schoonmaken. Er zijn geen problemen met woonkamers - er is hier geen sterke vervuiling.

Afwerkingspanelen van bamboe

Niet al te gebruikelijk, maar een interessante optie zijn bamboe wandpanelen voor interieurdecoratie. Ze zijn gemaakt van bamboe dat in reepjes is gesneden, die vervolgens tot platen van verschillende afmetingen worden geweven. Vervolgens wordt het materiaal geperst, geverfd en gelakt. Dergelijke bamboepanelen zijn geschikt voor interieurs in etnische stijl, bovendien met een oosterse oriëntatie. De resulterende vlecht heeft verschillende diktes - van 1 mm tot 7 mm. Afhankelijk van de dikte worden bamboepanelen verlijmd tegen het plafond (1-3 mm dik) of wanden (4 mm en dikker).

Er is ook een andere technologie voor de productie van bamboe wandpanelen. In dit geval worden de stelen tot vezels geplet en op hoge temperatuur geperst. Dit is hoe 3D eco-panelen worden gemaakt van bamboe. Met dezelfde technologie wordt een soortgelijk materiaal gemaakt van cellulose en suikerriet. De verscheidenheid aan patronen is hier niet minder dan bij gips-tegenhangers, en de thermische geleidbaarheid is iets minder. Van de tekortkomingen - ze behoren niet tot de categorie van niet-brandbare materialen. En nog een ding: ze worden geproduceerd in China, Thailand, er is nog geen productie in Rusland.

De installatiemethode voor deze volumetrische afwerkingspanelen is met lijm. De naden zijn stopverf en geëgaliseerd. Het oppervlak kan worden geverfd, maar eerst moet het worden bedekt met een primer - om het absorptievermogen te verminderen en egaliseren en zodat de verf gladder wordt. Het is beter om verf aan te brengen met een spuitpistool - het reliëf is moeilijk over te schilderen met een kwast en helemaal onmogelijk met een roller.

Metalen panelen voor interieurdecoratie

Wandpanelen voor interieurdecoratie worden niet vaak gebruikt. Metaal is niet geassocieerd, het glanst met het comfort van ons huis. Af en toe zijn ze te zien in hi-tech, loft, minimalisme, art deco-interieurs. In de regel vormen ze een accentmuur. In de meest avant-garde interieurs zijn metalen wandpanelen aan het plafond te zien.

Hightech gebruikt gepolijst of geborsteld roestvrij staal, loft en art deco - kan worden geverfd of kunstmatig "geroest" zwart staal. Stalen platen, maar grijs, zwart, rood geverfd, kunnen minimaal zijn.

Door hun weerstand tegen water en vocht kunnen RVS panelen gezien worden als een keuken f

artoka. Over het algemeen is dit een goede optie voor het afwerken van balkons en loggia's. Er zijn metalen panelen bedekt met een laag gekleurd polymeer. Ze worden gebruikt voor buitendecoratie van gebouwen, dus op onverwarmde balkons zijn ze nergens bang voor. Overigens zijn er gegolfde metalen panelen die perfect zijn voor een verlaagd plafond in natte ruimtes (badkamer, zwembad) en die de ventilatie niet hinderen.

Glas en gespiegeld

Wandpanelen voor interieurdecoratie gemaakt van glas en spiegels verschenen enkele jaren geleden. In de regel worden ze op eerder geverfde oppervlakken gemonteerd en worden ze tegen vocht beschermd. Deze techniek werkt goed in kamers met een hoge luchtvochtigheid - badkamers, keukens. Er wordt gehard glas gebruikt, bestaande uit meerdere lagen die aan elkaar zijn bevestigd met een transparant polymeer. Dergelijke glazen worden gebruikt als toegangsdeuren. Dus als wanddecoratie zijn ze veilig.

Er zijn ook nieuwe trends - fotoafdrukken op glas. Met behulp van nieuwe technologieën wordt elke tekening of zelfs foto op glas aangebracht. Omdat dergelijke decoratieve panelen nog steeds doorschijnend blijven, moet de muur worden overschilderd. Maar de keuze van kleur en toon hangt af van het gewenste effect.

Een ander niet-standaard type wandpanelen is van spiegels. Ze zijn ook gemaakt van duurzame, filmgelijmde platen. Een muur volledig gespiegeld maken is niet altijd een goede oplossing, maar strepen maken - verticaal of horizontaal - is een interessant idee. Het interieur wordt meteen modieus en dynamisch.

Vergelijkbare berichten
commentaar 3
 1. Krapacheva Julia
  29-10-2018 om 09:46 - Antwoord

  Goede dag! Ik ben geïnteresseerd in de prijs: Rekwandpanelen op basis van met-de-profiel met fineerafwerking (DALHEM RIBBA-WAL) voor 1m2

 2. Oleg
  03.12.2020 om 10:49 - Antwoord

  Goede dag.
  Vereist brandwerende wandbekledingspanelen

  • Beheerder
   03.12.2020 om 23:14 - Antwoord

   Hallo Oleg!
   We hebben een informatieve site, we verhandelen geen panelen.

Voeg een reactie toe

Verwarming

Dak

Deuren